Szia anyuci68!
Én Korfu-imádó vagyok de teljesen igazad van, mert Korfut én is a természeti szépsége miatt szeretem. Az a végtelen zöld...és ahogy az olajfaligetekbõl gyertyaszerûen kiágaskodnak a sudár ciprusok, Sidari és Paleokastritsa csodás öblei...a növényzet és hoyg egész nap harsog a sziget a kabócáktól, meg a fõváros is hanggulatos szerintem...Szóval én ezek miatt szerettem bele, mert amúgy szerintem nem olyan sok görögös jellege van a szigetnek (általában a Jón-szigeteken a velencei, olaszos behatás érzékelhetõ).
Mi is 95-benvoltunk Ipsosban. Én nagyon szerettem, ez volt életem elsõ görög útja...
Én is a Korfu-imádók táborát erõsítem, de nem bántódtam meg.
Mindenki más igényekkel vág neki egy nyaralásnak és az is lehet, hogy egészen más élményekkel tér haza.
A kedvesemmel mi imádjuk és nem csak a (valóban lenyûgözõ) természeti szépsége miatt, hanem... a hangulata, a varázsa, a falvai miatt is. Azért mert Korfu. Elég nehéz megfogalmazni, de ez is olyan, mint Görögországba beleszeretni.
A természeti szépségeit pedig még órákig lehetne sorolni.
Ugyanakkor úgy gondolom, lehet találni félreesõ, nyugodt öblöket - persze nem mindenhol, ez igaz.
Mi többször is kerestünk, találtunk néptelen partokat, ahol tiszta víz várt minket, kevés emberrel vagy egyetlen eggyel sem.
[A (részeg) angolokat viszont én sem bírom, és azt sem, hogy mindenhol "tébónszték" és "inglisbrekfeszt" táblákba botlottunk. Mert a görög specialitásokat ugyan meg nem kóstolják - személyes tapasztalat, nem reprezentatív felmérés eredménye. De ilyet biztos más szigeteken, helyeken is lehet látni... nem?]
Nem Moraitikán, hanem Messongiban voltunk. Életünkben elõször külföldön, tehát elõször Görögországban. Üdülés szempontjából nagyon jó választás volt, autóval meg el lehet jutni a kis görögös falvakba is. Ott nagyon tetszett a rengeteg olajfa például. Volt olyan falu, amerre jártunk Roda felé, hogy nem fért el az autó a földúton, vissza kellett tolatni. Hát, ezt azért annyira nem élveztük. Ott a szigeten nincs távolság, amit akarsz, azt nézed meg. Minket Korfu "megfogott". Vissza fogunk még menni, remélem.
Köszönöm szépen Bobolya, geot és anyuci68!
Hát, Korfu azért talonban marad, és ha nem is most, de egyszer még elmegyünk oda szerintem...Biztatólag hat, hogy azért ott is lehet még találni elhagyatottabb öblöket. Valamint, (nem emlékszem már kinek) a fotóalbumán láttam képeket Perithia-ról (remélem jól emlékszem a nevére, elvileg a legöregebb, mára elhagyatott hegyi falu Korfun), na pl ezek a képek nagyon nagyon megfogtak!
Anyuci68,
Toroni Neos Marmaras közelében van, igaz? Én ott nyaraltam elõször külföldön, tengerparton, nekem az hely nagyon tetszett! Valóban szép a Chalkidiki-félsziget, bár mi csak Sarti-ba és Pefkochori-ba kirándultunk el.
Igen, Toroni Marmarastól úgy 25 km, és a szívünk csücske. Pefkohori is nagyon jó hely volt.
Bobolya! Azért autóval könnyebb jó, és eldugott helyeket felfedezni, viszont nekünk még jogsink sincs, a helyi buszjáratok meg nem fognak a kedvemért pl. egy eldugott öbölnél megállni. Tömegközlekedéssel elég korlátozottak a lehetõségek.
De visszatérve Korfura, azt hiszem valamelyikõtök írta a hangulatot is, hát szerintem Görögországhoz sok köze nincs. Anno még a rádióban sem lehetett olyan állomást találni, ahol az általunk igencsak kedvelt görög népzenét játszották volna. Pedig az még itthon is görög feelinget tud teremteni.
Én írtam a hangulatot.
De azt írtam, hogy Korfunak görögös-kék-fehér-házas-hangulata van vagy azt, hogy szeretem Korfu hangulatát?
Mert nem mindegy.
Sok olyan görögországi hely van, ami nem illik bele a tipikus(nak gondolt) görögösségbe.
Nem kötekedésnek szánom, de szerinted mitõl görögös valami?
Ugyan még csak Korfun jártam, de sok képet láttam errõl az országról és sokszor olyan eltérõ házakat, utcákat, tájakat (stb.), hogy elsõre nem is gondoltam volna, hogy Görögországban készült a fotó.
Szia anyuci68!
..Szóval én ezek miatt szerettem bele, mert amúgy szerintem nem olyan sok görögös jellege van a szigetnek (általában a Jón-szigeteken a velencei, olaszos behatás érzékelhetõ).
.
Én vojandi írására gondoltam. A "görögös" az egy megfoghatatlan dolog. Korfun én egyik alkalommal sem éreztem úgy,hoy Görögországban vagyok. Bármennyire is hangulatos a fõvárosa, egyetértek Andival, inkább Velencéhez lehetne hasonlítani. Nálam - a fehér-kék házak hiányától függetlenül - pl. Toroni kifejezetten görögösnek számít. Amkor bemész egy tavernába, és hangulatos görög zene szól, és egy kivétellel ez mindegyikben érvényes. Meg amikor néhány nap után az "õslakos" rádköszön a tengerparton, megkérdezi hogy vagy, igaz, õ kérdez németül, vagy görögül, te válaszolsz mondjuk angolul. Nem jelent problémát a nyelvi különbség. Elsõ napokban leteszed a napernyõdet egy helyen, a második hét végén meg felhozod. A kutya nem nyúl hozzá. Korfuról megmaradt egyik emlékem, hogy barátnõmmel elkezdett veszekedni egy görög asszony, hogy a törölközõjét nem olyan irányban terítette le, ahogy az elvétve lepakolt napozóágyak álltak. Ha csak Korfun voltál, nem biztos hogy érted, mirõl beszélek. Még mindig ezerszer görögösebb a hangulat még egy felkapottabb nyaralóhelyen is, pl. Sartin. Mikor a szamárral megy öregapám, a csacsi hátán meg szól a rádió. Meg a falu benszülött "bikái"ücsörögnek motorjukon. Andi írásaiból kiderül, hogy sok helyen járt Görögországban, lehet, hogy az igazi görög feeling - talán még a kék-fehér házak is, bár nem a legfontosabb és egyetlen kelléke a görög hangulatnak - a távolabbi szigeteken észrevehetõ legjobban, ahol még nem biztos, hogy tolonganak a turisták. Én még azokon a helyeken nem jártam, de ovasgatva leírásait, ez az érzésem.
Köszi a választ!
A kék-fehér házas részt természetesen túlzásnak szántam.
Korfun mi ettünk olyan tavernában, ahol élõ zenekar játszott görög dalokat, illetve köszönt már ránk és integetett felénk a háza elõtt üldögélõ idõs nénike is.
Mikor pedig eltévedtünk és kilyukadtunk egy kis hegyi faluban, akkor éreztük, hogy egy egész másmilyen világba csöppentünk.
Persze ilyesmik nem fordultak elõ túl gyakran, de ez a pár is kedves emlék.
A sziget üdülõhelyekein talán kevés/kevesebb az olyan figyelmes bácsika, akikrõl írtál. Pedig attól még inkább Görögországban érezné magát az ember.
Abban igazad van, hogy ha csak Korfun jártam, nincs összehasonlítási alapom és lehet, hogy máshol sokkal kedvesebb görögökkel, jellegzetesebb házakkal, szokásokkal, másmilyen vendégszeretettel találkoznék.
Ezt elhiszem, biztos nagyon jól estek nektek azok a kedves gesztusok, amikrõl írtál.
De ettõl függetlenül szeretem Korfut.
És valószínûleg más görög tájakon is nagyon jól érezném magam.
Szerintem Korfu is görögös, de másképp. Görögös, mert ott is nagyon fincsi görög kaják vannak, a tavernákban ugyanúgy görög zene szól, és mert tele van olajfákkal és kabócákkal. De ez valóban megfoghatatlan. Én eddig 9 küönbözõ helyen (fõleg szigeteken) jártam Hellászban, de tényleg másutt "sollak görögösebb" volt a hangulat. Nekem akkor is Korfu nagy kedvencem, mert ott vltam eléször és általa szerettem bele Greece-be. Szóval akkor mégiscsak kell lenni benne valami görög jellemnek? Na de fene se tudja.
Igen, én is valami ilyesmire gondoltam. Görögös, de máshogy.
Sõt, akár azt is lehetne mondani, hogy minden hely valahogy másként görögös.
Nehéz megmagyarázni.
(Mondom ezt úgy, hogy többnyire csak képekbõl, könyvekbõl, leírásokból informálódtam, szóval nem egészen teljes a kép, de azért valamennyire talán mégis. )
Szia Yager!
Nem felejtettem el a thessalonikis beszámolót, csak sajnos ez a képfeltöltés annyira nem jött össze. Találtam egy elég jó térképet is, amit feltennék. De ha megadod az e-mai címedet akár pü-ben is, akkor szívesen elküldöm Neked!
biztosan hülyeséget kérdezek, de azért belevágok. szóval az érdekelne, hogy a Meteoráknál melyik "hegy" az amelyiken mûködõ kolostor van, ahol régi tárgyak stb van?
köszi