Sziasztok!
Mi a különbség a "sz'agapo" és a "sz'agapao" között? Azt tudom, hogy mindegyik "szeretlek", de nem emlékszem, mit mondtak, mi a difi a két kifejezés között...
köszi
Egy másik kérdés: nem tudom, hogy vagytok az angollal, de ott van egy kifejezés "enough is enough" magyarul ugye "ami sok, az sok" annak ellenére, hogy az "enough" azt jelenti "elég".
Na most ugye görögül az "arketá" jelenti azt, hogy elég. és ha így szerepel "arketá os edo arketá" ami kb "elég, eddig elég". Ez is jelentheti/jelenti, hogy "elég legyen már, azaz AMI SOK, AZ SOK..."?
Sziasztok!
Mi a különbség a "sz'agapo" és a "sz'agapao" között? Azt tudom, hogy mindegyik "szeretlek", de nem emlékszem, mit mondtak, mi a difi a két kifejezés között...
köszi
Ugyanazt jelenti mindkét alak. A véghangsúlyos ά-soros igék aktív folyamatos jelen alakjának (és az abból származó jövõ, kötõ- és felszólító módjának) egyes szám 1. és 3., többes szám 1. és 3. személyének ragozása kétféle is lehet - ugyanazzal a jelentéssel -: ~ώ/~άω, ~ά/~άει, ~άμε/~ούμε, ~άνε/~ούν. Vagyis például αγαπώ = αγαπάω, αγαπά = αγαπάει, αγαπάμε = αγαπούμε, és αγαπάνε = αγαπούν. A σ' a σε (téged, neked) rövidülése a magánhangzóval kezdõdõ αγαπ(ά)ώ ige elõtti összeolvadás (szókezdõ magánhangzó kiesés) miatt.
Húúú! Efhariszto para poli!!!!
Te görögtanár vagy? Én iszonyatosan szeretnék megtanulni, de sajnos semmilyen tankönyvet nem találok és a mi városunkban senki nem tanít görögöt. Egyszerüen megõrülök érte... Vettem oxfordi "Teach yourself" sorozatos görög-angol tankönyvet 2 kazettával, meg kint magyar-görög, görög-magyar szótárt illetve egy-két egyszerûbb könyvet, de angolul... Hát így elég nehezen megy...de nem adom fel!
Ha esetleg van ötleted, vagy bármilyen - fõleg nyomtatott - segédanyagod, vagy bármi ami segít, nagyon szívesen venném! Jó szegedi honlap is, az is már nagy segítség! De bármi ötletet nagy örömmel vennék!
Húúú! Efhariszto para poli!!!!
Te görögtanár vagy?
Sajnos nem, és én sem tudok annyira görögül, amennyire szeretnék. Pusztán van egy - görög nyelvtanár által összeállított - igeragozási anyagom, én is abból vagyok ilyen okos...