Kalymnos
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Dodekániszosz
Hozzászóló Üzenet
# 166
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39617 Üzenet linkje2007-08-03 15:25:49  Válasz a #39544. hsz-ra

Vojandi-Nem írtam, hogy hülyeség, csak csodálkoztam, ha ezt az utazás elõztt tudtam volna, ott helyben biztos utánaérdeklõdtem volna, mert engem is izgatna a dolog. Németül nem tudok, csak a Vathi mond valamit a szövegben, az egy csodás fjordszerû képzõdmény a Mandarinvölgynél (az albumomban a 78-88-ig képek). Na mindegy, majd legközelebb utánanézek icon_smile.gif)
# 167
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39618 Üzenet linkje2007-08-03 15:25:50  Válasz a #39544. hsz-ra Előzmény #39544

Vojandi-Nem írtam, hogy hülyeség, csak csodálkoztam, ha ezt az utazás elõztt tudtam volna, ott helyben biztos utánaérdeklõdtem volna, mert engem is izgatna a dolog. Németül nem tudok, csak a Vathi mond valamit a szövegben, az egy csodás fjordszerû képzõdmény a Mandarinvölgynél (az albumomban a 78-88-ig képek). Na mindegy, majd legközelebb utánanézek icon_smile.gif)
# 168
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39621 Üzenet linkje2007-08-03 15:44:24  Válasz a #39615. hsz-ra Előzmény #39615

A mostani fõvárost is Pothiának híják, azt nem tudtam, hogy a régit is, pedig ezek szerint egész máshol volt. Úgy néz ki, elég sok fõvárosa volt az idõk folyamán Kalymnosnak, mert tudunk egy harmadikról is, ami a sorozatos kalóztámadások idején épült, ennek ma Hora (vagy Chora) Castle a neve, és a mai Horaban (vagy Horio vagy Chora)a hegy tetején található. Na ez az, amit feltétlenül érdemes megnézni, elképesztõ látvány és élmény egy ilyen helyen mászkálni, az épületek (picike egyszerû lakok) egy része ma is áll (albumom 55-56-os képei). Esti kivilágításban lenyûgözõ látvány, a tövében egy eldugott helyen ittam a legjobb és legolcsóbb frappét.
# 169
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39622 Üzenet linkje2007-08-03 15:47:28  Válasz a #39621. hsz-ra Előzmény #39621

Szintén ajánlom még a fõváros elõtt nem sokkal a szélmalmok mellett felcaplatni a Chrysochera Castle-hoz, a panoráma innen ugyanolyan lenyûgözõ, mint a Chora Castle-ból. Egyik sem nagy túra, néhány perc alatt megközelíthetõ.
# 170
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39643 Üzenet linkje2007-08-03 18:52:29 

Szia Kónyu, jajj dehogy is mondtam én, hogy te lehülyéztél volna. Na, semmi gond, csak nem akartam, hogy félreértések legyenek, ezért tisztáztam, oké? icon_smile.gif Én csak magyarázgattam, szóval részemrõl semmi gond icon_smile.gif
# 171
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39645 Üzenet linkje2007-08-03 18:54:24 

"A délnyugati parton, a Mirtieszi-öbölben fekvõ, festõi, kis Telendosz szigetét egy földmozgás az i.e. 6. században szakította le Kálimnoszról. "

A szivacsfeldolgozásról:
"A sziget egészséges klímája régóta ismert, valamint híre évszázadok óta összeforrt a szivacshalászattal és a természetes szivacs feldolgozásásval, amely a sziget lakosságának a legfontosabb kenyérkerestei forrása. Újabban a szivacshalászati tilalom és a földközi-tengeri-szivacsállományt megtizedelõ kór miatt igen csak megcsappant a valamikor legalább haminc hajóegységbõl álló flotta, amely az egyiptomi, a tunéziai és líbiai partokkal szemközt megszakítás nélkül akár 5-6 hónapot is a tengeren töltött. Ennek ellenére a sziget napainkban is évi 50 tonna szivacsot termel ki. Régebben minden alkalommal, ha visszatértek a szivacshalászok a tengerrõl, ünnepséget rendeztek, hiszen ez egy nagyon veszélyes foglalkozás volt azokban az idõkben, amikor a halászok minden segédeszköz nélkül merültek a mélybe. Napjainkban is sok szivacshalász szenved bénulásoktól, melyeket a vízbõl való hiertelen „felmerülés“ során lezajló anyagcserezavarok következtében kaptak. A szivacshalászat és- kereskedelem napjainkban is rányomja bélyegét a sziget mindennapjaira. Pothiában rendszerint a Húsvét utáni héten látványos és vidám ünnepségek közepette fut ki a kis halászflotta több hónapos tengeri útjára. A szivacsfeldolgozás során elõbb eltávolítják a szivacs húsát, majd a megmaradt sötét színû vázat különbözõ vegyszerekkel kivilágosítják és formásra vágják. "

# 172
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39646 Üzenet linkje2007-08-03 18:55:35 

Kálimnosz-város/Pothiá egy szürkés rózsaszín sziklákkal körülölelt, mély öbölben fekszik, kikötõjét fehér és színes kockaházak veszik körbe. A város a Dodekánnisszosz- szigetcsoport egyik legnagyobb fõvárosa. Utcái és kávézói a nyaralási szezon után is élettel teliek. A város jellegzetes épülete az olasz kormányzói palota, mely a Szent Miklós székesegyház mellett tlálható meg. A hagyomány szerint a házak színe egyfajta utalás a gazdájuk társadalmi rangjára, foglalkozására vagy családi állapotára (pl. zöld =szivacshalász, sárga =gazdag, rózsaszín = újházas). A Régészeti Múzeum bõ anyaggal rendelkezi az õskortól a római idõkig, valamint múlt századbéli bútorok, és lakberendezési tárgyak szemléltetik a szigetlakók életformáját. Egy szivacshalász múzeum is van Pothiában. A várost a romokban heverõ Johannita vár uralja, benne a Pánájiá Chriszochirá templommal.
Hório v. Hórá, a régi fõváros éke a régi katedrális, melynek néhány oszlopa a közeli Apollon-szentélybõl származik. Hóra az õsi Perákásztro megerõsített települése köré épült. Ez a középkori városrész mára már teljesen elhagyatott, de 9 hófehérre meszelt kápolna mûködik benne. Valamint a keresztes lovagok várának, a Perákasztrónak a romjai. Az utcák meredekek, sokszor lépcsõsek, az ember azt gondolná, hogy direkt szamárral való közlekedésre alakították ki õket. Három szélmalom is díszíti a városképet.

# 173
Scoth
Aktív fórumos
Aktív fórumos
71 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39853 Üzenet linkje2007-08-06 08:30:33 

Vathi..

itt valóban van egy patak ..csak hát augusztusban csak a száraz meder volt látható....

# 174
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Timike22
Aktív fórumos
Aktív fórumos
161 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39915 Üzenet linkje2007-08-06 12:46:09  :)))Közeleg a nap

20 nap múlva utazom icon_smile.gif)), de jó.
Szeretnék már ott lenni.

icon_cool.gif

# 175
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39927 Üzenet linkje2007-08-06 13:26:33  Válasz a #39915. hsz-ra Előzmény #39915

Timike 22-akkor gyorsan szedd össze a gongolataid, és ha van még kérdés, gyorsan megválaszoljuk, ha tudjuk icon_smile.gif)
IRIGYELLEK !!!

# 176
Timike22
Aktív fórumos
Aktív fórumos
161 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#39970 Üzenet linkje2007-08-06 16:18:24  Válasz a #39927. hsz-ra Előzmény #39927

Kónyu köszi icon_smile.gif, talán annyit, hogy láttam víz alatti felvételeket és nagyon szép volt a tenger, de halacskákat nem nagyon láttam, van élõvilág vagy csak nagyon csekély?

Meg vettem egy útikönyvet, ahol leírták hogy mi hol van meg ilyenek.
De miután te ezer képet csináltál, érdekelne a véleményed , hogy rangsorolásban mi az amit feltétlenül meg kell nézni,

és mi az a "ha van idõnk nézzük meg " kategória?

Na ezt most jól megírtam icon_biggrin.gif

# 177
Timike22
Aktív fórumos
Aktív fórumos
161 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#40130 Üzenet linkje2007-08-07 15:03:26  na

kaptam ma levelet az aeloustól, megírták , hogy a horizon idén nem nyit ki, mivel a tulajdonos szerzõdést szeget és hogy felújítja...stb
úgyhogy mi is a pegazusban leszünk elszállásolva.

De korrektek voltak, mert felajánlottak még két lehetõséget:

Visszafizetik a teljes lóvét vagy egy drágább útat állnak teljes mértékben.

Hát nézem a jó oldalát, legalább kiértesítettek.

Kardos neked meg köszi az infót, nélküled valószínûleg nem is szóltak volna.

icon_smile.gif

# 178
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#40174 Üzenet linkje2007-08-07 21:26:10  Válasz a #39970. hsz-ra Előzmény #39970

Hát most feladtad a leckét-igaziból már leírtam a kedvenceimet a topikban (167-169 hsz.), de röviden. Kicsi a sziget, könnyen bejárható minden, magadtól is felfedezheted, de megpróbálom átküldeni Neked azt a többnyire netrõl összeollózott Word-ös anyagot, amibõl tavaly mi is tájékozódtunk, remélem kiigazodsz rajta, elég hevenyészett, angol-magyar-német nyelven. Ha nem megy át, küld egy e-mail címet, valahogy megoldjuk.
# 179
Kónyu
Törzstag
Törzstag
3614 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#40175 Üzenet linkje2007-08-07 21:29:01  Válasz a #40130. hsz-ra Előzmény #40130

Timike 22-most látom, nem lehet e-mailt küldeni, írj egy címet, ha kell az anyag.
Ja, és a víz alatti élet klassz, csak jó helyen kell kersni icon_smile.gif

# 180
Timike22
Aktív fórumos
Aktív fórumos
161 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#40225 Üzenet linkje2007-08-08 09:27:09  Válasz a #40175. hsz-ra Előzmény #40175

Szia Kónyu!

Köszi szépen nagyon aranyos, vagy icon_smile.gif

E-mail cím: mano005@freemail.hu

Puszi icon_razz.gif

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Dodekániszosz
<   1 2 3 ... 11 12 13 ... 23 24 25   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu