Szia Zsuzzso!
Az említett szigetekre vannak rendszeres kompok, de pokoli drágák, nekünk 2004-ben a Santorini-Naxos komp oda-vissza olyan 100 Euro körül volt, vagy 110 (fejenként), már nem emlkészem, de még meg van a jegy, ha pontosan akarod tudni, elõ tudom keresni. Ios közelebb van, oda szerintem kirándulóhajóval, vagy szervezett, csoportos programmal is el lehet jutni.
A kérésed, hogy írjunk okosakat, túl tág fogalom. Pontosan mit szeretnél tudni és mirõl?
Olyan infokat szeretnék ami által kialakíthatom, - az elképzeléseken túl - mi az ahova eljuthatunk, (mint pl. ez a naxosi info). Pl. olvastam, hogy Krétára 2,5 és 4 óra alatt is el lehet jutni, hajótól függõen, de csak olyan utazási idõpontokat találtam melyeknél este indul a hajó Szantorinirõl. Muszály ott aludnunk, nincs lehetõség, hogy csak egy napra menjünk át, nem éri meg, vagy nincs ennyi idõre értelme? Tudom, hogy 2-3 órára nincs értelme, de szeretnénk minél többet látni. Segítsetek, kérlek adjatok tapasztalati tanácsokat: mi fér bele és mi nem!
Szantorinin mivel érdemes kezdeni? Érdemes befizetni a szervezett utakra? Melyikre?
A csapat zöme gyalogló mániás, de van egy fõ aki nem tud sokat menni, hosszú távon gond van a lábaival (nem lustaságból). Hova vihetjük, mikor hagyjuk "otthon"?
Jól lehet a buszt is használni a szigeten? Olvastam 1-2eu körül vannak az árai. Este is megy? Mondjuk egy naplemente után haza lehet vele jutni?
Kicsit prózaibb kérdés: A Haroulaban van szárító vagy kell vinni kötelet, csipeszt? Mit vigyünk - persze az alapokon túl - Szantorini specifikusan feltélenül két hétre?
Régóta szeretném kipróbálni azt, hogy milyen lehet a levegõben "úszni" miközben egy motoroscsónak húz. Ott megtehetem?
Hallottam, hogy a szigeten állandó, elég erõs szél van, igaz? Vagy csak Imerogliaban?
Ilyen összevisszaság van most bennem. Minél több mindent szeretnék ki és megpróbálni. Biztos többen ismeritek ezt az érzést, de én szeretném egy kicsit logikával megszelidíteni.
Na vegyük most sorjában a dolgokat
Elõször is, nagyon ajánlom, hogy olvasd el a beszámolók között a Santorini-Naxos beszámolómat, ha még nem tetted.
Iosra, Naxosra van Santorinirõl egy napos hajókirándulás is.
Az iosinak nem tudom az árát, sem a szervezettnek, sem a kompnak. Nincs egy egész órás hajóútnyira.
A naxosi szervezett program egy napos (bármely helyi utazási irodánál) 2004-ben 68 Euro/fõ volt. A kompjegyet nem találtam meg, de továbbra is 110 Euro/fõ oda-vissza rémlik. Naxosra 3 órás az út nagy hajóval. Kicsivel hosszabb.
Krétára 4 órás az út nagy hajóval, szárnyassal sokkal rövidebb. Árakat nem tudok, szerintem Kréta túl messze van egy napos kiránduláshoz, nem marad sok mindenre idõtök. Csakúgy Naxos is, inkább Iost válaszzátok, az közel van, gyönyörû (van itt neki külön topik is).
Santorinirõl készítettem leírást is a "leírások" rovatba, abban sok infó van, ha nincs útikönyved.
Itt már írták, hogy busszal is utazgattak a szigeten (ajánlom Mona-lisa tavalyi beszámolóját: Lefkada-Santorini), de azért ez elég macerás. Én a robogó bérlését javasolnám. A sziget kicsi, nem nagyok a távolságok, egy nap alatt sok mindent meg lehet nézni. Utazási irodával ne menj el szigettúrára, saját magad többet látsz és olcsóbban.
Menjetek el (legjobb helyi irodánál befizetni) a vulkán túrára (arra, amelyikben nem csak a Kameni-szigetek vannak benne, hanem Thirassia is, mert ez utóbbi is nagy élmény /pl. Pegazus hajó/). Ez irodától függõen 30-40 Euro között mozog fejenként. Errõl is írok részletesena beszámolómban.
A Haroulat nem ismerem, de általában sehol sincs szárító, csak max. egy kötél a teraszon. Mi mindig viszünk egy zsinórt és 6-7 csipeszt, nem foglalnak sok helyet.
Ez a motorcsónakos ejtõernyõzés szerintem Santorinin nincs (de ezt csak azért mondom, mert én nem láttam, ettõl még lehet).
Köszönöm szépen az infokat. Közben végigmentem az oldalakon és sok hasznosat olvastam.
Éva!
A Haroulaval kapcsolatban viszont alig olvastam valamit a neten. Nektek minden rendben volt vele? Az Apollónnak van egy olyan plusz szolgáltatása, hogy ha úgy alakul - pl. vihar van, vagy kedved van "sótlanul" fürödni - átmehetsz a Vénusba. Ti voltatok ott?
Haroula szerintem nagyon jó, mi még biztos vissza fogunk menni. A fõutcán van, mindenhez közel, az alatta lévõ autókölcsönzõ és bolt egyáltalán nem zavaró.
A Vénus hotelt csak megnéztük, de a medencéjét nem használtuk, mert nagyon jó idõ volt, meg szeretjük is a sót vizet, így a tengert választottuk, ami talán egy pár lépéssel még közelebb is van, mint a Vénusz.
Éva
Szia Zsuzso!
Szombaton jöttünk haza Szantorinirõl. 2 hétig voltunk a Harulában, próbáljátok meg a 2-s apartmant kérni, mert ennek van teljesen elszeparált, és relatív nagy méretû terasza. Ha kocsi bérlésen gondolkoztok nyugodtan béreljetek a ház alatt lévõ kölcsönzõbõl, mert az apartmanban lakóknak adnak kedvezményt, plusz nekünk elég lett volna éjfélre visszaérni a kocsival, és csak reggel leadni nekik a kulcsot. Ha van valamilyen kérdésed szívesen segítek.
Szia Szepeva!
Nagyaon-nagyon jól éreeztük magunkat. A Harula bejött. Persze a légkondit a helyszínen igényeltük. Vittünk magunkkal két darab kést is szerencsére. Az apartmant minden nap takírították, többször húztak ágyat, és kaptunk tiszta törülközõket is. Szerintem jó helyen voltunk, közel mindenhez. A programok: a szinte kötelezõ, de általam nagyon várt vulkántúrán, összekötve Thirassiával. Thirassiában csaicsikkal mentünk a rengeteg lépcsõn. Csodaszép a kilátás. Résztvettünk a tradicionális falvak + naplemente Oiában. Ez is nagyon jó volt. Ezzel ki is fújt a szervezett része a dolognak. Sokszor bebuszoztunk Thirába és Oiába. Amikor a kocsit béreltünk felmentünk a Profotosz Iliászra, ahol megnéztük az ókori Thira maradványai, bár nem sok hiányzott, hogy a szél lefújjon onnan. Voltunk a világító toronynál is. Felmentünk egészen Oiáig. Visszafelé pedig a tengerparti úton mentünk. Voltak esték amikor csak beültünk egy bár teraszára és az ott nyaraló angolokkal néztük a Premiership meccseket koktélokat szopogatva. A 2 hét elég gyorsan eltelt, de szerncsére jutott idõ pihenésre is a tengerparton.
Egy-két dolog még eszembe jutott. Voltunk Thirában az archeológiai múzeumban. Megnéztük az Akrotiri ásatást, sajnos csak kívülrõl. Megnéztük a Red beach-et. Az valami szörnyû. Egy nagyon pici helyen hihetetlen mennyiségû ember. Nekünk nem jött be, mint ahogy Perissa sem. Igaz ott is csak kocsival mentünk a tengerparton, de nem láttunk sehol egy darab zuhanyzót, vagy mosdót sem. Egy nagy hibát elkövettünk. Szívem szerint visszamentem volna még egyszer a vulkánra, de nem találtunk önnáló vulkántúrát. Egészen az eljövetelünk elõtti napig, amikoris lementünk Thirába a kikötõbe, és ott láttuk kiírva mindenhol. Elég rosszul éreztem magam, mert én nagyon szeretem a vulkánokat, és nem mindennap jut el az ember mködõ vulkánra. Most hirtelen ennyi jutott eszembe. Bocs a helyesírási hibákért.
Sziasztok! Mi szept.29.-én utazunk Santorinire az Apollonnal. Milyen a tenger vize ilyentájt? Lehet még benne fürödni? Estére kell meleg holmit vinni? Sajnos ennél korábbi idõpontra nem tudunk menni, ennek is nagyon örülünk hogy összejött. Már teljesen lemondtunk az idei görög nyaralásról! Régi álmom ez a sziget!
Szióka!
Mi is 29-én megyünk, valószínû akkor egy gépen megyünk. Hát nekünk is nehézkesen jött össze, mert elvileg Rodosz volt az uticél, csak törölték a járatot. Nekem is hasonló kérdéseim vannak. Bár folyamatosan nézem az idõjárást, most még 26 fok körül van, de mire megyünk 22-25 lesz, remélem esõ nélkül. Nem lesz nagy hõség, de azért szerintem jó idõ lesz. SZerintem azért meleg ruhát is kell hozni, mert állítólag este már hûvös van:-( Hol lesz a szállásotok?