Tanuljunk görögül!
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
Hozzászóló Üzenet
# 316
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43743 Üzenet linkje2007-09-04 14:53:49 

Geot-ot én is megerõsítem!
A hangsúlyozni kívánt betû elött nyomj egy "É" billentyût, akkor úgy látod, nem csinál semmit, de ha utána megnyomod a kívánt betût, rajta lesz a vesszõ! Ha nagybetûre szeretnéd rátenni, akkor a ugyanez a teendõ, csak a betû elé a bal felsõ sarkához teszi ki.

# 317
Koveti
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
81 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43744 Üzenet linkje2007-09-04 14:57:23 

Tökéletes, köszönöm szépen! icon_wink.gif
Tuti, nem jöttem volna rá magamtól.

# 318
Süti
Aktív fórumos
Aktív fórumos
118 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43768 Üzenet linkje2007-09-04 20:02:48 

Stratos! Elküldtem Neked a zithákat. Remélem megkaptad!

Persze, köszi! icon_biggrin.gif És mindenkinek, aki küldözgeti a segítõanyagokat!
Ha nem találsz egy szót a kézi szótárban (pl. zaláda - jól tetted, hogy zaládha-nak írtad, mert a szótárban nem tudok d-t dönteni), akkor próbáld elõlrõl végignézegetni a szavakat (a "záli" szónál is megtalálhattad volna = szédülés!), vagy használd az angol megfelelõjét a kereséshez a https://www.csiszi.hu/dictionary/hungarian-english/ szótárban!
A mondatfordítások (nem baj hogy küldted, de) még ráértek volna a következõ lépésnél... Viszont a szó ragozásért hatalmas dícséret illet (záhari= cukor)!!!
még annyi, hogy én az Excelben jobban szeretek dolgozni, (és elõször alig akart megnyílni a dokumentumod, de aztán a nézet menûbõl sikerült átmeneni az word anyagot... most már
Van már min dolgoznom... icon_biggrin.gif s bár nincs sok idõm,
de Ti azért, csak folytassátok tovább! icon_wink.gif

Még nem tartunk a "sz" = szigma betûnél, de ha megfigyeled, a szóvégi szigmákat s -szerûen; ...ς /nek írják (nyomd a > w betût)
Az ékezetek, jobbanmondva a HANGSÚLY jelek felviteléhez az é betût nyomd meg, s közvetlen aztán a tónósz-os, hangsúlyos magánhangzót!

# 319
Süti
Aktív fórumos
Aktív fórumos
118 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43779 Üzenet linkje2007-09-05 08:34:34 

Szia Stratos! Most már tudom, hogy hol van a szó végi sz. Köszönöm! icon_biggrin.gif Excelben szerintem nem olyan szépek a görög betûk, de legközelebb majd abban írom. Egyébként én is jobban szeretem. icon_wink.gif Mi legyen a következõ betû?

Stratos: Most a kevesebb számú betûk-szavak jönnek, ha jól tudom, a thitánál tartunk... azt kérném tisztelettel icon_razz.gif

# 320
Hellili
Aktív fórumos
Aktív fórumos
82 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43865 Üzenet linkje2007-09-05 20:36:43  Válasz a #43779. hsz-ra Előzmény #43779

Sziasztok

A thitát ma küldem át Stratos a gmailedre. icon_redface.gif icon_lol.gif

Stratos: Megkaptam, köszi! S mivel nem volt sok, fel is raktam a Szótárba! Azért, hasonlítsd össze a munkáddal, mert voltak apró hibák, eltérérsek!!!

# 321
Hellili
Aktív fórumos
Aktív fórumos
82 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43886 Üzenet linkje2007-09-05 23:40:09 

Stratos
Köszönöm szépen a lehetõséget és a segítséget! Biztos, hogy hasznomra lesz. icon_lol.gif icon_biggrin.gif
A hibák amibõl tanulni lehet icon_redface.gif icon_redface.gif

Ezek olyan dolgozatok, amellyekért nem jegyet kapsz, hanem önellenõrzõ lehetõséget, hogy jól érteted-e meg a dolgokat! Igen, ezeket a betûket nem könnyû kiejteni, pedig némelyik hasonlít az angolban használt kifejezések ejtéseire pl.: a delta a icon_arrow.gif "that" szónál, és a thita a icon_arrow.gif "thank you"-ban, vagy a think-ben.
Ha csak csukott szemmel halljuk, a thita valóban olyan, mintha "f" betût hallanánk, de ezt nem csupán az ó alakúan tartott csücsörítéssel érjük el (mint a füttyentésnél, ill. a "f" betû ejtésénél), hanem inkább ennél lazábbra vett ajkakkal (inkább mint az "e", vagy "i" kimondásánál), és a nyelvünket kicsit elõrébb tolva, egy t, vagy d, betû ejtésére álló nyelvvel képezzük.

A szótárban azért is írom ki inkább kétszer, vagy többször a szót, hogy ne tévesszük össze a fõneveknél jelzett (vesszõ után kitett), határozott névelõkkel, a icon_arrow.gif melléknevek után kötõjellel kiírt (egyébb nemnél használatos) szóvégzõdéseket, ragokat!!!
Az igéket meg direkte -egy az egybe fordítva -, egyes szám elsõ személyben írom, és nem úgy, ahogy egyébként - a szótári alakjuk miatt - a szótárban szerepel!!!

# 322
Hellili
Aktív fórumos
Aktív fórumos
82 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43887 Üzenet linkje2007-09-06 00:20:27 

icon_lol.gif icon_redface.gif icon_lol.gif
Köszi megint tanultam valamit icon_biggrin.gif icon_wink.gif

Na, akkor ezek figyelembevételével jöhet az I -azaz a ióta/jóta...! (az se sok!) icon_wink.gif

# 323
Hellili
Aktív fórumos
Aktív fórumos
82 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43889 Üzenet linkje2007-09-06 01:19:20 

Stratos
Megteszek minden tõlem telhetõt icon_cry.gif icon_redface.gif icon_biggrin.gif

Oké! Sütinek meg jöhet a Kappa! Mit akartok, már valahol az ábécé közepén járunk?!!!

Nóra, a Lamdával hogy állsz?
(Bár még én a zéta javítását sem fejeztem be...)
Még valaki... bevállalós? icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif icon_twisted.gif

Húúúú! Kereken 1000 szó szerepel a Szótárban! icon_exclaim.gif icon_exclaim.gif (Persze, biztos van, és lesz benne még mit javítani...)

# 324
Fnenora
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
41 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43896 Üzenet linkje2007-09-06 07:41:28 

Bocs Stratos, én most egy kicsit lapítottam. Gondoltam, ha ilyen jól állunk, fordítok gyorsan egy dalt, ami megtetszett. Persze azért nem megy olyan gyorsan, egy másik is félbe van, de állok neki a lamdának is.
# 325
Koveti
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
81 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43903 Üzenet linkje2007-09-06 09:05:41 

Sziasztok!
Egy pár napja bukkantam a kis csapatotokra. Be lehet kéredzkedni a társaságba így menet közben is? Én egy éve tanulom a nyelvet egyedül, de egy csapat mindig húzóerõ.
Csak úgy nagyjából látom át a feladatot, mert nem olvastam tüzetesen végig a topikot. Szóval lementettem a Filoglossiát a kedvencek közé, meg böngészgettem is... És most?
Bocs az érthetetlenségért, és kösz ha én is tartozhatok a csapathoz.

Eti

# 326
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43908 Üzenet linkje2007-09-06 09:47:58 

koveti írta:
Sziasztok!
Egy pár napja bukkantam a kis csapatotokra. Be lehet kéredzkedni a társaságba így menet közben is? Én egy éve tanulom a nyelvet egyedül, de egy csapat mindig húzóerõ.
Csak úgy nagyjából látom át a feladatot, mert nem olvastam tüzetesen végig a topikot. Szóval lementettem a Filoglossiát a kedvencek közé, meg böngészgettem is... És most?
Bocs az érthetetlenségért, és kösz ha én is tartozhatok a csapathoz.

Eti

Szia Koveti!

Üdv a csapatban! Természetesen mindenki szabadon be-, kiszállhat. A szellemi atyánk és koordinátorunk Stratos.
Javaslom elõször olvasd végig a fórumok ezzel kapcsolatos hozzászólásait. A lényeg, hogy lelkes hölgyeink ÁBC sorrendjében haladnak a ( https://berlin.cls.yale.edu/picturedictionary/pub/index.asp?p=2&v= ) szótár szavainak fordításával, átírásával, amit Stratos-nak elküldenek, és õ beteszi a megfelelõ helyre, ide az oldalra - a Hellasz.hu Szótárába. (Ezt késõbb a Filoglosszia, a HelloNet szavaival, vagy egyébb szavakkal, bármikor kiegészíthet BÁRKI, de célszerû sorban haladni...) Én az angol instrukciók fordítását csinálom, és az elsõ leckék (egyszerû) mondatainak fordításával próbálkozom, amit szintén eljuttatok Startos-hoz...
Szóval ami fent van itt és látod, hogy "semmi nem történt vele" nyugottan láss neki. Ha mégsem akarsz csak úgy belevágni, vagy csak kell az a bizonyos "elsõ lökés", kérdezz rá szintén Stratos-ra (akár itt, privátban), s õ majd megmondja mi a szûk keresztmetszet, illetve mi az, amire jobban rá kéne gyúrni icon_smile.gif!

Ezen kívül dalokat fordítunk (persze átírással). Ha vannak kedvenceid, természetesen azokat is fordíthatod, felrakod és kijavítják (vagy elküldöd a Stratos Gmail-jére a nyers verzót, kijelölve azt a részt, amivel nehezen boldogulsz), és aztán segítenek, elmagyaráznak a görögül jobban tudó társak.

De amiben még igazán tudnál segíteni, a "Dalfordítások" forumon rengeteg dal van fenn és Stratos nem gyõzi fordítani. Amelyik mellett nem látod a fordítást /átírást, fordítsd le, persze csak ha gondolod. Az elsõ oldalon van egy tartalomjegyzék, onnan kiindulhatsz...

Hát elsõre ennyi! Ha valami eszembe jut, még írok, kérdezz te is, és biztos vagyok benne, hogy a többiek is szívesen elmondanak bármit és õk is örömmel fogadnak egy új segítõ társat icon_wink.gif!

Stratos: Valóban Így van MINDEN amit Petrosz írt, és csak megerõsíteni tudom, hogy érdemes végignyálazni az összes fórumot az elejétõl kezdve, hogy ne kelljen sokadszorra megválaszolni ugyanazt a kérdést!
Azonkívül, bármelyik fordításnak nekieshetsz újra, és kérlek is ha van erre kedved, hogy ahol hibát vélsz felefedezni, vagy nem érted, hogy miért írtunk valamit másképp, kérdezz rá! JELEZD! (A Belsõ ellenõri feladatot nem osztottuk ki ugyan senkinek, de persze ez a kérés mindenkinek szól, hogy minél kevesebb hibával tanuljunk, és minél tökéletesebb adatok legyenek fenn a fórumokon! Üdv, és Köszi a munkádat elõre is!

U.I: Ha gondolod, választhatsz új betût a fennmaradókból is... a "Mû/Mí -tõl az Omegáig...

# 327
Koveti
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
81 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43985 Üzenet linkje2007-09-06 15:19:26 

Akkor most "nyálazok", és megpróbálom átlátni a szisztémát.
Viszont valami, ami a kiejtésben segíthet sokat, és interneten tán hozzáférhetõ mindenhonnan, nekem legalábbis eddig sikerült.
www.e-radio.gr
Lehet, hogy most épp a spanyol (görög?) viaszt találtam fel, és errõl már rég tudtok? Itt mindenféle rádió- és tévécsatornák érhetõk el, nálam pl. állandóan ez szól az irodámban. Hírek, sport, és zenék tömkelege.
Ha véletlen most nagyon szakállas dolgot mondtam bocs, ne nevessetek ki (nagyon).

# 328
Hellili
Aktív fórumos
Aktív fórumos
82 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#44009 Üzenet linkje2007-09-06 21:14:16 

Szia koveti

Személy szerint nem tudtam róla.Kössz az infót. icon_rolleyes.gif

Akkor egy kis ráadás: https://www.live24.gr/

MOZIFILMEK! (+Tvjátékok - rövidfilmek - sorozatok!): https://www.greek-movies.com/movies.html

# 329
Hellili
Aktív fórumos
Aktív fórumos
82 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#44038 Üzenet linkje2007-09-07 00:28:00 

Stratos

Köszönöm icon_lol.gif icon_razz.gif icon_biggrin.gif

# 330
Hellili
Aktív fórumos
Aktív fórumos
82 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#44039 Üzenet linkje2007-09-07 00:37:08 

Így azért egy kicsit könnyebb lesz icon_wink.gif Egy pár szót még fel is ismertem,igaz a jelentése nem ugrik be. icon_cry.gif icon_redface.gif icon_redface.gif
Szép lassan biztos menni fog. icon_redface.gif icon_redface.gif

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 21 22 23 ... 42 43 44   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu