Szia h.apci!
Akkor jó lesz ez a túra. Mást már nem tudok mondani. Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni a vidék.
Félretéve a tréfát... Nagyon sok (kicsit talán túl sok ) felé megyünk az idén, de csak egy-egy pillantás erejéig, éppen azért, hogy benyomásokat szerezzünk, aztán majd... (Veria-Edessa-Kastoria-Parga, meg ami még útba esik, aztán Lefkas-on körbeszaladva le délre, ahogy már írtam, s a végén Tolo a kirándulásokkal.) Ezúttal lehet, hogy belefáradok egy kicsit; akkor jönnek az alternatívák; majd kiderül. Minden esetre májusban már kezdem az edzést egy másik körutazással... Csak egészség legyen!
Úgy tíz évvel ezelõtt terveztem hasonló utat a fejemben, ami sosem vált valóra.
Akkoriban a Jón-szigetek közül a magyarok (többsége) még csak Korfut ismerte, én meg folyton azt tervezgettem, hogy végigmegyünk északról délre a szigeteken, aztán meg a Peloponnészoszon és a másik oldalon Volos, majd Chalkidiki felfelé...Úgy egy nyár kellett volna hozzá ..a többi már itt "off" lenne.
Szia H.apci!
Jó nagy fába vágod a fejszédet. Csodálatos út vár rátok. Várom már, hogy egyszer végre már nyugdijba menjek /bár erre egyre kevesebbnek látszik az esély/ és akkor én is el tudok ilyen hosszú idõre szabadulni. Pargára és környékére talán kevés lesz a betervezett idõ Javaslom , hogy Ioninára is próbálj egy kis idõt szentelni. Tavaly voltunk ott. Elképesztõen érdekes és szép úticél. Fantasztikus a kis sziget a tavon.
Bocs az off-ért.
Üdv: Josza
...Várom már, hogy egyszer végre már nyugdijba menjek /bár erre egyre kevesebbnek látszik az esély/ és akkor én is el tudok ilyen hosszú idõre szabadulni. Pargára és környékére talán kevés lesz a betervezett idõ Javaslom , hogy Ioninára is próbálj egy kis idõt szentelni. Tavaly voltunk ott. Elképesztõen érdekes és szép úticél. Fantasztikus a kis sziget a tavon...
Csak röviden az off miatt... A nyugdíj nálam szervezés kérdése volt; átrendeztem az életem és elõbb abbahagytam a melót; ki tudja, meddig élünk... : Pargából nekem elég lesz; strandolni nekem Tolo jobb... Ioánnina meglesz, de most csak sziget nélkül... A fõ cél most Peloponnészosz, annak is a déli része, csak hát útba esik jövet-menet néhány "apróság"...
" 5 órára volt szüksége a szerpentinek miatt!? Ezt enyhe túlzásnak érzem..."
Ez nem enyhe, inkább erõs túlzás. Ahogy már Jox is írta, 2 óra kényelmesen elegendõ, de ha nézelõdni is akarsz, (márpedig van mit nézni, nagyon szép hely) kicsit számolj rá. Annyira azért nem szerpentines, hogy ne lehessen normális tempóban haladni. GPS szerint a teteje 1308méterre megy fel. Gondot egyedül a forgalom okozhat, elõzgetni nem sok lehetõség van, de a teherautósok, ha lehetõség van rá, elengednek.
Köszönöm Triznyak! Nekem is fennakadt a szemem, ezért is írtam be ide rögtön, az útminõségre gyanakodtam... Feszes a programunk, ezért szerettem volna pontosítani az idõt. Persze, rászánom, ami kell... Amúgy a szerpentinek nem izgatnak; edzett vagyok, jártam már egy-két macerás útvonalon, s már 2.700 m-en is kis-Ladával (nem is kapott levegõt )... Azóta végignéztem az albumod is; nagyon tetszett! (A GPS-t még nem dobtad el? )
Ha még mindg az út a téma, akkor még azt is leírnám megnyugtatásként, hogy amikor mi mentünk ezen az úton, elõzõ nap iszonyatos égszakadás volt és másnap, amikor mentünk Kalamatából Mistrába, akkor az út elsõ szakaszán folyamatosan legödrültek kisebb kövekbõl álló kõlavinák a meredek hegyoldalról az autóútra. Néhol nagyobb kõ is elállta az utat...mégsem tartott két óránál tovább
Igen, mikor leírtam, utána rájöttem én is, hogy kissé irónikusra sikerült. De valóban így volt. A párom félt is, hogy a kocsira esik valami kõ, ezért eléggé igyekeztünk errõla részrõl gyorsabban továbbjutni...
???? Nincs annak semmi baja, nagyon jó dolog, csak legyen mellette papír térkép is az embernél! Mondjuk az is igaz, a Peloponneszoszon nem sok hasznát venni.
A köveket kifelejtettem, égszakadás nékül is potyognak az útra, kerülgetni kell õket. De azért kézilabda méretûeknél ritkán van nagyobb.
A térkjéprõl jut eszembe... Eddig a freytag/berndt 1:250.000-es Peloponnes térképét használtam; jó, de valahogy mégsem voltam vele teljesen megelégedve. Most találtam a MARCO POLO térképek között a görög szárazföldröl (+ néhány sziget) egy 1:300.000-es térképet, ami jobbnak, színesebbnek, bõvebb tartalmúnak, részletesebbnek tûnik elsõ ránézésre. Kíváncsi vagyok, a gyakorlatban hogyan válik be. Azt már látom, hogy a térkép elõbbre van az autópályaépítésben, mint a görögök...