... Ferrari szerinted a görögök nem a pénzedért szeretnek, dehogynem, azért ...
Mi másért? (Egyébként mondta valaki, hogy szeretnek?)
Öreg stavrosi barátom azt mondta, hogy a görögnek nincs más barátja csak a magyar. Õ lesi a magyarokat és inkább ajándékokat ad, mint elfogad. Egy kicsit még magyarul is megtanult. Valamikor az 50-es években nálunk talált menedéket egy jópár évig mint politikai emigráns.
Egyébként én sokszor tapasztaltam, hogy szeretnek bennünket, sõt többször kaptam üzletben árengedményt, csak azért mert magyar vagyok. Az amerikaiakat és a németeket nem szeretik, mert állítólag pökhendiek.
...sõt többször kaptam üzletben árengedményt, csak azért mert magyar vagyok...
Thessaloniki mellett egy vízparti stúdiót fglalatam régebben nagy keservesen angolul. Amikor a helyszínen fizetni akartam, akkor tudatosult benne, hogy magyarok vagyunk. Ja, akkor nem annyi, hanem 5 Euróval kevesebb naponta, mondta és vigyorgott...
Velem megtörtént, hogy kinéztem egy ajándéknak valót a kirakatban. bementem megvenni. Közben a tulaj kérdezte, hogy honnan jöttem? Kifizettem a cuccot. Erre ö elkezdett visszaadni. Én mondtam, hogy nem stimmel, mert a kirakatban drágábbért van kitéve. Erre azt mondta, hogy magyaroknak olcsóbb, amerikaiaknak drágább, mert a magyar barát....
Velem megtörtént, hogy kinéztem egy ajándéknak valót a kirakatban. bementem megvenni. Közben a tulaj kérdezte, hogy honnan jöttem? Kifizettem a cuccot. Erre ö elkezdett visszaadni. Én mondtam, hogy nem stimmel, mert a kirakatban drágábbért van kitéve. Erre azt mondta, hogy magyaroknak olcsóbb, amerikaiaknak drágább, mert a magyar barát....
Hasonló sztorikat napestig lehetne mesélni... Toloban népzenei CD-t akartam venni este. Sehol semmi... A végén ott találtam, ahol nem is gondoltam. Késõ este volt. Bemegyek, nézegetem, végre találok valamit, közben persze a nejemmel dumálunk... Kérdezem mennyi? Mondott valamit (már nem emlékszem pontosan, de talán már írtam itt valahol egyszer, talán 12 eurot...). Mondom az sok, s már le is tettem... Magyar? - kérdezte. Igen, mondom. Mennyit adsz érte, kérdi. Nyolc Eurót, mondom. A válasz: a tied...
Micsoda nép ez a görög, õk képesek arra amire mi magyarok nem sajnos...
Megint megmutatták és példát állitottak mindenki elõtt összetartozásból a sztrájk során
Minden tiszteletem nekik továbbra is
A görögökben nagyra becsülöm hazaszeretetüket.Ott is van jobboldal, van baloldal de a haza dolgaiban iszonyúan össze tudnak fogni. Pl Ciprus kérdésében. A másik számomra tetszõ dolog, hogy zenéjüket még nem tudta megfertõzni a nyugati befolyás, még a popzenében is erõs a népzenei hatás. A csecsemõtõl az aggastyánig mindenki ismeri és táncolja a görög táncokat, ismeri a népdalokat és joggal büszke rájuk. Nálunk sokan vannak akik döngetik a mellüket a nagy magyarságukkal, de egy magyar táncot nem tudnak eltáncolni nem beszélek arról, hányszor hallok pl: üzletekben magyar népzenét, a diszkókról nem beszélve.. Aki járt Görögországban az tudja mirõl beszélek.
Én is órákig írhatnám, hogy milyen nagyszerû nép a görög, velem is sok oylan eset történt, ahol segítettek vagy csak szimplán kedvesek voltak. Inkább egy megfigyelésemet írnám be. A Krétán töltött 2 hónapom alatt azt tapsztaltam,h goy szinte minden görög tud legalább egy picit angolul! Rethimnoban járva meglepõdve tapasztaltuk, hogy egy kis újásgos bódéban ülõ öreg néni tökéletesen beszélt angolul. Utána kezdtük el figyelni, hogy szinte mindenki meg tudja értetni magát angolul. Én ezt is hiányolom a magyar emberekben. Sajnos az idegen nyelv tanulása nálunk még nem terjedt el ennyire!
szinte mindenki meg tudja értetni magát angolul. Én ezt is hiányolom a magyar emberekben. Sajnos az idegen nyelv tanulása nálunk még nem terjedt el ennyire!
Szerintem az a bizonyos görög viselkedés, amirõl itt írtok, leginkább (már csak) a turistáktól érintetlenebb helyeken él. PL. hegyi falvakban...stb. Nekem az üdülõfalvak embereinek kedvessége, nem mindig tûnik õszintének.
szinte mindenki meg tudja értetni magát angolul. Én ezt is hiányolom a magyar emberekben. Sajnos az idegen nyelv tanulása nálunk még nem terjedt el ennyire!
... Ferrari szerinted a görögök nem a pénzedért szeretnek, dehogynem, azért ...
Mi másért? (Egyébként mondta valaki, hogy szeretnek?)
Szép estét!
Nem tudom, hogy szeretnek-e, vagy sem, de mindenesetre, ha nem, akkor nagyon jól el tudják játszani. De ezt nem hiszem. Mindenesetre a "tolongós" helyeken érezhetõ a különbség a 80-as évekhez képest, de ezen sincs mit csodálkozni. Nekem sosem volt olyan érzésem, hogy terhükre lettem volna, nem úgy mint a horvátoknál. Na, ott rájuk volt írva, hogy hová kívánnak, de elöbb hagyjam ott a pénzemet. Ha tehették gond nélkül be akartak csapni, ami bizonyára sikerült is néhányszor. Ilyet a görögöknél sosem tapasztaltam, sõt....
Angolul inkább a felkapottabb helyeken beszélnek sokan, a kiesõ helyeken az tudja magát megértetni aki nem tud 30-50szónál többet angolul, mert akkor nagyjából egyszintû a két oldal tudása.
Huszonévvel ezelött, ha angolul kellett beszélni, akkor többnyire a gyereket kiabálták ki a házból.
Két fajta ember van a görög, és az aki szeretne görög lenni.
Vajon miért mondják ezt? Sokan azt hiszik, hogy ok nélkül, én itt a fórumon is sok negatív véleményt hallottam e témában.
Nekem csak jó tapasztalataim vannak. akkár túlzsúfolt üdülõhelyel akár "falusi turizmussal" kapcsolatban.
Mi ahol voltunk tavaly a gazdától nagyon sok dolgot kaptunk, uborkát, paradicsomot hozott nekünk az asztalra reggelire, (földszintes apartman lévén). Volt úgy, hogy mire fölébredtünk, kint volt az asztalon a friss zölség. A kis fiamnak volt egy kis mendencéje és abba minden nap friss vízet engedett. Kicsit szégyeltem magam, hogy mi szinte semmivel nem tudtuk viszonozni a kedvességét, így utólag - itt a fórumon is kerestem hozzá postást - küldtünk neki egy "hungaricum-os csomagot", aminek persze nagyon örült.
Remélem, hogy az idén is hasonló jóban lesz részünk.
Hat halljatok mondani mindent lehet,meg mutatni is!igazan csak akkor tudja meg az ember,ha kozottuk el!Addig mig turista addig csak a szepet es a jot latja!Ezzel en is igy voltam,de most hogy kozottuk elek maskepp latok mindent!!!
Persze vannak kivetelek...de en megis azt latom,hogy nem oszinte ez a kedvesseg!!!!