Más nem jut eszembe, már elmeséltem mindent A-tól Z-ig neked. Ha kérdésed van, megpróbálokmég segíteni, de magamtól már nem ugrik be semmi fontos.
Általában tetszik minden? Megkaptad a szigettõl azt, ami a hosszú évekig melengetett vágyakozásaid elvárásának megfelel???
na vagyok megint.szuper a sziget a stradndok csodaszepek,ma Mesohorit setaltuk kersesztul kasul es ittunk finom frappet Spoaban.tegnap a Diakofti beach-on voltunk(repter legvegen)nagyon jo volt a csendben pihenni csak a tenger hullamzasat hallotuk es neha a fel-le szallo gepek zajat.
kicsit megegtunk ,ezert ma sokaig lustalkodtunk,egyebkent is kicsit fatyolfelhos volt az eg es megneztuk meg a szamunkra is elerheto strandokat.
Tegnap ettunk Finikiben a haltal finom volt csak keves
Spoatol-Pigadiaig vezeto uton meg mindig elvagyok ajulva meseszep a sok gyonyoru fenyovel,es hegyekkel.
Szivem szerint megegyszer elmennek Olymbosba,de nemhiszem,hogy ratudom beszelni a parom a zotyogos utra.Bar en az osszes apro falut megneznem,na meg persze a partokat is,de sajnos a kis C3 kepessegeit lehet ez meghaladna.
Tetszik,hogy itt meg jobban Gorogos minden mint ahol eddig jartam,a falvak hihetetlenek,szoval nem bantam meg ,hogy idejottumk sot....
lehet meg bejelentkezem,addig is udvozlet
Szia Kristi!
Örülök, hogy ennyire jó minden. Nekünk is összejött az õszi út: Kosra.
Nektek még egy hetetek van azt hiszem. Élvezz ki mindent, mást nem tudok mondani és várom, hogy majd itthon kicsevegjük a nyaralás minden részletét.
Pussz
T.Vojandi és Kristi! Mi is Karpathosra megyünk nyaralni,Andi egy másik internetes oldalon írt beszámolója segítette döntésünket.A hellasz.hu-n sok információt tudhatam meg tõletek,de lenne pár kérdésem: Lefkoson lehet-e kerékpárt bérelni? Lefkos-Afiartis strand ill.Lefkos-Apella útvonal mennyire zsúfolt,meredek és az út minõsége milyen?(kerékpár miatt) Lefkoson van-e olyan része a strandoknak ahol"csak magunk lehetünk"?(néhány ember nem számít) Lefkosról a hegy megmászható-e vagy vezet-e fel út olyan magasra ahova érdemes felmenni? Sokastro szigetre érdemes átmenni? Pigadiaból Lefkosra este(22után)van-e busz? Szigetrõl nincs magyar nyelvû könyv,térkép tényleg mindenhol kapható? Köszönettel gf73
Kedves gf73! Üdv köreinkben Látom nagy túrázósok vagytok. Ha még nem láttad esetleg, olvasd el a leírások részben lévõ szigetbemutatót (fõmenü-tartalom-leírások), abban minden egyes résznél megemlítettem, hol vannak leírt, részletes túraútvonalak. Ezek nekem meg vannak németül, egyet-egyet szívesen lefodítok neked, ha kiválasztod, melyik kell.
Hogy Lefkosban lehet-e bérelni kerékpárt, azt én nem tudom, de Kristi biztosan tud rá válaszolni majd, ha megjöttek.
Lefkos-Afiartos távolság becslésem szerint olyan max. 30 km. Az út nagy része a parton halad, de vannak igen meredek szakaszok is. Lefkos-Apella, az távolságban talán kevesebb, de elõbb fel kell menned tengerszintrõl Spoáig és onnan ismét le Apelláig. Jó pár száz méter szintkülönbség!
Igen, van olyan strand, ahol magatok lehettek, ezek fõleg a reptér környékén vannak, ahol a egy homokköves fennsíkot földutak szabdalnak fel, ki kell próbálni több utat is, mert az út felõl nem látni, milyen strand fekszik lent a homokkõpad alatt.
Pl. ilyenek:
Lefkosból a hegy megmászható-e? - Melyik?
Több is megmászható, ezekrõl tudok neked fordítani szöveget, de mivel nagyon sok szöveg van, jó lenne, ha kiválasztanád,melyik hegyre szeretnél felmeni....
Sokastro szigetrõl még nem hallottam, majd utánanézek.
Sajnos a buszt sem tudom, hogy van-e PIgadiából Lefkosba este 10 után, de sejtem, hogy nincs, mert eleve nem nagy gyakorisággal járnak.
Magyar nyelvû könyv nincs, ellenben ír 10 oldalt a Tõzsér könyv (Napfény szigete Rofosz, lélek szigete Kos) és a Panoráma útikönyvek: Görög szigetek sorozata. Itt a hellaszon a leírásokban egy komplett 200 oldas útikönyv lerövidített verzióját olvashatod!! Tehát ilyen értelemben van útikönyv! ...és ajánlom az egész topik átovasását itt, valamint a fotóalbumban lévõ kb. 500 képemet!
Remélem, kicsit tudtam segíteni, várom további kérdéseidet.
Jövõre Karpathos-ra szeretnék utazni párommal, (azért csak jövõre, mert 2,5hét múlva megyünk Kefaloniára) teljesen be vagyok zsongva ettõl a szigettõl, amit írtatok róla és a képek... szóval volna pár kérdésem ezzel kapcsolatban.
Említetted, hogy van fotóalbum, azt hol találom meg? Most éppen azt szeretném felfedezni, hogy milyen strandokra érdemes elmenni a szigeten, és ezek hol helyezkednek el. Már egy jópárat találtam is térkép által.
A másik aggodalmam, hogy többen is írtátok, hogy repülõ visz Rodoszra, és onnan helyi járat a szigetre. Nincs arra megoldás, hogy inkább komppal menjünk? Az összes utazási iroda úgy csinálja az utat, hogy 2x kell repülni? Igaz imádok repülni, de be kell vallanom ez a helyi járatos dolog megrémiszt. Vagy nem kellene félnem? Egyáltalán valaki hallott már róla, hogy ott lezuhant gép?
A másik kérdésem, hogy mikor érdemes a szigetre menni. Július eleje az még nem olyan szeles és nagyon meleg ugye?
Vannak fakultatív hajóutak? Pl: közeli meseszép szigetekre. Ti voltatok ilyenen? Melyik szigetre érdemes átmenni?
Valamelyik utazási irodának van olyan ajánlata, amiben medencés apartmant kínálnak?
Elnézést a sok kérdésért, és ha lesz idõd és energiád válaszolni, azt nagyon megköszönöm!
Szia Kedves Firkamanó!
Nos, az odautazás úgy van, hogy az Aeolus utazási iroda repít (ha jól tudom Pozsonyból) közvetlen járattal. Kristiék komppal mentek volna Athénból (az 21 órát tart), de nem járt a komp, ezért volt szerencséjük repülni. Mi pedig Münchenbõl repültünk, német utazási irodával és akkor nekik csak rodoszi átszállással volt. Szóval repülhetsz közvetlenül is, de ha mégsem, a kisebb propelleres masinától ne félj, én is tartottam tõle, de kevesebb, mint fél óra az út és semmi negatív nincs benne. A görörg kompok hamarabb sûllyednek el, mint ahogy lezuhannának a görög repülõk.
Itt, a hellasz.hu-n megnyitod a fotóalbumot a fõmenübõl és a keresõ részben megkeresed vagy betõ szerint a K-nál a kárpáthoszi albumaimat, vagy név szerint, vojandi albumjai között, vagy feltöltési idõ szerint tavaly szeptemberben. Négy album van fent, kb. 500 képpel.
A strandok valóban meseszépek. Az egyik legszebb, ismertebb strand: az Apella, illetve Ammopi több kis öble. Ha elolvasod a beszámolómat itt a hellaszon, akkor abból minden standról mindent megtudhatsz, most hadd nem részletezzem. Nekünk a reptér mögött elrejtett, homokkõsziklafal alatti strandok tetszettek legjobban. De várjuk meg, iket ír majd Kristi, ha a hétévégén hazatér.
Mivel én csak egyszer voltam, szeptember végén, nem tudom, hogy milyen idõ van júliusban. Forrósággal mindenképpen számolnod kell, mert Karpathos nagyon forró sziget. A szél mindig ott van, de ésszel erõsödik.
Vannak fakultatív hajóutak: Kassos és Saria szigetre, BBQ-hajózás a legszebb öblökhöz és még mások is, amiket te magad tudsz az utazási iroda kihagyásával a kikötõben (Pigadia) foglalni.
Mi Kassoson voltunk, saját szervezésben, komppal. Szép volt a kis város, de 6 órát ott dekkolni, míg jön a másik komp, rém unalmas volt. Ezt is mind leírtam részletesen a beszámolómban, ajánlom, hogy keresd meg itt az oldalon és olvasgasd, sok kérdést megspórolsz, meg nekem is, hogy duplán írjam le.
Más sziget nincs a közelben, csak Saria, azon nincs semmi, de szép a vidék, vannak, akik túrázni mennek oda, illetve strandolni.
Tudtommal csak és kizárólag az Aeolus irodának van Karpathosra útja, hogy abban van-e medencés ajánlat, azt nem tudom, mert nem láttam a katalógusukat (én Münchenben élek). Nálunk nagyobb választék van, de bármikor és bárki kérdez, mindenképpen a saját szervezésû utazást javasolnám: repülõel Athénba, Athénból belföldi repcsivel Karpathosra, és szállástfoglalás a neten, vagy német katalógusból a neten. Ahol mi szálltunk meg, azt tudom ajánlani, nagyon jó apartman volt.
Nagyon szívesen, amire ismereteimbõl telik, szívesen válaszolok rögtön.
Karpathos álomszép. Én most az õsszel vissza akartam menni, de a párom nem akart egy év után, ilyen hamar ugyanoda visszamenni.
A fotóimból van egy rövid fotós-videó összeállítás is itt a videóalbumban.
gf73!
A leírások oldal lapjait (képek nélkül) ki tudod másolni, ha kijelölöd és ctrl+c-t alkalmazol, majd wordbe beilleszted ctrl+v - vel. Ha nagyon kell, el tudom neked küldeni a leírást mailben is.
Igazság szerint nem emlékszem egyetlen biciklisre sem, de ez nem jelenti azt, hogy nem voltak, csak mivel én nem figyeltem direkt õket, ezért nem is tûntek fel. Mindenesetre nem hiszem, hogy sokan vannak.
A Lefkos - Kali Limni túra leírása csak egy oldal, a napokban lefordítom neked és vagy beírom ide, vagy nyitok a túráknak egy külön topikot és oda írom be, vagy e-mailben....
5,3 km hosszú szakasz, de 1000 m magasságkülönbséggel!
Gyakorlott túrázónak 4 órát kell számítania a felfelé vezetõ útra.
Elõbb el kell menni Lefkosból Agios Georgiosba, vagy a fõúton, vagy a 16-os számmal jelölt vándorösvényen, ami Mesochori felé vezet (a kikötõ végében, a Blu Sky Minimarketnél, K 16-os felirattal jelölt piros túrajelzõ táblánál lépcsõkön felfelé az apartmanok elõtt. A K16-ost kell követni addig, ameddig egy jobb oldali leágazás Agios Georgiosba vezet.)
Agios Georgios tou Lefkou-ban a központi keresztezõdéstõl indulunk ki és a K15-és számú, piros túrajelzõ táblát követjük. Átmegyünk a Lefkos felé tartó aszfaltúton, onnan pedig egy széles földút vezet felfelé. 200 méterrel késõbb elágazik egy út jobb kéz felé, az Agios Georgios kápolnához, de ezt az utat most figyelmen kívül hagyjuk (vagy teszünk egy kitérõt a kápolnához, majd vissza). 100 méterrel ezután egy újabb elágazás következik, itt egy víztároló mögött jobbra fordulunk (K15-és tábla) és egy keskeny földösvényen megyünk tovább, elmegyünk egy második víztartály mellett is, és egy, a föld felett épített vízvezetékkel párhuzamosan haladunk tovább, míg kb. 700 m után a mi utunk keresztülvág egy szélesebb földúton, ezután erõsen emelkedik az út (egy valamikori vízlefolyó mentén). A következõ cél a fehér kupolás Agios Andreas kápolna, mely szép pihenõhelyül szolgál. Ezután ismét keresni kell a K15-ös táblát és egy fenyõerdõn kell keresztülgyalogolni, egy meredek úton, ahonnan szép panorámában lehet részünk Lefkos felé. 650 méterrel a kápolna után elérünk egy valamikori marhalegelõt, ahol még látni lehet itatókat. Ezután egy tûzvész által félig leégett erdõn kell átkelni, ahol gyakran elzárják az utunkat a kidõlt, leégett fatörzsek. Itt sok helyen alig lehet felismerni az örvényt. Figyelni kell a felfestett piros-fehér csíkokat, illetve piros festékpöttyöket. Kb. 1,5 km-rel a legelõ után átkelünk egy sziklákkal szegélyezett szurdokon és kicsivel azelõtt, mielõtt az ösvény egy újabb szurdokot elérne, mi elfordulunk balra (elvileg kell ott is legyen K15-ös tábla). Innentõl az ösvény egy igen meredek és köves lejtõn vezet felfelé, ahol megerõltetõ a „mászás”. Kb. 1 km-rel késõbb megérkezünk egy hegyfokra, ahonnan már lelátni a sziget keleti oldalára is, majd ezután elérünk egy hegynyerget. Innen még – piros pontokkal jelölt - 600 m van hátra (ez már mászás) a Kali Limni 1215 m magas csúcsáig, ahol egy oszlop áll.
Itt pedig egy oldal, ahol sok kép és info van (németül) Karpathosról.