Leírom a konkrét esetet, aminek tanúja voltam. Egy fiatal pár robogót bérelt egész hétre, és el akartak menni Porto Katzikire is, egyénileg. Megkérdezték Pajától, hogy merre kell menni, és esetleg mire kell figyelni. Erre Paja azt ajánlotta nekik, hogy egyénileg ne menjenek, mert elég rossz arrafelé az út, könnyen elcsúszhatnak robogóval, meg a másik, hogy az olaszok mind oda mennek fürdeni, és õk nem figyelnek másokra, és lehet hogy parkoláskor arrébb tolják a már parkoló robogókat. Így a törött robogóval majd nem fognak tudni visszajönni Nidribe, és ki is kell fizetniük a javíttatást.
Meg még az is gyakori, hogy lerobban a robogó a sziget túloldalán, és akkor megint nem tudnak mit csinálni a 45 fokban, az aszfalton.
De!! Fizessenek be a hajókirándulásra, és akkor láthatják Porto Katzikit, és fürödhetnek Egremnin is.
Na, ezzel az ifjú asszonykát annyira beparáztatta, hogy õ lebeszélte a bátrabb férjét errõl a kirándulásról, mondván úgyis odavisz majd a hajó.
Na, a hajó oda nem ment, mivel olyan hullámzás volt aznap, hogy Porto Katziki és Egremni kimaradt az útból.
Hazafelé a buszon mesélték többen, hogy elmentek Porto Katzikire, és Egremnire, (robogóval!!) és mutogatták a képeket is. Erre az ifjú pár rendesen összeveszett ("mondam, hogy elmehettünk volna mi is"...és hasonló mondatfoszlányokat hallottunk).
A másik a vízeséshez kötödik. Mint már írtam Paja kígyókról, és sziklaomlásról beszélt a welcome meetingen. Egy idõsebb házaspár szeretett volna oda felsétálni (feltételezem nem mászták volna meg az utolsó 30 métert), de ott is sikerült a feleséget annyira megrémisztenie, hogy inkább kihagyták a vízesés környékét is.
Paja védelmében is írok pár sort: nagyon lelkiismeretes, és azonnal segít bármi van!!
Az is rendben van, hogy felhívja a turisták figyelmét a veszélyekre, õ ismeri jobban a szigetet, csak nem kellene ezt úgy elõadnia, hogy utána többen azt kérdezgetik egymás közt, hogy "biztos jó helyre jöttünk?"
Kristin!
Darázs az tényleg van, és szúnyog is, ami éjszaka elõszeretettel csipked ahol csak ér. Megölni (mi elõször csak konyharuhával próbálkoztunk) nem túl egyszerû. 1-2 lecsapás után simán magukhoz térnek, így drasztikusabb szúnyogirtóhoz kellett folyamodnunk.
babar!
Csak a téma lezárásaképpen: kígyókról és sziklaomlásról én is hallottam beszélni Paját, de nem lebeszélni, és most nem is róla van szó, hanem arról a felnõtt emberrõl, aki ettõl megijed, pedig max óvatosnak kell lennie. Sokat esett már szó a fórumokon az önállóságról, egészen más vonatkozásban. Nekem kicsit sántít az egész, az ördög valszeg a részletekben lakozik, ezért kár tovább forszírozni az esetet. Porto Katziki felé ugyanis jó az út, ezt mindenki tudja, és nem hiszem hogy bárki is hazugságba akar keveredni nagy nyílvánosság elõtt. Viszont pl. Barborka épp nemrég írta a másik fórumban, hogy kedvenc strandunkra szerettek volna mocival elmenni, de elkavirnyásztak, aztán el is esetek a köves földúton, végül inkább hagyták a francba:-) Hát így esnek meg a dolgok
És még valami. Ilyen nagy súlya van a szavaknak. Itt a fórumban is sokan érdeklõdnek, véleményekre, tanácsokra kíváncsiak. Aztán azok a vélemények és tanácsok leíródnak (bár nagyobb részletességgel és konkrétabb kérdésekre inkább priviben szoktam válaszolni), és gyakran hangsúlyozom, hogy ajánlani nem szoktam semmit, csak a saját tapasztalataimat írom le, abból vonjon le ki-ki következtetést. Éreztem én is lelkiismeretfurdalást amiatt, hogy a kígyó és a pók fotóit feltettem, mert rögtön jött visszajelzés, hogy Úristen, hova megyünk. De van, aki az említett id.vez-rõl vagy épp a sziget egyik legnagyobb vonzerejérõl, a hegyi utakról mond rossz véleményt, esetleg Nidrit Lefkada Siófokjának nevezi. Ezek mind saját vélemények, el kell olvasni õket, elrakni a megfelelõ helyre, aztán ELMENNI A SZIGETRE, és kialakítani a saját véleményt saját tapasztalatok alapján. És az meg az említett házaspárt minõsíti, ha még össze is vesztek, inkább az a jellemzõ errefelé, hogy: "Na, akkor legalább lesz miért legközelebb visszajönni!" Én Kalymnoson jártam így, persze nem személyesen, hanem egy pár angol-tudás és mindenféle ismeret nélkül az id.vezre hagyatkozva jött nyaralni, de mivel a szlovák id.vez. nem mutatkozott, az illetõ pár 17 napig csak az apartman elõtti strandon heverészett, és a hazaúton sopánkodott, látván a fotókat, hogy mikrõl maradtak le. Csak egy kis minimális ÖNÁLLÓSÁG kell:-)
Nem így látod?
Pontosan így látom én is!
Érdemes minden infót elolvasni mielõtt valaki nyaralni megy, és meghallgatni a telepített id.vezetõt, és ahogy írtad: elraktározni mindent a megfelelõ helyre!
Ahogy az önállóságot hansúlyoztad, teljesen igazad van!! Önállóság és megfelelõ óvatosság!
Még egy pár mondatig visszatérnék a "Paja-ügyre" (aztán ezzel be is fejezem én is): aki elõször jár a szigeten, az nem tudhatja, hogy merre milyen utak vannak, és mit hogy lehet megközelíteni, errõl a megfelelõ, valósághû tájékoztatás a telepített feladata, és felelõssége! Ez is része annak, amiért õ ott van.
Egy személyes vélemény: volt már dolgom nagyon jó és nagyon rossz idegenvezetõkhöz, és Paja nem tartozik a jobbak közé, számomra. Nem azt állítom hogy hazudna, hanem azt hogy túloz!
Hát azért pár szót a kígyókról írnék én is, bár mi ezt nem Lefkadán tapasztaltuk, de hátha a szigeten is élnek viperák, meg lehet ide is érvényesek a párzási ciklusok..
Mi amikor Halkidikin voltunk, akkor mesélték akik öszvértúrára mentek, hogy talákoztak viperákkal. Nem volt semmi extra, kikerülték õket, azok is békénhagyták az embereket. Viszont az öszvér túra vezetõ bácsi is el volt csodálkozva , hogy mennyi elõjött . A párzási hónap júliustól augusztusig tart, ezzel magyarázták a magas számukat...Ilyenkor jobb kitérni elõlük mindenképpen, mert mégjobban kiszámíthatatlanok a "hormonok" miatt. Sajnos mikor hazafelé tartottunk, akkor hallottuk, hogy egy halászt megmart egy vipera a kikötõben pár nappal elõtte. Meghalt, de hozzá teszem, nem a kígyómarástól, hanem mert elnézték, és nem a megfelelõ kígyó ellenszert adták be.Hihetetlen, hogy ilyenek vannak. Én azt sem tudnám, hogy milyen színû volt, nemhogy a fajtáját..
Csak annyi tanácsot tudok adni nõi sorstársaimnak, hogy figyeljék hová lépnek, meg esetleg ha motorozni mennek 2en egy mocival, akkor a hátsó nem árt ,ha figyeli az út melletti növényzetet. Csak azért írtam ezt le, hogy vannak ilyennek is, de pl én is készülök a vízeséshez, szóval remélem elkerülnek:)Esetleg a strand környékén látott valaki a sziklás részeken?Ezt csak azért kérdezem, mert Sartinál is a kikötõben történt a dolog, ami számomra felfoghatatlan, hogy hogy került oda a csúszómászó a hegyekbõl..
Már látom is a hollywoodi filmcímeket: "Lefkada, a csúszómászók szigete", "Kígyóinvázió Sartin".
Ne riogassuk már szegény ezután utazókat:-) Inkább valaki szerezzen egy szakembert, aki elmondja, milyen hüllõk élnek Lefkadán, vagy úgy általában a görögöknél, és az nyugtasson meg mindenkit, hogy ezek nem mérgeskígyók, hanem ártalmatlan siklófélék(remélem...)
Utánna néztem a kígyóknak..Görögországban körülbelül úgy 10 fajta él, abból egy mérges fajta, ez a homoki vipera.Fel lehet ismerni a lapos fejérõl, és a csörgõkígyóhoz hasonlító farkáról.Találtam egy nem túl friss adatot, hogy 1910-1911-ben körülbelül 780 kígyómarás történt a Bosznia-Hercegovina és görögországi területeken,ebbõl 40 volt halálos, mert még nem terjedt el a vakcina akkoriban.Tehát azóta nagyban javultak az állapotok.Beszúrok egy hivatkozást wikirõl, itt lehet olvasni róla többet.http://hu.wikipedia.org/wiki/Homoki_vipera