én még nem találkoztam pikkelyes szerkezetû sün-tüskével..., az valóban igaz, hogy könnyen eltörnek, de nekem idáig mindig simán kijöttek...Pedig volt, hogy 6-8 db is belém tört.(nem Görögországban !)
Sziasztok! mi augusztusba megyünk Sartira, aki volt már a Vironziban írjon nekünk privátba (milyen a felszereltség tisztaság.............. vagy bármi) Elõre is köszi!!!
e-mail cím: livialeea@freemail.hu
Hûû, szép kis darab...
Nem pikkelyekrõl van szó természetesen (de ne kérdezzétek, hogy akkor mi a pontos neve).
Én csak hallottam (sajnos már nem emlékszem honnan, de úgy rémlik, valamelyik rádióban mondták még tavaly), hogy ha valakinek belemegy a lábába, ne próbálja meg kihúzni, mert semmi értelme. Indoklásként pedig azt hozták fel, hogy a felülete úgy épül fel, hogy ahogy belédszúródik, annak az iránynak ellentétesen nem lehet húzni, mert ezek a kis egymásra épülõ lapok belekapaszkodnak a bõrödbe. Olyasmire gondoltam, hogy olyan a szerkezete, mint a hajszálnak (annak is csak nagyítóval látható a szerkezete, szabad szemmel simának tûnik a felülete), csak gondoltam ez sokkal-sokkal erõsebb, de hasonlóan felépülve.
Na de lényegtelen, mit hallottam, ha ti már a gyakorlatot átéltétek és azt mondjátok ki lehetett húzni, akkor elhiszem.
És utána bementetek a vízbe? Már csak amiatt, hogy gondolom a sebet iszonyatosan marhatja a sós víz...
Ez a példány nem a Földközi tengerbõl származik de csak errõl volt képem...
A Sartin lévõ sünöknek nincs ilyen hosszú tüskéjük, a szerkezetük azonban hasonló: tulképpen egy vékony, hegyes, törékeny csövecske. Úgy tudod kiszedni, mint amikor tüske megy a kezedbe, csak finomabban kell megfogni a csipesszel, mert tényleg könnyen törik. Kis seb marad utána csak az elsõ alkalommal csíp egy kicsit a tengervíz... Az a gáz, ha késõn veszed észre a tüskét, vagy sikerül beletörni kiszedéskor és elfertõzõdik...de ez bármely szárazföldi szúrt sebbel is így van.
hello mindenkinek
tudna valaki segiteni sartira mennénk jövõre ajánlanátok valami jó és megbízható irodát?
idén voltunk kefalónián egyszerüen gyönyörû volt
2001-ben Sartiban a kikötõnél fényképezkedtünk,és én egy szép sziklára ugorva gondoltam magam fotóztatni.Mit mondjak,50 tüske tört a jobb talpamba...elevickéltünk az orvoshoz,1 órán keresztül szedegette csipesszel.Nem mondom,hogy jó volt/az utolsõ tüskét 1 hónappal késõbb a miskolci kórházban szedték ki/,de simán lehetett járni,fürdeni meg külön ajánlott volt,mert az mondták a sós viz kihúzza azt,amelyik ményebben van.. tavaly is Sartin voltunk,a village és beach részen nem láttunk sünt,szerintem csak a sziklák közvetlen közelében van veszély.Az én balesetemrõl is én tehettem...most már egyébként élményként emlékszem erre is vissza!
Köszi a biztatást. Már csak annyit kérdeznék, hogy: olvastam van egy nagyobb szupermarket, ott érdemes a regggelihez valókat megvenni vagy kisebb üzletekben sem kerül többe?
Mi sem vagyunk nagyon válogatosak és mi is elleszünk esténkén finom görög kajákon.
Mivel Te már többször voltál ott kint talán tudsz vagy hallottál valamit a Tassula ap.-ról. Eddig még csak 1 visszajelzést kaptam, de az sem saját tapasztalat volt csak hallomás.
Szia Szilo. Végre valaki a Tassuláról kérdez. Mi 3 éve voltunk ott, elõtte újították fel teljesen. Nagyon tetszett. Szerintem jó helyen van, elég csendes de azért közel a város. Minden új benne, az ágynemût is cserélték az egy hét alatt. Volt saját kis teraszunk is. Szóval mi jól éreztük ott magunkat.
A panoráma tours honlapján találsz róla egy csomó képet. Pont olyan.
De jó! Mármint nem jó, de megnyugtattatok. Akkor az igaz, amit mondtak, hogy talán érdemesebb orvossal kiszedetni, nehogy beletörjön a vékonysága miatt... de hogy a "beleakad a bõrbe, ha visszafélé húzod" ezt honnan szedtem....??? De addig meg ki bír várni, amíg elbiceg a dokihoz (ha csak 1-2 szúrásról van szó)...
Még egy kérdés. Emiatt nem aggódom, csak még sosem hallottam errõl. Ha pl. megcsíp egy medúza (erre kevésbé látok esélyt, bár amilyen figyelmetlen vagyok, képes vagyok hátulról belerohanni az 1km2-es körzetben lévõ egyetlen medúzába), akkor mit kell tenni a csípéssel? Érdemes borogatni valamivel, vagy egyszerûen magától is simán elmúlik?
Szia Vi79.
Mi három éve június elején voltunk Sartiba A Panoráma Tours-al. Semmi gond nem volt. A busz jó volt, a sofõrök aranyosak, a szállás is tetszett. Kint már vártak a Sithon Travel irodától. Volt vagy 4-5 magyar nyelvû idegenvezetõjük. Körbevezettek a faluban este, mindent megmutattak, mit hol érdemes venni, elmondták az összes fakultatív lehetõséget, és hogy hol találjuk õket.
A hazaút is teljesen rendben volt. Én csak ajánlani tudom.
Legutóbb Eszter79 szerkesztette (2008-07-08 11:00:18), összesen 1 alkalommal
Szia!
1. A medúzacsípés majdnem pont olyan érzésre is, látványra is, mint a csaláncsípés. Talán ezért is hívják õket csalánozóknak? Kellemetlen, de ha nem nyúlsz hozzá, negyed óra alatt elmúlik, nyoma sem marad, és ezek a medúzák nem mérgezõk. Ezt saját tapasztalatból mondom, én is megismerkedtem velük, oszt itt vagyok. Egyébként partközelben én Sartin nem láttam sem élõt, sem holtat, hanem mikor beúsztam pár száz méterre, ott volt szerencsém õkelméjükhöz.
2. Nudista része a Narancspartnak van.