Sziasztok!
Ma hajnalban értünk haza Vourvourouból ( Sarti -30 km ).
Oda Hajdúszoboszlóról este 10-kor indulva 14 óra, vissza déli indulással 15 óra volt az út, 2-2 nagyobb és 1 rövid pisiszünettel, VW Transporterrel. Odafelé Nisnél, a Szófia felõl becsatlakozó út után megállítottak, szerintük 80-as tábla volt és 115-tel mentünk. Mi nem láttunk táblát, de mit lehetett tenni? Kért 3000 dinárt, és közölte, hogy mindjárt hozza a papírt róla. Mondtam neki, hogy nem kell papír, erre visszaadott egy ezrest. Ez reggel 5 óra környékén volt, addig nem is láttunk rendõrt, utána is kb. 3*. Macedóniában belépéskor minket is levettek 20€-val, mert el volt repedve a szélvédõ, ezért tranzitdíjat kértek, vagy forduljunk vissza Szerbiába, és csináltassuk meg. Néhány rendõrt láttunk, de nem volt vészes. Visszafelé már nem volt gond a repedéssel, ki van téve a bódék mellé egy nagy tábla, amin hirdetik a korrupció- és cseszegetésmentességet, van egy ingyenesen hívható szám is. A szerb-macedón határon befelé nem volt ilyen tábla. Nem sok rendõrt láttunk egyik országban sem. Nekem bejött az a trükk, hogy magam elé engedtem 4-5 autót, lehetõleg EU-s rendszámmal, és néhány 100 méterrel mögöttük mentem. Így a nem autópályás részen is tudtam haladni 110 körül, túl sok esély nem volt, hogy engem intsenek ki.
Az autópályákon végig euróban fizettünk, sehol sem volt gond, visszafelé volt ahol nem pontos összeget adtunk, de még Macedóniában is adtak vissza pontosan euróban. Szerintem fölösleges a pénzváltás. A díjkategória a szerbeknél: a Transporter határeset lehet, oda-vissza a 8 kapuból 4-nél megoldottam a kisebb összegbõl, eleve azt adtam át határozattan, mint aki tudja, a másik 4-nél szóltak, hogy ez nem elég, a nagyobb kategóriába tartozik az autó, és valamit méricskéltek is bentrõl.
Tankolni OMV és JP kúton is tudtam kártyával, elfogadták a nem dombornyonottat is.
Bérelt autóval mentem, de sehol nem kérték az igazolást a jogszerû használatról, és semmi extra megállítás ellenõrzéssel sem találkoztam. A hatá mindenhol kb. 5-10 perc volt, kivéve visszafelé a magyar oldalt, ott 20-25 perc volt, A vámos csaj mindenhová bevilágított, szerencsére az alvó gyerekek miatt nem sokat szõrözött.
Szerintem kár szállást keresni út közben, ha az esti alvásidõ elõtt átmegy valaki a szerb határon, ott elintézik a folyó ügyeket, akkor mire a kicsik kialudnák magukat el lehet jutni Leskovac környékére, tankolás, pisi, még egy kis alvás hajnaltól a görög határig és kész. Mondjuk ehhez nem kell sokat inni út közben! Én egyedül nyomtam végig, és ha lehetne ma este indulnék vissza!
Jó utat mindenkinek, aki eztán indul!
Az autopályadíj tényleg ki van írva euróban,de a benzinkúton nincs/legalábbis JP kúton nincs/,és úgy váltja ahogy akarja,de ha saját valutával fizetsz akkor is jobb ha lefényképezed a számlálót,amikor tankoltál,mert a szerb JP-n oda-vissza át akartak verni bennünket
Bocs, lehet, hogy nem írtam, de én kártyával fizettem, és semmi gond nem volt, végig láttam, hogy mit csinál a kártyával, a pin kód elõtt jóvá kellett hagyni az összeget, mint itthon a jobb helyeken. A bankok az aktuális közép árfolyamokon számolnak el, ami jobb, mintha a pénzváltónál váltasz. A számláló állását meg itthon sem árt megjegyezni....
Mi kp-val fizettünk dínárban,a számláló 4200-at mutatott,bent a kutas 60 eurot akart kérni,majd mikor kiderült hogy dínárban fizetünk,5500-at kért volna.visszafelé észrevette hogy fényképezem tankolás után a kutat,ott már nem mert átverni,viszont amit azon kívül vettünk-chipset,üdcsit duplán akarta számolni.de a férjem összeadta neki pontosan,így ez sem jött össze.szóval jobb odafigyelni,itthon is,de ott mindenképp!!!!!!!!!!!
Nem igazán tudtam kivenni a leveledbõl, hogy a korrupcióellenes tábla és telefonszám melyik országhoz tartozik. Nem írtad fel esetleg a számot, mert ez lehetne az egyik megoldás a lopós rendõrökre és határõrökre. Valahogy jobban bízom ebben a megoldásban, mint a magyar minisztériumokban. Szerintem házon belöl jobban el tudják intézni ezeket az ügyeket. Ezek szerint csak elindult valami foyamat. ))
Visszafelé a görög-macedón határon van a tábla a macedón ellenõrzõ pont elõtt közvetlenül, szinte a bódénál. Sajna nem írtam fel a számot, olyan gyorsan ment minden, hogy mire rájöttünk, hogy mit látunk már ránk került a sor. Nekem úgy tûnik a dolog, hogy csak odafelé a szerb-macedón határon van (vagyis fordul elõ) gond. Nem hiszem, hogy csak egyes emberek akarnak pénzt szerezni, minimum az egyszerre szolgálatban levõ mûszak. Én speciel nem nagyon tudom elképzelni azt, hogy a tranzitdíj kérésekor nemet mondok, és hívom az ott levõ számot, majd ékes angol-orosz keveréknyelven elmagyarázom az ügyintézõnek a problémát. Ha meg valaki jól beszél angolul, akkor ott is el tud boldogulni, ha másképp nem a parancsnokkal, vagy ahogy egy másik fórumon irták, kéri a hivatalos nyugtát a tranzitdíjról
Az a telefon szerintem nem ott csörög, ennek tényleg nem lenne értelme, hanem valószínûleg Skopje-ben, valami központi helyen. Ezek az országok mostanában elég nagy energiát fektetnek a korrupció megelõzésére, elvégre egyszer még szeretnének bekerülni az EU-ba és ott ez nagyon sarkalatos pont. Én azért reménykedem, hogy történik valami! Hátha ...
Az idõ nyaralás elõtt mindig lassan telik, és az a baj, hogy akkor is amikor már kint vagy.
Sajnos nekünk egyéb itthoni (munkahelyi problémák) miatt nem volt felhõtlen a nyaralás, és nem is úgy sikerült mint ahogy szokott. Most már hiányzik és úgy mennék vissza.
Így mindenkinek szorítok, hogy ha már rászánja az idõt és pénzt meg vállalja a hosszú utazást legalább érezze jól magát, és sikerüljün úgy a nyaralása ahogyan elképzelte és szeretné valamint töltödjön fel szép és tartalmas emlékekkel amibõl itthon 1 évig tud erõt meríteni.
Sziasztok.
Barátaink Augusztus 9-én indulnának Görögországba Nei Poriba,Ha nem vennétek tolakodásnak,akkor szívesen csatlakoznának autósokhoz,mivel ez lesz az elsõ útjuk.Ha lenne aki ebben az idõben indul legyenszíves írjon.Köszi
Szia Jox! köszi a választ, végül a férjem is azt mondta, inkább érjünk ki elõbb.
Szia Isti! Csak tényleg aludja át... most épp azon gondolkodom, hogy oldjam meg az este 10 órás etetést... igaz tápszerrõl van szó, de azt melegíteni kell. Bár az még itthon lesz, lehet, hogy egy kúton megmelegítem...
Egy kicsit parázok az úttol, attól is, hogy viseli a gyerek, és a makedónoktól is... jövõre csak olyan helyre megyek autóval, ahol végig Eu-s országon megyek keresztül. Ha Görögország, ott egye meg a fene, megyek repülõvel.
Lehet venni szivargyújtóról mûködõ cumi- és bébikajamelegítõt, 2ezer Ft körül van az ára.
2 éve, amikor a fiam 1 éves volt, mi is vettünk ilyen melegítõt és vittük magunkkal, de csak kb 3-szor használtuk. (nem az oda vissza úton)
Mi szombaton este értünk haza Sartiból. semmi gondunk nem volt sem oda, sem visszafelé. Odafelé 30 eurót váltottam dínárra, visszafelé már euróval fizettem,. Odafelé 7 euróért vettem denárt,/oda-vissza útra/ebbõl még maradt is valamennyicske.
Rendõrök voltak, de megpróbáltunk mindent seb.határt betartani /nagyjából/. Mi reggel 4 körül értünk a mac. határra, nem láttunk semmi problámát az átlépõkkel, igaz, nem is volt sok autó. A görög-mac. határon a határõr mondta a férjemnek hogy õ egy Schumaher, és vigyorgott. /ezek szerint mégis elég gyorsan átjöttünk Macedónián/ Visszafelé Röszkénél álltunk 1,5 órát. Ez volt a négybõl az elsõ bünti nélküli utunk.