Mykéné Methonihoz képest nagyon kicsi. Mykénében azért tudsz sokat mászkálni, mert van mit nézni (nekem nem tetszett, hamar el is jöttünk onnan). Methoniban az a fergeteges (számomra), hogy egy több négyzetkm-nyi helyen egy igazi erõdvásros mûködött az ókorban. Olyan, mint egy Herculaneum vagy hasonló (persze sokkal rosszabb állapotban). Engem lenyûgözött. Amit h.apci idézett tõlem, abban pedig minden benne áll, ott is fõleg a méreteirõl beszélek. De a negyed óra téves értelemben lett idézve, mert mi ott kb. 2 órát voltunk összesen. A negyed óra arra értendõ, hogy annyit kell gyalogolni az erõdrendszer közepén a poros úton, míg egyik végébõl a másikba érsz. Tehát kb. másfél km hosszú a belsõ udvar!
Gondolom, most nem az erõd méretein akarunk vitázni, mert az bizony görög viszonylatban igen nagy (a görögök nem tipikus várépítõ nép), hanem látványosságértékén. Szerintem ezen sem kell vitázni, hiszen mindekinek más-más dolgokban nyilvánul meg a "szépség". Mi a Peloponnészoszon láttunk kb. 5-6 ilyen várat, erõdöt, várost (Chlemoutsi, Akrokorinthos, Nafplion, Argos, Methoni, Mykéné, Mistras...) de nekem ez a hely maradt meg egyedüli jelentõs emlékként a fejemben, ettõl még nem kell, hogy másnak is tetszen.
idézet egy újságcikkbõl:
Methoni erõdje az útikönyvek leírásai szerint Görögország legjobb állapotban fennmaradt középkori építményei közé tartozik. Maga a város földrajzi fekvése miatt mozgalmas múltra tekinthet vissza. Virágkorát a középkorban élte, mint fontos kereskedelmi központ, Kelet és Nyugat között. A bizánciak után a frankok jöttek ide, majd 1209-tõl a velenceiek, akik 300 éven át maradtak itt és uralták a környéket és az antik akropolisz falaira elépítették az új, nagy erõdöt. Késõbb a védelmi erõk megerõsítésére építették hozzá a törökök a nyolcszögletû tornyot (a kis Bourtzi-szigeten), melyet egy híd köt össze az erõdítménnyel.
Mint ahogy elképedve láttam azt, hogy a csodálatos Akrokorinthos erõdjét is milyen állapotban falja fel a gaz, ugyanúgy haldoklik ez az erõdváros is. A görögöket vagy nem érdekli a múlt helyreállításam vagy csak ott, ahol sok turista jár, vagy nincs pénzük rá. Ez igen szomorú.
Még lazárva sincs ott semmi sem, belépõ sincs, nem csoda, hogy a vandálok mocskolhatnak ott és hogy a turisták vécének használják. Még szomorúbb!
Köszi AgniTolo!
Nekünk az egész Messzíniai-félsziget egy, egydélutános rohanás volt. Sok kimaradt, de visszahúz a szívem, olyan erõsen, hogy az évek óta eltökélt jövõ évi nyaralástól eltántorodtam egy perc alatt, amikor Mia teraszán nézegettük az õ tavalyi képeit. Egy másik oka is van, hogy éppen most, ennyire erõsen oda akarok utazni. Egy neves eseményt kell megtiszteljek ezzel az úttal...de ezt most nem mesélem el.
Az elsõ kép az oszloppal és a kék tengerrel a háttérben az egyik kedvenc képernyõkímélõ képem!!!!
Nekünk az egész Messzíniai-félsziget egy, egydélutános rohanás volt.
Két éve egy hetet voltunk ott, Methonin kívül bejártuk Koronit, Pylost (mellette egy csodálatos öböl van), onnan mentünk el a Diros barlangba https://greecetravel.com/peloponessos/diroscaves/index.htm , mely valóban figyelemre méltó, csak ajánani tudom, de az oda vezetõ út rettenetesen hosszú és fárasztó.
A Methoni vár valóban nagy és komoly erõsség, tulajdonképpen elég jó állapotban van, ha jól tévedek a velenceiek építették. Koroniban is van egy vár, mely méreteiben meg sem közelíti, viszont a város sokkal szebb, hangulatosabb.
Annyira úgy emlékeztem valahonnan (innen? ), hogy te voltál Koroniban. Úgy két éve utazott oda egy Jucma nevû fórumozó, akkor volt róla szó.
Pylosnál van a Navarino-öböl, melynek két beltengere van és ezek határában húzódik az Ω-alakú Voidokilia-öböl (ökörpocak-öböl),szerintem erre gondolsz. Már rengeteget áradoztam, írtam, tettem be fotókat róla itt. Nagyon szép környék.
"A görögöket vagy nem érdekli a múlt helyreállításam vagy csak ott, ahol sok turista jár, vagy nincs pénzük rá."
Ahogy én látom, nem érdekli õket. Annyi ilyen rom és emlék van náluk, hogy nem látják ezek értékeit. Számukra csak egy halom kõ, némi falra kent festék, stb. Az Akropilst sem õk restaurálják, felõlük már összedölt volna teljesen. Gondolkodás nélkül belevéstek fél évezredes freskókba a meteorák kolostoraiban is, központifûtés szerelés ürügyén. Az útikönyvek szerint ritkaság számba menõ középkori óriási fahordót egy halom állványcsõ és palló alatt találtam meg. Majd akkor döbbennek rá, amikor nem lesz mit helyreállítani.
Sajnos én is így gondolom, csak nem akartam ezzel megsérteni senkit sem.
Éppen a Peloponnészoszon tapasztaltam elképesztõ dolgokat és azt is, hogy ahol valami jól mûködik, ott bizony mellette áll a bazi nagy kék tábla, amin felsorolják az úniós segítségeket. Most nagyon tudnám ezeket itt sorolni, de nem akarom a topikot ezzel elrontani.
Szóval még mindig Methonin morfondírozva. Szerintem csodás hely lehetne, ha megkapná a kellõ törõdést!