És ami a legfontosabb, meg kell jegyezni, a mosolygásra mosoly a válasz. Próbálja meg mindenki!
Hát tudod, Makedóniában a határõrnek én köszöngethettem és mosolyoghattam bármennyit, akkor is lehúztak minket 20 euroval...
A macedon határnál történõ "lehúzások" elõtt tanácstalanul állok. Ahányszor ott jártunk, legtöbbször éjszaka, átadom a négy útlevelet meg a zöldkártyát, mondok egy "heló"-t, a koma visszaköszön, valamelyik beszkenneli az útleveleket, a zöldkártyát azonnal visszaadja, azután a többi okmányt és megyünk tovább. Soha egy kétértelmû gesztus.
Senki nem beszélt "kétértelmû gesztus"-ról. Egyértelmûen közölték velünk, hogy 20€ tranzitdíj! Pedig köszöntünk, mosolyogtunk, adtam a zöldkártyát és volt nemzetközi jogsim is! Igaz a repedt szélvédõ miatt az elsõ muki szövegelt, de nem azért kérték a pénzt! A rendõri jelenlét és a traffipax szerintem is el van túlozva egyesek hozzászólásaiban. Azt is el tudom képzelni, hogy az "ezeknélmindenkibunkóparasztbalkáni" és a "tapossunkleamiacsövönkifér" hozzáállás eredménye is meglátszik néha a határõrök vagy rendõrök reakcióiban!
Én úgy gondolom, a makedóniai határátkelés semmi máson nem múlik, csak a szerencsén. Kérik a nemzetközi jogsit, és/vagy tranzitdíjat, idén ez a trend. De nem mindenki kéri, határõre válogatja. Vagy szerencséd van, vagy nincs.
Rendõröket láttunk mi is (nem sokat), nem állítottak meg sem Szerbiában, sem Makedóniában. Sebességet be kell tartani, és szerintem akkor általában nincs baj. Fizetõkapuknál meg nem eruoval fizettünk, így ebbõl sem lehetett semmi gond.
Valaki tudna nekem segiteni komp árakkal kapcsolatban? Honnan érdemes áthajózni és az mennyibe kerül? Korfura szeretnénk autóval menni. Elõre is köszi.
Valaki tudna nekem segiteni komp árakkal kapcsolatban? Honnan érdemes áthajózni és az mennyibe kerül? Korfura szeretnénk autóval menni. Elõre is köszi.
Paralián vagyunk.
A határon sehol, semmi gond nem volt.
Rendõrt látni sok helyen (látható rendõrség ), de nem volt velük "kapcsolatunk", pedig a férjem a sebességhatárokat helyenként hanyag eleganciával kezelte.
A macedón határon a nemzetközi jogsit nem, csak a zöld kártyát kérték.
A szerb kapuk: 5-5-13-3 euro, a macedón 1- 1,5 - 1 euro.
Igaz a második macedónnál mi 1-et adtunk, de azt mondta kevés. Adtunk még fél eurót, azt is keveselte vigyorogva, de engedett tovább...