Én és a párom is nagy Sarti-imádók vagyunk, már számtalanszor voltunk együtt is, külön is Görögországban nyaralni, de a szívünk mindig visszahúz, fõleg Sartira.
Idén sikeresen rávettem a párom, hogy 3szor egymás után csak ne menjünk már megint Sartira, így az új uticélunk Toló, már nagyon várjuk, de azért írok ide én is 1-2 kedvcsinálót.
Minden eddigi nyaralásunk csodaszép volt. minden szállásunkról (Marianti, Avra, Sula, Sarti Holiday) csak jót tudnék írni, de amúgy nincsenek túl nagy elvárásaim, mert úgy is a szobában tölti az ember a legkevesebb idõt.
Sokat olvasgattam a hozzászólásokat, de igazság szerint amikor kint nyaraltunk nekem ugyan feltûnt, hogy sok a magyar,de annyira ott nem foglalkoztam vele. Néha furcsa volt, hogy tényleg olyan volt, mintha el se jöttünk volna Debrecenbõl, mert olyan sok ismerõs volt. De akinek kicsit zsúfolt a tengerparti rész, az nyugodtan sétálgasson, mert a templom után egy kis szikla mászás után, nagyon szép, csendes, elhagyatott partszakaszokat is lehet taláni:D
Imádom a görög ételeket, nekünk az Avrában ízlett a legjobban a kaja, pedig mi aztán tényleg mindenhol jártunk, de ez ízlések és pofonok kérdése. Pl van valami magyar pizzázó, na oda tuti nem tenném be a lábamat, ha már az ember külföldön jár, kóstolja meg nyugodtan a külföldi ételeket!! És nem biztos, hogy az 1-et fizet 2 kap ajánlat kedvezõbb!
Árakban szerintünk szinte minden annyiba kerül mint itthon. Átlagkeresetbõl mindennap étteremben, gyrosbárban kajáltunk az 1. héten, a2. héten pedig felfedeztük a halboltokat, aki szereti a halat, érdemes megkóstolni a Cipura nevû halukat, ne keverjétek össze a Cipuróval, ami a pálinkájuk:)
Érdemes kipróbálni a péksütieiket, mert isteniek, bár van ami nagyon édes és tömény!És kapható óriás palacsinta is:D
Aki teheti a naracspart kihagyhatatlan, egyszer ki kell próbálni egy hajókirándulást is a Blue Lagoonra, gyönyörû fényképeket lehet ott készíteni. Tavaly befizettünk egy Kalózhajó kirándulásra, azt hiszem legalábbis ez volt aneve, mi fogtuk ki a saját halunkat, majd megsütöttük, és sziontén volt egy kis szabadprogram a Blue Lagoonon. A Meteórákat még sajnos nem láttuk, de ami késik nem múlik!
Ha motort akartok bérelni csak ANgelónál tegyétek, évek óta nagyon jó barátunk. Nagyon aranyos ember, ha beinvitál bennetek fogadjátok el, vendégül lát titeket, mindig megkínál frappéval, itallal. Mi majd minden este nála kezdtük az estét. Nagyon szeret bennünket, mert sokan csak kihasználják, és elfogadják a meghívásait, de nagyon jól esik neki, ha ti is visztek egy este neki egy üveg vörösbort, és vele isztok, mi még hazai szilvapálinkát is vittünk neki tavaly, imádta!! És lealkudtuk a motort is:P
Ráadásul volt olyan kedves, hogy még a családjához is levitt Platanicibe+ az ucsó napunkon mivel korán el kellett hagynunk a szállásunkat még ebédet is fõzött nekünk!
Motorral körbelehet menni az egész kis félszigeten, nagyon sok szép hely van, Sykiában van tényleg egy kispiac, de csak bóvlikat árulnak szerintem legalábbis, olyan "zsibi"feelingje van. Gyönyörû tengerparti részek vannak mindenfele. Csak egy párat sorolnék most fel: Toroni, Neos Marmaras, Platanitzi, Vorvuru (bár ezt lehet nem így kell leírni, bocsi)...
A legkedvesebb helyem egy Porto Paradiso nevû szórakozóhelyféleség, olyan bulikat rendeznek ott már délutánonként is, hogy valami félelmetes! Fõleg az aug 15.ei ünnep tájékán! A Naracspart után van, úgy 25percre talán motorral, de konkrétan nem tudom hol kell lemenni oda, de nagyon csúcs. van egy kis bár rész+ tengerparti részis! Érdmes megnézni, aki szeret bulizni.
Sziasztok!
Egy gyors segítségre lenne szükségem! Hamarosan indulunk Sartira,és szeretném megkérdezni hogy kb. hány km. után kell az autópályáról lemenni,hogy ne fussunk be Szalonikibe.Sajnos nem volt idõm visszaolvasni ezért bocsi.
Köszönöm! Niki!
H.apcinak mert õ sokat segített mielõtt elindultunk, és mindenkinek akit érdekel a Saloniki tömegközlekedés.
Elég sokat szõröztem a Sartira közlekedésünk miatt, mert Szûz jegyû voltom a pontos precíz beállításokat kedveli, az elsõ házas Szaturnuszom meg némi szorongást követel meg tõlem mindig, így szeretek mindig biztosra játszani.
Az élet persze most is megmutatta, hogy azért nem kell annyira parázni.
Miután minden számomra elérhetõ menetrendet kinyomtattam a netrõl, megerõsítve egy 1500-as görög fonetikus szószedettel, annak tudatában, hogy bármennyire igyekeztem, nem tudtam meg a Sartira induló buszok helyét, elindultunk nyaralni.
Vonattal mentünk, és már az indulásnál - ami pontosan menetrendszerinti volt - kiderült, hogy érkezni még véletlenül sem fogunk pontosan. Ez hosszú történet, most nem részletezem.
Végül 3 órás késéssel (27 órás út után) július 19-én szombaton 16:30 tájékán megérkeztünk Thessalonikibe.
Kirongyoltunk a pályaudvar melletti helyijáratos busztelepre, és röpke 10 perc alatt a korábban említett kézzel-lábbal perfekt módszerrel, 2 helyi görög segítségével megtudtuk, hogyan jutunk el elõször a Ktel Halkidiki buszpályaudvarra és onnan Sartira.
Tehát:
A 2-es helyijárattal (60 cent) 20 megállót kell menni a Voulgari megállóig. (kb. fél óra, a buszon van hangos bemondás és futófényes kiírás is)
Ott át kell szállni a 36-os, vagy a 36T buszra (újabb 60 cent) Mi a 36T-vel mentünk ez valami expressz járat lehet, mert sehol nem állt meg, egyenesen a KTEL Halkidiki buszmegállóba tett le. (kb.10 perc)
A KTEL Halkidiki Saloniki külvárosában van (a vasúttól délre) ami kb. olyan mint nálunk Budaörs (tele van nagy bevásárló izékkel, irodaházakkal, ipari létesítményekkel, Itt van a Praktiker is.)
Persze a helyiek most is nagyon kedvesek és segítõkészek voltak. Hiába készültem már itthon aprópénzzel, mégsem volt olyan ami a jegykiadó automatába jó lett volna. Egyszerre ketten is segítettek. Egy pasas adott 20 centet, egy lány pedig egy buszjegyet. Erre én vissza akartam adni a pasinak a 20 centet, de olyan csúnyán nézett rám, hogy inkább visszakoztam. Igaz az, hogy amit a görögök adnak azt sértés visszautasítani.
A 2-es buszon meg striguláztam a megállókat, hogy nehogy elvétsük a huszadikat. A helyiek rögtön kérdezték, hogy honnan jöttünk és hová megyünk, és magyarázták kézzel-lábbal a helyes megállót. Szóltak mikor kell leszállnunk. Nagyon helyesek voltak.
Sikerült a 17:15-ös Sarti járatot lekésnünk kb. negyed órával. De legalább volt kis idõnk nézelõdni. Képeket csináltam, talán be tudom tenni ide is.
Végül a 19 órakor induló utolsó busszal elindultunk Sartiba. Meglepve tapasztaltuk, hogy a 4 évvel ezelõtthöz képest nem egyenesen oda megy, hanem megkerülve délrõl a félszigetet, a hosszabb útvonalon megy. A jegy ára 16,50 EUR/fõ/út.
Az út egyáltalán nem volt unalmas, hála a görög sofõr vezetési stílusának, valamint a naplementének. Kis félszigetnézõ körútnak is megfelelt. Bementünk több nyaralófaluba is.
Sötét este lett mire 22:15 körül Sartira értünk. Minket bezzeg (utolsó utasok voltunk) nem vitt be a faluba, hanem kitettek az északi utolsó elágazásnál.
Telefon Walternek, aki kb 10 perc múlva kocsival ott volt értünk és elvitt a szállásunkra.
23:30-kor már kedvenc Dimonknál ültünk és giroszt ettünk retzinával.
H.apcinak mert õ sokat segített mielõtt elindultunk...
Amit írtál, abból nekem az következik, hogy ez bizony ott van (jó messze keleti irányban), aminek a képét és térképét belinkeltem (#69873 és #69882). Tévednék?