Autóval Görögországba
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Autóval Görögországba
Hozzászóló Üzenet
# 2686
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Mia_

Aktív fórumos
Aktív fórumos
338 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76199 Üzenet linkje2008-08-11 08:44:22 

sziro: itt válaszolok az "utazás gyerekekkel" topicban feltett kérdésre:
mi úgy szoktuk csinálni, hogy este 8kor bepakolva, bekészülve lefekszünk itthon aludni, és éjfél-körül (vagy picit késõbb) kelünk, ledobunk egy kávét és úgy indulunk útnak. igazából 4 óra alvás kevés, de ilyenkor pont elegendõ (és mint tudjuk mindig az éjfél elõtti alvás a legpihentetõbb), így végig bírjuk az utat, kora-délutánra már odaérünk, ahová szeretnénk. icon_smile.gif idén megkavarjuk majd a dolgot, mert este 8-9körül szeretnénk indulni, amikor a fiamnak kezdõdik az alvásidõ... ez lehet hogy megbonyolítja/nehezíti majd az éjszakánkat. szeptember végén beszámolok errõl is. icon_biggrin.gif

# 2687
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
BOBOLYA

Aktív fórumos
Aktív fórumos
349 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76208 Üzenet linkje2008-08-11 09:43:16  Válasz a #75630. hsz-ra Előzmény #75630

Poligiros felé az kerülõ nem? a mi GPS.ünk is arra akart vinni. Moudania felé kell menni, Szaloniki után, utána Nikitit kell irányba venni, onnan meg már Sartit.
# 2688
Sziro

Aktív fórumos
Aktív fórumos
375 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76237 Üzenet linkje2008-08-11 12:27:50  Válasz a #76199. hsz-ra Előzmény #76199

Kedves Mia!
Köszönöm a válaszod.
Remélem minden rendben lesz a babával és végig alussza az utat icon_biggrin.gif Kívánom, hogy így legyen!

# 2689
Sziro

Aktív fórumos
Aktív fórumos
375 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76240 Üzenet linkje2008-08-11 12:38:35  Re:

BOBOLYA írta:
Poligiros felé az kerülõ nem?

Mi is betévedtünk Poligiros felé, de nem bántuk meg. Gyönyörû erdõs hegyek közt mentünk. Ilyen zöld hegyeket ritkán lehet látni Görögországban! Egyáltalán nem bántuk azt a háromnegyed órát, amivel tovább tartott az út, olyan csodálatos tájakon mentünk keresztül, nagyon élveztük. Bekeveredtünk egy igazi kis görög faluba, ahol olyan keskeny volt a falun átvezetõ út, hogy egyirányúsították, nem fért volna el másik autó mellettünk. icon_biggrin.gif A szembejövõ forgalmat egy a domboldalon lentebb lévõ másik útra vezették. icon_lol.gif

# 2690
Jox

Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76242 Üzenet linkje2008-08-11 12:45:06  Válasz a #76240. hsz-ra Előzmény #76240

Az a rész tényéleg szép zöld, tavaly mentünk ara legutóbb. Egyébként onnan Stavros felé is ugyanolyan szép a táj.
# 2691
Sziro

Aktív fórumos
Aktív fórumos
375 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76246 Üzenet linkje2008-08-11 12:59:28 

Az jutott eszembe, hogy mindig mikor eltévedünk, csodálatos helyekre vetõdünk. Olyanokra, amit egyébként eszünkbe sem jutna megnézni. Ezért is jó autóval menni icon_biggrin.gif
# 2692
Gvm1

Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
7 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76358 Üzenet linkje2008-08-11 20:26:04 

Sziasztok!Mi most jöttünk meg Nei Poriból,nagyon jó volt minden,az út oda,-és visszafele is zökkenõmentesre sikerült.Redõrt alig láttunk,ami fura volt,mert elõzõ 2 alkalommal szinte 5 km-enként kint voltak,még éjszaka is.(talán a szerb rendõrök egyszerre mentek szabira?)A határokon sem volt semmi gáz,pedig bennem volt a félsz,amiket itt olvastam elõtte.Szerintem nem kell túlzásba vinni a mosolygást sem,természetesen kell viselkedni,és köszönni mendenképpen.Persze jobb a roszra is felkészülni,és akkor az ember inkább kellemesen csalódik.Aki most készülõdik,annak legalább olyan jó utat kívánok mint amilyen nekünk volt, kellemes pihenést,sok élményt,-napsütést.Fényképezzetek sokat,hogy legalább azt megtudjátok nézegetni,ha már hazajöttetek.Mert ez a nyaralás utáni állapot elég nehéz,jobb volt elõtte. icon_biggrin.gif
# 2693
Kesukati

Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
3 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76432 Üzenet linkje2008-08-12 10:54:53 

Mi múlt héten szerdán jöttünk haza Zakynthosról, ahol két hétig voltunk. Az úton semmiféle probléma nem volt, bár odafelé a macedon határon kértek 10 E tranzit díjat, amit oda is adtam, de kértem az "official paper"-t. Erre a határõr adott valami cirill betûs kis kartonpapírt alatta az általam adott 10 Euroval (tehát visszaadta).
Visszafelé pedig a görög-macedon határon két macedon rendõr kért meg minket, hogy vigyük el õket Velesig, így még "rendõri védelmet" is kaptunk a Macedoniában töltött idõ felére. A röszkei határon kb. 2,5 óra alatt jutottunk át. A szerbeknél 2 órát, a magyaroknál kb. fél órát vártunk.

# 2694
H.apci

Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76435 Üzenet linkje2008-08-12 11:10:10  Válasz a #76432. hsz-ra Előzmény #76432

Na végre! Öröm olvasni! Gratulálok! icon_wink.gif icon_razz.gif
# 2695
Maci

Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
139 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76452 Üzenet linkje2008-08-12 11:49:27 

No, ez tényleg jó!A pénteki inulást már alig várom!icon_smile.gif
# 2696
Wilson

Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
37 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76506 Üzenet linkje2008-08-12 13:43:55 

kesukati írta:
... kértek 10 E tranzit díjat, amit oda is adtam, de kértem az "official paper"-t. Erre a határõr adott valami cirill betûs kis kartonpapírt alatta az általam adott 10 Euroval (tehát visszaadta).
Visszafelé pedig a görög-macedon határon két macedon rendõr kért meg minket, hogy vigyük el õket Velesig... A röszkei határon kb. 2,5 óra alatt jutottunk át. A szerbeknél 2 órát, a magyaroknál kb. fél órát vártunk.

Azt hiszem, röviden, tömören ez a lényeg. Ha le akarnak nyúlni, határozottan de udvariasan kérni kell a hivatalos papírt vagy hivatalos jogszabályokra kell hívatkozni. Ezt nagyon jól csináltad!

A határõrök esete Veles-ig... Szerintem nagyon kedves. Gondolom nem gépfegyverrel kényszerítettek arra, hogy elvigyétek õket:) Egyébként beszélgettetek út közben? Ha igen, mirõl, miket mondtak?

A mi tapasztalatunk szerint (és ezt a szerb határõrök is elmondták angolul), a magyar szervek bénázása, tutyimityisága és a totális káosz miatt áll a sor Röszkénél és Tompánál is befelé. Az, hogy a szerb oldalon vártatok 2 órát, lehet, hogy azért volt (mint pl. amikor mi jöttünk hazafelé), mert a szerbek egyszerûen nem tudták továbbengedni a kocsikat a magyar oldalon feltorlódott autók miatt...

# 2697
Apaxp

Aktív fórumos
Aktív fórumos
75 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76571 Üzenet linkje2008-08-12 16:01:31 

Wilson írta:
kesukati írta:
... kértek 10 E tranzit díjat, amit oda is adtam, de kértem az "official paper"-t. Erre a határõr adott valami cirill betûs kis kartonpapírt alatta az általam adott 10 Euroval (tehát visszaadta).
Visszafelé pedig a görög-macedon határon két macedon rendõr kért meg minket, hogy vigyük el õket Velesig... A röszkei határon kb. 2,5 óra alatt jutottunk át. A szerbeknél 2 órát, a magyaroknál kb. fél órát vártunk.

Azt hiszem, röviden, tömören ez a lényeg. Ha le akarnak nyúlni, határozottan de udvariasan kérni kell a hivatalos papírt vagy hivatalos jogszabályokra kell hívatkozni. Ezt nagyon jól csináltad!

A határõrök esete Veles-ig... Szerintem nagyon kedves. Gondolom nem gépfegyverrel kényszerítettek arra, hogy elvigyétek õket:) Egyébként beszélgettetek út közben? Ha igen, mirõl, miket mondtak?

A mi tapasztalatunk szerint (és ezt a szerb határõrök is elmondták angolul), a magyar szervek bénázása, tutyimityisága és a totális káosz miatt áll a sor Röszkénél és Tompánál is befelé. Az, hogy a szerb oldalon vártatok 2 órát, lehet, hogy azért volt (mint pl. amikor mi jöttünk hazafelé), mert a szerbek egyszerûen nem tudták továbbengedni a kocsikat a magyar oldalon feltorlódott autók miatt...

Wilson utólagos engedelmeddel felhasználtam a röszkei tapasztalataidat és levelezésbe kezdtem az ORFK-val választ is kaptam tõlük. Ide bemásolom a levelezést. Bocs hogy elötte nem kértem hozzájárulásodat a fórum beírásod felhasználásáért.

Elküldött levél: Tisztelt Garamvölgyi Úr!
Magánemberként és nem újságíróként érdeklõdnék a szerb határon átjutás anomáliái után. Mikor alakít ki a magyar határõrség külön EU-s sávot ki és belépéshez amit valóban csak az EU állampolgárai vehetnek igénybe.
Egy fórumból szeretnék idézni és ez az idézet leírja az állapotokat.

"Sajnos a tapasztalatom az, hogy egyedül Magyarország képtelen ezt a problémát kezelni. Egyetlen határon sem kellett annyit várakoznunk, mint kifelé (1-1,5 óra) Röszkénél és befelé (2,5 óra) Tompánál. Sokat gondolkodtam, nézelõdtem ezeken a határokon, és ezért mondom: Magyarország képtelen a nagy (fõként török) forgalomból adódó tumultust kezelni. Hazafelé jövet a szerb határõrök el is mondták (meglehetõsen durcásan), hogy a magyar szervek miatt áll két órája a sor, és mikor odaértünk tényleg láttuk: a szerb határõrök nem tudták továbbengedni a kocsikat, mert a magyar oldalon megállt az élet. Véletlenül belehallgattunk egy magyar rendõr adóvevõs kommunikációjába, és hát a "totális káosz" azt hiszem, nagyon enyhe kifejezés arra, amiket hallottunk. Ehhez kapcsolódó, nagyon szomorú élmény a magyar határõrök viselkedése hazafelé jövet. 2,5 órás benzingõzös és dízelkormos, koszos, izzasztó, büdös, a két kisgyereket iszonyatosan megviselõ, szüleiket az õrületbe kergetõ várakozás után a magyar határõr félvállról "kösszentett", egyenként, lassan, gondosan végignézegette az útleveleinket, majd a vámos(?) kinyittatta velem a csomagtartót (!!!). Kipattantam (az idegtõl vörös fejjel), feltéptem a csomagtartó ajtaját és mondtam: "tessék". Itt ugye élére állítva három bõrönd, kistáska, nagytáska, napernyõ, gumicsónak, satöbbi. Az ürge kérdõn és bambán nézett rám, kérdezte van-e valami elvámolnivalónk. Nem is szóltam, csak "nem"-et intettem a fejemmel. Erre megkérdezte, sokat vártunk-e. Mondom: 2,5 ótát 30 fokban két kisgyerekkel, mire õ vigyorogva mondta, Röszkénél még több a várakozás. No, most ezt vessük össze azzal a lazasággal, ahogyan odafelé a görög határõr (szintén schengeni határ!!!!!) ELÕRE VETT BENNÜNKET, ÉS KB EGY PERC ALATT ÁTMENTÜNK AZ EEEEEEEEEEE-ÚÚÚÚÚÚÚÚÚS HATÁRON, EEEEEEEEEE-ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚS sávban. Azt hiszem, nagyon sürgõsen el kellene gondolkodni azon, hogy a magyar szervek KÉPTELENEK KEZELNI A NAGY FORGALMAT, totális fejetlenség, káosz uralkodik a röszkei és tompai határátkelõkön. Errõl jelen pillanatban szó sem esik a politikai hírekben, a rádióban bemondják ugyan, hogy röszkénél 6 km a sor, aki teheti, kerüljön Tompa felé - mellesleg ott is áll a sor legtöbbször. Bevallom: nem túl jóü érzés így hazajönni. "

Nem az ellenõrzés miatt hanem azért érdeklõdöm hogy minden olyan EU-s országba belépéshez és kilépéshez az EU állampolgárait külön csak nekik fenntartott sávban lépteti ki és be ezt a sávot más nem veheti igénybe.
Kérem Tisztelettel válaszoljon hogy várható-e ez a fajta ki-beléptetés a szerb határszakaszon a közeljövõben vagy marad a jelenlegi áldatlan állapot.

Tisztelettel: xxxxx József
xxxxxxxxx@chello.hu

Válasz levél:1
Tisztelt xxxxx Úr!

Tájékoztatom, hogy bejelentését a 29000-26744/08. Ált. számon iktattuk
és illetékességbõl, kivizsgálás céljából Határrendészeti Fõosztályunk
részére továbbítottuk.

Üdvözlettel:

ORFK Szóvivõi Iroda

2
Tisztelt xxxxx Úr!

A 2008.08.03-i e-mail-jére (a szerb határon való átjutás tárgyában
érkezett megkeresésére), a határrendészeti szakterületünkkel
konzultálva az alábbi választ adjuk:

A Magyar Köztársaság 2004. május 1-jei EU csatlakozása óta vannak a
közúti határátkelõhelyeken (kivéve, ahol az ehhez szükséges
feltételek nem adottak) külön sávok az uniós országok állampolgárai
részére. Ezt egyébként az 562/2006/EK rendelet (a Schengeni
határellenõrzési kódex) 9. cikke elõ is írja.

A nyári idõszak hosszú évek óta kiemelt jelentõségû a határforgalomban.
Erre az idõszakra a határátkelõhelyek külön felkészülnek. A
nyugat-európai vendégmunkások szabadságolásának ideje, valamint a
kedvelt dél-európai üdülõhelyek turnusváltási idõpontjai következtében a
nyári hónapokban a legnagyobb forgalmú napok a hétvégékre esnek. A
határátkelõhelyeken ezekre a napokra olyan létszámban kell
útlevélkezelõket szolgálatba vezényelni, amely biztosítja azok
maximális áteresztõképességét.

Az Ön által említett probléma az érintett közúti határátkelõhelyek
áteresztõképességének korlátaiban, az átlépésre jelentkezõk
állampolgársági összetételében és az egyszerre átlépésre jelentkezõ
utasok számában rejlik. A röszkei és a tompai közúti határátkelõhelyen
– különösen a nyári idõszakban – jelentõs számban utaznak azoknak
az ún. harmadik országoknak az állampolgárai, akiknek a schengeni
elõírásoknak megfelelõen szigorúbb az ellenõrzése.

Nagy forgalom esetén van lehetõség a harmadik országbeli állampolgárok
ellenõrzése során bizonyos könnyítések bevezetésére (kizárólag tõlünk
kilépõ irányban), azonban az úti okmányok kezelése ebben az esetben sem
maradhat el.

Tompa közúti határátkelõhelyen befelé és kifelé irányban 4-4
személyforgalmi sáv van, ebbõl (irányonként) 1 diplomata, 1 pedig
EU-s, valamint irányonként van 2-2 buszsáv is. Szükség esetén a
diplomata és a buszsávokat is igénybe veszik a személyforgalom
átléptetésére.

Röszke közúti határátkelõhelyen befelé és kifelé irányban 6-6
személyforgalmi sáv van, ebbõl (irányonként) 1 diplomata, 2 pedig
EU-s, valamint irányonként van 2-2 buszsáv is. Szükség esetén a
diplomata sávot és egy buszsávot is igénybe vesznek a személyforgalom
átléptetésére.

A problémás idõszakokban kollégáink megnyitották a rendelkezésre álló
sávokat a nem EU-s állampolgárok részére is, a határátkelõhely
áteresztõ kapacitásának növelése érdekében. Erre azért van szükség,
mert ha az EU-s sávokat kollégáim nem nyitják meg, abban az esetben
kevesebb sávon folyna az ellenõrzés és még nagyobb várakozás alakulna ki
az érintett határátkelõhelyeken, mivel az utasösszetétel jellemzõen
harmadik országbeli állampolgárokból tevõdik össze.
A két határátkelõhely területére bevezetõ utak (Magyarország és Szerbia
felõl is) Tompa esetében csak 1-1, Röszke esetében pedig (az autópálya
miatt) 2-2 sávosak. Hiába lennének üresek az EU-s sávok, a lassabban
átléptethetõ személyek (pl. szerb és török állampolgárok) sávjai
feltöltik a nem EU-s sávokat a határátkelõhely bejáratáig és ekkor
torlódik fel hosszan a sor a határátkelõhelyre vezetõ utakon. Ebben a
sorban pedig – mivel a határátkelõhelyre vezetõ közutakon külön sáv
nincs a részükre - bent állnak az EU-s utasok is.
Az EU-s országok állampolgárai csak akkor élvezhetik a részükre
fenntartott sávok elõnyeit, amikor beérnek a határátkelõhely területére,
ha ezeket a sávokat csupán csak õk használhatnák, akkor a lassabban fogyó
sor miatt jóval késõbb érnének be az ellenõrzési helyre.
Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy jelentõs számú személyautóban
EU-s és nem EU-s állampolgárok utaznak együtt. Ebben az esetben az ilyen
gépkocsiknak a nem EU-s sávba kellene beállni, így ha az EU-s sávokon
kizárólag csak az uniós országok állampolgárai léphetnének át, ezek a
gépkocsik tovább növelnék a sort.

Július utolsó és augusztus elsõ hétvégéjén a megnövekedett forgalom
miatt befelé és kifelé irányban a tompai közúti határátkelõhelyen 0,5-2
órás, a röszkei közúti határátkelõhelyen 1-4 órás várakozások
alakultak ki, annak ellenére, hogy a határátkelõhelyek az összes
rendelkezésükre álló forgalmi sávot folyamatosan mûködtették.

E két hétvégén az érintett határátkelõhelyeken összesen 418.679 fõ
személy és 124.343 db jármû lépett át. Ez az utasmennyiség egy
átlagos határátkelõhely féléves forgalmának felel meg.

Ön említi a görög határon tapasztaltakat, mint pozitív példát. Erre
reagálva meg kell jegyeznem, hogy görög határrendész kollégáim
lényegesen könnyebb helyzetben vannak. Görögországba a dél-szláv
térségbõl aránylag kevesen utaznak, hiszen a szerbek, albánok és
makedónok már hazaérnek, így a görög határon szinte kizárólag a
schengeni országok állampolgárai lépnek át.

A határátlépés ütemét az is lassabbá teszi, hogy a szerb határszakaszon
–schengeni külsõ határ lévén - az utasoknak még át kell esniük egy
vámvizsgálaton is.

Mivel megkeresése a Vám- és Pénzügyõrség tevékenységét is érinti, ezért
levelét illetékességbõl a Vám- és Pénzügyõrség Határügyi és Ügyeleti
Fõosztályának is megküldjük.

Tisztelt xxxxx Úr!

Kollégáink mindent megtesznek annak érdekében, - nem csak Tompán és
Röszkén, hanem az összes határátkelõhelyen – hogy a nyári
idegenforgalmi szezonban a várakozások minél kisebb számban, minél
rövidebb idõtartamban forduljanak elõ. Azonban a határátkelõhelyeknek
az áteresztõ kapacitása véges, valamint az ellenõrzés technológiának van
egy bizonyos biztonsági szintje, amely alá nem lehet menni.

Üdvözlettel:

ORFK Szóvivõi Iroda

# 2698
Wilson

Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
37 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76576 Üzenet linkje2008-08-12 16:49:05 

Húh. Nagyon kiterjedt levelezésicon_smile.gif Mióta elolvastam, kicsit félve nézek ki a ház elé, nem áll-e itt máris a nagy fekete autó...icon_smile.gif

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a szerény személyem által írott kritikai sorok eljutnak a fõmélóságú urak becses tekintetei elé a számítógépes monitorjaikra, de a legnagyobb tisztelettel és meglehetõs visszafogottsággal is csak azt tudom mondani: menjenek a b.k.anyjukba!!! Annyira-de-annyira tipikus, kiszámítható, elõre megjósolható, semmitmondó, bürökratikus, nulla tartalommal rendelkezõ, aszottagyú, hivatalos válaszok ezek!!! Istenem, mire számítottál? És ezeket iktatja, továbbítja, fogalmazza több tucat vagy több száz légkondicionált irodában ücsörgõ, semmittevõ, x alosztályvezetõ-helyettes megbízott kinevezett al-csoportvezetõ-segéd-szóvivõ helyettes. Borzalom. Duma, duma, duma - és semmi de semmi de semmi érdemleges történés - mennyire tipikusan magyar jelenség ez!!! No, én például ezért vágyom vissza Görögországba (vagy bárhová, ahonnét éppen hazafelé hoz a sors). Nekem ettõl hányingerem van. Sok (a legtöbb?) probléma kb ugyanígy rendezõdik Magyarországon: leveledet iktatják, továbbítják, konzultálnak, leírják a hivatalos dumát, semmi érdemleges elõrelépés, megoldás, könnyebbség nem születik, ÉS A PROBLÉMA MEG VAN OLDVA. (Most telefonálgattam/levelezgettem csatorna ügyben az önkormányzattal/vízmûvel, úgyhogy tudom, mirõl beszélek.)

Fenntartom, hogy a röszkei és a tompai határátkelõknél véleményem szerint elsõsorban a magyar szervek miatt alakulnak ki embertelen méretû kocsisorok és várakozási idõk. Azt is nfenntartom, hogy a problémát meg lehet oldani, tettekkel, nem üres dumával. Én úgy látom, hogy teljes káosz van az országban, senki nem tudja, mi a feladata, kinek felel, kit kérhet számon, és ez csapódik le, jelenik meg töményen ilyen kiélezett helyzetekben, mint Tompánál vagy Röszkén.

Bocsánatot kérek az offért, aki pedig nem így gondolja, attól elnézést kérek.

# 2699
Andici

Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
232 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76577 Üzenet linkje2008-08-12 16:49:10 

Én azt hiszem,hogy nem is számítottunk másra.Gondolhattam volna,hogy meg kiss.gif tudják magyarázni a miértet! Azért köszönjük,hogy megpróbáltad!
# 2700
Mia_

Aktív fórumos
Aktív fórumos
338 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#76633 Üzenet linkje2008-08-13 08:30:07  Előzmény #76577

ilyen a mi kis országunk. mindig, mindent meg tudnak magyarázni, és természetesen igazuk van. amennyiben mégsem, úgy a mondat elsõ fele válik érvényessé, ugye.

azt bezzeg senki nem firtatta, hogy a szerbek és a macedónok is akár miért tudják hamarabb elnintézni a dolgokat, mint a magyarok, tehát oké, a görög határra vonaltkozókban van igazság, de basszus, a szerb oldalon ugyanakkora a forgalom mint a magyar oldalon, mégis haladósabb a dolog. icon_rolleyes.gif

mondjuk hozzáteszem, mi elõ- vagy utószezonban utazunk, igyekszünk nem hétvégére idõzíteni a dolgot, így még sosem áltunk sokat egyik határon sem.

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Autóval Görögországba
<   1 2 3 ... 179 180 181 ... 1324 1325 1326   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu