Erõs szavak. Bocsáss meg Zsu, egyáltalán nem akartalak megbántani. Szerintem ez nem személyes kérdés, nem ellened irányult. A HANGtan objektív. Úgy értettem, hogy már a gyerekek is érzik, mely magánhangzók elõtt lágyul a gamma, tehát nem függ a helyesírástól. Én akkor arra gondoltam, hogy biztos te is tudod és csak egy rövidzárlat miatt mondtad nekünk, hogy csak a iota... De nem így volt, egy tévhitben éltél (élsz). Viszont a többi fórumozót nem szabad tévhitekkel traktálni, ezért javítottuk a gondolatot. Én már több, mint 10 éve tanulom az angolt és valahogy nem megy. A múltkor mondta a tanárom (kb a 20. az életemben), hogy a close 2 jelentéséhez 2 kiejtés is tartozik. Csak csodálkoztam, mondom neki, a jó ég küldött az utamba, ezt eddig senki sem mondta. Lehet, hogy engem is a jó ég küldött az utadba, csakhát az út néha rögös, a stílusom meg nem kevésbé. Ez van. Amúgy továbbra is tartom, hogy jó, hogy felvetetted a problémát. És még írhattam volna, hogy a j nem is jé, de elõbb azt akartam, hogy ne legyen gh.
De én semmi képpen nem írnám - simán g-vel azt -, hogy "gírosz"!!!
Inkább gh-val jelölném, vagy ha tudom, legalább megdönteném a betût, hogy jelöljem a torokhang lágyságát! Mert inkább a γγ, vagy a γκ, felel meg a mi magyar "g" betûnknek!
Oké, akkor újra megkérdezem:
Tehát γύρος kiejtése = ghírosz (és nem jírosz), vagy γυμνάσιο kiejtése = ghimnászio (és nem jimnászio), illetve γεμίζω kiejtése = ghemízo (és nem jemízo) és γειά kiejtése = ghiá (és nem já)?
De én semmi képpen nem írnám - simán g-vel azt -, hogy "gírosz"!!!
Inkább gh-val jelölném, vagy ha tudom, legalább megdönteném a betût, hogy jelöljem a torokhang lágyságát! Mert inkább a γγ, vagy a γκ, felel meg a mi magyar "g" betûnknek!
Oké, akkor újra megkérdezem:
Tehát γύρος kiejtése = ghírosz (és nem jírosz), vagy γυμνάσιο kiejtése = ghimnászio (és nem jimnászio), illetve γεμίζω kiejtése = ghemízo (és nem jemízo) és γειά kiejtése = ghiá (és nem já)?
Agyzavar volt, felejtsétek el. De a kérdés mindenesetre még mindig áll: a kiejtés akkor g vagy j az említett esetekben?
Stratos: Szerintem a gamma olyan torokhang, aminek valahol "g" és a "j" közt van a képzése, ami idõnként, az i, (és más magánhangzók - mint amilyen az e is!) hatására, annyira lágyul, hogy már-már teljesen a "j" betûhöz közelít! De Lacka, ha már vettem a fáradtságot, és kikerestem a YouTube-s linkeket, hallgasd meg te is!!! Lásd a #77651. hozzászólást!!!
Koszonom a bocsanat keresed Talan en is kicsit tul erzekeny voltam. Rendben van minden, csak nagyon megleptel a multkor. Az en megfogalmazasom valoban nem volt pontos, de szerencsere sikerult pontositania a nyelvtani szabalyokban jartasabb forumosoknak.
Én az azt vallom, vagyis úgy gondolom (más tanult nyelvekbõl, görög dalok és szövegek hallgatásából) hogy ennek sok jelentõsége abszolút nincs a beszélt nyelvben. Ez elvjárás, tájszólás függvénye, hogy mennyire "G" vagy "J" hangot ejtenek. Valahol gésebben, valahol meg jésebben ejtik. Nem azt mondom, hogy minden esetben így van, vagyis lehet olyan szó, ahol nagyon nem mindegy, de a legtöbbnél nincs sok jelentõsége - szerintem.
Stratos:Szerintem is azoknál probléma igazán, az ilyen szavak ejtése, akiknél gége-metszést hajtottak végre... Õk ugyanis, még a gamma nélküli: "Addió"-t se tudják könnyen ejteni...
Milyen jó nekünk, magyar nyelvet anyanyelvi szinten beszélõknek, hogy szinte minden "hangot" ki tudunk mondani. Na jó, a szláv és 1-2 nyelvben szereplõ "mássalhangzó torlódás" kicsit nehezen megy, de hát azzal is általában könnyebb megbirkóznunk, mint mások...
Stratos:Nem beszélve, a görög származású, de a magyar nyelvet anyanyelvi szinten beszélõkrõl...
(a francia, a japán, és a ki tudja milyen afrikai nyelvek különös hangzói kivételével!!!)