Nálunk a férjem egyik kedvence görög földön,de mindig megkóstoljuk egymás rendelését is.Mindig nagyon põuha,omlós a marhahús.Vajon pácolják elõtte,mert én ugyan ritkán fõzök itthon marhát,de nagyon szivós hús tud lenni.Aki már csinált itthon stifadot,irja már meg,olyan omlós lett-e a marhahús párolás nélkül is?
Én úgy hallottam, nagyban függ az omlósság, hogy melyik részébõl készítik, nem mindegy milyen idõs az állat és nem mindegy, hogy milyen tárolással tartják, amíg a boltokba kerül. Minél fiatalabb, minél frissebb, annál porhanyósabb.
Saját tapasztalatomból az tenném még hozzá, hogy szerintem nem mindegy, hogy mivel etetik. Mert amit anyósoméktól szoktunk kapni házi nevelést, mindig porhanyósabb, mint amit boltaban veszek, hiába ugyanaz a része az állatnak. Nem tudom másnak mi a véleménye?
Az ifjú marhát zöldséges, gyöngyhagymás, kissé ecetes lében pácolják egy napig, majd alufóliával is lezárt edényben nagyon lassan - 2-3 óra - párolják készre. Az eredeti recept szerint vadnyúlból készül.
...Kedves H.apci!
Ez a csodálatos pörgettyûs husi hol található?
Nagyon jól néz ki, ínycsiklandó, szívesen megkóstolnám
Ez éppen Litohoroban a bevezetõ úton a város elején a bal oldalon.
Nemrég részleteztem ezt, de korábban azt is kitárgyaltuk, hogy mi is ez (most nincs idõm visszakeresni, hogy hol). A lényeg, hogy birkabelsõség (máj) bélbe tekerve. Nem biztos, hogy neked ízlene; én jól bekajáltam belõle. Lehet kapni sokhelyen; még Paralián a fõutcán is láttam.
„A KOKORETSZI maga is nyárson készül, ezt is még szombaton elõ kell készíteni a vasárnapi sütéshez. Kockákra felvágott és sóval, borssal, oreganóval ízesített máj, tüdõ darabok egymás mellé, szorosan nyársra húzva, szorosan áttekerve tisztára mosott béllel. Ezt is a szabadban, tûz illetve szén fölött sütik meg…”
Bocsi, H.apci, elõször nem volt egyértelmû, hogy ez Litohoróban van, de most így második olvasatra már igen. Kétszer is néztük ezt a tavernát, de nem láttunk ilyen pörgettyûs husit.
Igazad van, nekem nem ízlene, mert én a belsõséget nem szeretem , de a párom igen
Köszi
DE MI VAN AZ ÉN SÜTIMMEL!!! HÁT MÁR SOSE TUDOM MEG MIT ETTEM?
Kedves Yvett!
Mi is kaptunk ilyen sütit, az alja fahéjas tejbegríz, rajta vaniliakrém, a tetején tejszínhab, nagyon fincsi. Direkt megkérdeztem a nevét, sajnos nem nagyon értettük, kétszer is rákérdeztem és még mindig nem értettem, de valami hasonló szót mormolt a felszolgáló, mint ha "kapoféra" vagy ehhez hasonló szó lett volna, az is lehet, hogy csak én hallottam így . Szerintem Ágnitól kellene megkérdezni, õ biztos tudja
DE MI VAN AZ ÉN SÜTIMMEL!!! HÁT MÁR SOSE TUDOM MEG MIT ETTEM?
Kedves Yvett!
Mi is kaptunk ilyen sütit, az alja fahéjas tejbegríz, rajta vaniliakrém, a tetején tejszínhab, nagyon fincsi. Direkt megkérdeztem a nevét, sajnos nem nagyon értettük, kétszer is rákérdeztem és még mindig nem értettem, de valami hasonló szót mormolt a felszolgáló, mint ha "kapoféra" vagy ehhez hasonló szó lett volna, az is lehet, hogy csak én hallottam így . Szerintem Ágnitól kellene megkérdezni, õ biztos tudja
Szia!
Az alja nekünk inkább a cérnametéltre emlékeztetett, de a többi stimmel. Remélem Ágni olvasgatja az oldalt, és megszán egyszer
Grillcsirke; imádom, sokszor csinálom is otthon grillsütőben és néha f@szénen is, no de pláne van hozzá egy saját összeállítású zöldfűszer-keverékem , amivel különösen ízletes. Ha úton vagyunk, kerülöm, mert hát eszem éppen eleget otthon is, s nem éppen egy „tájjellegű” étel.
Egyszer régen Hollandiában jártunk úgy, hogy (miután abban az időben szóba sem jöhetett az anyagiak miatt, hogy beüljünk valahova ebédelni ) betévedtünk egy grillcsirkére szakosodott gyorsbüfé-lánc egyik talpalójába, ahol még nekünk is megfizethető áron kínálták a grillcsirkét. Kértünk egy felet… Azóta is emlegetjük… Nem tudom, mit csináltak vele , de valami eszméletlen jóízű és omlós volt.
Most ugyanígy jártunk Görögországban. Láttam én már sokszor a f@szénen sült csirkét, de elvből elmentünk mindig mellette. Mani elbűvölt bennünket, nem is foglalkoztunk az ebéddel. Aztán Areopoliban az utcán sétálva megcsapta az orrunkat az illat! Benéztem a csehóba, s nem lettem valami vidám; suvlaki és grillcsirke volt a grill-választék. Éhesek voltunk, nem volt kedvünk emiatt bolyongani, suvlakit ettünk már eleget, hát legyen a csirke; mi történhet, egyszer kibírjuk. Kellemes volt a környezet, ez is csábított maradásra.
Nem kezdek el áradozni, pedig lenne rá okom… Nagyon finom volt, és valamiért más, mint amit megszoktunk. Kellemesen fűszerezett, tűzforró, omlósan vajpuha, szaftos, ropogósra sült bőrrel, gusztusosan tálalva. Most már sajnálom, hogy a feltálalt ételt nem fényképeztem le , de hát nem gondoltam, hogy egy egyszerű grillcsirkét utólag emlegetni fogok.
Most sajnálom, hogy tavaly Litohoroban kihagytam – ugyancsak elvi okokból - egy szuper grillesnél (ld. legutóbb: #79093 - ezen az oldalon kicsit feljebb!) a csirkét.
Csak ismételni tudom önmagam: Tegyük félre az előítéleteket!
Sziasztok szeretnék érdeklödni töletek. Már harmadszor voltam Thassoson Skala potamiban söt laktam is ott de a mai napig nem jöttem rá hogy mi lehet ez elöételként hozzák ki piritos kenyérel.NAgyon finom valami krémes nem vaj de ahoz hasonló és nagyon finom.Aki tudja miröl beszélek megirná a nevét vagy estleg a receptjét elöre is köszi
Sziasztok!
Hátha nem ismeritek az Apollon görög csemege nevű bolt. 1054. Bp. Alkotmány u. 16.
Tel: 374-0547
Nyitva: Hétfőtől péntekig 10-18 óráig.
Persze azt nem tudom, hogy sört árul-e, de pl. Metaxa, Ouzo, görög borok, sajtok, bogyók és olivaolaj van a kínálatában.
Éva