Kréta
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kréta
Hozzászóló Üzenet
# 3601
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80184 Üzenet linkje2008-09-06 13:15:10 

macsosz írta:
Sziasztok icon_exclaim.gif
Csak remélem,hogy más fogalmaink vannak a hidegrõl icon_exclaim.gif
Több hsz.-ban is találkoztam ezzel a-Krétával kapcsolatban-kellemetlen kifejezéssel icon_exclaim.gif
Ugye tundrabugyit és pufajkát azért ne vigyek icon_wink.gif

Szia Macsosz! icon_smile.gif

Nálunk július közepén este hirtelen lehült az idõ, nagyon erõs szél is lett. Éjjel az ágyba majd belefagytam az egyszál lepedõvel (volt "lópokróc" is - olyan durva szálú, ronda barna, nagyon büdös - amit nem volt gusztusom magamra teríteni).
Nekünk azt mondta az akkori idegenvezetõ, hogy ez az afrikai levegõ, mint ahogy a sivatagban.
Reggel, ha 4-kor, 5-kor keltünk és mentünk kirándulásra, volt hogy még a lehelet is látszódott.
Azt nem tudom, hogy hány fok volt, de ahhoz képest, amit a az ember egy mediterrán nyártól elvár, ahhoz mérve nagyon is hideg volt.
Más görög nyaralásaim során éjjel is meg lehetett zakkani a hõségtõl. Ezzel számoltam...

# 3602
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80187 Üzenet linkje2008-09-06 13:27:38 

Szia Whitefrost, a blogodba én sem tudok írni, ennek több oka is lehet (pl. hoyg nem engedélyezted külön a hozzászólást abban a kis négyzetben alul), ezért a blog-os topikba írtam neked választ.
# 3603
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80277 Üzenet linkje2008-09-07 17:59:14 

Sziasztok! icon_smile.gif

Judithka, nagyon eltûntél, gõzerõvel beszámolót írsz? icon_wink.gif

# 3604
WhiteFrost
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
594 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80278 Üzenet linkje2008-09-07 18:06:06  Válasz a #80277. hsz-ra Előzmény #80277

Szia Haspók!
Ma szeretném befejezni a beszámolót, mert holnaptól dolgoznom kell icon_sad.gif
és nincs hozzáférésem csak itthon

# 3605
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80279 Üzenet linkje2008-09-07 18:09:08 

Miért éppen Kréta?

(Gondolatok Krétáról az általam feltett körkérdésre válaszolván)

/Részletek ---> a teljes verzió itt olvasható./

Elõször Görögországot választottam, csak így szimplán. Ez persze utólag viccesnek tûnhet, de hát mit tudtam én még fél évvel ezelõtt, hogy mit jelent az a szó, hogy „Hellasz”. icon_smile.gif
(...)
Kréta elõször mindenféle romantika nélkül azzal hívta fel magára a figyelmemet, hogy ez volt az ország legdélibb szigete, és mint ilyen, minden idõszakban a legmelegebb hely. Mivel nemcsak a legmelegebb, hanem a legnagyobb is, és mindenkinek legalább dereng róla valami történelmi emlékképe, biztos lehettem abban is, hogy unatkozni nem fogunk. Ezek után kezdtem el részletesebben utánaolvasni. Elõször kicsit hezitáltam a kopárság miatt, de egyrészt a meleg és a totálisan felhõtlen ég iránti vágyam minden másnál elõrébbvaló volt, másrészt pedig a képeket nézve rájöttem, hogy nekem tetszik ez a mediterrán táj. Ahogy egyre jobban körvonalazódott elõttem a sziget a képek és a leírások nyomán, úgy vonzott egyre inkább magához. Nem egyetlen képbe vagy helybe szerettem bele, hanem magába Krétába, amely minden keresés után mutatott magából valami újat, egy másik szeletkét, egy addig ismeretlen részt.
(...)
Mert Kréta ilyen – ezt most már a hazaérkezésünk után teljes biztonsággal állíthatom – felfedezni való. De nem adja magát könnyen, nem csábít, nem hívogat pl. fehérre meszelt kékablakos házikókkal. Sõt, inkább elrejtõzik, védõburkot von maga köré, legendás krétai büszkeséggel õrzi azt, ami érték.
(...)
Ezt a külsõ burkot lehámozva az utazó elõtt feltárul egy másik - sokak által az „igazi Krétaként” emlegetett - világ. A magas hegyeken túl, a délebbre fekvõ tengerpartokon másképp folyik az élet. A megélhetést a nyaralók pénztárcája mellett a mezõgazdaság biztosítja. A turizmus azért persze itt is jelen van, de kisebb mértékben: a falvak kisebbek és nyugodtabbak, a strandok kevésbé zsúfoltak és változatosabbak: a homokostól a kövesig, az eldugottabb, érintetlen kis öblökben lévõktõl a kiépítettebb nagyobbakig mindenfélét lehet találni. Ami mindegyikben közös: a kristálytiszta víz. Ha pedig felmegyünk a hegyek közé a néhol félelmetes, de azért mindenhol korrektül járható autóutakon, akkor lélegzetelállító tájak várnak: sziklák, szakadékok, szurdokok, fennsíkok; mediterrán kopárság és olajfaligetek, megmûvelt földek váltják egymást, az út végén pedig mindig ott a tenger vakító kéksége. A vad tengerpartok néhol csak hajóval vagy gyalogosan közelíthetõek meg, de olyan is van, ahol csak a hegyi kecskék boldogulnak. A csendes vidékeken csak a kabócák kórusát vagy a szelek zúgását lehet hallani. A kisebb-nagyobb falvakban sziesztaidõben látszólag kihaltság honol, estefelé azonban mindenhol kint ülnek a házak elõtt a padokon, székeken a helyiek, akik elõször csöndben méregetik az odavetõdõ idegent, de ha barátságosan közeledünk feléjük, akkor azt vendégszeretõen viszonozzák.

# 3606
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80280 Üzenet linkje2008-09-07 18:11:44  Válasz a #80278. hsz-ra Előzmény #80278

Szia WhiteFrost! icon_smile.gif

Olvastam a részleteket, már nagyon várom, hogy egyben olvashassam az egészet! icon_smile.gif Olyan fura nekem, hogy jól is írsz, szeretsz is írni, hogy bírtad ki eddig, hogy nem tettél fel még csak egy szimpla beszámolót sem? icon_smile.gif

# 3607
WhiteFrost
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
594 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80282 Üzenet linkje2008-09-07 18:19:02  Válasz a #80280. hsz-ra Előzmény #80280

Szia Haspók!
Nem tudom a miértjét de nincs sok idõmicon_smile.gif

# 3608
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Macsosz
Törzstag
Törzstag
682 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80307 Üzenet linkje2008-09-07 22:47:58  Válasz a #80277. hsz-ra Előzmény #80277

icon_biggrin.gif szia Haspók icon_biggrin.gif
Judithka egészen más okból tünt el.Off.
Üdv,Macsosz

# 3609
Macsosz
Törzstag
Törzstag
682 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80311 Üzenet linkje2008-09-07 23:08:47 

Szia WhiteFrost icon_biggrin.gif
Hát benéztem a blogodra és nagyon tetszik icon_razz.gif
Próbáltam ott hozzászólni,de elakadtam a kódnál icon_cry.gif

Hát itt mondom el,hogy szeretném összefûzni a beszámolód
részleteit Haspókéval,MERT 17 icon_exclaim.gif nap múlva nagy szükségem
lesz egy utikönyvre icon_wink.gif
Csak írj,írj,írj.......
icon_biggrin.gif Macsosz

# 3610
WhiteFrost
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
594 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80316 Üzenet linkje2008-09-08 06:46:39  Válasz a #80311. hsz-ra Előzmény #80311

Szia Macsosz!
Az utolsó két napnál tartok a krétai élményeimrõl és lesz idõd áttanulmányozni icon_wink.gif
Próbálom képekkel is kiegészíteni icon_lol.gif
Éva

# 3611
Gabako
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
300 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80354 Üzenet linkje2008-09-08 15:03:33  Válasz a #80316. hsz-ra Előzmény #80316

hello whitefrost,
vagy én vagyok hótt béna vagy valami sz.r van a paleszban. Rákkantintog a blog linkedre erre leköp, hogy ez az oldal nem található... más is elérte ezt az üzenetet?

# 3612
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80355 Üzenet linkje2008-09-08 15:11:15 

Én nem láttam,hol van link, amire kattintani lehet, de menjetek a hellasz.hu fõoldalából, a fórum címszó alatt van a bloglista, abból válasszátokki...így a legegyszerûbb....szerintem icon_smile.gif
# 3613
Gabako
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
300 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80357 Üzenet linkje2008-09-08 15:14:48  Válasz a #80355. hsz-ra Előzmény #80355

én megtaláltam a linket...sõt rá is kattintottam. de csak ez az egy nem mûxik...a tied igen, abba jól bele is írtam..icon_smile.gif
# 3614
Macsosz
Törzstag
Törzstag
682 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80374 Üzenet linkje2008-09-08 19:37:58  Válasz a #80355. hsz-ra Előzmény #80355

Szia Vojandi icon_exclaim.gif
Nekem is gondjaim vannak a blogokkal:belépés,hozzászólás icon_evil.gif
Sõt!néha még a Hellaszra sem tudok feljutni icon_twisted.gif

Mindenképp viszünk melegebb ruhát,széldzsekit-"sose lehet tudni" alapon icon_wink.gif Bár én csak napsütést rendeltem icon_wink.gif

# 3615
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#80375 Üzenet linkje2008-09-08 19:44:47 

Én nem értek hozzá, a bloggal való problémák valami beállítási gixeren múlnak.

Egy melegítõ felsõ (kardigán) és egy hosszú naci jól jön estére. Széldzsekit én mindig viszek, mert ha hajózunk, kint, í nyílt tengeren nagyon tud tépni a hideg szél.

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kréta
<   1 2 3 ... 240 241 242 ... 505 506 507   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu