Görög szavak, mondatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
Hozzászóló Üzenet
# 856
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82454 Üzenet linkje2008-10-04 17:10:49  Válasz a #82453. hsz-ra

Köszi! Hasonlított rá... icon_biggrin.gif Reménykedtem, hogy valami finom biotermék készül ott. icon_wink.gif icon_razz.gif
# 857
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2696 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82498 Üzenet linkje2008-10-05 14:01:09  Válasz a #82471. hsz-ra Előzmény #82471

Nem szándékozom az üzletet rontani (a reklám úgyis moderálva lett...) de szerintem, nem kell egyből kidobni 15 000 Ft-ot, ha valaki otthon szándékozna belevágni a görög nyelv tanulmányozásába...

Hiszen ezért is indítottunk itt több témát erről... (és ha van rá igény, nyithatunk többet is!)

Igaz, van egy lezárt topic is, ami arra lenne hivatott, a neten ingyen elérhető
Filoglossia icon_arrow.gif https://www.xanthi.ilsp.gr/filog/uk_menu.htm
(10 leckéből álló, Hangos nyelvanyag, játékos gyakorlatokkal, angol magyarázattal) dolgait - közös erővel - magyarra fordítsuk.
Ami azért van lezárva, hogy "ott" csak a leckék anyaga, és fordítása szerepeljen, viszont akár "itt", akár egy másik fórumon, közös erővel kivesézhetnénk az egészet...

De nézzetek rá egy másik ingyenes netes oldalra, a HelloNet -re is! icon_arrow.gif https://hellonet.teithe.gr/EN/lessons/hellointro/intro_en01.html

Ezekhez a leckékhez BÁRMIKOR nekieshetünk, hiszen a szabadidőnkben fordítanánk le - szépen lassan haladva - betűről betűre! Az angol nyelvről való fordításokkal Ti is besegíthetnétek! Alakítsunk tanulócsoportot! Ez lesz az: ELLAS NET, azaz az
ELLenszolgáltAS NélküliEk Tanulótársasága!
Ajánlom mindenkinek a Mohay féle kéziszótárt (szerintem a legtöbb könyvesboltban megszerezhető, megrendelhető), én is azt használom!
További két nagyszerű link az oda-vissza kereséshez (írd a kisablakba a keresett fogalmat!):
- görög/angol/görög: https://www.in.gr/dictionary/lookup.asp?Word=Hellas
-angol/magyar/angol: https://www.csiszi.hu/dictionary/hungarian-english/

De van már egy (még nem tökéletes) Görög-Magyar-Görög Szótár ill. Szövegfordító oldal is... https://www.webforditas.hu/forditas.php?show=textTab

Várom hozzászólásaitokat itt a fórumon, vagy akár privátban is!

Üdv!

Legutóbb Stratos szerkesztette (2008-10-05 16:26:25), összesen 1 alkalommal
# 858
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82504 Üzenet linkje2008-10-05 15:33:19 

Sziasztok!

Megnéztem az "ÚJ" felfedezést!
KÖSZI KRISZTA!

Viszont megpróbáltam hosszabb szöveget (egy versszak) bemásolni, amit le is fordított, de azért érdemesebb kisebb - egy-egy sor - hosszú szöveget beírni, mert úgymond elég "mókás" fordítást hozott a hosszú szövegre !

De szavakra, kifejezésekre tökéletes és lefordít többes számban lévő főneveket is és más egyéb ragozott szavakat szintén!

Tehát én biztos rongyossá "olvasom/tanulom" majd!!!

# 859
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82594 Üzenet linkje2008-10-07 08:45:26 

Jaszasz!

Nem tudnátok nekem olyan oldalakat keresni, ahol KÉZZEL írott görög szövegek vannak fent?
Próbáltam rákeresni angolul a gugliban, de nem hozott fel, csak ilyen magyarázatokat... icon_confused.gif
Szóval ha görögül írná be valaki a keresőbe... icon_rolleyes.gif
Valami grafológiai oldal, vagy hasonló, ahol "kéziratok" vannak fent...

Köszi előre is!

Jorgos: Szivesen, Petro! Ezen az oldalon talalhato nehany vers kezzel irott.
Ez a kolto, a harom leghiresebb gorog kolto, kozott tartozik: (a) Kavafis, b) Elitis, c) Seferis).
https://www.kavafis.gr/archive/manuscripts/list.asp

# 860
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
WhiteFrost
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
594 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82610 Üzenet linkje2008-10-07 11:03:30  Válasz a #82498. hsz-ra Előzmény #82498

Hali!
Én szívesen tanulnék görögül az ELLAS NET segítségével, és remélem tudok én is valamiben segíteni Nektek, (tanulócsoport)
Whitefrost

icon_idea.gif Stratos: Zsüli is most kezdett bele, és ha igaz, a NEXT gomb nyomogatásával már több leckén keresztül verekedte magát! icon_razz.gif
Írjátok meg, min egyszerűsítsek, mit pótoljak, vagy javítsak át a lezárt fórumon, hogy MINDENKINEK megjöjjön hozzá a kedve icon_exclaim.gif
Akár ide a privátra, akár a Gmailemre küldhettek anyagot (a leckék, vagy a gyakorlatok fordításait), amit majd felteszek a lezárt fórumra.

A tervem az volt, hogy minden oldahoz (15 hozzászólásra bontva) tartozik majd egy egy rész (fejezet) tárgyalása

# 861
Sylvia85
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
6 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82624 Üzenet linkje2008-10-07 16:15:42 

Sziasztok.

Arra lennék kiváncsi, hogy mit jelent a ' Tevegelis' kifejezés.

Szótárban nincs benne.

Én arra tippelek , hogy valami ilyesmit jelenthet: buta , butuska..... icon_rolleyes.gif

Válaszotokat elöre is köszönöm....

Szilvi

- Jorgos: Ez nem tudom hogy mi lehet, Szilvi...

# 862
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82681 Üzenet linkje2008-10-07 22:51:41 

petros írta:
Jaszasz!

Nem tudnátok nekem olyan oldalakat keresni, ahol KÉZZEL írott görög szövegek vannak fent?
Próbáltam rákeresni angolul a gugliban, de nem hozott fel, csak ilyen magyarázatokat... icon_confused.gif
Szóval ha görögül írná be valaki a keresőbe... icon_rolleyes.gif
Valami grafológiai oldal, vagy hasonló, ahol "kéziratok" vannak fent...

Köszi előre is!

Jorgos: Szivesen, Petro! Ezen az oldalon talalhato nehany vers kezzel irott.
Ez a kolto, a harom leghiresebb gorog kolto, kozott tartozik: (a) Kavafis, b) Elitis, c) Seferis).
https://www.kavafis.gr/archive/manuscripts/list.asp

Köszönöm, Jorgo!

De ő nagyon csúnyán ír icon_sad.gif icon_rolleyes.gif
Ti ezt el tudjátok olvasni??? icon_lol.gif

Na majd tanulmányozom! Igazából nagyon tetszik, ahogy írtok KÉZZEL, de sajnos szinte mindenhol csak nyomtatott, elektronikus görög írást látni. Az egyik tankönyvben van egy kézzel írt oldal, ott nagyon olvashatóak a betűk. Gondoltam megnézek többféle kézírást is icon_razz.gif

# 863
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2696 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82692 Üzenet linkje2008-10-08 01:04:55 

sylvia85 írta:
...Arra lennék kiváncsi, hogy mit jelent a ' Tevegelis' kifejezés.

Szótárban nincs benne...
Szilvi

Szia Szilvi!

Én tanácstalan vagyok. icon_confused.gif
Mert vagy nem értem jól, vagy Te nem hallottad, vagy írtad le jól... icon_cool.gif

És ezerféle írásmódja lehet, még egy jól hallott ismeretlen szónak is, nem beszélve egy bizonytalan kifejezésről... icon_exclaim.gif icon_question.gif

Ezt a fonetikus szót, magyarul vagy angolul írtad? (Erről a: Tudsz Hunul? - játék jut eszembe a Sláger rádióból...! Hacsak nem volt az illető albán, vagy török...) icon_razz.gif (Esetleg magyar, és a "tevegelés" szót hallottad félre? icon_wink.gif )

Mégis, szerinted melyik az a 3-4 betű, amivel kezdődik a szó? (És S-sel sem fejeződhet fonetikusan, csak SZ-szel, mivel én csak ezt, a szighma - Σ, σ, ς - betűt ismerem...)

Τεβ-ε... icon_question.gif
Ταιβ-ε... icon_question.gif
Τευ-ε.. icon_question.gif (én egyikkel sem ismerek ilyen kezdetű, ehhez a szóhoz hasonló görög szót... és még a Google segítségével se lettem okosabb! icon_idea.gif Hacsak nem mozaik szóról van szó...?)!

És jó lenne a mondat többi összetevőjét is hallani... hátha úgy könnyebb összerakni a szó értelmét!

Üdv! Stratos

Legutóbb Stratos szerkesztette (2008-10-08 08:36:21), összesen 1 alkalommal
# 864
Semnos
Aktív fórumos
Aktív fórumos
66 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82693 Üzenet linkje2008-10-08 06:29:45  Válasz a #82692. hsz-ra Előzmény #82692

Τουλάχιστον Στράτο, εσύ δεν είσαι τεμπέλης! icon_biggrin.gif

Stratos: Bravó Semnos!
Csak rájöttél ...! (Tembélisz...! Hogy ez nem jutott eszembe! icon_cool.gif )

Mit kérsz? Órát, trikót, vagy bögrét???
icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

1. τεμπέλης . Δείτε επίσης (/lásd) : icon_arrow.gif idle - indolent - layabout - lazy - slacker - slothful icon_arrow.gif rest, henye, tunya, / semmittevő / Lógós, munkakerülő / nemtörődöm/ lomha

2. τεμπέλης και άβουλος νεαρός icon_arrow.gif feckless, idle young man. Δείτε επίσης (lásd még) : feckless icon_arrow.gif tehetetlen, értéktelen, haszontalan / lusta, tétlen (és határozatlan, gyenge fiatalember)

# 865
Sylvia85
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
6 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82700 Üzenet linkje2008-10-08 09:01:49 

Köszönöm a kimeritö válaszokat.
Nagyon kedvesek vagytok icon_rolleyes.gif

Lehet,hogy nem jól irtam le,mert nem tudok görögül irni, de az biztos,hogy ezt hallottam.Azért h...ly..e nem vagyok. Jó a hallásom.

És az is biztos,hogy ezt egy görög ember mondta és nem egy Albán vagy Török.....De azért köszönöm a találgatásokat....

Mondatkörnyezet nincs, mert ezt igy egymagába mondták, ha az illetö szó szerint buta vagy tehetetlen volt... icon_wink.gif

Azért nem kellene mindenkit igy lenézni......

Lehet,hogy csak Te nem érted Stratos...Nem gondoltál arra,hogy nincs minden benne a szótárban vagy esetleg szleng vagy tájnyelven van???

# 866
Sylvia85
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
6 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82701 Üzenet linkje2008-10-08 09:06:12 

Semnos: Köszönöm a válaszod.
# 867
Sylvia85
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
6 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82702 Üzenet linkje2008-10-08 09:12:37 

Amugy az is lehet,hogy pontiaki népnyelven van,mert görög lányt is kérdeztem és Ö sem tudta............. icon_lol.gif
# 868
Semnos
Aktív fórumos
Aktív fórumos
66 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82715 Üzenet linkje2008-10-08 10:53:35  Válasz a #82702. hsz-ra Előzmény #82702

Εrről jut eszembe, egyszer egy Görögországban tanuló pontoszi lány mondta:

"Ήρθα με το 'μάξι." Persze azt akarta mondani, hogy autóval érkezett, de mi csak azt firtattuk, ki az a Maxi? icon_lol.gif
Szóval tényleg nem mindegy ki mondta a tevegelőset és milyen népnyelven. A fenti mondat amúgy nem népies, egyszerűen 2 hiba van benne.

Strati, vekkert kérek icon_smile.gif

Stratos: Sajnos, kakukkos órám van... icon_razz.gif (...dehát, Sylvia szerint, úgyse nyertél!) icon_confused.gif

# 869
Lacka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
180 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82733 Üzenet linkje2008-10-08 13:43:29 

sylvia85 írta:

Mondatkörnyezet nincs, mert ezt igy egymagába mondták, ha az illetö szó szerint buta vagy tehetetlen volt... icon_wink.gif

Férfira vagy nőre mondták?

# 870
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2696 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82739 Üzenet linkje2008-10-08 16:11:40 

sylvia85 írta:

Azért nem kellene mindenkit igy lenézni......

Lehet,hogy csak Te nem érted Stratos...Nem gondoltál arra,hogy nincs minden benne a szótárban vagy esetleg szleng vagy tájnyelven van???

Ne haragudj Sylvia!

Egyáltalán nem nézlek le! (Miért is tenném, ha valaki nem ismer egy nyelvet, és tudakozódni óhajt valami után, az csak becsületre méltó dolog lehet! ) icon_smile.gif És akkor engem is simán le lehet nézni, mert én is leginkább csak magyarul makogok... valamit... de a Föld többi nyelvéhez, nincs sok közöm...!
Az, hogy görögül mit bohóckodom itt, az csak vicc... (bár élvezem a dolgot, mint valami hobby-t, vagy úgy, mint megrögzött keresztrejtvényfejtő, aki folyton rosszul tölti ki az ábrát...) de TUDOM (végre valami, amiben biztos lehetek!), hogy a büdös életbe nem tanulok meg tökéletesen!!! (Ahhoz ki kellene mennem VÉGLEG, hogy legyen rá valami remény... icon_redface.gif
...de látva, hogy anyukám, aki gyerekkora óta itt él, és máig hallani némi akcentust a beszédében, végleg meggyőz arról, hogy nem lehet sok nyelvérzék a génjeimben. Egyenesen irígylem, aki több nyelven anyanyelvi szinten beszél!)

Ezért is kezdtem úgy a mondandóm, hogy én nem értem... és hogy én tanácstalan vagyok (és nem nagyképűségből, hanem ellenkezőleg! Előre bocsánatért esdekelve, hogy én is milyen tudatlan vagyok, hogy nem tudok ebben segíteni!!!). Mert igenis, gondoltam rá ( icon_exclaim.gif ), hogy millió féle oka lehet annak, hogy nem hallottam még ezt a szót!

És csak EZÉRT próbáltam MINDENféle lehetőséget felvonultatni...
És ezért is kértem több adatot! (Hátha okosabbak lehetünk a "nyomozásban"...)

Amikor meg észrevettem Jorgosz rózsaszínű betűit, hogy ő sem tudja mi lehet...? icon_rolleyes.gif (Pedig Ő kint él!) Az adta nekem az erőt, és a merszet, hogy a kérdéseimre rátegyek még néhány lapáttal... icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

Viszont, ha Semnos válasza se helytálló... icon_eek.gif akkor tényleg fogggggalmam sincs mi lehet... icon_redface.gif Szabad a gazda! icon_cool.gif

Legutóbb Stratos szerkesztette (2008-10-09 22:42:19), összesen 1 alkalommal
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 57 58 59 ... 112 113 114   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu