Nem szándékozom az üzletet rontani (a reklám úgyis moderálva lett...) de szerintem, nem kell egyből kidobni 15 000 Ft-ot, ha valaki otthon szándékozna belevágni a görög nyelv tanulmányozásába...
Hiszen ezért is indítottunk itt több témát erről... (és ha van rá igény, nyithatunk többet is!)
Igaz, van egy lezárt topic is, ami arra lenne hivatott, a neten ingyen elérhető
Filoglossia https://www.xanthi.ilsp.gr/filog/uk_menu.htm
(10 leckéből álló, Hangos nyelvanyag, játékos gyakorlatokkal, angol magyarázattal) dolgait - közös erővel - magyarra fordítsuk.
Ami azért van lezárva, hogy "ott" csak a leckék anyaga, és fordítása szerepeljen, viszont akár "itt", akár egy másik fórumon, közös erővel kivesézhetnénk az egészet...
Ezekhez a leckékhez BÁRMIKOR nekieshetünk, hiszen a szabadidőnkben fordítanánk le - szépen lassan haladva - betűről betűre! Az angol nyelvről való fordításokkal Ti is besegíthetnétek! Alakítsunk tanulócsoportot! Ez lesz az: ELLAS NET, azaz az
ELLenszolgáltAtáSNélküliEk Tanulótársasága!
Ajánlom mindenkinek a Mohay féle kéziszótárt (szerintem a legtöbb könyvesboltban megszerezhető, megrendelhető), én is azt használom!
További két nagyszerű link az oda-vissza kereséshez (írd a kisablakba a keresett fogalmat!):
- görög/angol/görög: https://www.in.gr/dictionary/lookup.asp?Word=Hellas
-angol/magyar/angol: https://www.csiszi.hu/dictionary/hungarian-english/
Viszont megpróbáltam hosszabb szöveget (egy versszak) bemásolni, amit le is fordított, de azért érdemesebb kisebb - egy-egy sor - hosszú szöveget beírni, mert úgymond elég "mókás" fordítást hozott a hosszú szövegre !
De szavakra, kifejezésekre tökéletes és lefordít többes számban lévő főneveket is és más egyéb ragozott szavakat szintén!
Tehát én biztos rongyossá "olvasom/tanulom" majd!!!
Nem tudnátok nekem olyan oldalakat keresni, ahol KÉZZEL írott görög szövegek vannak fent?
Próbáltam rákeresni angolul a gugliban, de nem hozott fel, csak ilyen magyarázatokat...
Szóval ha görögül írná be valaki a keresőbe...
Valami grafológiai oldal, vagy hasonló, ahol "kéziratok" vannak fent...
Köszi előre is!
Jorgos: Szivesen, Petro! Ezen az oldalon talalhato nehany vers kezzel irott.
Ez a kolto, a harom leghiresebb gorog kolto, kozott tartozik: (a) Kavafis, b) Elitis, c) Seferis).
https://www.kavafis.gr/archive/manuscripts/list.asp
Hali!
Én szívesen tanulnék görögül az ELLAS NET segítségével, és remélem tudok én is valamiben segíteni Nektek, (tanulócsoport)
Whitefrost
Stratos: Zsüli is most kezdett bele, és ha igaz, a NEXT gomb nyomogatásával már több leckén keresztül verekedte magát!
Írjátok meg, min egyszerűsítsek, mit pótoljak, vagy javítsak át a lezárt fórumon, hogy MINDENKINEK megjöjjön hozzá a kedve
Akár ide a privátra, akár a Gmailemre küldhettek anyagot (a leckék, vagy a gyakorlatok fordításait), amit majd felteszek a lezárt fórumra.
A tervem az volt, hogy minden oldahoz (15 hozzászólásra bontva) tartozik majd egy egy rész (fejezet) tárgyalása
Nem tudnátok nekem olyan oldalakat keresni, ahol KÉZZEL írott görög szövegek vannak fent?
Próbáltam rákeresni angolul a gugliban, de nem hozott fel, csak ilyen magyarázatokat...
Szóval ha görögül írná be valaki a keresőbe...
Valami grafológiai oldal, vagy hasonló, ahol "kéziratok" vannak fent...
Köszi előre is!
Jorgos: Szivesen, Petro! Ezen az oldalon talalhato nehany vers kezzel irott.
Ez a kolto, a harom leghiresebb gorog kolto, kozott tartozik: (a) Kavafis, b) Elitis, c) Seferis).
https://www.kavafis.gr/archive/manuscripts/list.asp
Köszönöm, Jorgo!
De ő nagyon csúnyán ír
Ti ezt el tudjátok olvasni???
Na majd tanulmányozom! Igazából nagyon tetszik, ahogy írtok KÉZZEL, de sajnos szinte mindenhol csak nyomtatott, elektronikus görög írást látni. Az egyik tankönyvben van egy kézzel írt oldal, ott nagyon olvashatóak a betűk. Gondoltam megnézek többféle kézírást is
...Arra lennék kiváncsi, hogy mit jelent a ' Tevegelis' kifejezés.
Szótárban nincs benne...
Szilvi
Szia Szilvi!
Én tanácstalan vagyok.
Mert vagy nem értem jól, vagy Te nem hallottad, vagy írtad le jól...
És ezerféle írásmódja lehet, még egy jól hallott ismeretlen szónak is, nem beszélve egy bizonytalan kifejezésről...
Ezt a fonetikus szót, magyarul vagy angolul írtad? (Erről a: Tudsz Hunul? - játék jut eszembe a Sláger rádióból...! Hacsak nem volt az illető albán, vagy török...) (Esetleg magyar, és a "tevegelés" szót hallottad félre? )
Mégis, szerinted melyik az a 3-4 betű, amivel kezdődik a szó? (És S-sel sem fejeződhet fonetikusan, csak SZ-szel, mivel én csak ezt, a szighma - Σ, σ, ς - betűt ismerem...)
Τεβ-ε...
Ταιβ-ε...
Τευ-ε.. (én egyikkel sem ismerek ilyen kezdetű, ehhez a szóhoz hasonló görög szót... és még a Google segítségével se lettem okosabb! Hacsak nem mozaik szóról van szó...?)!
És jó lenne a mondat többi összetevőjét is hallani... hátha úgy könnyebb összerakni a szó értelmét!
Üdv! Stratos
Legutóbb Stratos szerkesztette (2008-10-08 08:36:21), összesen 1 alkalommal
2. τεμπέλης και άβουλος νεαρός feckless, idle young man. Δείτε επίσης (lásd még) : feckless tehetetlen, értéktelen, haszontalan / lusta, tétlen (és határozatlan, gyenge fiatalember)
Εrről jut eszembe, egyszer egy Görögországban tanuló pontoszi lány mondta:
"Ήρθα με το 'μάξι." Persze azt akarta mondani, hogy autóval érkezett, de mi csak azt firtattuk, ki az a Maxi?
Szóval tényleg nem mindegy ki mondta a tevegelőset és milyen népnyelven. A fenti mondat amúgy nem népies, egyszerűen 2 hiba van benne.
Strati, vekkert kérek
Stratos: Sajnos, kakukkos órám van... (...dehát, Sylvia szerint, úgyse nyertél!)
Lehet,hogy csak Te nem érted Stratos...Nem gondoltál arra,hogy nincs minden benne a szótárban vagy esetleg szleng vagy tájnyelven van???
Ne haragudj Sylvia!
Egyáltalán nem nézlek le! (Miért is tenném, ha valaki nem ismer egy nyelvet, és tudakozódni óhajt valami után, az csak becsületre méltó dolog lehet! ) És akkor engem is simán le lehet nézni, mert én is leginkább csak magyarul makogok... valamit... de a Föld többi nyelvéhez, nincs sok közöm...!
Az, hogy görögül mit bohóckodom itt, az csak vicc... (bár élvezem a dolgot, mint valami hobby-t, vagy úgy, mint megrögzött keresztrejtvényfejtő, aki folyton rosszul tölti ki az ábrát...) de TUDOM (végre valami, amiben biztos lehetek!), hogy a büdös életbe nem tanulok meg tökéletesen!!! (Ahhoz ki kellene mennem VÉGLEG, hogy legyen rá valami remény...
...de látva, hogy anyukám, aki gyerekkora óta itt él, és máig hallani némi akcentust a beszédében, végleg meggyőz arról, hogy nem lehet sok nyelvérzék a génjeimben. Egyenesen irígylem, aki több nyelven anyanyelvi szinten beszél!)
Ezért is kezdtem úgy a mondandóm, hogy én nem értem... és hogy én tanácstalan vagyok (és nem nagyképűségből, hanem ellenkezőleg! Előre bocsánatért esdekelve, hogy én is milyen tudatlan vagyok, hogy nem tudok ebben segíteni!!!). Mert igenis, gondoltam rá ( ), hogy millió féle oka lehet annak, hogy nem hallottam még ezt a szót!
És csak EZÉRT próbáltam MINDENféle lehetőséget felvonultatni...
És ezért is kértem több adatot! (Hátha okosabbak lehetünk a "nyomozásban"...)
Amikor meg észrevettem Jorgosz rózsaszínű betűit, hogy ő sem tudja mi lehet...? (Pedig Ő kint él!) Az adta nekem az erőt, és a merszet, hogy a kérdéseimre rátegyek még néhány lapáttal...
Viszont, ha Semnos válasza se helytálló... akkor tényleg fogggggalmam sincs mi lehet... Szabad a gazda!
Legutóbb Stratos szerkesztette (2008-10-09 22:42:19), összesen 1 alkalommal