Sok muzeum utan, Akropolis utan, Plaka utan, mit lehet csinalni?
Az atheni vidamparkban erdemes menni!
Nikea es Renti korzetek kozott talalhato...
Köszönöm Jorgos! A vidámpark biztos látványos, de én már sajnos kinőttem (régen) belőle, de jó ötlet lehet a gyerekekkel utazóknak.
Ha már említetted, végignéztem a topicot és meglepett, hogy milyen kevés szó (és kép) esett a legfőbb látnivalóról, az Akropoliszról. Ez is, mint sokminden más Görögországban, vegyes érzelmeket váltott ki bennem. Megint bajban vagyok a megfogalmazással, nehogy félreérthető legyek… Tanultam róla régebben, meg készültem is rá, s mégis… Messziről nagyon impozáns, látványos (majdnem körbejártuk teljesen), s este kivilágítva is igazán dekoratív. Közelebbről, benne járva egy nagy csalódás; széthordva, szétszedve, bekerítve, beállványozva szinte minden; kiábrándító. Mindehhez még a tömeg, izzadt emberek, gépek zaja, hőség (szeptember közepén, délután). Ha csak végigrohan rajta az ember (alig láttam hosszasabban bámészkodni valakit!), akkor ez a benyomás éri. Érdemes azonban sűrűn meg-megállni, alaposabban megnézni (és esetleg meg is érteni, ami nekem sem midig sikerült ) amit látunk. Engem megragadott számos részlet a felfele vezető út során és fenn is; egy-egy épületrész (maradvány) vagy egy-egy szépen faragott kődarab.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha ez bárhol máshol van a világ fejlettebb felében, már régen megoldották volna a „gépesített” megközelítést is, miután itt az év túlnyomó részében a hőség jellemző, s nagyon sokaknak megerőltető a feljutás a mostani módon, de még normális időben is szép túra. Ami útközben látnivaló van, azt meg lehet nézni gyalog lefele jövet is.)
Az Akropoliszt látni kell, de hogy milyen benyomásokkal, érzésekkel távozunk onnan, rajtunk is múlik.
Ezt az oszlopot (a jobb oldalon) befelé menet nem is vettem észre, csak visszafelé. Kicsit merész ötlet volt így összerakni a főbejárat mellett! A szél biztosan nem dönti fel, de nem tudom mit szólna egy akár csak kisebb földrengéshez is.
Ezt az oszlopot (a jobb oldalon) befelé menet nem is vettem észre, csak visszafelé. Kicsit merész ötlet volt így összerakni a főbejárat mellett! A szél biztosan nem dönti fel, de nem tudom mit szólna egy akár csak kisebb földrengéshez is. [/quote]
Szia h.apci!
Ha jól emlékezem,kb.10-éve a nejem már félt,hogy rá fog dőlni.
Szia itt is kedves h.apci!!!Minden fotód csodálatos,gyönyörűszép.Hidd el,a viszonylag újabb fórumozóknak /lsd.zseb/is nagyon-nagy örömet okozol velük,csak egyszerűen ámulunk és bámulunk a profizmus eme szintjén már megszólalni sem merünk,DE hihetetlen törekvésed az újdonság bemutatására vagy pl.Athén megismerésére tett erőfeszitéseid csak egy nagy KÖSZÖNÖM-mel tudjuk/-om/dijazni!!!Várjuk/-om/az újabbakat szeretettel!!!
Az igaz, hogy talán néha más szemmel nézem a világot utazásaim során, mint mások, s korábban megint másként néztem, tehát én is változok, mint minden és mindenki; jól van ez így! Ha sikerül befolyásolnom valakit, hogy lépjen néha ki a megszokottból, hát már akkor megérte itt irogatnom.
"A változatosság gyönyörködtet"!
(Nem szeretnék offolni, de ide kívánkozik, hogy bizonyos tekintetben rendkívül alkalmazkodó típus vagyok; erre csak egy példa: Voltam egyszer egy hetet Paralian; igaz jó helyen és jó időben, de... Soha nem mennék még egyszer; nem az én világom, de első felindulásomban mégis olyan szuper hetet csináltam belőle magunknak, amit még néha ma is emlegetünk!)
Az elismerést a fotókért külön köszönöm! Nincs azokban semmi különös, ha egy hozzáértőt is megkérdeztek, csak egy kis odafigyelés, sok tanulás, tapasztalat és iszonyú sok munka, no meg persze kudarc is.
...Nem szeretnék offolni... Voltam egyszer egy hetet Paralian... Az elismerést a fotókért külön köszönöm! Nincs azokban semmi különös, ha egy hozzáértőt is megkérdeztek, csak egy kis odafigyelés...
Most már lesz, ami lesz, ide teszem, legfeljebb kimoderlják... Az avatarom is ennek a szemléletnek az eredménye...
Sziasztok!
Végigolvastam ezt a topikot,de nem találtam a kérdésemre választ.Szóval,ha Kateriniből megyek mondjuk vonattal Athénba,akkor a vasútállomástól messze van pl az Akropolisz,vagy a városközpont?Buszra kell hozzá szállni,vagy inkább gyalog?
Annyira be vagyok már most zsongva a jövő évi nyaralás miatt,h elkezdtem tervezgetni,h mikor hova fogunk menni...
A vasútállomástól igazán könnyen eljuthatsz a központba.Az állomásról ahogy kijössz rögtön a metró előtt vagy (roppant egyszerű vele a közlekedés, szerintem jobban átlátható,érthető mint a pesti metró hálózat). Ha az Acroplois felé tartassz akkor Aghios Dimitrios irányába tartó metróra kell felszállnod(piros metró vonal), és az állomástól az ötödik megálló lesz az Acropolis ( Larissa station, Metaxourghio, Omonoia, Panepistimio,Syntagma, Acropolis). A metróban minden ajtó fölött fel van tüntetve egy térkép aminek segítségével könnyen eltudsz igazodni, valamint görögül és angolul is bemondják a következő állomás nevét.
Athén nevezetességeit gyalog sem nagy távolság felkeresni, jövő nyárig még úgyis van rengeteg idő, mindennek utána lehet járni a neten. Ha van egy térképed-bármelyik hotelben vagy múzeumban ingyen beszerezhető-akkor könnyen eligazodhatsz, hogy mit hol találsz.
Ha további kérdésed van, írj nyugodtan , ha tudok segítek:) szióó
Való igaz, hogy az Akrpoliszról kevés szó esett, talán azért mert mindenki természetesnek veszi, hogy az egy látnivaló és arra "vadászik" ami nincs benne a túristakalauzokba
Egyet értek h.apcival abban, hogy a legtöbb ember nem áll meg nézelődi ott fent, de ez sajnos nem mindíg az ő hibájuk. A szervezett kiránduláson egy csoportba tömörítve, valóban rohanás Athén megtekintése. én mind a két módon voltam és mindenkinek azt javaslom, hogy bátran vágjon bele egyénileg. Ugyanúgy csak egy fél napot töltöttünk ott, de így is 5 órával többet. Magunk választottuk a tempót és hogy mit akarunk megnézni, így alaposbban körbejárhattuk mindazt
láttam a fotóidat és nekem is nagyon tetszenek! Az egyikkel kapcsolatban (amelyiken a földön vannak kirakva a tárgyak) lenne egy kérdésem: ez egy bolhapiac-szerűség használt dolgokkal tele, vagy milyen jellegű? Ugye a Plaka-n található?
Most megyek először Athénba...
láttam a fotóidat és nekem is nagyon tetszenek! Az egyikkel kapcsolatban (amelyiken a földön vannak kirakva a tárgyak) lenne egy kérdésem: ez egy bolhapiac-szerűség használt dolgokkal tele, vagy milyen jellegű? Ugye a Plaka-n található?
Most megyek először Athénba...
Üdv
Ha erre gondoltál, akkor ez Pireuszban (Pireas) van a metrovégállomásnál a kikötőben.
Szia Ági!
Négy napot töltünk a tesómmal a városban! Már nagyon várom!
Azért kérdeztem, mert szeretnék majd vásárolgatni ha lesz olyan árus, aki táskákat meg hasonlót ad el. Thesszalonikiben is láttunk néhol emberkéket a sétálóutcákban, de nem volt rá idő, mert egy ismerős miatt állandóan sietni kellett, hogy megnézzük a kiállításokat, múzeumokat! Hát őt most nem visszük magunkkal, az athéni egy igazi csajos kirándulás lesz (természetesen nevezetességek felkeresésével)!