Hát igen, eléggé... már szinte én is megijedek magamtól, hogy ennyire elhatalmasodott rajtam ez a mánia. Ha fél évvel ezelőtt valaki ezt mondta volna, nem hittem volna el... Már-már azon gondolkodom, hogy hogyan tudnék állást változtatni, és valami Görögországgal kapcsolatos munkát elkezdeni. Pl. szívesen szerveznék ilyen utazásokat...
A Kikládokba meg amúgyis könnyű beleszerelmesedni... Azok a macskaköves szűk utcák a kis fehér házak között, mögöttük a tenger kékje... Bárcsak lenne legalább egy hónapom, hogy nekiindulhatnék egy hátizsákkal, és bejárhatnám - ha nem is az összeset, de legalább annyit, amennyi belefér 30 napba... (Milyen igazságtalanság, hogy amikor az embernek még volt ennyi szabadnapja, akkor nem volt pénze /még ennyi sem... /, most meg hosszú évtizedekig nem lesz soha ennyi szabadidőm egyben...)
Haspók!
Csodállak, hogy ennyi energiád van és ennyi ötleted. Én sajnos csak utazási irodáig merek gondolkozni, de Tőled mindig kapok valami erőt ami segít máshol is kutakodni.
A Kikládok amúgy nagyon szép szigetcsoport
Whitefrost
Fura ez a dolog az utazási irodákkal. Olvastam itt már jó sok beszámolót, és nekem inkább az tűnik egy kicsit ijesztőnek, hogy ki vagyok szolgáltatva egy idegenvezetőnek, és amíg ő nem mond nekem semmit, addig csak tévelygek, mint vak a sötét éjszakában. Pl. azokra az esetekre gondolok, amikor az idegenvezető rosszul tudja az indulási időpontot vagy a jegyet csak közvetlen a kompindulás előtt adja oda vagy az utolsó napig nem is találkozom vele, csak véletlenül tudom meg a csoport többi tagjától este 10 körül, hogy másnap reggel 5-re jön a transzferbusz értünk... Nekem ezek olyan durvának tűnnek... Pl. ez utóbbi simán elrontaná a nyaralásom utolsó napját, végig idegesítene, hogy most akkor mi van, mikor is indulunk másnap... Jobban szeretem, ha a jegyem nálam van, és pontosan tudom már napokkal előre, hogy mikorra kell összepakolnom. De ez lehet, hogy csak megszokás kérdése, ha mindig utazási irodáztam volna, akkor valszeg fel sem tűnne.
De a Kikládok esetében amúgyis nehéz lenne irodával megcsinálni ezt az utat a mostani kínálatban. Bár az Apollonnak valóban vannak ezek közül a szigetek közül jópárra útjai, de azt nem hiszem, hogy egy ilyen hat-sziget-három-hét-alatt kombinációt összeraknának nekem. De az is lehet, hogy igen, legalábbis azokra, ahová utaztatnak, elképzelhető. Végülis ajánlanak olyanokat a katalógusban - igaz, csak említés szinten -, hogy az egyik szigeten tartózkodást érdemes összekötni egy-két másikkal is. Ha már ők ajánlják, akkor lehet, hogy meg is szervezik...
Sziasztok!
Ha elfogadtok egy belekotyogót, szerintem Tinos a legideálisabb központja a kis Kykládoknak. Oda érdemes menni, ott olcsón szállást foglalni. Mi voltunk ott is és mindenkinek ajánlom magát a szigetet is megnézni, mert egyedülálló és különleges látnivalókkal szolgál (szívesen írok róla, ha érdekel Titeket). Ráadásul kevesebb, mint fele áron, mint pl Mykonos, ahol horror árakkal találkoztunk, mikor ott nyaraltunk. Mykonos a legdrágább hely Görögországban. Santorinin kevesebb, mint a felébe kerül minden. Tinosról fillérekért(két éve 5 E/fő-ért lehetett átmenni Mykonosra, és Delosra, kb. ugyanennyi Andros és van hajójárat Naxosra, Parosra, Syrosra, Naxosról pedig Santorinire a Blue Star.
Tehát Tinost ajánlom kiindulópontnak és bázisnak és onnan csillagtúrázni a környező szigetekre. Ez a legolcsóbb és legkényelmesebb szerintem, mert Tinoson lennének a cuccok és csak annyit cipelnétek magatokkal a többi szigetre, amennyi oda kell.
Üdv: Josza
Engem nagyon érdekel minden, kérlek, írj minél többet! Még ezer kérdésem lesz Hozzád, és Mykonos topikban fel is tettem, csak aztán jöttek a többi hsz-ok, és már nem is nagyon látszik, hogy szerettem volna kérdezni. Viszont Cilla oda írt már egy-két dolgot, de nagyon szívesen venném a te kiegészítéseidet is!
Ott majd látod, hogy éppen én is ugyanerre gondoltam, amit Te javasolsz! Hogy Tinos lenne a kiindulópont, és onnan lehetne átmenni a közeli szigetekre. Bár én elsősorban Mykonos drágasága miatt gondoltam erre, meg amiatt, hogy Tinoson nyilván nyugodtabb estéink lehetnének, mint Mykonoson...
Még most is 5 euró körül van a kompjegy pl. Tinos-Mykonos között, a napokban néztem. Ezek szerint akkor a kompjegyek ára nem nagyon változik évről évre ill. évszakról évszakra? Mert én attól is tartottam egy kicsit, hogy nyáron esetleg a kompjegyek magasabbak, mint most novemberben. Bár ez végülis nem olyan, mint a szállás, szóval lehet, hogy eléggé fix árakkal dolgoznak (?).
Ok, Te akartad... (Köszi a lehetőséget, amire tudsz/szeretnél, válaszolj... nem akarlak lerohanni, csak ezer kérdésem van. )
Szóval:
1) Tinosra úgy láttam, hogy leginkább Rafinából lehet eljutni. Athénból Rafina mennyi idő lehet busszal, a reptérről könnyen oda lehet menetelni cuccokkal felpakolva a buszhoz?
2) Ugyanez a kérdés fennáll Athén-Pireus viszonylatban is (ha Tinos előtt más szigetekre is kíváncsi lennék, akkor onnan lenne célszerű indulni.)
3) A kompoknál vannak különböző jegyek, a legolcsóbbtól a fedélzeti (deck) jegytől a drágább kabinosokig, de azt még nem sikerült megfejtenem, hogy melyik mit is jelent tulajdonképpen. A "decket" sejtem, az az, amikor nincs helye az embernek, hanem fogja a hálózsákját, és megalszik valamelyik sarokban akárhol (hogyha éjszakai kompozásról van szó). Ez azt jelenti, hogy ilyen jeggyel leülni sem lehet sehol? Vagy hogy is van ez? Vannak viszont különböző más jelölések, mint pl. "external C4", "air seat" és ilyenek. Az "air seat" (a második legolcsóbb kategória) a nevéből gondolva olyasmi lehet, mint a repülőn az ülések? A kabinos kategóriák meg aztán végképp kínaiak nekem.
4) Mykonoson kb. mennyi ideig tart eljutni Mykonos városból a sziget déli csücskébe? Van busz is, az használható, vagyis fel lehet rá férni és viszonylag gyakran jár?
5) Tinosról is megy vajon rendes hajó vagy komp át Délosra? (Mármint ez az 5 eurós kategória , vagy oda csak szervezett kirándulás keretében lehet eljutni? )
6) A nagy komptársaságok járatain kívül vannak kisebb hajók is, amik a szigetek között közlekednek (esetleg olcsóbban, de mondjuk gyorsabb a ki- és beszállás)?
7) Szoktak ezek a kompok sokat késni? Mennyi ideig tart a ki- és beszállás általában?
Ti hogy voltatok Mykonoson, és ott hol aludtatok?
Ööö... hát úgy most hirtelen ennyi... aztán később, ha még bírod, majd összeszedem a gondolataimat...
Szia Haspók! Engem is érdekelnek a válaszok a kérdéseidre!!!
Egyre tudom a választ, hogy vannak kisebb hajók, amik nem kompok, hanem magánemberek szervezte kirándulóhajók és ezek viszonylag olcsók. Mi ilyennel mentünk Naxosról Mykonosra. Ha jól emlékszem, fejenként 20 Euro volt (ami sokkal drágábba annál a számomra elképzelhetetlen 5-nél, amiket ti írtok). Ez a hajó reggel fél 9-kor indult, 10-re ott volt és hat óra hosszát maradtunk ott, nem volt idegenvezetés, mindenki azt csinált, amit akart. Így a hat óra nagyon is sok volt Mykonos városra, az első 3 óra után folyton ugyanazokat az utcákat jártuk be. De nekem nagy élmény volt, Mykonos városnak sajátos hangulata van! De arra meg szerintem, kevés lett volna az idő, hogy közben elmenjünk a várostól távolabbra is. Szerintem járnak arra is speedkatamaránok, amik még drágábbak, de azok fél óra alatt ott vannak valahol...
Ja, és szerintem a deck-jeggyel akárhol lehetsz a fedélzet másodosztályán belül, tehát leülni is odaülhetsz, ahova akarsz. Az első osztályt kötéllel választották le a Blue Staron és ott őr is állt, hogy ne mehess be.
Szia Haspók!
Igaz nem engem kérdeztél, de két kérdésedre tudok válaszolni
Rafina a repülőtértől kb 40 km, busszal talán egy óra lehet. Ahogy beértek a kis városba rögtön lehet látni a kikötőt.
A kompolásnál meg talán annyi, hogy szerintem a "hálózsákos" jeggyel lehet jól járni, mert szinte mindenhova mehetsz kivéve az első osztályra ami le van kerítve.
Vannak termek fotelokkal amik hátradönthetőek és kényelmesek. Mellette a földre ha letesszük a hálózsákunkat kényelmesen lehet pihenni.
Hirtelenjében ennyi, remélem valamit megtudtál belőle.
Whitefrost