Sziasztok!
Sajnos nem voltam elég figyelmes és csak most vettem észre, hogy a DunaTv-n ma ,vasárnap 22.10-től görög filmet vetítenek - Könnyező mezők címmel, eredeti hanggal, magyar felirattal.
Bemásoltam, amit találtam róla a DunaTv honlapján.
Hátha ezért valamelyikünk szemfülesebb volt és az elejétől látta. Örülnék, ha mondana egy-két szót a filmről, mert biztosan érdekesebb lehetett az elejétől.
Trilogia I: To Livadi pou dakryzeiGörög játékfilm (2004) Rendező: Theo Angelopoulos
Forgatókönyvíró: Theo Angelopoulos, Tonino Guerra
Zene: Eleni Karaindrou
Operatőr: Andreas Sinanos
Szereplők: Alexandra Aidini (Eleni), Eva Kotamanidou, Giorgos Armenis, Michael Yannatos, Michalis Yannatos, Nikos Poursadinis, Thalia Argiriou, Toula Stathopoulou, Vassilis Kolovos
Theo Angelopoulos hozzálátott saját Gyűrűk Ura-vállalkozásához: a Trilógia Görögország 20. századi történelmét mutatja be egyetlen nő, Eleni sorsán keresztül. Az első rész, amely a Könnyező mezők címet kapta, 1919-ben indul Odesszában, és a második világháború eseményeivel zárul; a Harmadik szárny 1953 és 1974 között játszódik, az Örök visszatérés pedig az idős Eleni visszaemlékezését és unokáinak történetét mutatja be.
A Könnyező mezők központi alakja, Elena egyfajta modern Szép Heléna, szenvedő tragikus hősnő a szörnyű testvérháborúk frontvonalában.
(Díjak: 2004 Európa Filmdíj: Fipresci-díj a rendezőnek; Európa Filmdíj-jelölés: Közönségdíj a legjobb rendezőnek, Európa Filmdíj-jelölés: a legjobb operatőrnek, Andreas Sinanos, valamint a legjobb zeneszerzőnek: Eleni Karaindrou; Berlin 2004: Arany Medve díjra jelölés a legjobb rendezés kategóriában.)
Szia Rhoda!
Nem egy egyszerű film ez. Én kb. egy éve láttam, akkor azt hiszem tíz héten keresztül kortárs görög rendezők filmjeit vetítették, tán a Duna Tv-n. Ha volt hangulatod végignézni (mert szerintem kell egy lelkiállapot ehhez a filmhez), akkor már tudod, hogy elég nehéz elmesélni a tartalmát.
Nem tudom honnantól láttad, de azzal kezdődik, hogy Oroszországból hazatér néhány görög család, köztük Eleni is. Ha jól emlékszem a nagynénje neveli, és egy jóval idősebb férfihoz szánják feleségül. De ő beleszeret ott a faluban egy korabeli fiúba, ennek a szerelemnek a gyümölcsei az ikerfiai, akiket gyerekfejjel szül meg (a terhesség és a szülés idejére elviszi a család a faluból, hogy a hírükön csorba ne essék), s akiket azután nevelőszülőkhöz adnak.
Később az oltár elől Eleni megszökik, és hogy szándékosan e vagy sem, a folyóparton hagyja a menyasszonyi fátylat (tán azért, hogy öngyilkosságnak higgyék az eltűnését?). A szerelme vele szökik Szalonikibe, és azután ott bonyolódik tovább a történetük. Szerintem azt már láttad...
De nagyon megrázó film volt. Arra nem emlékszem, hogy a Trilógia másik két filmjét is vetítették volna akkor. Majd hátha most.
Vasárnap (nov. 16.), Duna TV, 23.45:
Túsztörténet (görög-török filmdráma, feliratos)
Egy fiatal albán emigráns felszáll egy görög intercity buszra, mely Észak-Görögországot járja be, naponta. A fiatal albán kétségek között előveszi fegyverét, s arra kényszeríti a busz vezetőjét, hogy vigye haza őt, Albániába. Az utasok közül, általa kiválasztott 7 görögöt túszul ejt, a többit elengedi, s a tévékamerák, hozzátartozók kíséretében folytatódik egyedüli kanosszajárása. Az emigráns albán az igazságot keresi, s igazságot akar szolgáltatni minden albán sorstársának. Az út során úgy tűnik, hogy az utasok, félelmeik, szorongásaik leküzdésével együtt éreznek az albán merénylővel, mi több, az egyik fiatal lány rokonszenvével segíteni szeretné az albán fiú hazajutását. A több mint 20 órai buszút után átlépik a görög-albán határt, s a fiatal, lázadó albán túszejtő, úgy érzi, végre hazaért.
Szia Koveti!
Nagyon köszi a kis történetet. Sajnos már másfél órája ment a film, mikor bekapcsolódtam és éjjel 1-ig tartott, amit sajnos nem sikerült ébren kibírnom. Amit láttam belőle az tényleg nem egy könnyű filmre utalt. Kicsit mérges is voltam, hogy ilyen nagyon késői időpontra tették. Egyrészt, mert nagyon érdekelt volna egészében a film, a másik pedig, hogy egy ilyen volumenű filmet az ember leginkább nem éjjel néz meg. Bár lehet, hogy éppen fajsúlya miatt tették ilyen késői kezdésre, mert hát a nézettség, valószínű a Duna Tv-nél is számít, sajnos.
Talán valahogy sikerül majd megszerezni és megnézni egyben a teljes filmet, mert nagyon, nagyon sajnáltam, hogy nem jött össze.
Bazi nagy görög konyha (színes magyarul beszélő kanadai ismeretterjesztő filmsorozat)
TV Paprika: november 16. Vasárnap, 16:30
TV Paprika: november 19. Szerda, 12:00
Görög csók
SAT.1: november 25. Kedd, 20:15
Kalandozások Észak-Görögországban (színes magyar útifilm, 18 perc, 1996)
Duna II. Autonómia: november 17. Hétfő, 11:00
Utazz okosan: Görög szigetvilág
VOOM HD: november 16. Vasárnap, 9:00
VOOM HD: november 16. Vasárnap, 15:00
VOOM HD: november 16. Vasárnap, 3:00
Szia Juhi!
Elolvastam a könyvet (Sziget). Nagyon lebilincselü volt. Ilyenkor sajnälom mindig, hogy 3 nap alatt vége lett, mert annyira eggyé tudok válni a történek szereplőivel, hogy szinte hiányzik a folytatás...
Most fogom elkezdeni Frances Mayes: Egy év a világban c. könyvét (amit Valcsival közös barátnőnk jvasolt már régebben). Ugyanaz az írónő, aki a Napsütötte Toszkánát írta, ír az utazásairól, köztük görög helyszínekről is. Kívéncsi vagyok rá.
Mediterrán útelágazások
(A Fork In The Mediterranean)
Görögország
( Greece)
ismeretterjesztő filmsorozat
Az epizód ismertetése: Kythera, az idilli görög sziget Afrodité, a szerelem istennőjének otthona. De milyen a valódi élet ezen a kis szigeten. Pria a helyi lakosokkal és az újonnan érkezett álomkeresőkkel is találkozik.
TRAVEL CHANNEL: november 13. Csütörtök, 13:00
november 15. Szombat, 2:00
november 15. Szombat, 2:30
november 16. Vasárnap, 2:00
november 16. Vasárnap, 2:30
Az epizód ismertetése: Kythera, az idilli görög sziget Afrodité, a szerelem istennőjének otthona. De milyen a valódi élet ezen a kis szigeten. Pria a helyi lakosokkal és az újonnan érkezett álomkeresőkkel is találkozik.
TRAVEL CHANNEL: november 13. Csütörtök, 13:00
november 15. Szombat, 2:00
november 15. Szombat, 2:30
november 16. Vasárnap, 2:00
november 16. Vasárnap, 2:30
Hali,
ez a hajnali 2:30 szombaton nagyon gáz. Nem tudja valaki felvenni és elérhetővé tenni? Nagyon jó lenne
Nemrég kaptam egy Görögörszággal kapcsolatos könyvet. Ezt szeretném a figyelmetekbe ajánlani.
Az ULPIUS-HÁZ könyvkiadó gondozásában jelent meg Heltai Péter: Athéna című könyve. Zseniális! Sok humorral mutatja be a görög csodavilágot!
Nemrég kaptam egy Görögörszággal kapcsolatos könyvet. Ezt szeretném a figyelmetekbe ajánlani.
Az ULPIUS-HÁZ könyvkiadó gondozásában jelent meg Heltai Péter: Athéna című könyve. Zseniális! Sok humorral mutatja be a görög csodavilágot!
Szia!
Ezt a könyvet kiadták már régebben lehet, hogy most újranyomták. Én kb. 2 évvel ezelőtt vettem meg és olvastam ki. Valóban remek könyv, nekem is tetszett!