Profi. Talán egy kicsit nehezebb, bár nem biztos: Afrodité. Tán csak nem valami afrikai?
De nem ám!
Kezdjük az elején: Afrodité görögül Αφροδίτη.
Nemcsak az istennő nevét jelenti, hanem a Vénusz bolygó nevét is.
/"Aphrodité (Αφροδίτη: a tenger habjaiból kiemelkedő) a szerelem, a szépség és a szexuális gyönyör istennője a görög mitológiában."/
Az már biztos, hogy a szó eleje az αφρός (hab, tajték).
De itt bizony csődöt mondott a tudományom, mert más szót nem találtam, ami a név másik felének a jelentését adná...
Van egyáltalán másik szó?...
De ha már így jártam, legalább bemásolok ide egy rövid versikét, amit ebben a témakörben találtam:
„Zengem az istennőt, aki Kyproszban született: ő
mézes ajándékot hoz a földre, örök mosolyával
isteni arcán, és kifakasztja a vágy bimbóit.
Üdvözlégy, gyönyörű gyönyöröknek asszonya! add meg
a szerelemgyújtó dalolásnak drága hatalmát:
minden isten előtt teneked zendüljön az ének!”
Az már biztos, hogy a szó eleje az αφρός (hab, tajték).
De itt bizony csődöt mondott a tudományom, mert más szót nem találtam, ami a név másik felének a jelentését adná... :oops:
Van egyáltalán másik szó?...
Van: "αναδύομαι"
Igy mar vilagos:
"αφρός" + "αναδύεται" = "αφροδίτη"
Nekem pé.-en volt az ELSŐ görög órám és jelenleg az írott betűkkel bírkózom.
Lehet,hogy egyszerű a kérdés,de hogyan tudtok írni a sz.gépen görög betűket?
Egyébként érdekes ez a topic,bár én ettől még naon messze állok.
Szia Puma!
Windows op. rendszer esetében: saját gép - vezérlőpult - területi és nyelvi beállítások - a listából kiválasztod a kívánt nyelvnek megfelelő billentyűkiosztást.
Azután a jobb alsó sarokban vagy a nyelv n.közi rövidítése, vagy egy kis billentyűzet-ikon szerepel, ha arra bal egérrel kattintasz, tudsz váltani a nyelvek között.
A hangsúlyjeles magánhangzókat pedig úgy írod, hogy előtte ütsz egy é betűt (ha tudsz vakon gépelni, akkor jobb kisujj), és utána a kívánt betű.
És még viszonylag ritka esetben ott vannak azok a magánhangzók, ha egyébként összetett hangzók lennének, de külön ejtendő, és a második tagra esik a hangsúly, vagyis a ΐ ΰ. Ezt többféleképpen elérheted, nekem most úgy megy legegyszerűbben, hogy shift W, és utána ütöd a kívánt betűt.
Jó kísérletezést!
Hehe, szinte minden görög sziget hirdeti magáról, hogy ő Afrodité szigete, meg hogy ott született...
Persze kétségtelen, hogy Cipruson található a Πέτρα του Ρωμιού, vagyis a Görög köve, ahol a monda szerint kiemelkedett a habokból Afrodité (szerintem csak azért emelkedett ki, mert ott igen kavicsos a tengerpart és erős a hullámzás: szétverik az ember lábát a sodródó kövek, nagyobb kavicsok; szép hely, ha van rá mód, meg kell nézni). Vagy ahol a kövek összetörték az őt szállító kagylót. Vagy ahol az őt szállító kagylót partra dobta a tenger. Vagy...
Zsülinek - de persze másoknak is - egy újabb fejtvény: πεταλούδα.
Én is hasonló eredményre jutottam, mint Asteri.
A πεταλούδα szónál a következőket találtam a szótárban:
1. lepke, pillangó
2. csokornyakkendő
3. szárnyas anyacsavar
4. pillangóúszás
Kis keresgélés után én is a πετώ szóra bukkantam (felszáll, elszáll, repül, repdes, szálldos).
A második felére pedig csak tippelem, hogy a λουλούδι lehet. Ez is csak azért jutott eszembe, mert a 2. óránkon tanultuk ezt a szót, és véletlenül megmaradt bennem.
Aztán arra gondoltam, hogy végül is a lepkék, pillangók egyik virágról a másikra szálldosnak.