Feldobnék egy témát.
Én egy olyan pasi vagyok aki nem nyugszik bele ha valaki valamit mond pld. idegenvezető és annak utánajárva én mást derítek ki ,hogy ne járjak utána hogy akkor mi is van?
Itt van például ez.
Sarti ófalujának van egy szép Szent temploma (ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ)És fotókon(turisták) és kintiektől(de nem görögöktől) azt hallom neve:Szűzanya templom.
Szerintem ez nem lehet igaz .....
Na szóval azzal folytatnám.Felütjük azt a könyvet amire az van írva ΕΛΛΗΝΟ>ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ és a párját.A következőt találjuk benne.De csak akkor ha az első betűtől az utolsóig ezt a kb 2x4cm vastag könyvet átnéztük és kijegyzeteltük.(nekem 2év napi 2-3 órában és 5 spirál füzet).
Ez után a kitérő után vissza a témához.
A templom felirata :ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.Természetesen bizonyos betük,Σ,Ε,Α,Ω vallási betűformában és vallási és köznyelvben is használatos εως birtokos végződéssel.
Szótár:ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Mária elszenderülése vagy Nagyboldogasszony napja.
Tehát szerintem:Nagyboldogasszony(napja)Szent templom. Egyébként Nagyboldogasszony=Ευαγγελίστρια,Szűzanya=Παναγία.
Szóval én ilyeneken szoktam témázni.Hozzáteszem nem vagyok vallást gyakorló és ismereteim is hiányosak ebben a témában.
Várom hozzászólásaitokat Sarti imádók.Egy görögimádó.
Szia Elinolatri!
Hogy mi a templom neve, nem tudom megmondani, de ígérem, mihelyst hazaér a párom, megkérdezem Tőle.
Viszont azt bátran állíthatom, hogy az idegenvezetők szavait csak fentartásokkal hallgassátok (vagyis csak azokról tudok nyilatkozni, akik itt """""idegenvezetők""""). Tudnék mit mesélni, de megtanultam befogni a szám. Sajnos nem szűrik őket rendesen.
Férjemmel és 4 éves kislányunkkal Sartira szeretnénk menni az idén. Valószínű, hogy autóval mennénk. Tudtok jó apartmant ajánlani, ahol légkondi is van, elég közel a parthoz, de nem a központban, hanem csendesebb helyen?
Segítségeteket előre is köszönöm!
A Tassula ap. közel van a parthoz, elég messze a zajtól, mégis közel a központhoz. Viszonylag új, és amennyire én ismerem a tulajdonosokat, egészen higomániások, amiből arra következtetek, hogy valószínűleg tiszta. Ők maguk takarítják, nem vesznek fel takarítólányt, mivel nincs bizalmuk a takarítókkal. De holnap elsétálok arra, amelyiket még tiszta szívvel ajánlanám, mert most nem jut eszembe a neve. Holnapra megtudom, és írok.
Kedves Angica!
Köszi,ha megkérdezed a férjedet. De az ami ki van írva az szerintem egyértelműen nagy újgörög-magyar szótár szerint(később tervezek egy beszámolót írni Én és a görög nyelv címmel)egyértelműen ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 1,Mária elszenderülése,2,Nagyboldogasszony napja. Egyébként ez a nap nálunk és talán Görögországban is augusztus 15. Természetesen ez a feliratban birtokos estben kiírt a templomon.Vallás területén nem lévén jártas utána érdeklődtem. Szűzmária és Nagyboldogasszony ugyanaz a Szent. Csak szóval a Szűzanya megnevezést nem tudom hova tenni.Lehet, hogy ő is ugyanaz a Szent?
Az idegenvezetőkről annyit, hogy én meg vagyok velük azért nagyjából elégedve.De azért ezt csak elmesélem. Sarti 2007. Mi azért ugyan arra helyre kétszer nem szoktunk menni.Már 2003-ban voltunk ott.De valahogy akkor kimaradt a "Narancspart". Szóval képeslapon nem találtam a Orange Beach vagy görögül a Παραλια Πορτοκαλι feliratot.Csak itthon ugye a neten csodás fotokat már láttunk róla.Mondom a nejemnek. Nézdd! Ezek a Καβουροτριπες*-ráklyukak képeslapok nagyon hasonlítanak rá. Egyébként az Aeolus iroda magyar prospektusába a következő: A kavurotripes strandot nem szabad kihagyni.Mondom a nejemnek. Én megkérdezed.Hagyd már! Mondja.Csak a görög nyelv elméleti ismettel akarsz villogni.Én már pedig megkérdeztem.Az irodára nem hivatkoztam először. Hát szóval nem tudta a hölgy.Lehet hogy Ö új volt ott.Nem tudom volt a válasz.De amikor hivatkoztam az irodára.Akkor már úgy gondolta utána érdeklődik a görög Úrnál. És lám kiderült,hogy egy ugyanazon strandról van szó. Esetleg kérdezd már meg légyszi a férjedtől hogy honnan eredhet ez a ráklyukak megnevezés.Egy-két olyan sziklát láttunk amely az ementáli sajtra emlékeztető lyukacsos volt.De azért elég nagyok voltak a lyukak.
No azért aranyosak,kedvesek az irodás hölgyek,urak.
Az Ilias ap., ha jóra gondolok, viszonylag messze van a falu zajától, de elég közel a parthoz. Ez sem egy régi ap., de nem tudom, mennyire lakták le a turisták. kb. 6-7perc sétával a faluban vagytok. Belülről nem láttam.
Nincs személyes tapasztalatom az Ilias apartmanról, csak amit a fórumokon olvastam. Tudom pontosan melyikről van szó, mert közel laktunk hozzá. Ez egy 2004-ben épült, 1-2 szobás, 4 ágyas galériás szépen berendezett apartman, kérdés azóta mennyire lakták le a nyaralók. Az biztos, hogy minden terasza a hegy felé néz, amikor én láttam /3 éve/ eléggé elhanyagolt volt a szembenlévő terület, illetve az még nem volt beépítve. A központtól szerintem 600 m-re, a parttól 100 m-re lehet. Viszont csendes helyen van, és nem volt messze semmihez sem. Ha a keresőn rámégy Sarti Ilias apartmanra, több helyen is van pár belső kép is róla, így a Sugár Travel, illetve Xenola Utazási Irodának az ajánlatánál is vannak képek.
üdv. süni
Mi kétszer voltunk a Stratos apartmanházban és tényleg csak ajánlani tudom. Igaz, nincs légkondija (csupán ventilátor van benne) de nagyon közel van a parthoz (egy utcával feljebb a homokos parttól) és csendes helyen fekszik! Közelben egy szuper pékség, van egy bolt is, ahol olcsóbb a gyümölcslé és a sör, és kb 40-mre a számomra leghangulatosabb taverna található! De nem akarlak lebeszélni az Iliasról, ha kinézted, csak ajánlottam!
Voltam pár éve az Iliászban.Tiszta egyszerű berendezésű.Nekem tetszett.Kényelmes,igaz a kilátás egy utánfutó kölcsönző,de godolom csak aludni mész a szállásra.Szerintem nem jársz rosszul ha oda mész. A hölgy tud kicsit magyarul is és nagyon jó fej,legalább is akkor az volt.A kosmas sem rossz ott van az iliász mellett majdnem.
Végre lefoglaltuk a szállást a Babis apartmanban, a Car-tour utazási irodánál! 06.27-től leszünk megtalálhatóak Sartin.
Tud valaki valami infót a szállásról és az utazási irodáról? Túl sok dolgot nem találtam róluk. Ha valakinek vannak képei az apartnaról és elküldené nekem azt nagyon megköszönném.
Toló volt az idei cél, de anyagi okokból Sarti mellett döntöttünk. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Áginak (Tolói utazási irodánál) a sok segítségért. Sajnálom, mert Toló a szívem vágya volt. De ennek ellenére örülök, hogy így döntöttünk, mert csak jót olvastam/hallottam Sartiról
Nem volt egyszerű dolgunk! Már azt hittem, hogy hoppon maradunk. Eddig amiket kinéztünk mindent lefoglaltak.
Mindig az apollon travellel utaztunk, de most 3 órával a telefon hívásom elött lefoglalták az összes egyéni utazást (01.14-én!!!! ). Én busszal meg nem megyek,nem szeretem a helyhez kötöttségeket!
Laktam már a Babis apartmanban, 3 éve. Helyileg semmi gond nincs vele, csendes, kocsival jó parkolási lehetőség van. 80-100 m-re lehet a tenger, a központ kb. 400 m-re, szupermarket, pék 50-60 m-re. A takarítással viszont annál inkább volt egy kis gond, eléggé lelakott volt az egész. Vagyis utántakarítással költöztünk be, de egyébként 4 fős apartmanban laktunk, az igen tágas volt. Az irodával évekig kapcsolatban voltunk, Stavros, Sarti ...de semmi gond nem volt velük.
Az apartmant meg tudod nézni a : sithontravel.hu, vagy az utazáscentrum.hu oldalon. Ja egyébként úgy látom egy napon indulunk.
Köszi Süni!
Ha egy napon indulunk akkor mehetnénk együtt. Mi két autóval megyünk. Bár az uticélotokat nézve lehet hamarabb indultok mint mi. Nei poriba 2008-ban 18:00-kor indultunk és ez pont jó volt.