Most olvasom, csak az üzeneted, remélem, hogy te már az idei nyárra kérdezősködtél előre, így talán nem késő a válaszom és hasznát veszed.
Mi évek óta mindig tetőboxal utazunk és a tapasztalat az, hogy rajtunk kívül még nagyon sok magyar utazik így.
Nekünk eddig még soha nem volt semmi akadályozó tényező, se nem kötöttek bele, se nem néztek bele, sem pedig nem kellett ezért többet fizetünk sehol. Talán ami negatív dolog, hogy igy egy kicsivel többet "eszik" az autó, és lomhább is. Amikor megállunk pihenni vagy tankolni akkor a boxra is kell egy kis figyelmet fordítani.
A boxba általában nem szoktunk nehéz dolgokat pakolni (max. egy nagy bőrönd ruha) és a többit (pl. cípő, strandfelszerelések, stb.) inkább reklámszatyorban tesszük bele, így az üres hézagok is könnyen kitölthetők. Egy a lényeg, hogy a zár jó legyen, így menet közben kisebb a lehetősége annak, hogy szétszórjátok a cuccotokat.
A feketével jelölt szakasz van kész, a zöld építés alatt. Gyakorlatilag tehát Grevena után a régi úton kell menni Metsovoig, onnan nagyjából kész van, könnyen lehet, hogy azt a kis darabot a nyárig átadják.
Két dologra viszont javaslom odafigyelni; egyrészt az Athén-Teszaloniki út leágazásától Grevenáig nincs benzinkút a pályán, csak mellette kissebb településeken, van helyette viszont rengeteg telepített trafi.
És (ilyesmiben) segítőkész rendőrségünk aktív közreműködésével keményen behajtják itthon is.
Mint korábban mondtam, bennünket soha nem ért hártány a tetőbox miatt. Ezért az autopályákon sem fizettünk többet. De célszerű - és ezt már sokszor sokan elmondták - előre kiszámolni a pénzt és úgy oda adni. Hivatalosan nem is kötözködhet, hiszen a szélvédő magassága határozza meg, hogy melyik kategóriába esel. Ezt én is így hallottam, úgyhogy ha hazudtak akkor én utánuk hazudok. A neten érdemes rákereseni az autopálya díjakra és ott láttam egy olyan képet amin a kategória besorolások vannak feltüntetve. De ismétlen mi soha nem jártunk se az autopályán sem pedig a határon rosszabul mint más.
Neked az 1. , a 3, 4, és az 5. táblázatot kell nézned, középen pedig az útvondalszakaszon lévő le/felhajtó pontok vannak jelölve, így tudod előre, hogy az adott szakasz elejétől a kiválasztott csomópontig mennyit kell fizetned.
A II-es oszlop dínárban, a 8-as €-ban adja meg az összeget, egy irányban tehát összesen 40 pénz.