Örömmel látom, hogy nektek már biztos a nyaralás, meg is néztem a térképen, hogy hol van Anaxos, meg kutattam egy kicsit lesvosi infók után.
Remélem, a tervezgetésről írsz majd itt (vagy a blogon), olyan jó lenne olvasgatni, ahogy összeáll a program!
A tripadvisoron van egy hsz a megkövesedett erdőről, ami azt ajánlja, hogy előtte érdemes megnézni a honlapot, mert jó nagy területről van szó, tehát úgy kell tervezni, hogy legyen rá elég idő.
Gyorsan átnéztem, úgy látom, hogy különböző parkokat foglal magában a terület, és a parkokon belül is több gyalogutat lehet bejárni. Gondolom, a legnagyobb és a legérdekesebb park maga a "Petrified Forest Park", ennek ez a térképe:
A nyitvatartás június 30-ig: hétfőn zárva, többi hétköznapon 8.30-16.30, szombat-vasárnap: 9-17.00-ig.
Belépők: 5 EUR a normál, de van családi is, ami 10 EUR.
Van egy múzeum is, aminek a kiállításait szintén meg lehet nézni ezzel a jeggyel (meg persze az összes parkot is).
Bár azt nem gondolom, hogy a nyári melegben pont ilyen helyre vágytok majd , de nekem nagyon tetszik, amit a LP ír a termálfürdőkről:
"Leszboszon rengeteg gyógyvízű forrás van, a legtöbbet már az ókorban is ismerték. A fürdőket általában régi, fehérre meszelt épületekben találjuk; ezek úgy néznek ki, mintha földbe süppedt templomok kupolái lennének. A tetőn található kis lyukakon keresztül jut be a napfény, ami titokzatos, pettyezett hatást kelt a vízen. A medencék többnyire márványból készülnek."
Mivel én imádom a vizet mindenféle formában (nemcsak a tengert ), és a hozzá kapcsolódó dolgokat is, nagyon kíváncsi lennék egy ilyen igazi, régi fürdőre, szerintem nem mindennapi érzés lehet egy hófehér márvánnyal borított fürdőben ázni egy kicsit.
Therma Jeraszban van pl. ilyen fürdő: "Mitilinitől 5 km-re nyugatra, a Jerai-öböl partján található. A feltételezések szerint egykor Héra temploma állt e helyen, ahol az ókorban szépségversenyeket tartottak. A forrásvíz rádiumot tartalmaz, hőmérséklete 39,7 fok." () Itt van egy hosszú felsorolás arról, hogy mire jó a víz...., majd: "A hűvös, fehér márványburkolat álomszerű hatást kelt a gőzben."
Ahol Ti lesztek, annak a közelében is van, Eftaluban: "Mithimnától nem messze, a tengerparton áll, idilli környezetben. Tökéletesen tiszta vizének hőmérséklete 46,5 fok." () "Választhatunk a fehérre meszelt kupolás, kőpadlós régi fürdő és a nemrég épült új fürdő között, ahol egyéni kádakban fürödhetünk."
a 88994-ben betett képed (egy nagy boltíves rommaradvány, ha ebből talán emlékszel, és nem kell visszanézni ), az mi és hol van? (Az a baj, hogy a jobb klikk letiltása miatt a feliratozatlan képekről nem lehet kideríteni, hogy mit ábrázolnak.)
(Teljesen fellelkesültem Lesvos miatt, pedig nem is én megyek. )
Nincs mit. Úgyis tudom, hogy visszakapom/juk, mert tutira lesz leszvoszi beszámolónk idén (is)!
Bár Mithimnáról már biztos jó sok mindent olvastál, de azért gyorsan beírom, amit a LP ad róla, tetszik az a vár a Törökországig való kilátással és a hősies nővel.
"Mitilini egykori riválisa, a festői Mithimna ma szöges ellentéte a sziget fővárosának. Takaros kőházai, élénk színű zsalugátereikkel a dombtetőn épült vártól egész a kikötőig és a kavicsos strandig húzódnak. A kanyargós, macskaköves, szőlőlugasok árnyékolta utcákról lenyűgöző kilátás nyílik a kikötőre. A hely báját és nyugalmát csak a túl sok giccses ajándékbolt és gumipapucsos turista rontja el kissé. Bár hivatalosan visszakapta ókori nevét (Méthümna, mai kiejtéssel: Mithimna), a helyi lakosok többsége ma is Molivoszként emlegeti.
A Mithimnában űzhető egyik legkellemesebb tevékenység a céltalan kóborlás a városka virággal borított utcáin. Ha van hozzá erőnk, érdemes felmászni a romos, 14. századi bizánci-genovai várkastélyhoz (kedd-vas: 8.30-19, belépőjegy akkor 2 EUR volt, most már ki tudja... ), ahonnan remek kilátás nyílik a partvidékre és a tengerre, egész Törökországig. A 15. században Onetta d'Oria, a genovai kormányzó felesége, férje páncélját magára öltve ebből a várból intézett kirohanást a törökök ellen, csatába vezetve Mithimna népét."
"A mithimnai strand kavicsos és zsúfolt, de nyáron naponta 10.30-kor kirándulóhajók indulnak Eftalu, Szkala Szikaminiasz és Petra gyönyörű strandjaira. (...) Eftalu termálforrása a strandon egyszerűen kihagyhatatlan."
Azért a szigetnek mégis van olyan része, ami a nevének elhíresüléséhez "illik", nevezetesen a híres költőnő szülőhelye.
Aszondja a LP Szkala Ereszuról:
"... 2 km hosszú, ezüstös-barnás partszakaszon épült. A faluból árad a női energia és a bohém vibrálás, jók az éttermei, bár az éjszakai élet kissé avantgárd. Utóbbit talán a számos leszbikus utazónak köszönheti, akik az itt született ókori költőnő, Szapphó (Kr. e. kb. 630-568) tiszteletére zarándokolnak a környékre. A faluban szívesen látják a homoszexuálisokat, számos üzlet és szolgáltatás tulajdonosa leszbikus."
Találtam itt egy honlapot Lesvosról, sajnos angolul van de mindent meg lehet rajta találni amire kiváncsi az az ember aki oda akar menni. Próbálom fordítgatni http://www.lesvos.com/
Olyan kérdésem lenne hozzád, hogy te honnan tudod az idei aeolus árakat? és hogyhogy már be tudtad fizetni?
Csak mert a honlapjukon nem szerepelnek árak és én írtam nekik e-mailt és erre a hétre ígérik a teljes katalógust árakkal..