Fontos, hogy milyen szövegrészből emeljük ki, mi a szövegkörnyezete, mert ez is jelenthet más és mást...
De ha így kezdik a mondatot, valóban olyasmit jelenthet, hogy közbe szólhat-e? Mert elmondana valamit, ami fontos lehet...
De mivel a magyar nyelvben több színonímával (és talán színesebben)lehet kifejezni dolgokat, szerintem kismillió más értelemmel is el lehet látni ezt a rövidke kifejezést:
- Hadd mondjak neked valamit...
- Szólhatok?
- Mondhatok valamit?
- (Hát)... ha engem kérdezel...
- Az a véleményem...
- ΑΚΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ
- Figyelj csak, hadd mondjam el...! - stb.
"Συνομώτησα εγώ
σε παιχνίδι για δυο
στον παράλογο πειρασμό
Πριν ντυθείς να σου πω
πως το ρούχο σου είμαι εγώ
Να με νιώθεις, εγώ είμαι εδώ"
Az egész dalt felteszem a megfelelő topic-ba...
Stratos: Petro, én a Google-ba is be szoktam másolni, ha nagyon érdekel egy kérdéses kifejezés, és akkor rengeteg olyan szöveget kapok, amelynek a szövegkörnyezete válasz adhat rá...
Feltűnt nekem, hogy azok a szókapcsolatok, ahol a fil hátul van (pedofil, nekrofil pl.) inkább negatív töltésűek, míg ahol elöl található a fil (filadelfia, filoxenos, filantrop pl.) pozitívak. Van ebben vajon valamiféle általános logika?
Szerintem azért tűnhet így, mert ezek gyakran párban állnak a -fób végűekkel és talán onnan örököltek (-tünk) egy ilyen negatív konnotációt. De akkor a -fil nem negatív. A hidro- esetében pl. mindkettő semleges. Valamiért most ez jutott eszembe.
Ismét lenne egy mondatom amit nem tudok lefordítani. Beírtam a görög fordítóprogrammba is, görög betükkel,de nem adott ki semmit,igy most ide kiejtés szerint irom, hátha valaki tudja.
"Den mporo alo kalo koyragio" nem tudok másik ilyen személyiséget????vagy mi???
(Nekem teljesen mast irt a webforditas.hu: "Δεν υπάρχει θέση")
Δεν υπάρχει χώρα = nincs orszag
Attol is fugg mirol beszelunk....ha nincs hely felvenni valakit, nincs hely valaki szamara akkor en a δεν υπαρχει θεση kifejezest hasznalnam, amikor pedig nincs hely letenni, eltenni valamit, tehat kicsi a hely, akkor pedig a δεν υπαρχει χωρος kifejezest..... de lehet , hogy tevedek....