Általános tapasztalatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
Hozzászóló Üzenet
# 241
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Angica
Aktív fórumos
Aktív fórumos
153 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#82037 Üzenet linkje2008-09-27 08:02:54  Válasz a #81795. hsz-ra

Mi már megint kifogtuk. Nálam csak pár évvel fiatalabb magyarok költöztek a szomszédba, és minõsíthetetlen üvöltésbe (arról már ne is beszéljek milyen magas röptû, és választékos kifejezésû volt a társalgás, de legalább tették volna halkan) kezdtek. Én valamikor éjfél után mentem bumbukálni, akkor még nem fáradtak bele, de tegnapra lecsitultak. Én öregedtem meg ennyire, vagy csak túl hisztis lettem nyár végére?
# 242
Christine
Aktív fórumos
Aktív fórumos
313 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#96910 Üzenet linkje2009-04-28 17:11:41  Válasz a #82037. hsz-ra Előzmény #82037

Szia! Nem, egyáltalán nem azért látod így, mert megöregedtél volna. A magyarok tényleg szörnyen tudnak viselkedni! Szerencsére mi annyira durva dolgokkal (hátsóba helyezett virág, "Kitegyem?"..stb.) Nem találkoztunk, de ha problémájuk van bármivel (ellátás, apartman), akkor is egyből támadnak az idegenvezetőre, hőbörgő stílusban. Tudom, hogy sok pénzről van szó, de el lehet mondani normálisan is a problémákat és majd maxiumum akkor hőbörögni, ha a panasz után rád sem fitymálnak. Az más.

A magyarok egyből mindenen felkapják a vizet és egyből támadnak, ha valami nem tetszik nekik. A nyaralóhelyeken pedig mindig van 1-2 olyan "csapat" akik vagy együtt jöttek, vagy ott találtak egymásra és imádnak feltűnősködni, hangosan ordítva sörözni az erkélyen... vagy ami még jobb átkiabálni egymásnak...

Természetesen mély tisztelet a továbbra is kultúrált magyar embereknek!!!!

# 243
Angica
Aktív fórumos
Aktív fórumos
153 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97913 Üzenet linkje2009-05-05 21:38:13  Válasz a #96910. hsz-ra Előzmény #96910

Remélem az idei év nem hoz sok olyan embert, akik miatt le kell hajtanom a fejem. Mindenesetre kívánok mindenkinek, aki kint dolgozik: kitartást, sok türelmet és sok-sok-sok jót a nyárra.
# 244
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
AgniTolo
Törzstag
Törzstag
661 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97957 Üzenet linkje2009-05-06 10:52:57  Válasz a #97913. hsz-ra Előzmény #97913

Igen sajnos mindig vannak paran, akik miatt az ember szivesen letagadna egy kicsit a nemzetiseget icon_redface.gif . En is minden jot kivanok a nyarra mindenkinek!
# 245
Csz75
Törzstag
Törzstag
675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#107103 Üzenet linkje2009-06-30 15:33:35  Autóbérlés

Sziasztok!

Felmerült egy fontos kérdés autóbérléssel kapcsolatban.

Korábban mindig úgy béreltünk Görögországban autót, hogy teljeskörű biztosítással ("Full insurance") kértük.
Szerintetek ez pontosan mit foglal magába ?
Én eddig úgy gondoltam, hogy ez kellő védelem magunknak, bármilyen baj esetén, de most elbizonytalanodtam.

Kokszival váltottunk már ezzel a témával kapcsolatban néhány hozzászólást (Aktuális árak topikban), ő a nagyobb kölcsönzős bérlést javasolja (pl. Hertz, stb) a problémák elkerülése miatt.

Ha valaki tud a fenti kérdésemre pontos információt írni, kérem válaszoljon.
Előre is köszönöm.

# 246
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#107135 Üzenet linkje2009-06-30 20:08:42  Válasz a #107103. hsz-ra Előzmény #107103

Szia Szilvi!

Mindig az adott cég feltételei között olvasd el, hogy mit foglal magában pontosan a full insurance, mert nem mindenhol egységes, szoktak trükközni vele (pl. van-e önrész, biztos mindenre kiterjed-e a biztosítás stb.).

Mi Görögországban helyiektől szoktunk bérelni, annál is inkább, mert sok helyen a "nemzetközi" cégtől való bérlés is azt jelenti, hogy a helyiektől bérelsz, mert a nemzetköziek is a helyiek kocsijait közvetítik ki, csak persze drágábban.

Mi pl. most egy Alianthos nevű cégtől kölcsönöztünk, és csak amikor a kocsit átvettük, akkor derült ki, hogy majd a Europcarnál kell leadni a reptéren, de így olcsóbb volt, mintha a Europcarnál béreltünk volna. Ráadásul nem volt önrész, ami a nemzetközieknél mindig kell, és én meg azt nem szeretem annyira, amikor a bankkártyáról leszednek egy bizonyos összeget deposit gyanánt.

Én úgy gondolom amúgy, hogy ha nemzetközitől bérelsz, akkor a magasabb ár azért biztos garancia a minőségre is, mert mindenféle helyi kölcsönzőkkel egy nemzetközi cég biztos csak akkor áll szóba, ha bizonyos minőségi követelményeknek megfelelnek a kocsijai.

Nem akarlak sem rá-, sem pedig lebeszélni egyikre sem (nemzetközi v. helyi). Szerintem gondold át, hogy mi a fontos neked, és dönts úgy. A helyiek rugalmasabbak, nem (mindig) kérnek depositot, hanem odaadják a kulcsot, aztán vigyed a kocsit. Nekünk pl. most azzal sem foglalkoztak, hogy mennyi benzin van benne és még szerződést sem kellett aláírni... visszavitelkor tavaly Krétán a reptéren hagytuk a kocsit, benne a kulccsal, át sem vette senki. Nekem ezek a dolgok tetszenek, de azt nem tudom megmondani, hogy baj esetén mi lett volna.

Írtam egyszer egy kis szösszenetet az autóbérlésről, itt van a teljes írás:

http://www.santorini.eoldal.hu/cikkek/autoberles/autoberles---gyakorlati-infok

Egy kis idézet belőle a biztosítások fajtáiról:

1) third party insurance – ez a kötelező biztosítást jelenti, azaz csak a harmadik félnek okozott károkra szól.

2) CDW (=collision damage waiver) – ez a magyar CASCO biztosítás megfelelője, azaz a bérelt autóban okozott kár megtérítésére szolgál. Itt is létezik azonban az önrész (=excess) fogalma, ami szintén fontos szempont a bérléskor. Az autó kategóriájától függően 300-800 euró önrészt is elkérhetnek egy esetleges balesetkor.

3) FDW (= full damage waiver) – ez elvileg az a teljeskörű biztosítás, amelyben nem szabadna önrésznek lennie, azonban ahány cég, annyi megfogalmazás, így inkább mindig alaposan át kell olvasni a feltételeket; ugyanis van olyan cég, amelyik FDW-vel hirdeti a kocsijait, de a részletes leírásban mégis feltüntetni az önrészt. A legtanácsosabb a „no excess” formulát keresni a szövegben ill. ha ajánlatot kérünk, akkor ezt beleírni az e-mailbe. 4) A kerekek, a gumik, ablakok és az autó alján lévő sérülések elleni biztosítás (= cover for wheels, tires, windows, damages under the car) külön kérdés szokott lenni. Kérdezzünk rá erre is, mert van olyan kölcsönző, amelyik az autónak ezen részeire vagy csak plusz felárért, vagy pedig még felár ellenében sem köt biztosítást.

5) Lopás és tűz elleni biztosítást (cover for fire, theft) is érdemes figyelembe venni, bár kicsi a valószínűsége, hogy ez megtörténjen, de soha nem lehet tudni…

6) A személyi sérülések elleni biztosítás (= personal medical insurance, passengers’ insurance etc.), amely egy esetleges baleset esetén az autóban ülők orvosi költségeire vonatkozik, általában bennefoglaltatik a teljeskörű biztosításban, de ha nem, az sem olyan nagy baj, hiszen feltételezhetően minden utasnak amúgyis van utasbiztosítása.

# 247
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#107143 Üzenet linkje2009-06-30 20:50:22 

Szia Verka!

Ennek a kis felvilágosításnak én is örülök, mert éppen most fogalalkozunk mi is az autóbérlássel (igaz nem Görögországba, de ez mindegy, mert az angol kifejezések ugyanazok), szóval jól jött.

# 248
Csz75
Törzstag
Törzstag
675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#107145 Üzenet linkje2009-06-30 20:56:49  Válasz a #107135. hsz-ra Előzmény #107135

Szia Verka!

Nagyon köszönöm a részletes információt. Szuper, hogy összegyűjtöttél minden lényeges dolgot. icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
Remélem, másoknak is hasznára lesz.

# 249
Hiroda
Aktív fórumos
Aktív fórumos
122 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#107792 Üzenet linkje2009-07-03 23:40:51 

Üdv mindenkinek!

Két dologgal kapcsolatban szeretnék hozzászólni itt, nem találtam jobban hozzáillő topikot.

Az egyik tulajdonképpen egy érdekesség, hátha mással is előfordult. Búvárkodtam, de csak pipával kb. 3 méteres vízben, a gyerekeknek hoztam fel kagylókat, meg akartak nézni egy tengeri sünt közelről. Amikor utoljára jöttem kifelé, feltoltam a homlokomra a szemüveget, és megtöröltem az arcomat. Ekkor az államon és a jobb arcomon irtózatos csípő, égető érzés jelentkezett. Akkor vettem észre, hogy a kezemen apró kis zöld hurkák, mint valami moszatok vannak. Leöblítettem, a kezemet egyáltalán nem iritálta. Siettem a parti zuhanyba, leöblítettem, de már nem segített. Teljesen feldagadt, kisebesedett, megkeményedett, olyan volt mint egy égési sérülés. Utána 1-2 nappal váladékozott, majd felvágtam és kiürült belőle a váladék. 5-6 nap múlva kezdett behegesedni. Most 12 napnál vagyok, még nem derült ki, hogy megmarad-e a nyoma, de eddig szőr nem nőtt azon a területen. Fogalmam sincs mi lehetett, és hogy került a kezemre. Úgy gondolom, hogy vagy a tengeri sünről, vagy kagylóról került rá.

A másik egy kis gondolatébresztő, a görög emberek változásáról. Én 29 éve voltam először Görögországban, és sajnálattal látom, hogy az embereket mennyire megváltoztatja a pénz. Akkor még mindenki szívélyes, barátságos volt, a turistának minden kérését lesték, tudták, hogy az ország bevételének jó része tőlük jön. Amióta gazdagabbak lettek, megy a magamutogatás. Azon harcolnak, hogy kinek van nagyobb autója, a kempingben kinek van jobban kiépítve a letelepített lakókocsi környéke, egyre nagyobb hűtőkkel, grillsütőkkel, tévékkel, kertitörpékkel, kinek van nagyobb motorcsónakja a parton, amit nem is használ, csak odaáll mellé, hogy lássák, az az övé.
Természetesen nagy részben most is udvariasak, barátságosak a görög emberek. De régebben nem fordulhatott olyan elő, ami most esett meg velünk. Epidavros és Napflion között egy étteremben ettünk, és az egyik ételből kértünk még három adagot, mert ízlett, úgy gondoltuk belénk fér még. A felszolgáló, aki egyben a főnöknek is nézett ki, szinte kiabálva utasított rendre bennünket, hogy azt nem olyan egyszerű elkészíteni, és miért nem egyszerre rendeltünk annyit. Egyébként az étteremben rajtunk kívül csak egy ember sörözgetett, tehát nem úsztak el a munkában. Csak lestem, hogy ilyen előfordulhat.
Egyébként főleg a déli részeken találkoztam ezzel a flegma stílussal, amikor úgy éreztem, hogy tulajdonképpen én zavarom az üzletben az eladót, és szívességet tesz, hogy beüti a pénztárgépbe az árakat, és elveszi tőlem a pénzt.
A lelkemet az nyugtatta meg, hogy a vége felé beszéltünk egy görög nővel, aki a szomszéd lakókocsiban lakott. A görög átlagmunkás fizetése havi 600-700 euró, az 1200-1400 eurós fizetés nagyon jónak számít. Az árakat is figyelembe véve, én meglepődtem, nagyon alacsonynak találtam. Rákérdeztünk, hogy mi mégis a gazdagságot, gazdagodást látjuk. Kiderült, hogy ez mind náluk is csak hitelből van, egyfolytában adósodnak el, és ő is azt mondta, hogy a görög ember olyan, hogy a külvilágnak akarja mutatni, hogy neki mije van.
Azért nekem szimpatikusabbak voltak 20-25 éve szerényebben élő görög emberek.

Bocsi, hogy kicsit hosszúra sikerült, de kíváncsi lennék mások véleményére, tapasztalatára.

# 250
Atosz
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1762 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#107795 Üzenet linkje2009-07-04 00:24:18  Válasz a #107792. hsz-ra Előzmény #107792

Szia!

Én egyérteműen meduza méreganyagára gondolok és semmi összefüggést a kagylókkal ,vagy a sünnel nem látok.Sajnos akadnak a meduza-fajták között ilyenek is és okoznak ilyen kórképet.Nem ártott volna azért az orvosi megtekintés már az első jelek után.
Ami pedig a görögök el-anyagiasodását illeti ebben teljes a szinkron,ez így és ebben a formában igaz.Kivételt talán az idősebb generációban még találsz,még köztük fellelhető a vendég szeretete hátsó gondolat és érdek nélkül.

Atosz.

# 251
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#107816 Üzenet linkje2009-07-04 13:08:23 

Szia Hiroda!

Az első eset velünk is megesett Karpathoson.

"Egy szűk lukon is átúszunk, itt hozzáérünk a sziklafalhoz, helyesebben az azt borító apró levelű, nyálkás növényzethez. Mikor átérünk leér a lábam, megállok a búvárszemüveget levenni és észreveszem, hogy tele van a tenyerem azzal a kis növénnyel. Ledörzsölöm, de tapad, mint a bogáncs, és valahogy egy mozdulattal az arcomba kenem. Érdekes, hogy a kezemet nem csípte, de az arcomat igen. Három csípés ért, egyik a felsőajkamat. Olyan érzés, mint a csaláncsípés. Az ajkam pillanatok alatt gumicsónakká duzzad, majd a fél arcom lezsibbad, pontosan úgy, mint a fogorvosnál, egy nagy adag Lidocain injekció után. Míg a bajommal vagyok elfoglalva, M. a térdét mutogatja. A lukon való átúszáskor az egész térdét érintette az a növény és máris ezernyi piros pont dagad rajta, míg az egész térde egy vörös labdává nem nő. Nagyon ég, csíp a sérülés, de engem inkább a fél arcom zsibbadása izgat. Próbálunk nem foglalkozni az egésszel és élvezni a csodálatos ittlétet. Idővel sikerül is nem a zsibbadásra gondolni. "

Ugyanaz lett, hogy másnapra gennyes lett, de kifakadt magától és aztán úgy egy hét alatt elmúlt.
Akkor utána kerestem a neten, de már nem emlékszem, mi volt pontosan a neve, valami "tűzmoszat"-szerűség. Kerülni kell. Majd esetleg keresek képet róla valahol és beteszem ide.

A második dologban is hasonlóan vélekedek. Ami érdekes, mi is a Peloponnészoszon tapasztaltuk a "legbunkóbb" viselkedést, közömbösséget a turisták iránt és azt amit írsz, hoyg szinte sértésnek veszik, ha megzavarod őket a pünnyedésükben, miközben éttermet üzemeltetnek.

Eddig a szigeteken tapasztaltam a legnagyobb vendégszeretetet.

# 252
Hiroda
Aktív fórumos
Aktív fórumos
122 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#107861 Üzenet linkje2009-07-04 16:11:20  Válasz a #107816. hsz-ra Előzmény #107816

Szia!

Az első esetben biztos, hogy ugyanaz, vagy valami hasonló lehetett, jól fogalmaztad meg. A feleségem is megkérdezte, hogy akkor most nyugodtan elvégezhetnének egy foghúzást nálam, mert teljesen lezsibbadt az arcom.

A másikkal kapcsolatban pedig, megnyugtat, hogy más is észrevette ezt, és nem én vagyok túlérzékeny, mert a köztudatban a nagy görög vendégszeretet van még. Persze félreértés ne essék, még így is görögország a legszuperebb hely!!!

# 253
Sheidi
Aktív fórumos
Aktív fórumos
128 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#107869 Üzenet linkje2009-07-04 16:50:06 

Nem tudom mi történt velük, de nekem is nagyon nagy csalódás volt, hogy se a köszönést, se azt a pár szavat amit megtanultunk nem hogy nem fogadták, de még válaszra sem méltatták.
# 254
Kissas57
Törzstag
Törzstag
699 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#107906 Üzenet linkje2009-07-04 17:50:09 

# 255
Hiroda
Aktív fórumos
Aktív fórumos
122 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#109005 Üzenet linkje2009-07-12 16:42:50 

Üdv!

A #107792-es hozzászólásomban leírtakkal kapcsolatban egy kicsit utánanéztem.
Ilyen égető, irritáló tünet esetén a következőket kell tenni:
- sohasem édes vízzel lemosni (itt követtem el az első hibát), hanem a kéznél lévő sós vízzel, majd lehet ecettel, ennek hiányában denaturált szesszel vagy tiszta alkohollal, (édesvíz esetén a felületen maradt, de a méreganyagot még nem kilökő moszat, vagy csalánozó darab is aktívizálódik)
- utána fertőtlenítő, majd nyugtató, hegesítő kenőccsel kenegetni.

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 16 17 18 ... 38 39 40   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu