Mi lazán iszogattuk a finom Mithos-t a parton és a teraszon is. Pár nap után már ásványvíz helyett is azt ittuk, mert a környéken nem volt bubis.
Most viszont olyat fõzök a családnak, amit én nem ehetek, úgyhogy vega napok következnek finom görögsalival. Már úgy sem csináltam hónapok óta.
Tud valaki olyan étel receptet, amiben ouzo is van?
Kagylóval meg egyébb tengeri herkentyûvel már nekem is volt szrencsém
jó a kagyló úgy hirtelen kiszedve a tengerbõl azonnal a számba került,annyira nem izlett
de arákkokkal meg kalamárival meg hasonlókkal elvagyok
Nos a kagylóval sokáig fenntartásaim voltak, pontosabban csak a rántott kagylót ettem meg. Aztán tavaly Makragialosban nyaraltunk, ahol sok kagylót tenyésztenek. Itt sokféle képpen készítették el és én nagyon megszerettem. Vihar után sok kagylót sodort ki a víz, ezeket mi is elkészítettük a kinti lakosok útmutatásai szerint.
Máris érzem a számban az ízét és arra gondolok meddig kell még várni.
Tudom itthon is lehet kapni, de vagy fagyasztva és/vagy méregdrágán. Ennyi pénzért nem lehet belõle egy jó adagot enni.
Az évek során kinn is meg tudom állapítani, hogy az adott étteremben frissen vagy fagyasztva használják fel ezeket a herkentyûket, és bizony frissen sokkal ízletesebb. De a fagyasztott polipot vagy tintahalat itthon szivesen megeszem.
Én a kagylót nagyon szeretem. Ha jól tudom a fekete kagylóból 1 kg egy adag (házával együtt 1 kg). Ez akciósan is 6-800 Ft/kg. Egy 4 tagú családnak elég drága elõétel. Igaz, nálunk csak én eszem ilyen "borzalmakat", ahogy a férjem monja. A fiúk rá se tudnak nézni a vizi dolgokra, a lányom egyenlõre csak a halrudakat fogyasztja.
A sós vizi halaknak egyébként sokkal erõsebb ízük van, mint az édes vizi társaiknak.
Nem vagyok képben mennyi a hivatalos adag, de egy dobozzal magam meg tudnék enni elõételnek. És nem csak én szeretem.
A vizi ételeket csak a kicsi lányom kezeli fenntartással, de a tintahal, polip jöhet korlátok nélkül nála is. Különleges napokon szoktunk ilyen herkentyûket készíteni, de nem ezek a legolcsóbb étkezések mit ne mondjak.
A tengeri halak íze tényleg másabb, de nekem jöhet szinte bármelyik. Szerencsére a család "ura" kedvtelésbõl szívesen elkészíti õket, nekem csak asztalhoz kell ülni. Kinn a friss alapanyagból pedig egyenesen alkot, volt hogy alig bírtuk elpusztítani az adagot.
De a fagyasztott halrudakat nem szeretem. Nekem nagyon az az érzésem velük szemben, hogy talán halat sem láttak. Legalább is az ízük alapján. Akkor már inkább a hekk.
Tény, hogy a halrudak 80 %-a egy pépbõl formázott valami. Amelyik halat is látott, az 400 Ft körül van egy 20-25 dekás adag, amit a lányom egyszerre elfogyaszt. Szerinte a panírozott dolgokhoz nem kell köret, annak ott a panír.
Szívesen kipróbálnám, hogy miket alkot a párod egy-egy ilyen görög utatokon.
Most azért egy kicsit irígyellek. Kint csak tavernákban kóstolgathatom a tenger gyümölcseit, úgy, hogy mellettem fintorog a drágám. Igaz, tavaly elértem némi haladást nála Thassoson azzal a mennyei hallevessel. De ez kevés a boldogsághoz. Olyan szívesen megkóstoltatnám vele a kagylót.
Tudom, hogy a görögök sok érdekes, az átlag magyar számára visszataszító ételt megesznek, mivel semmit nem szeretnek kidobni. Ti kóstoltatok már ilyen különlegességet? Mondjuk töltött juh- vagy kecskebelet. Igaz, hogy mi is bélbe töltjük a hurkát és a kolbászt, de láttam egy mûsorban, hogy elsõ nekifutásra mennyire viszolyognak a magyarok ettõl a görög különlegességtõl.
Én nagyon szeretek mindent,ami a tengerbõl jön, de fekete kagylót (osztrigáról beszélünk, ugye?) még nem ettem. Igazságszerint nem is nagyon láttam eddig az étlapokon, csak Horvátországban.
Én az édesvizi és folyami halakat nem szeretem, az ízüket sem, meg rettentõen szálkásak...
Legutóbb vojandi szerkesztette (2007-01-27 22:06:04), összesen 1 alkalommal
Annyit szeretnék írni Neked, mert nem egészen idevaló, hogy az édesvízi és itthon megtalálható halak közül a harcsában csak annyi szálka van amennyi a gerince a többi részen egyáltalán nincs. A kecsege pedig kimondottan porcos hal, abba abszolut nincs szálka. Több módon elkészithetõek. A keszeget pedig bográcsban bõ olajban meglehet ropogósra sütni, és így a szálkát is meg lehet enni. Egyedül az angolnát nem eszem meg, pedig abba sincs szálka.
Csutekkel pedig egyet értek a a kagyló és az osztriga ügyben. Csak szerintem az osztriga méretben nagyobb. Itthon 80 -Ft/db ért lehet kapni.
Nos az osztriga és a fekete kagyló két különbözõ dolog. A fekete kagyló szine a nevét nem hazudtolja meg. Mármint a héja. Ezt lehet többször itthon is kapni nagyobb hipermarketekben. Elvileg legalább 6 hónapos korától ajánlják fogyasztani, de legjobb 9 hónaposan. Hosszúkás alakja van.
Akartam képeket berakni, de látom ez még mindig fel van függesztve. De a Makragialoszi képeim között van róla felvétel, sõt a Legjobb ételek-italok topic 49 oldalán vannak fenn képek róla.
Az osztriga alakja szabálytalan, héja vastag, két teknõje nem egyforma, az egyik kisebb, vékonyabb, laposabb, csak mintegy fele a másiknak. Vastagabb teknõjével könnyedén nõ oda az idegen tárgyakhoz, sziklákhoz. Érdekessége, hogy elevenen fogyasztják. Húsát szakállától megtisztítva, sós vízben átmosva, apróra zúzott jégen, kagylójában tálalják és néhány csepp citrommal ízesítve fogyasztják.
Ezt nem kóstoltam, de mivel találtunk a nyáron pár élõ példányt a férjem a görög pecásokkal jóízüen elfogyasztotta. Nekem ez nem megy. Elvem, hogy ami már a számba kerül ne mozogjon.
Nos az osztriga érdekessége, hogy rendkívül gazdag cinkben, aminek köztudottan nagy szerepe van a nemi hormonok elõállításában. Ugye ne ragozzam tovább.....