Legjobb ételek - italok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
Hozzászóló Üzenet
# 1081
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#18969 Üzenet linkje2007-01-19 10:02:34 

Kyra!

Én tavaly nyáron jártam úgy a Tsantali Roséval itatta magát, észre se vettem, csak kicsit késõbb....

Itthonra is hoztam még van abból a borból is, most már csak módjával, hogy tudom késõbb és duplán hat. icon_lol.gif icon_lol.gif

# 1082
Kyra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
736 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#18977 Üzenet linkje2007-01-19 10:40:17 

icon_lol.gif az alkohollal azóta én is óvatosabb vagyok! icon_lol.gif
# 1083
Csutek
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1801 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19003 Üzenet linkje2007-01-19 13:24:32 

Mi lazán iszogattuk a finom Mithos-t a parton és a teraszon is. Pár nap után már ásványvíz helyett is azt ittuk, mert a környéken nem volt bubis.
Most viszont olyat fõzök a családnak, amit én nem ehetek, úgyhogy vega napok következnek finom görögsalival. Már úgy sem csináltam hónapok óta.
Tud valaki olyan étel receptet, amiben ouzo is van?

# 1084
Banyaveron
Aktív fórumos
Aktív fórumos
222 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19481 Üzenet linkje2007-01-27 16:59:31 

Kagylóval meg egyébb tengeri herkentyûvel már nekem is volt szrencsém
jó a kagyló úgy hirtelen kiszedve a tengerbõl azonnal a számba került,annyira nem izlett
de arákkokkal meg kalamárival meg hasonlókkal elvagyok

# 1085
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19487 Üzenet linkje2007-01-27 18:45:42 

Nos a kagylóval sokáig fenntartásaim voltak, pontosabban csak a rántott kagylót ettem meg. Aztán tavaly Makragialosban nyaraltunk, ahol sok kagylót tenyésztenek. Itt sokféle képpen készítették el és én nagyon megszerettem. Vihar után sok kagylót sodort ki a víz, ezeket mi is elkészítettük a kinti lakosok útmutatásai szerint.
Máris érzem a számban az ízét és arra gondolok meddig kell még várni.
Tudom itthon is lehet kapni, de vagy fagyasztva és/vagy méregdrágán. Ennyi pénzért nem lehet belõle egy jó adagot enni. icon_confused.gif
Az évek során kinn is meg tudom állapítani, hogy az adott étteremben frissen vagy fagyasztva használják fel ezeket a herkentyûket, és bizony frissen sokkal ízletesebb. De a fagyasztott polipot vagy tintahalat itthon szivesen megeszem. icon_wink.gif icon_lol.gif

# 1086
Csutek
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1801 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19494 Üzenet linkje2007-01-27 20:24:50 

Én a kagylót nagyon szeretem. Ha jól tudom a fekete kagylóból 1 kg egy adag (házával együtt 1 kg). Ez akciósan is 6-800 Ft/kg. Egy 4 tagú családnak elég drága elõétel. Igaz, nálunk csak én eszem ilyen "borzalmakat", ahogy a férjem monja. A fiúk rá se tudnak nézni a vizi dolgokra, a lányom egyenlõre csak a halrudakat fogyasztja.
A sós vizi halaknak egyébként sokkal erõsebb ízük van, mint az édes vizi társaiknak.

# 1087
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19497 Üzenet linkje2007-01-27 21:02:25 

Nem vagyok képben mennyi a hivatalos adag, de egy dobozzal magam meg tudnék enni elõételnek. És nem csak én szeretem.
A vizi ételeket csak a kicsi lányom kezeli fenntartással, de a tintahal, polip jöhet korlátok nélkül nála is. Különleges napokon szoktunk ilyen herkentyûket készíteni, de nem ezek a legolcsóbb étkezések mit ne mondjak.
A tengeri halak íze tényleg másabb, de nekem jöhet szinte bármelyik. Szerencsére a család "ura" kedvtelésbõl szívesen elkészíti õket, nekem csak asztalhoz kell ülni. icon_wink.gif icon_lol.gif Kinn a friss alapanyagból pedig egyenesen alkot, volt hogy alig bírtuk elpusztítani az adagot.
De a fagyasztott halrudakat nem szeretem. Nekem nagyon az az érzésem velük szemben, hogy talán halat sem láttak. Legalább is az ízük alapján. Akkor már inkább a hekk.

# 1088
Csutek
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1801 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19499 Üzenet linkje2007-01-27 21:14:02 

Tény, hogy a halrudak 80 %-a egy pépbõl formázott valami. Amelyik halat is látott, az 400 Ft körül van egy 20-25 dekás adag, amit a lányom egyszerre elfogyaszt. Szerinte a panírozott dolgokhoz nem kell köret, annak ott a panír.
Szívesen kipróbálnám, hogy miket alkot a párod egy-egy ilyen görög utatokon.

# 1089
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19501 Üzenet linkje2007-01-27 21:18:17 

Finomakat! icon_wink.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
# 1090
Csutek
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1801 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19502 Üzenet linkje2007-01-27 21:29:29 

Most azért egy kicsit irígyellek. Kint csak tavernákban kóstolgathatom a tenger gyümölcseit, úgy, hogy mellettem fintorog a drágám. Igaz, tavaly elértem némi haladást nála Thassoson azzal a mennyei hallevessel. De ez kevés a boldogsághoz. Olyan szívesen megkóstoltatnám vele a kagylót.
Tudom, hogy a görögök sok érdekes, az átlag magyar számára visszataszító ételt megesznek, mivel semmit nem szeretnek kidobni. Ti kóstoltatok már ilyen különlegességet? Mondjuk töltött juh- vagy kecskebelet. Igaz, hogy mi is bélbe töltjük a hurkát és a kolbászt, de láttam egy mûsorban, hogy elsõ nekifutásra mennyire viszolyognak a magyarok ettõl a görög különlegességtõl.

# 1091
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19507 Üzenet linkje2007-01-27 21:47:01 

Én nagyon szeretek mindent,ami a tengerbõl jön, de fekete kagylót (osztrigáról beszélünk, ugye?) még nem ettem. Igazságszerint nem is nagyon láttam eddig az étlapokon, csak Horvátországban.
Én az édesvizi és folyami halakat nem szeretem, az ízüket sem, meg rettentõen szálkásak...

Legutóbb vojandi szerkesztette (2007-01-27 22:06:04), összesen 1 alkalommal
# 1092
Csutek
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1801 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19508 Üzenet linkje2007-01-27 21:52:14 

Szerintem a fekete kagyló és az osztriga két különbözõ dolog. Ez olyan, mintha itthon összehasonlítanád a pontyot és a pisztrángot. Árban.
# 1093
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19509 Üzenet linkje2007-01-27 22:06:51 

Csutek, én nem tudom, de remélem Rebeka jobban ért ehhez és elárulja, hogy ugyanarról van-e szó.
# 1094
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19517 Üzenet linkje2007-01-28 07:32:47 

Szia Andi!

Annyit szeretnék írni Neked, mert nem egészen idevaló, hogy az édesvízi és itthon megtalálható halak közül a harcsában csak annyi szálka van amennyi a gerince a többi részen egyáltalán nincs. A kecsege pedig kimondottan porcos hal, abba abszolut nincs szálka. Több módon elkészithetõek. A keszeget pedig bográcsban bõ olajban meglehet ropogósra sütni, és így a szálkát is meg lehet enni. Egyedül az angolnát nem eszem meg, pedig abba sincs szálka. icon_lol.gif

Csutekkel pedig egyet értek a a kagyló és az osztriga ügyben. Csak szerintem az osztriga méretben nagyobb. Itthon 80 -Ft/db ért lehet kapni.

# 1095
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19519 Üzenet linkje2007-01-28 07:36:45 

Nos az osztriga és a fekete kagyló két különbözõ dolog. A fekete kagyló szine a nevét nem hazudtolja meg. Mármint a héja. Ezt lehet többször itthon is kapni nagyobb hipermarketekben. Elvileg legalább 6 hónapos korától ajánlják fogyasztani, de legjobb 9 hónaposan. Hosszúkás alakja van.
Akartam képeket berakni, de látom ez még mindig fel van függesztve. De a Makragialoszi képeim között van róla felvétel, sõt a Legjobb ételek-italok topic 49 oldalán vannak fenn képek róla.
Az osztriga alakja szabálytalan, héja vastag, két teknõje nem egyforma, az egyik kisebb, vékonyabb, laposabb, csak mintegy fele a másiknak. Vastagabb teknõjével könnyedén nõ oda az idegen tárgyakhoz, sziklákhoz. Érdekessége, hogy elevenen fogyasztják. Húsát szakállától megtisztítva, sós vízben átmosva, apróra zúzott jégen, kagylójában tálalják és néhány csepp citrommal ízesítve fogyasztják.
Ezt nem kóstoltam, de mivel találtunk a nyáron pár élõ példányt a férjem a görög pecásokkal jóízüen elfogyasztotta. Nekem ez nem megy. Elvem, hogy ami már a számba kerül ne mozogjon. icon_lol.gif
Nos az osztriga érdekessége, hogy rendkívül gazdag cinkben, aminek köztudottan nagy szerepe van a nemi hormonok elõállításában. Ugye ne ragozzam tovább..... icon_wink.gif

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 72 73 74 ... 139 140 141   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu