Görög virágok, növények
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 121
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3063 Üzenet linkje2005-10-27 08:28:27 

Szia Rebeka!
Köszi ezt a gyönyörû fotót. Nekem nagyon tetszik ez a virág is.

# 122
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3065 Üzenet linkje2005-10-27 09:07:55  Koronás szellõrózsa

Sziasztok!

Európa déli részén, így Görögországban is a tavasz érkezését jelzi a skarlátvörös virágú Anemone coronaria, azaz a Koronás szellõrózsa. A mitoszok világában a haldokló Adonisz kiömlött vérét jelképezi.

# 123
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3068 Üzenet linkje2005-10-27 11:57:43 

Szia Kedves Valcsika!

Köszönöm szépen, hogy leírtad, a képeket nekem. Amit Rebi utólag beszerkezetett a trombitafolyondár, az gyönyörû még így a képen is, hát még elõbe?! icon_biggrin.gif

Már jó lenne ha virágozni kezdene a szellõrózsa , és jönne a tavasz icon_wink.gif

Puszillak

Kriszta

# 124
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3069 Üzenet linkje2005-10-27 14:56:57 

Jó lenne ha már itt lenne a tavasz!? Azért várjuk meg a karácsonyt, mert azt szeretem, utána jöhet a szellõrózsa virágzása! icon_lol.gif
,,,
Nem hagymás növény és a fagyot sem bírja. Botanikai neve a görög "anemosz" szóból ered, ami szelet jelent, utalva laza, könnyen leváló szirmaira, amelyek a legkisebb fuvallatra is meg-meglebbennek.

# 125
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3142 Üzenet linkje2005-11-03 13:15:24  Masztix-cserje

Nem virág ugyan, de növény és Görögországban található. A Hiosz sziget déli részén növõ masztix-cserjék egyedülálló gyantát termelnek. Konstantinnápolyban (ma Isztambul) a masztikát rágógumiként élvezték, sõt a háremhölgyek is ezzel frissítették leheletüket. A rómaiak fogpiszkálót készítettek a masztikából, hogy megvédjék fogaik épségét. Hippokratész köhögéscsillapító és megfázást gyógyító hatásáért használta, s újabban az alternatív orvoslás hívei is kedvelik. A 14-15. században a genovaiak kisajátították az értékes anyagot. A masztika kereskedelem fénykorában vagy fél tucat masztihohoriát (masztika-falut) tartott el. Ma már csak kicsiben folyik tovább a masztika kinyerése, noha az eljárás mit sem változott az ókor óta. Késõ nyáron metszést ejtenek a cserjék kérgén, amelyek gyantát "könnyeznek". Ezek után lekapargatják, majd megtisztítják. Végül a nyers masztikát elküldik egy központi feldolgozó üzembe, ahol átmossák, megfõzik, és apró galacsinokká gyúrják. Évente kb. 150 tonnát állítanak elõ, ennek zöme Franciaországba és Bulgáriába kerül.
# 126
Foxi
Aktív fórumos
Aktív fórumos
93 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3162 Üzenet linkje2005-11-04 12:27:21 

Szia Valcsi!
Azt hiszem megoldodott egy rejtély a számomra. Mert a Meteoráknál az Ag.Stefanos kolostorban vettem egy kb. 1*1 cm átlátszó müa.dobozba
kis fehér pasztillákat, amiket különféle gyógynövény izesitésben árultak. Azt gondoltam, hogy szájizesitõ. De mikor itthon megkóstoltam, akkor egy gumiszerü dolog volt, de nem rágó. Valószinüleg az elõbb emlitett masztikából készithették. Csak nem tudom mire jó. Van ötleted?
Foxi

# 127
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3163 Üzenet linkje2005-11-04 15:04:24 

Szia Foxi!
Sajnos fogalmam sincs, hogy abban a formában mire használják. Annyit tudok róla, hogy a gyógyászatban gyomorbántalmakra jó, ezen kívül a rágógumi, fogpaszta és illatszerek adalékanyaga. Masztikával ízesített Ouzó a Masticható. Valamikor Bulgáriában is ittam Masztika nevezetû italt. Az íze olyan ánizsos volt. A görög konyha is használja a Masztikát, fõleg édességek elkészítésénél. Sok olyan receptet találsz a következõ honlapon, amihez Masztika kell. http://www.terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/gorog.html
Remélem sikerül találnod valamit, ahol hasznosíthatod.
Egyébként csak Ios szigetén terem meg, de annak is csak egy kis részén. Hiába próbálták máshol meghonosítani, sehol sem sikerült.
Üdv.:

# 128
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3164 Üzenet linkje2005-11-04 15:42:22 

A masztix-fa már a középkorban kedvelt fajtája volt az ültetvényeknek, s a népszerûségét máig megõrizte. A népi gyógyászatban a termését és a leveleit használják. Fogyasztása a májbetegségben szenvedõk és a köhögõs, náthás betegeknek ajánlott. Fokozza a nemzõszervek mûködését is. A szárított leveleket porrá õrlik és cukorral vagy mézzel egy kanálnyit vesznek be belõle Dél-Anatóliában a masztix-fa hamujával lágyítják a festõlé vizét, de festésre is használják. A frissen szedett levelek (a páctól függõen) sárgára, szürkére vagy zöldre színezik a gyapjút.
A legjobb minõségû masztix a Chios-szigetén termõ lombosfa, a pisztáciafa terméke. Már testmelegre megpuhul, kb. 120 oC-on megolvad.
A rugalmasság fokozására, lakkokhoz használják, de gyakran alkalmazták aranyozásokhoz, festmények bevonólakkjához, mint szárítóanyagot.
Ez a növény egyébként látható a Budapesti Állat és Növényparkban is.

A mastica a balkáni országok (Macedónia, Bulgária, illetve Görögország) kedvelt italai közé tartozik, története több mint 300 évre tekint vissza.
Hasonlóan készül, mint az Ouzo vagy a Raki, de a masztix nedvével, illetve citrommal is ízesítik. Bolgár illetve görög ánizslikõr, amelynek alkoholtartalma 47-55%. Fontos ízesítõ anyaga az un. masztix fa nedve. Ízében hasonlít a görög ouzohoz. Híres márkái Mastika Savoy Club, Mastica Peshtera.
Szintén lehûtve isszák, akár az Ouzót. Aperitifként fogyasztják, likõrös pohárban.

# 129
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3259 Üzenet linkje2005-11-21 14:39:03 

Kapcsolódva az Ios szigetekhez, de mégis ide illõen:
Néhány virág Iosról

# 130
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3343 Üzenet linkje2005-12-07 08:21:33 

# 131
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3353 Üzenet linkje2005-12-09 12:27:27 

# 132
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3365 Üzenet linkje2005-12-12 11:14:32 

# 133
Vendég
Figyelmeztetve
- Figyelmeztetve -

Nincs beírva úticél.
#3758 Üzenet linkje2005-12-26 14:46:01 

# 134
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3801 Üzenet linkje2005-12-27 18:50:35 

# 135
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#3803 Üzenet linkje2005-12-27 19:20:24 

[quote="Rebeka"]Nálunk a gránátalma érzi az õsz közeledtét, egyik napról a másikra minden levele sárga lett. Ideje õt is téliesíteni. icon_cry.gif A leanderek viszont virágoznak. Most kinek higgyek?[/quote]

Szia Rebeka!

Lassan itt a tavasz, és amit én kaptam gránátalmákat a szomszédomtól, nos azok nem akarnak a meleg ellenére se pirosodni!
icon_lol.gif Mit csinálok rosszul? icon_wink.gif
Akkor most hogyan egyem meg? Egyenlõre olyan sárga mint egy körte icon_lol.gif

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 ... 8 9 10 ... 30 31 32   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu