Már izgatottan vártam a válaszod.
Közben én is újabb Karpathos-lázban vagyok, mert tegnap megnéztem az utazási iroda katalógusát, amit említettem, hogy küldtek és mit látok? Eddig kizárólag csak Düsseldorfból volt közvetlen járat, erre jövõre lesz Münchenbõl is. Megnéztem ugyanazt az apartmant, amiben voltunk és kiderült, hogy 234 Euróval olcsóbban jön ki így a két hét, mint amennyiért mi voltunk. Mindez a rodoszi átszállás miatt volt.
Ha valamilyen módon marad pénzünk és szabadságunk 2008-ban, akkor meglehet, hogy szeptemberben elmegyünk ismét két hétre, ugyanoda.
A jármûbérléssel kapcsolatban még pár dolog.
Általában nagy, az egész szigetre kiterjeszkedett nemzetközi irodák adnak bérbe, és pár helyi is (nagy cég pl. Billy rent a car). De ha megbízol kisebbekben is, mint ahogy mi is egy nevenincs pici mûhelynél béreltünk, akkor megkapod olcsóbban is, és lehet alkudni is. Mivel elvittük egy napra a dzsipet és két napra az autót, ezért a motort már napi 3 Euróval olcsóbban adta nekünk. Szóval, ha ti 10 napra vagy annál többre béreltek, szerintem, egy ilyen kisebbnél kell alkudozni. Ha Pigadiába mentek, elmagyarázom majd, pontosan hol van ez a kölcsönzõ.
Az aszfaltút Szpoa nevû településnél ér véget. Onnan kb. 13 km-et kell menni durva murván, a meredek hegygerincen, ahol mindkét oldalról erõs széllökések érnek. Mi ezen az úton motorral csak 1-2 embert láttunk DE!!! azok crossmotorral voltak!!!!
Olympos másik megközelítési módja, hogy befizettek egy hajóútra. A hajó minden nap megy Pigádiából, két óra a menetidõ és kb. 3 órát töltötök el Olymposban. Olympos és Diafáni kikötõje között busszal visznek el, az is benne van a kb. 30 Eurós árban.
Már gondoltam, hogy írok részletes bemutató leírást Karpathosról, de 250 oldalas a könyv róla és nincs energiám kimagozni, lefordítani, de nagyon szívesen összeállítok neked kisebb csokrokban részeket itt a fórumban a legfontosabb dolgokról, de majd csak akkor, ha már biztosan oda utaztok.
Ha addig valamilyen módon esetleg tudunk találkozni is, akkor tudok neked térképet is adni...
Fogalmam sincs, hogy mennyi ideig tart a kompút Athénból, de ezt a neten valahol biztosan meg lehet nézni. Ha nem találsz Karpathoszra, akkor Athén-Rodosz is ugyanannyi idõ. Szerintem minimum 14 óra, de inkább még jóval több...egy napnál is lehet hosszabb.
Kellemes 4 napos pihenést és ha majd megjöttél, írj, hogy még mi érdekel. Bármirõl szívesen írok.
Andi
Ja és nézz be ide, ha még nem voltál: https://www.karpathos-online.de/
kizárólag karpathoszi képek vannak itt, településenként illetve strandonként csoportosítva.
A hosszúkás és keskeny szigeten egy magas mészkõhegység-vonulat húzódik hosszanti irányban, mely észak felé egyre magasabb és egyre bizarrabb formákkal lép elõ. Meredeken zuhannak a hegyoldalak a tengerbe. A hegység legmagasabb pontja a Kali Limni, 1215 m, mely egyben a Dodekániszosz legmagasabb hegye. Az északi csücsöknél csupán egy 100 m széles tengerszoros választja el a pici, lakatlan Sariától. Délrõl a Krétai- és Líbiai –tenger határolják, melyek elérik a 2500 méteres mélységet is és nagyon erõs tenger alatti áramlatok találkozóhelyei. Északnyugaton csupán 6 km távolságra fekszik a szintén hegyes és kopár Kassos sziget, melyet Karpathos kishúgaként is neveznek. Már Homérosz is a „viharokkal körülvett”-ként emlegette Karpathost és napjainkban is a legalattomosabbnak tartják a tengerészek a Rhodos és Karpathos közötti tengeri utat.
A mai szigeten tulajdonképpen a 100 millió évvel ezelõtti tengerfenéken sétálunk! Ahol a 70 és 20 millió évvel ezelõtti idõszakban az afrikai lemez nyomása következtében kiemelkedett a tengerfenék. Akkoriban Karpathos egy hatalmas, fiatal, gyûrõdéssel létrejött hegységlánc része volt, mely a Peloponnészosztól a mai török partokig terjedt. Késõbb a lemezmozgások következtében darabokra hullott az „Égei-föld” és az alacsonyabban fekvõ területeket elárasztotta a délrõl betüremkedõ Földközi-tenger, így keletkezett a számtalan sok sziget. A ma létezõ szigetek, csak az egykori hegység legmagasabb csúcsai.
Legutóbb vojandi szerkesztette (2007-12-11 20:41:36), összesen 1 alkalommal
Szia!
Mi is az Aeolus-os utat néztük ki, de azt a variációt, amivel tavaly Zakynthos-on voltunk---) lefelé busz+komp, hazafelé repcsi
Így viszonylag nem drága az út.(igaz, hogy az út biztos fárasztó és kalandos lesz lefelé, de nem baj fiatalok vagyunk, kibírjuk Szerinted Athénból mennyi idõ alatt ér a komp a szigetre?
Mert úgy menne az iroda, hogy Athénig busz utána komp.
"Aki autóval utazik a balkánon át Karpathosra, annak kb. négy napnyi menetidõvel kell számolnia, mert Karpathosra nincs minden nap kompösszeköttetés. Piereusból hetente kétszer jár komp a szigetre (Milos, Kréta és Kassos érintésével!). Egy másik társaság kompja heti egy alkalommal közlekedik a Rhodos – Karpathos – Kréta útvonalon. Mivel az Égei-tenger nagyon nyugtalan és gyakran viharos, ezért gyakran elõfordul, hogy egy komp indulását 1-2 nappal is elhalasztják. Naprakész információkat lehet szerezni a www.ferries.gr honlapról. Az utazás idõtartama Pierusból Karpathosra, Pigadiába kb. 21 óra. " (idézet a Michael Müller kiadó, Karpathos c. könyvébõl)
Na megjöttünk, sajna nem voltam gép közelben de alig vártam, hogy hazaérjek, és megnézhessem, mit írtál
Elolvastam a beszámolód, és nagyon-nagyon szeretném látni a szigetet én is. Sajnálom, hogy az éttermekben ennyiszer pórul jártatok, ez engem is nagyon bosszantana. Azon, pedig végképp nagyon meg vagyok lepõdve, hogy ilyen sok barátságtalan helyivel találkoztatok, hiszen Görögországban nem ez a jellemzõ
Na de remélem a sziget kárpótolt benneteket mindenért.
Nem semmi lehetett az a nyálkás valami, amitõl lezsibbadtatok, kiderült mi lehetett az?
Ahogy leírtad a víz alatti mélységeket, a hideg kirázott, de mindenképp látni szeretném
Mint kiderült a szállás Lefkos-ban van( 3 apartmanja lesz az irodának, de mind ebben a faluban lesz) Van ebben a faluban valami élet?? Vagy Pigadia-ban lehet este sétálni, vásárolni?
Azt látom, hogy motorkölcsönzõ van és ez nagyon jó
Szerinted a két falu hány km-re fekszik egymástól? Milyen az út köztük?(hegyes szerpentines?) Arra gondoltam, hogy ha csak Pigadiaban van esti élet, átrobogóznánk esténként, egy vacsira és sétálni. Már ha nem nagyon nyaktörõ az út a két falu közt. Az a nagy szupermarket, amit írtál, az hol van? A boltok is jóval drágábbak, mint egyébként máshol Görögországban?
Most nézegetem a. de-s képeidet
Ami még érdekelne, hogy sziget körüli hajókázás (nem iroda általszervezett) van-e a szigeten?
Eddig úgy néz, ki ide megyünk nyár elején mindenképp, igaz a lefelé út tuti nagyon kalandos lesz, de nem baj.
Nagyon jó árban van most ez az oda busszal, vissza repcsivel 14/11éj egy fõre kb. 60e Ft.
Igaz ez június elsõ két hetére szól. A kérdés csak az milyen idõ lehet itt akkor? A tenger mennyire hideg?
A szél, amirõl olyan sokszor írtál állandóan jellemzõ a szigetre?? Mert akkor melegebb ruhát is vinnünk kell.(bár mi mindig felöltözünk, ha motorozni megyünk).
Én is nagyon vártam a jelentkezésed, mert teljesen bezsongat Karpathosról beszélgetni, mintha még csak most készülnék oda elõször.
Ami megcsípett az valami tûzkorall vagy micsoda volt. Valamikor megtaláltam az interneten és utána olvastam, de azóta elfelejtettem a nevét. Azóta nincs már nyoma a csípésnek, de elég ijesztõ volt az az elérzéktelenedés.
A mélységek tényleg ilyenek a partok mentén, mert nem nagyon van lapos part, hanem fõleg hegyes, és ott a hegyek egyenesen a tengerbe zuhannak.
Lefkos. Nem jó választás. Az egyik legszebb partja van, de a sziget nagyon kietlen, távoli részén fekszik, mindentõl messze és alig csak pár apartmanból áll.
Itt csatolom a repülõbõl Lefkosról készített képemet:
A fenti képen a kinyúló kis félszigeteknél van Lefkos. Látod a magasból is jól, hogy mennyire kevés ház van ott. De a strand az csodás:
Pigadiától 30-40 km-re van. Az út közöttük jó minõségû, új építésû, de szerpentines, sokáig tart motorral. A nagy szupermarket,amit írtam Pigadi központjában van egy hátsó utcában. A boltok is pokoli drágák voltak.
Ha van a kínálatban Ammopi is, akkor inkább azt válasszátok, az csak 6 km-re van Pigadiától.
Ami még érdekelne, hogy sziget körüli hajókázás (nem iroda általszervezett) van-e a szigeten?
Igaz ez június elsõ két hetére szól. A kérdés csak az milyen idõ lehet itt akkor? A tenger mennyire hideg?
A szél, amirõl olyan sokszor írtál állandóan jellemzõ a szigetre?? Mert akkor melegebb ruhát is vinnünk kell.(bár mi mindig felöltözünk, ha motorozni megyünk).
A sziget körül nincs hajókázás. Nagyon vad a tenger. Hajókirándulás van Pigadiából Olymposba, Kassosra és Sariára is, illetve a legszebb öblökbe is van ilyen tipikus egész napos hajókirándulás, ahol minden szép helyen megálltok, 1-1 óra fürdõzés, kaja a hajón.
A nyugati oldalról csak Finikibõl indul hajó, csak Kassosra.
A félig kopár, félig zöld, hegyes, vándorparadicsomként számon tartott szigetet egész évben erõs szelek ostromolják, a görög szigetvilág legszelesebb zugaként sorolják be. Már Homérosz is a „viharokkal körülvett”-ként emlegette Karpathost és napjainkban is a legalattomosabbnak tartják a tengerészek a Rhodos és Karpathos közötti tengeri utat.
Azt nem tudom, hogy mikor mennyire van hideg a széltõl, mert nyáron nagyon nagy a forróság. Mi szeptemberben voltunk. Nappal soha nem volt hûvös, de este nagyon lehûlt. Szerintem egy pulcsi/kardigán elég estére, a motorra is valami széldzseki (hajóra is jól jön).
A nyugati part mentén (ahol Lefkos van) nincsenek ilyen hajókirándulások úgy tudom, de lehet, hogy mégis.
Sajnos csak arról tudok nyilatkozni, amik PIgadiából indultak. Ezekrõl haza is hoztam a kis prosikat, így majd az áraknak is utána tudok nézni, ha elõkotrom õket onnan, ahol vannak, mert most fogalmam sincs, hova pakoltam el õket. Arra emlékszem, hoyg nem voltak drágák, 8-13 Euro körül mozogtak, max. 20 per/fõ.
Andi!
Nagyon közi a sok segítséget,és információt
Találtam hajózási információt,hétfõn és pénteken megy a komp ,este 18.50-kor indul és másnap!!15.50-re van Karphatos-on Nem mondanám,hogy hamar ott leszünk
Még keresgélem vajon június elején milyen a víz,idõjárásról találtam infót azzal nem lesz gond,elég jó idõ szokott lenni már nyár elején is.
Megkérdeztem az Aeolust nálunk mikorra lesz meg a katalógus azt ígérték dec 19-re.Ezt erõssen kétlem,tavaly sem jött össsze nekik
Sajnos most két napig nem volt idõm a számítógéephez ülni. Most is éppen most értem haza a munkából. Egylõre még nem néztem utána semminek, de majd pótlom, amit tudok.
Szia Kristi!
Elõástam a papírokat. Ezek a hajók Pigadiából indulnak, az egyiknak "Love Boat" a neve és minden nap megy a keleti part öbleihez: Katlo Lakko Beach-hez, Kyra Panagiához és Apellához. Minden nap 9:30-kor indul. Az ára sajnos nincs rajta a reklámon (ez ebéddel együtt van).
Van egy hajó, ami Lefkos Beachre megy Pigadiából, de mivel ti ott lesztek, ez eleve nektek ki van lõve, ezt csak azért írom, mert ennek meg van az ára: 15 Euro. Összehasonlításképp.
Kassosra minden szerdán megy hajó, 13,30 Euro.
Kristi és Petros kedvért nekiálltam lefordítani a Karpathos-útikönyvet. Sajnos idõm egy szál sincs. Elhúzódhat tavaszig is, de igyekszem, hogy mire mentek nyaralni, legyen útikalauzotok.