Sziasztok!
Azt az információt olvastam egy görög forumon,hogy oda kell figyelni a szerb dinárra/amikor váltunk a határnál illetve a kapuknál ha viszzaadnak/,mert elõfordulhat,hogy a régi kivont dinárt akarják adni.Ez a 200 dinárosra jellemzõ.
Ha van ezzel kapcsolatba valami infotok légyszi írjatok.
Ne haragudjatok rám, de most nincs erõm vissza olvasni oldalakat, de mivel hajnalban értünk haza némi tapasztalatot leírnék.
Nos a Macedónok. Tapasztalatunk szerint a szombat náluk a nagyhalál. Menetben 2,5 órát álltunk náluk a határon belépéskor. Igen, az útleveleket beszkennelik és az adatokat emellett számítógépre viszik. Két autóval voltunk, mindkettõt másik sorba terelték, nem érdekelte õket az hogy együtt vagyunk. Mi hamarabb értünk az ablakhoz ahol percekig szkenneltek, majd a hölgy egy újjal, hihetetlen lassan gépelt egy sort. Nekünk még kék útlevelünk van, az új pirosakkal hamarabb boldogulnak. Kifelé már ehez képest sokkal hamarabb végeztünk, minden más határon csak pecsélteltek unott képpel vagy csak megszámolva a mi kezünkben az útlevelet tovább küldtek. Haza felé röpke 50 perc volt a Mac. kapu, de a túloldali sávban hihetetlen tömeg várakozott.
Nos mivel mi hamarabb végeztünk, míg a másik autóra vártunk váltottunk nekik pénzt. 4 euroért kaptunk 220 denárt ami oda-vissza elég volt az autópályára.
Ma már Szerbiába sem váltanék dínárt. A kapuknál euroban is ki van írva az ár: 400-400-1050-240 dínár 5-5-?-3 euro. Nos az 1050 dínár kb. 13-14 euro lehet. Tankoláskor minden kártyát elfogadnak, az átváltási árfolyam kedvezõbb mintha dínárt váltanánk. A határ után 2 új MOL kút van, aki MOL-os dolgozó ott a MOL kártyáját is elfogadják. 1 liter 95-ös benzin 86 dínár, sok helyen láttam kiírva, hogy gázt lehet tankolni.
Most olvasok a Mac. koldusokról. Nos a Szerb határ felöli elsõ autópálya kapuknál mi is találkoztunk velük, borzasztó élmény volt, az elmúl 6 alkalommal soha nem láttuk õket. Nagyon fáj a szívem értük, de én mint anya soha nem küldeném ki a gyerekemet, így nagyon visszataszító volt a háttérben az anyák serege. Tudom szívtelennek látszik, de az én férjem látva a rohamot lehúzta az ablakot és szabályosan kiüvöltött a kocsiból.( Hozzáteszem nem apró méretû és kb. egy hete nem volt a kezébe borotva.) Na ez hatott, megrettenve hátra hõköltek, ez elég idõ volt arra, hogy elérjük a kaput. De néha az az érzésem volt, hogy némelyikük elé is ugrik az autónak, így elég óvatosan haladtunk a kritikus részen. A határon is próbálkoztak, de lehet hogy a határõrök közelsége miatt csak nagyon szolidan, ha nemet intettünk elmentek.
Nos nem az a pár fillér miatt nem szoktunk adni, hanem azért, mert ha egynek adsz megrohamoz a többi is, soha nem szabadulunk.
A Korfura, Pargára, Lefkádára utazóknak: Metsovo és Ioánnina között egy centi autópályát sem adtak át tavaly óta, tehát csak az a kb 9 km-es szakasz van kész ami eddig, de Ioánnina és Igoumenitsa között 70 %-ban kész vannak, csak két szakaszon terelnek le. Az ioánninai felhajtó a várostól délre van, szerintem elég jól kitáblázva. A városban különben jobb vigyázni, mert sok a telepitett kamera és a képeket utánad küldik a számlával együtt! Másodikként pedig percekre sem állnék le, mert leszedik a rendszámtáblát még akkor is, ha közben visszaértél.
Rebeka, akkor ezek szerint felesleges váltogatni Szerbiába az autópályára dínárt? Arra gonolok, hogy ki van írva Euro-ban is az összeg, így a kapuknál nem tudnak trükközni az átváltással....
Mondjuk nem tudom, hogy éri meg jobban. Mennyi most 1 dínár?
Sziasztok! Tudtok nekem segiteni abban,hogy amikor átlépitek a Szegedtõl a határt azután ,teljesen Paráliáig mennyi lenne az autópályadij.És most akkor Dínárba fizesek ,vagy Euróba?Ha tudtok segítsetek már nekem ! Remélem nem vagyok nagyon értetlen ,de annyi külömbözõ árakat olvastam .Elõre is köszike!!
Van olyan téma is, hogy "Autópályadíjak". Ott a 2. hozzászólásban olvashatod a választ.
Valószínûleg úgy is felteszik még 6000-en a kérdét, ezért leírom ide is:
A Jelenlegi (2007. Július) autópályadíjak:
Szerbia 400 / 400 / 1050 / 240
Macedónia 50 /0 / 60
Mert mindenki éjjel utazik, aki csak hozzászól De lehet, hogy csak én vagyok figyelmetlen a fórumok olvasásánál ????
Én 2004-ben 3x tettem meg oda vissza (ergo: 6x) abból egy visszaút kocsival volt és 6 körül indultuk Makriról. Tök jó volt nappal utazni... Ráadásul akkor még Bulgárián keresztül és a határon meg egy daran autós em volt, sehol...
Én arra gondolok, hogy napokat nem akarnak veszteni és hogy nincs meleg... Csak a "tapasztalatok"mindig az éjszakai Szerbiáról szólhnak...
Tény, hogy nem sokat veszít az ember ha este nem lát semmit, illetve átalussza
Bár bevalomm õszintén hogy maga a Balkán iszonyatosan szép!!! Kivéve az "épületeket", persze
Szóval, ha volt valaki mostanában autóval és nappal és úgy gondolja van valami ifó, vélemény, szívesen várom
Három hete hétfõn reggel 8 órakor indultunk Röszkérõl. Az utakon nagyon csekély forgalom volt. A szerbeknél egy rendõr sem volt . A határoknál max. 1 kocsi volt elõttünk. Két napja jöttünk haza. A Görög határról csütörtök délután indultunk. Macedóniában a második kapu után ott feküdt a koldus gyerek. Hatalmas tömeg figyelte jobb oldalról. A dudánknak kicsit fura hangja van, ettõl nagyon megijedt és felpattant. Sajnáltuk a gyereket, de féltünk is a tömegtõl. A Macedon határon kb. 10 kocsi állt elõttünk. Ez fél óra várakozási idõ. A másik irányban óriási forgalom volt. Tömegével mentek haza a törökök. A további utunk zavartalan lett volna, de a szerb kapuknál lejárt jugoszláv dínárt adnak vissza. /Nem a pénzváltónál! Ott minden a legnagyobb rendben ment. 1 euróért 81 dínárt adtak./ Csak akkor szabad elindulni ha a dínár szélén szerb felirat van. Nagyon sokan ellenzik a nappali utazást, de legközelebb haza is nappal fogunk jönni.
Három hete hétfõn reggel 8 órakor indultunk Röszkérõl. Az utakon nagyon csekély forgalom volt. A szerbeknél egy rendõr sem volt . A határoknál max. 1 kocsi volt elõttünk. Két napja jöttünk haza. A Görög határról csütörtök délután indultunk. Macedóniában a második kapu után ott feküdt a koldus gyerek. Hatalmas tömeg figyelte jobb oldalról. A dudánknak kicsit fura hangja van, ettõl nagyon megijedt és felpattant. Sajnáltuk a gyereket, de féltünk is a tömegtõl. A Macedon határon kb. 10 kocsi állt elõttünk. Ez fél óra várakozási idõ. A másik irányban óriási forgalom volt. Tömegével mentek haza a törökök. A további utunk zavartalan lett volna, de a szerb kapuknál lejárt jugoszláv dínárt adnak vissza. /Nem a pénzváltónál! Ott minden a legnagyobb rendben ment. 1 euróért 81 dínárt adtak./ Csak akkor szabad elindulni ha a dínár szélén szerb felirat van. Nagyon sokan ellenzik a nappali utazást, de legközelebb haza is nappal fogunk jönni.
Nagyom köszönöm "szépség instennõje"
Szerintem is nappal tutibb, de most te megerõsítettél!
Nagyon köszi még 1x