Én is gondolkodom az Ásotthalmi átkelésen, mi Debrecenből megyünk augusztus 2-án pénteken, eddig mindig Röszkénél mentünk át, hétköznapokon 1-1,5 óra, egyszer szombaton 3 órát álltunk este 8 óra tájban. A szerb autópályára a Palicsi csomóponton lehet felmenni, ide hasonlítom össze a távolságokat az 55. sz. főút - M5 autópálya csomóponttól (Szeged mellett), mert innen válik el a két irány, illetve aki a pályán jön annak is itt célszerű eldönteni merre tovább. Nézzük az egyszerűbbet a pályán tovább: az 55. sz. főút M5 autópálya csomóponttól a röszkei határmetszés 9,5 km, innen a Palicsi csomópont kb. 17 km, az összesen 26,5.
Nézzük a másik, új Ásotthalmi határ irányt: 55. sz. főút - M5 autópálya csomóponttól beérünk Mórahalomba, itt hamarosan egy körforgalom lesz, ahol a Röszke irányba kell letérni. Kb. 13 km-t jöttünk az autópálya csomóponttól eddig. Tehát Röszke az irány, de kb. 400 m múlva jobbra kell fordulni, ez a körforgalom utáni első utca – Kissori út. Ez az út olyan 10 km hosszú, a végén balra kell fordulni, szépen ki van táblázva, innen még 1,5 km a határ. A szerb oldalon ott is lesz Királyhalom (Bácsszőlős) 1,7 km-t menve nekimennénk a szerb autópályának, azonban itt nem lehet felhajtani rá. Jobbra fordulunk és 350 m után balra és átmegyünk egy felüljárón a pálya felett – ez újabb 300 m, majd az út jobbra fordul és újabb 300 m után balra kell fordulni és átmegyünk a vasúti síneken, lehet itt is felüljáró van, de ebben nem vagyok biztos. A vasutat keresztezve 100 m után jobbra és a falu bekötőútján vagyunk, innen nincs 2 km a Horgos – Szabadka főút. Jobbra fordulva a főútra, megyünk a pályáig, amit 3,5 km múlva érünk el a Palicsi csomópontnál. Erre a távolság kb. 33 km, tehát 6-7 km-rel hosszabb csak az út.
A pályára úgy lehet felmenni, hogy a főúton érkezve átmegyünk a felüljárón a pálya felett és ott lesz egy balra kanyarodó sáv, ide besorolunk és balra kanyarodva – a velünk szemből érkezők ágán – megyünk fel a pályára. Szerintem mi erre megyünk, csak este hat után oda kell érni Ásotthalmi határra.
#2056632013-06-30 18:59:32 Válasz a #205661. hsz-ra
Szia!
A magyar oldal ki van táblázva, a körforgalomnál Röszke az irány, lehet már itt is megjelenik a határátkelő táblázása, de ha nem semmi gond. Szerintem a Mórahalmi Kissori utcánál már ki van táblázva a határátkelő, ha nincs akkor is arra kell menni. A szerb oldal biztos nincs agyontáblázva, hogy merre az E-75 a határtól. Kicsit bonyolultnak hat a leírása, azért ilyen kacskaringós, mert a pályán és a vasúton is át kell menni, majd irány a Palicsi csomópont. Nézd meg a google maps-on és ,,kitisztul" a kép.
Csak most jutottam fel fórumra, de láttam micsoda vitát kavartam. Elnézést kérek mindenkitől,ha nem voltam elég világos, nem fogalmaztam meg jól a dolgokat.
Budapestről indultunk egy Skoda fabia kombival olyan reggel 8.30 körül (7kor szerettünk volna, de lassan szedtük össze magunkat) és Thesszalonikibe 14 óra utazás után érkeztünk meg éjjel. Ebből 2 óra volt, amikor pihentünk, fizetőkapu, határ, evés...stb. Mi minden sebesség korlátozást betartottunk, mert inkább elköltöttük a pénzt hajókázásra, mint hogy a rendőröknek fizessünk. És hogy mások miattunk szegték meg a kreszt? Azt hiszem ez nem engem minősít.
Szerettük volna látni Szerbiát, Macedóniát, élveztük az utat, és mivel tudtuk,hogy majd Thesszalonikibe kipihenhetjük magunkat, nem hajtott a tatár minket.
Mindenki maga dönti el, hogy hogy teszi meg a nyaralásához veteő utat, és azt is mindenki maga dönti el ,hogy érzi közben magát.
Az útnak indulóknak jó időt, és balesetmentes közlekedést kívánok!!!
#2056772013-06-30 20:28:07 Válasz a #205674. hsz-ra
Helló!
Igen, ez egy érdekes téma szokott lenni, hogy ki mennyi idő alatt ér le Görögbe. Hosszú út, ezért nagyon befolyásolja, hogy milyenek a határok, sőt még a fizetőkapuk is. Na meg az sem mindegy, hogy honnan indulsz és hová érkezel. Nekem pl 2 óra út még az M5-re érek és Tessaloniki-Sarti is 2 óra kb, az 18 óra és ugyan az jön ki, mint nekünk. A megállások is sok időt elvesznek úgy, hogy észre sem veszed.
Teljesen egyet értek azzal, hogy minek rohanni a nyaralás alatt, elég ezt egész évben.
Persze van aki úgy gondolja, hogy inkább éjszaka utazik a gyerekek, a meleg és a forgalom végett, így nem kell sokszor megállni és gyorsabb az út, de fárasztóbb.
#2056812013-06-30 21:14:26 Válasz a #205677. hsz-ra
Én rendszeresen meló után este 6-7 fele indulok Korfura .Igoumenitsa itthonról 1350 km-er és csak tankolni szoktam egy helyen megállni a görög határ előtt .. Simán végig vezetem az egész éjszakát minden fáradság nélkül..Tavasszal és ősszel ? óra alatt szoktam meg tenni az utat, de nyáron 14-16 szokott lenni.. Én ahol lehet nyomom neki... És nem azért hogy elmondhassam másnak hogy mennyi idő alatt értem le, egyszerűen szeretek gyorsan menni...
Kérdezném a Szeged környékiektől, hogy a részleges nyitva tartást konkrétan hogy valósítják meg, amikor sokan vannak?
Aki beáll a sorba a hivatalos időben azt még átengedik, vagy zárórakor lecsukják a sorompót, és aki még nem jutott át, az menjen másik átkelőhöz?
Esetleg x idővel zárás előtt már visszaküldenek "mára már tele vagyunk" jelszóval?
Illetve még annyi, hogy aki ment már kocsival Zakynthos-ra vagy Kefalonia-ra mennyi idő volt neki az út Kyllini-ig?
Köszi előre is.
Tavaly előtt voltunk Zakynthoson július közepén péntek de. 10-kor indultunk éppen elértük a másnap de. 8-kor induló kompot Killininél.
Tavaly voltunk Kefalónián július közepén pénteken de. 11-kor indultunk, de nem Killininél kompoltunk át hanem Lefkadánál (Vassiliki) reggel hatra ott voltunk a kikötőben
Bár a cikk címe nem erre utal, de állítólag sztrájkolnak a szerb autópálya dolgozói a napokban. Elvileg a cégük (és a dolgozók) helyzetének javítása miatt lesz áfás a szerb útdíj is holnaptól!
Nem tudom mennyire fogja érinteni az utazókat, de reggeltől nálunk is sztrájk szerveződik az e-útdíj bevezetése miatt, és az útdíj terminálokkal ellátott kutakon is érdekes jelenetek várhatóak egy pár napig!