#2062612013-07-09 14:43:38 Válasz a #206260. hsz-ra
Minket Korfun a rendőr sisak nélküli motorozásért megbüntetett 80 euróra, 3 nap múlva mentünk be a helyi irodába és csak a felét kellett befizetni.. ezek szerint változott sajnos...
Sziasztok! Szeretném kérdezni, hogy ment e valaki Horvátország felé az idén? Mi már 2*-is arra mentünk de nem bántuk meg. Tavaly Eszék után volt egy útépítés nem tudom befejezték e már vagy nagy a dugó? Ha tudtok infót megköszönöm.
Hát mi magyarok sem vagyunk különbek mint itthon a német, olasz, stb. Ahogy elhagyjuk az országunkat, már egyáltalán nem fontosak a szabályok, mert hát "úgy sem büntet meg a rendőr". És ha a rendőr nem is állít meg, de balesetet okozunk akkor mi van? Egyébként sokan nem tudják, hogy Görögországban "B" tipusú jogsival nem "szabad" vezetni még 50 ccm robogót sem, nemhogy annál nagyobbat. Ennek ellenére a kölcsönzős oda adja a robogót, mert hát ebből él. Na de mi van akkor ha egy baleset részesei leszünk? Ilyenkor már nem lehet bízni a rendőr jóindulatában, főként ha hivatalos eljárás is kezdődik.
Idén kétszer jöttem Horvátországnak, de sajnos Eszék és az autópálya közötti 4-5 km még nincs kész mint autópálya, de a felüljárókat már nem építették akkor. Dugó sem volt három hete, pedig délután mentem.
#2062842013-07-09 17:49:11 Válasz a #206268. hsz-ra
Azért ebbe igencsak belejátszik a mediterrán országok lakóinak (lehet, hogy csak eddigi) életvitele. Sokszor láttam görög nagypapát 1-2 unokával motorozni, buszt nyitott ajtóval haladni, quaddal, motorral a sétálóutcán araszolni, főúton akár dupla záróvonalon előzni, leállósávban közlekedni, hajtani, mint a meszes és még sorolhatnám. Miért ne vennék át a turisták a helyi szokásokat, ha azok még tetszenek is?
Várható volt, hogy már csak az EU miatti szigorítások miatt is a fejéhez kap valaki, mint nálunk - ne csak adóztassunk, létszámot csökkentsünk, hanem büntessük meg azokat, akik eddig szabadon vétkeztek, szép kis bevétellel gazdagodik a kassza és még sztrájkolni sem fognak! Ezek szerint még be is tudják szedni, nem tépi szét a külföldi vétkező a csekket, mint nálunk. Ha belegondoltok azért a környéken messze Görögország volt a leglazább. Nem ismerem a statisztikákat, de nekem nem tűnt úgy, hogy több lenne a beleset, mint nálunk.
Mindenesetre sajnálom, hogy így van, mert ettől is másabb lesz Görögország, főleg ha tele lesz rendőrrel minden út.
Autó és motorbérlés
A magyar vezetői engedély, Magyarországon rendszerbe állított gépjárművön kívül, más (pl. görög) rendszámú gépjármű vezetésére is jogosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy autót nemzetközi jogosítvány nélkül is lehet bérelni.
Az autókölcsönzés alsó korhatára 21. év, míg a felső korhatár 70. év. Néhány autókölcsönző cég a 25. év alatti járművezetőknél pótdíjat számít fel. A hazai szabályozástól eltérően, Görögországban érvényes magyar 'B' kategóriás vezetői engedéllyel segédmotor kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotor kerékpárt kizárólag 'A1' kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került.
A kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól.
#2063032013-07-09 22:22:32 Válasz a #206270. hsz-ra
Köszi Aki! Mi augusztus végén megyünk csak, hátha addig elkészül. Tavaly elég lassan jutottunk itt át, de még mindig gyorsabb volt mint Röszke felé. A Belgrádi elkerülővel mi a helyzet, elkészült már? köszi
Egy kis beszámoló az autóval útra kelőknek, hátha hasznos lesz.
Június 24-én este 7-kor terveztük az indulást Hajdúdorogról, ami különböző okok miatt eltolódott este 8-ra. Debrecenben megálltunk a Mikepércsi úti Tesco-nál, mert egy pár dolgot még vásárolnunk kellett. Miután végeztünk, és elindultunk, Mikepércs környékén eszünkbe jutott, hogy a vasaló otthon maradt, így a berettyóújfalui Tesco-t is megnéztük belülről (még jó, hogy útba esett). Ilyen kalandok után a 47-es főúton mentünk Szegedig, majd pontban éjfélkor értünk a magyar-szerb határra.
Röszkénél a ki- és beléptetés nem volt több 20 percnél, az első szerb fizetőkapuhoz 01:20-kor érkeztünk.
Belgrádnál a városon keresztül mentünk, nulla forgalom mellett.
03-04 óra között az egyik szerb benzinkútnál tartottunk egy hosszabb pihenőt.
A szerb-macedón határt is simán vettük, nem várakoztunk itt sem többet negyedóránál.
Az első macedón fizetőkapu utáni Makpetrol kútnál tankoltunk, 67,5 dénár volt a gázolaj, kártyával fizettünk, minden rendben volt.
A macedón kilépés is simán ment, viszont a görögországi belépésre 12 órakor pont egy órát kellett várnunk. 4 sorban engedték az autókat, de mindegyik csak araszolt, mivel sokan voltak a szerbek és a macedónok.
Amikor sorra kerültünk, a határőr csak ránézett a rendszámra, és továbbintett bennünket. Sartira negyed 4-kor érkeztünk meg görög idő szerint.
Vissza 07.05-én indultunk, görög idő szerint 10-kor, és ugyanazon az útvonalon jöttünk, mint amelyiken mentünk. Itt is volt több megállásunk (szerencsére tervezett), de a határ átlépések viszonylag simán mentek. Egyedül a magyar vámos nyittatta ki a csomagtartót, de ez a dolga.
Egyetlen rossz tapasztalatom volt a visszaúton. A macedón-szerb határ előtti második Makpetrol kútnál (bocsi, nem tudom pontosabban meghatározni) álltunk meg tankolni. Mikor kiszálltam, és a kutas odajött, megkérdeztem tőle, hogy kártyával tudok-e fizetni, mire igent mondott. Tankoltunk, majd mikor fizettem volna, a kutas azt mondta, hogy "Blokkolt PIN". Nem értettem a helyzetet, mivel még a kódot sem kérte, ezért mondtam neki, hogy a kártya nincs blokkolva, hiszen kb. 4 órával korábban fizettem Nikitinél a LIDL-ben vele. Egyre csak azt hajtogatta, hogy blokkolt pin. Én nem ajánlottam fel, hogy fizetek euróval, a feleségemék meg éppen végeztek a mosdóban, úgyhogy gondoltam magamban, hogy egy hangos Daszvidanyiá kíséretében a távozás mezejére lépek. Ekkor a kutas fejében is fény gyúlhatott, hogy tőlem nem fog eurót kapni, és csodák-csodája, már nem volt blokkolva a pin. Próbálkozott a drága, de csak azt érte el, hogy oda többé nem megyek.
Visszafelé szintén Belgrádon keresztül jöttünk, 18:00 óra körül már érződött a délutáni csúcs, bár ebben az is közrejátszott, hogy olyan felhőszakadás kapott el bennünket Belgrádban, hogy az ablaktörlő alig bírta.
07.06-án 01:00 órára értünk haza.
Egyébként a szerb autópálya díjakat is kártyával fizettem, minden gond nélkül, míg a macedónoknál egy 10 euróst adtam az első kapunál, melyből a kapus visszaadott 250 dénárt és egy 5 euróst.
Most ennyi jutott eszembe, ha valakinek kérdése van, szívesen válaszolok.
Jó utat és jó pihenést az ezután indulóknak.
Pierkardán ez már régen megtörtént. Én azért vagyok bajban, mert mindig helyi valutában fizetek és jobb lett volna ha csöndben maradok.
Djbobo a Belgrád-i építkezés gyakorlatilag kész van, gyorsan át lehet jutni, csak Száva hídnál van kisebb tumultus néha. Május óta én is arra járok, eddig még nem volt probléma, főleg hogy a 3,5 to-nál nehezebb járműveket elterelik.
Van valakinek konkrét infója,vagy tapasztalata arról, meddig kell érvényesnek lennie a személyi igazolványnak SRB-MKD útvonalon? Leellenőriztettem mindenkivel az érvényességét a személyinek, de az egyik útitársunk most szólt, hogy októberben lejár neki. Júl 26-án indulunk,Aug 6-án érkezünk. Lehet ebből probléma?
#2063292013-07-10 11:57:58 Válasz a #206310. hsz-ra
Próbáltam utána nézni korábban, de mindenhol csak azt találtam, hogy "érvényes" személyi igazolvány szükséges. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy az a lényeg, hogy érvényes legyen.
Nincs más a feltétel a Szerb nagykövetségünk honlapján, sem a Konzuli szolgálat honlapján sem.
Ezen oldalak Macedón változatán sem.
#2063322013-07-10 12:46:03 Válasz a #206329. hsz-ra
Útlevélnél a beutazás kezdetétől számítva 6 hónapig kell még érvényesnek lenni. Mivel a személyi helyettesíti az útlevelet annak is 6 hónap.
A beutazás feltételeinél biztos megtalálható az infó, de lehet hogy még nem személyi hanem útlevél szerepel benne.