Nálunk a görögök a benzinkútnál elfogadták volna a VISA kártyát Nei Pori mellett a fõúton, de az nekünk nem volt. Pedig több matrica ki volt ragasztva mit is fogadnak el, de ezt õk nem vették figyelembe.
Tény: a görögöknek KP. kell, pedig minket itthon már ráneveltek a kártyahasználatra.
Igen, mert ha kártyával fizetünk a bank 3 % jutalékot számol fel és ezt nem szeretik a kutasok (sem). Megodlás, ha dombornyomásu kártyád van sajnálkozva széttárni a kezed, közölni, hogy nincs KP, húzza le a kártyád a mechanikussal.
Boldogtalan lesz a Drága Ember, de nem tehet semmit.
Hát dombornyomásu kártyánk is van, de ezt a manõvert nem volt merszünk megtenni. Én azért bízom benne, hogy a görögök is fejlõdnek lassan és megszeretik õk is a kártyát. Bár én már évek óta azon mosolygok, hogy mi itt görcsölünk az EU elõírásainak hiánytalan betartásán, õk meg régebben ott vannak és sz...nak az EU fejére. Szóval szerintem õk csak mennek a saját fejük után, nem foglalkoznak azzal amivel nem akarnak.
Sziasztok!
Tegnap érkeztünk haza Korfuról autóval, Szerbián, Macedónián keresztül mentünk-jöttünk. Igaz, éjjel utaztunk, de mi rendõrt alig láttunk. Teljesen sima utunk volt, 18 óra alatt itthon voltunk.
A határokon odafele kellett talán negyed órát várni, visszafelé percek alatt ment minden. Semmi negatív tapasztalatról nem tudok beszámolni.
Nixi!
Háát, nem vagyok a számok embere, remélem, Jox segít majd!
A komp 13.15-kor indult Igoumenitsából, és másnap 8-kor már egy bp környéki nagyáruház kapuit döngettük, reggeliért.
Sziasztok!
Mi idén megyünk elõször autóval és lenne három kérdésem. Jó pár oldalt visszaolvastam már, de nem láttam ezekre konkrét választ.
1. Szerbiában-Macedóniában-Görögországban is 50-90-130 km/h a mérvadó sebességhatárok? Valahol olvastam itt 60 km/h-t Macedóniában, ez egyedi eset vagy ott annyi a lakott területen megengedett?
2. Mennyire veszik komolyan külföldön a biztonsági öv bekapcsolását a hátsó ülésen? Máshol is kötelezõ, mint elméletileg nálunk?
3. A Thesszaloniki - Kalambaka (Meteora) útvonalon kell-e autópályadíjat fizetni? Saját okoskodásom alapján egyszer kell 2 eurót, de ezt így konkrétan sehol nem láttam leírva.
Elõre is köszönöm a válaszokat!
1./ Nem szép tõlem, hogy nem jegyeztem meg, de kicsit sokfelé jártam mostanában.
A határon belépéskor táblán jelzik a sebességhatárokat, de általában a településeken is.
Vannak egyedi esetek lakott területen, de tábla jelzi.
2./ Passz… Mi kettesben utazunk. (Talán jobb, ha bekötitek.)
3./ Két helyen kell fizetni 2 Eurót Larissáig.