Csak elméletben: ha görögül rendel az ember, akkor azt kellene mondani, hogy mía/mnyá C... Cola, illetve mía/mnyá ice tea vagy éna-val használják?
Elõre is köszönöm!
JORGOS: Jo hogy nem irtal az udito nevet mert ez REKLAM lenne!
Ha gorogul rendel az ember,
"mia/mnya" COCA COLA, mert nonemu. A PEPSI COLA is az.
A LIPTON ICE TEA (τσάι) pedig, semlegesnemu. Ileynkor az "ena" szot kell hasznalni. Ezek szerint:
"Μία κόκα/πέπσι κόλα παρακαλώ" (Egy kolat kerek)
"Ένα ice tea παρακαλώ" (Egy jeges teat kerek)
Igy tokeletes. Azt hiszik majd hogy gorog vagy.
(Ilyeneket tessek inni - a TRAUBISODA-t ugy se ismerik...)
Az é-vel (én legalábbis azzal szoktam ). Ha utána egy mássalhangzót ütsz le, ráteszi a hangsúly-jelet.
Stratos: Így van! De az é után inkább magánhangzóval próbálkozzatok, különben inkább aposztrof sikeredik a dologból... bár én erre az á-t használom inkább (nem tudom helyesen-e?)
A σ'αγαπω és az αγαπω σενα gyakorlatilag ugyan azt jelenti, ugye? Szeretlek (téged)
Stratos: Nem σενα, hanem εσένα(νε) jelenti azt, hogy téged, tégedet (tárgyesetben).
Az alanyesete az εσύ = te. (lásd a Mohay szótárban!)
Azt hogy: szeretlek téged, vagy téged szeretlek, az végeredményben ugyan azt jelenti a magyar nyelvben is, csak a hangsúly miatt kaphat más értelmet, ha szavak sorrendje más!
Persze, igazán az (εσένα) σε αγαπώ (téged) szeretlek a használatos (Az aposztrofos változat rövidítés, mint az angolban szokás). De szerintem, elõfordulhat az αγαπάω εσένα változat is.
Köszi!
Ésa "tis"? Akkor mutatónévmás? vagy határozó szó?
Stratos: Nem tudom minek "híjják", de ha a dolgot egy férfi tudomására kellene hozni, akkor "Pesz ton" lenne, és nem "tisz"... (talán birtokos jelzõ? Sose voltam jó nyelvtanból! )
Pes tis- mondd azt/azokat. Valami ilyesmit jelent szerintem. " Πες" α Λεω ( beszél, mond) ige felszólítva.
Stratos: A felszólító mód helyes, de aztán a felszólítást, hogy: Mondd meg neki! - egy nõnemû lénynek ( a "tis" az ezt jelenti) - kell megvallani, azt a bizonyos dolgot neki elmondani, hogy a nõ tudjon róla...
Jorgos,volt hozzád 1 kérésem a görög zenék,elõadók topicban.
Nem tudom hogy észrevetted-e vagy sem,örülnék neki ha tudnál válaszolni rá,a 39739-es beírás volt
Köszönöm
(Jorgos: OK, mar valaszoltam ra!
39739 beiras kozott, csak 1et nem vettem eszre!)