Élménybeszámolók
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
Hozzászóló Üzenet
# 16
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Csz75
Törzstag
Törzstag
675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97967 Üzenet linkje2009-05-06 12:11:45  Válasz a #97890. hsz-ra

Szia Szepeva!

Nagyon klassz a beszámolód, élvezet volt olvasni. icon_smile.gif
Mennyibe került ez az utazás?

# 17
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97948 Üzenet linkje2009-05-06 10:24:07  Válasz a #97890. hsz-ra Előzmény #97890

Kedves Éva!

Nagyon tetszik az élménybeszámolód, jöhet a folytatás! Személyesen nem szeretnék Egyiptomba menni, így legalább általad végigjárhatom a nevezetességeket.

# 18
Marcsi62
Aktív fórumos
Aktív fórumos
112 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97916 Üzenet linkje2009-05-05 21:49:48  Válasz a #97890. hsz-ra Előzmény #97890

Kedves Éva!
Nagy érdeklődéssel olvastam élménybeszámolód,s várom a folytatást,nagyon klassz így olvasni,hogy tudom mit láttatok,felidéződnek a hangok,illatok...!Első nap volt Veletek Mariann,a többi napon Mária kísérte a csoportot?És "Szami",Felső Egyiptomban Ő volt a képviselő?A Tulipp hajóval utaztatok?Ezer kérdésem lenne..
A benyomásunk:Egyiptom ég és pokol,fekete és fehér ,ezáltal kelt mély benyomást az ott megfordulókban.Nekünk,-kiheverve a "fáraó átkát" s ezzel feledve a kellemetlenséget,életre szóló élmény lett!!
Nagyon várom a folytatást!
Marcsi

# 19
Szepeva
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
494 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97890 Üzenet linkje2009-05-05 19:57:58 

Régi vágyunk teljesült a 2009. április végi Egyiptomi úttal.
A konkrét elhatározás októberben született meg. Az irodák ajánlatait összehasonlítgatva a Fehérvár Travel mellett döntöttünk. Miért? Mert az ő kínálatában a belföldi hosszú utak repülőgéppel szerepelnek, valamint indulástól érkezésig saját idegenvezetője is kíséri a csoportot. Novemberben jeleztem az irodának a februárra vagy márciusra szóló utazási szándékomat, de (ebben a válságos időben) egyik időpontra sem volt már hely, így elfogadtuk az áprilisi indulást. Véletlen egybeesés, hogy a születésnapomon utazunk!

Első nap (kedd): 16:40-kor indulunk az Egyipt Air menetrend szerint közlekedő Embraer 170 típusú gépével a Ferihegyi repülőtérről Kairóba (Al-Káhira, Cairo, Al Qahirah), a mohamedán világ legnépesebb városába. A gépen arabos kaját kapunk: csirkemell filé, zöldségek, olajbogyó, kenőmájasféle, kétféle felvágott, fetasajt, töltött szőlőlevél, sós-és édes süti, bőséges üdítőital választék, kávé, tea. Este 8-kor landolunk. Handi, a kinti képviselő egykettőre beragassza az útlevelekbe a vízumot. Nehézkes a továbbindulás, mert egy bőröndöt valakik elcseréltek, aztán arabok sorba rakatják a bőröndöket, vámolni akarnak. A baksis megteszi hatását, indulhatnánk, de nem indulhatunk, mert kézi kocsira pakolják az összes cuccunkat és erőszakkal kihúzzák a buszunkhoz. Kedves fogadtatás, de hát meg kell szoknunk, még tíz napot fogunk eltölteni ebben az európai ember számára különleges országban, ahol hatalmas a munkanélküliség, a szegénység és az analfabetizmus.
Buszunk végre elindul a szálloda felé. A széles utakon rengeteg az autó, az utcákon rengeteg az ember. Szikré nevű buszsofőrünket ez egyáltalán nem zavarja. A többi gépkocsivezetőhöz hasonlóan ő sem ismeri a sávokat. Ettől még meglepőbb, hogy Kairó lakosainak a száma sem ismert, valahol 17,5 millió és 23 millió között saccolják. Azon már meg sem lepődünk, hogy közlekedési lámpát nem látunk (állítólag van kettő a városban, de ritkán működik).
Két óra múlva elérünk a szállodánkhoz. Igazából ez már nem Kairóban, hanem a Kairóhoz tartozó Gízában van. Hosszan haladtunk a Nílus egyik csatornája mellett. Annyi szemetet, mocskot még életemben nem láttam, mint a csatornában és annak partján! Állítólag döglött tehenet csak azért nem láttunk, mert már besötétedett (férjem másnap világosban látott!). A szálloda viszont gyönyörű, szinte feledteti a környezetében látottakat. Az étterem tiszta, a svédasztalon hatalmas a vacsora választék.
Gyors zuhanyozás és a buszon vásárolt ásványvízzel történő fogmosás után eltettük magunkat másnapra.

Második nap (szerda) Reggeli 6 órától, fél 8-kor indulunk az óbirodalom uralkodóinak rejtélyes sírjaihoz, a piramisokhoz. Útközben felszáll a buszunkra Mária lánya Marianna. Marianna anyja magyar, apja arab, ő már Asszuánban született. Végigmegyünk a piramisokhoz vezető egyenes úton, mely 1869-ben, a Szuezi-csatorna átadásakor épült.
Egyiptomban 97 db piramis van. Az ókori világ 7 csodája közül mára csak a Gizai Piramisok maradtak meg. A legnagyobb Kheopsz piramisa valamennyi síremlék közül. El tudjuk képzelni, hogy milyen csodálatos látványt nyújthattak a piramisok, melyeket a Moqattam-hegységből származó csiszolt kőlapok fedtek. Ma ezek már nem láthatóak, csak az a 2,3 millió, egyenként 2 és fél tonna súlyú mészkő tömb, mellyel nem bánt el az idő vasfoga. Khephrén piramisa majdnem olyan magas építmény, mint apjának, Kheopsznak a piramisa. Ma 136,5 méter. Mivel magasabbra épült, még nagyobbnak is tűnhet. Khephrén piramisának csúcsán megmaradt a borítás. A kőlapok fent fekete színűek, alatta világos mészkő, ez alatt pedig csiszolt rózsaszínű gránit volt. A sírkamrát 1818-ban Giovanni Belzoni találta meg, de a gránitszarkofág sajnos itt sem maradt érintetlenül az utókorra, már az ókorban kifosztották őket. Ebbe a piramisba lehetőségünk lett volna bemenni, de Mariann szerint nem érdemes, mert mindössze 35méter járható erősen meghajolva, látnivaló meg a kövön kívül semmi, a hőmérséklet pedig kb. 10 fokkal magasabb a kintinél, mi meg kint is nehezen viseljük a forróságot.
Mükerinosz (Menkauré) piramisa A 62 méter magas piramist fedő alsó gránitlapok, valamint a keleti oldalon található halotti templom romjai megmaradtak. Egy 9. századi kalifa megpróbálta lerombolni a piramisokat, melyet ezzel az építménnyel kezdett. A piramisból 170 000 kőtömböt tudott eltávolíttatni, ezért nyolc hónap után feladta próbálkozását.
A délen fekvő mellékpiramisok a király rokonainak síremlékei voltak.
Európai ember számára egy kicsit félelmetes látvány a megszámlálhatatlanul sok katona és turistarendőr, többségükön ott lóg a géppisztoly is. Némelyikük páncél pajzs mögött áll vagy éppen alszik a pajzs mögötti széken, mások meg szanaszét a sivatagban tevehátról őrzik a turistákat. Meglepő, hogy még a turista rendőrök is felajánlják a fényképezkedést, persze baksis várnak érte. A kis piramis, képeslap és egyéb apróságokat árulók azonnal megjelennek, amint megáll egy busz. Ha csöppnyi érdeklődést is mutatsz az árujuk iránt, nehezen tudod lerázni őket!
Sétálunk a tűző napon a piramisok között, majd buszra szállva továbbmegyünk, hogy a forróságban megcsodáljuk a valószínűleg Khefrén fáraót oroszlántesttel ábrázoló Szfinxet.

Jól esik visszaülni a légkondicionált buszra. Míg utazunk, Mariann mesél. Egy temető mellett elhaladva elmeséli, hogy Kairóban alig van olyan temető, ahol ne laknának. A gazdagok hatalmas kriptákat építenek, némelyikben két rendes szoba is található, hogy amikor kimennek a halottaikhoz, ott ehessenek, ihassanak. Ugyanakkor rengeteg a lakás nélküli család, akiknek a gazdag megengedi a beköltözést a szobákba. Mi ebből nem sokat láttunk, mert a temetőt fal veszi körül, melyet néha megszakít a kapu nélküli bejárat, ahol a buszról bepillantva, egy borzasztó rendetlen utcakép látszott.
A következő megállónk a Citadella és az alabástrom mecsetként számon tartott Mohamed Ali Mecset volt. Mindkettő történetéről szóló ismertető közben Mariann megjegyezte, hogy az arabok alapvetően becsületesek, de olyan azért előfordul, hogy a mecsetből kijövet nem találja valaki a levetett cipőjét, mert annak „lába kelt”. Levontuk a tanulságot és levetett cipőinket szorosan kézbe fogva csodáltuk meg belülről a mecsetet.
Utunk ezután a Mohamed Al Fayed tulajdonában lévő parfümériába vezetett. Hibiszkusz teakortyolgatás közben saját bőrünkön szagolgathattuk a különböző virágokból, növényekből készített esszenciákat. Ezeket az esszenciákat Franciaországba viszik, a francia parfümök alapanyagát képezik, de testápolókba, különböző krémekbe is kerül belőlük. Az igazi jó parfüm 100ml-je 20ml esszenciát, 60ml alkoholt és 20ml desztillált vizet tartalmaz. Miket tudunk még meg Egyiptomban?
Nyilván mindennek ára van, így miután kellőképpen felcsigáztak bennünket a finom illatokkal, hát persze hogy vásárolhattunk is. 5ml esszenciának az ára bármelyikből 10 Eur.

Hogy a számunkra idegen bacik, vírusok okozta kellemetlenség miatt minél kevesebb futásra kényszerüljünk, kollektíve elsétáltunk a közeli patikába és 5LE pénzért (200,- ft.) mindannyian vásároltunk egy doboz Antinál nevű gyógyszert. A 42 fős csoportból nem akadt senki, aki a doboz teljes tartalmát hazahozta volna.

Miután túljutottunk a nagy bevásárláson, továbbutaztunk Kairó központjába és az Egyiptomi múzeumban megnéztük Tutanhámon aranyszarkofágját, ágyát, kempingágyát és a Királyok Völgyében 1922-ben megtalált sziklasírjából ideszállított egyéb kincseket. Sajnos ettől többre nem futotta már sem az időnkből, sem az energiánkból. A hőségben piskótára dagadt lábainkkal felmásztunk a buszra és visszamentünk a szállodába, ahol vár bennünket a mindenféle finomsággal megrakott svédasztal.

A szebbnél-szebb sütemények és torták között válogatva is folyamatosan arra gondoltam, mennyi gyönyörűséget rejteget ez az ország. Hihetetlen, hogy sétálhattam a piramisok között, láthattam Tutankámon sírjából a Kairóban kiállított csodálatos arany dolgokat, ugyanakkor nem bírtam elfeledni azt a szegénységet, piszkos sem, amit út közben nem lehetett nem észrevenni. Szinte szégyelltem magam amiatt, hogy ebben a szegény országban egy gyönyörű szép szállodában lakom és az a legnagyobb gondom, hogy melyik süteményt válasszam.

# 20
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97709 Üzenet linkje2009-05-04 20:43:19  Re:

Jox írta:
Ebbe a témába csak - nem görög - beszámolókat írjatok!
(Az egyéb kérdéseket és válaszokat ne ebbe a témába írjátok!)

Ide csak a beszámolót írjátok!!! icon_wink.gif

Ha nincs még, nyitok Egyiptomnak egytopikot.

# 21
Zsebkuty
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1375 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97596 Üzenet linkje2009-05-04 11:46:35  Válasz a #97586. hsz-ra Előzmény #97586

icon_lol.gif Szia,kedves Éva!!!
Sokat gondoltam rád,milyen lehetett neked Egyiptomban,mert kacérkodtam kicsit a gondolattal,hogy jövő nyár Egyiptom vagy Tunézia vagy Törökország legyen-e,de az uracskám nem akar arab országba menni,,,maradt"RODOSZ!!! icon_lol.gif Mit tegyek,mindig Görögország a végső verzió!!!Reméljük,el tudunk majd jövőre oda utazni,mert addig még sokminden van hátra...most idén pl.Zante.
Várom az élményeid,remélem,azért jól érezted magad! icon_lol.gif

# 22
Josza2
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1775 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97590 Üzenet linkje2009-05-04 11:04:22  Válasz a #97586. hsz-ra Előzmény #97586

Szia Drága Évi!
Isten hozott itthon. Már kezdtem aggódni, mert néztem, mikor kell hazajönnöd, de nem jelentkeztél.
Hát azért kár elmenni drága pénzen Egyiptomba, hogy elrontsad a hajót icon_lol.gif icon_lol.gif icon_wink.gif icon_rolleyes.gif icon_redface.gif .
Komolyra fordítva a szót , biztosan azért volt kellemes élményed is és ha kicsit kipihened Magad, majd szép beszámolót fogsz írni.
Sok puszi: Josza icon_lol.gif

# 23
Szepeva
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
494 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#97586 Üzenet linkje2009-05-04 10:45:44 

Szia mindenkinek!
Pénteken este megérkeztünk Egyiptomból, de azóta sem tudtam belépni, mert szórakozott valamit az internet szolgáltató, talán mostmár lesz kapcsolat. Rengeteg a lemaradásom, most jönnek az elmúlt két hét levelei is át, meg látom ti is írtatok szépen, csak győzzem olvasni.
Akinek indulás előtt nem volt alkalmam megköszönni a jókívánságokat, attól bocs, most utólag köszönöm.
Milyen volt Egyiptomban?
Rengeteget tudnék mesélni, de egyenlőre csak a lényeget, később jövök a részletekkel is.
Borzasztó nagy volt hőség, de legalább akkora az országban a szegénység és a kosz is. Ilyet én még nem láttam soha. Fínyásabbaknak nem való Egyiptom, legalábbis a körút nem. Ha csak nyaralóprogramra megy az ember, az más, mert a szállodákban nagyon kitesznek magukért.
Persze az arabok nem a precízségükről híresek, de a túristák elvárásainak nagyon igyekeznek megfelelni, ami többé-kevésbé sikerül is nekik. A Níluson az utolsó 40km-nél elromlott a hajó motorja, ezt 5 órán keresztül titkolták. Fogalmunk sem volt, miért állunk (napozni, fürödni lehetett a hajón). Ezért a kellemetlenségért még ott, az utolsó 4 napban kárpótoltak bennünket közösen az ottani iroda és a magyar iroda.
Majd még mesélek: szepeva

# 24
Josza2
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1775 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#91088 Üzenet linkje2009-02-25 08:40:18  Válasz a #91066. hsz-ra Előzmény #91066

Azért erősen megmorogtam magam. Mert rend a lelke mindennek és nem tűröm a lógást. Zéró tolarencia....meg munkafegyelem...icon_twisted.gif icon_wink.gif icon_lol.gif
# 25
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#91066 Üzenet linkje2009-02-24 19:29:21  Re:

josza2 írta:
Ki fogok kapni a főnökömtől, aki én vagyok. icon_twisted.gif

Azért remélem, megúsztad! icon_wink.gif

# 26
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#91065 Üzenet linkje2009-02-24 19:28:16  Válasz a #91003. hsz-ra Előzmény #91003

Kedves Josza!

Köszönöm szépen! Igazából csak úgy leírom, hogy mi történt, és örülök, ha tetszik! icon_smile.gif

Azt pedig remélem, Ti is fogjátok egyszer látni mindazt Spanyolországból, amit mi bejártunk és fordítva, mi is fogjuk látni mindazt, amit Ti már láttatok! icon_smile.gif Nagyon szép ország és hát azon a részen, ahol Ti voltatok, rengeteg kihagyhatatlan hely van.

# 27
Josza2
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1775 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#91003 Üzenet linkje2009-02-23 16:12:23  Válasz a #48250. hsz-ra Előzmény #48250

Kedves Haspók!
Fantasztikusat alkottál megint andalúziai beszámolóddal. Komolyan gondolom, hogy bármivel foglalkozol írnod érdemes, vagy mellette, vagy főállásban. Prímán volt szerkesztve és csodásak a képeid is.
Nekünk is volt egy nagy spanyol körútunk autóval, de Andaluziáig nem jutottunk el.
Blanes- Barcelona- Tarragona- Valencia- Alicante- Madrid- Zaragoza- Barcelona útvonal.
Nagyon köszönöm. Most vettem csak észre, de egy húzásra elolvastam, mert annyira élvezetes. (pedig igen csak sok dógóm lenne) icon_redface.gif icon_rolleyes.gif icon_wink.gif Ki fogok kapni a főnökömtől, aki én vagyok. icon_twisted.gif
Üdv: Josza

# 28
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#90803 Üzenet linkje2009-02-20 17:53:35 

Nem lesz második kiadás icon_smile.gif hogy miért azt leírom a könyvem topikjában...
# 29
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#90801 Üzenet linkje2009-02-20 17:44:28  Válasz a #90791. hsz-ra Előzmény #90791

Na akkor megvárom a folytatást! icon_smile.gif A könyved második kiadásánál majd talán elszánom magam én is. icon_wink.gif
# 30
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#90791 Üzenet linkje2009-02-20 16:31:29  Re:

Haspók írta:

Könyvről egyelőre nincs szó, még csak ködös elképzelés szintjén sem. Jó lenne, de... majd talán egyszer, valamikor... ha egyáltalán... icon_smile.gif

Nálam is pontosan így kezdődött. icon_smile.gif icon_smile.gif icon_wink.gif

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
<   1 2 3 4 5   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu