ferrari!
Jó kérdés! Nekem ez még nem jutott eszembe, de utána kellene nézni megoldható-e. Valamelyik nap néztem a virágosnál bougainvilleát szemtelenül drágán és hervasztó állapotban. Hát kihagytam. Anyukámnak volt egy cseréppel, meg is kérdezem legközelebb, hogy megvan-e még. Ha igen õ lesz a próba alany.
Hú de nagyon nincs kedvem dolgozni! Inkább szétnéztem egy kicsit:
Bougainvillea szaporítható fejdugványozással, de elég nehezen gyökeresedik, nyáron gyökereztetõszer és talajfûtés szükséges.
Más adatok szerint:
A murvafürtöt dugványgyökereztetéssel lehet szaporítani. Erre a tavasz a legmegfelelõbb idõszak, amikor a levágott félfás ágakat tõzeggel kevert homokba tûzzük, és átlátszó fóliával vagy üveglappal takarjuk. A nyár végén lemetszett, arasznyi méretû, fás ágak is jól gyökeresednek.
A murvafürt (Bougainvillea) Dél-Amerikából indult hódító útjára, ahol az a mondás járja: "ültesd el, öntözd, és felejtsd el", arra utalva, hogy sok gondoskodást nem igényel - legalábbis a déli féltekén.
A murvafürt tizennégy alapfajából mára több százra tehetõ a nemesített fajták száma, a hófehértõl a mélybordóig, a színskála teljes palettáján. Vannak trópusi fajok, ezek fellevelei oválisak, a levelek mélyzöldek és nagyok. A mediterrán fajok, amelyekkel a tengerparton is találkozhatunk, apróbb virágúak, felleveleik csúcsosak és lombjuk fûzöld. Ez utóbbiakat érdemes idehaza nevelni, zömmel ezeket kínálják a hazai kertészetek.
Én hoztam egyszer bouganvilleát is, de még a buszos utat sem élte túl, hazáig elfonnyadt
Erre felé lehet gyönyörû ciklámen színû, legalább már 20 centire nõtt bouganvilleát kapni, csak 5 Euróért. Sokat szemeztem már vele, csak nem lenne hová tennem
Nem tudom, hogy mennyire élné túla leander a begyömöszölést egy táskába, meg a víznélküliséget. Végülis ki lehet próbálni.
Andi
Ezek szerint bouganvilleával nem érdemes kísérletezni. Lehet, hogy egyébként sem bírná a mi klímánkat.
Andi! Nem is úgy gondoltam, hogy begyömöszölöm a táska legaljára, hanem a kézipoggyászban.
Sziasztok!
Én tavaly kaptam a páromtól egy cserép bouganvilleát sok-sok virággal. Míg meg nem szokta a helyét ledobta a virágait, de késõbb gyönyörûen elkezdett új hajtásokat is hozni, és a télen is többször virágzott. Most kb. 50 cm magas és virágzik megint. Nem szabad sokat öntözni, elég egy héten egyszer vizet adni neki. Kéthetente adok egy kis tápot is neki.
A bouganvilleával az a gondom, hogy csodásak a falra futtatva, de itthon egyrészt meg kell oldanom a teleltetését és kordában kell tartanom a növekedését. Ha egyszer sikerülne egy üvegházat készítettnem jobban be merek vállalni ilyen növényeket, de most még az anyukámhoz kell bekönyörögnöm a gránátalma fámat is( 50 km távolságra). Márpedig nálunk nem igazán alkalmas a lakás a teleltetéshez. Nekem a nyár sem nyár 30 fok alatt, télen pedig haldoklom, csak a jó meleg lakás ad kis menedéket. Nekem olyan növény kell, aki kibírja a téli 25-28 fokot is. ( A gázszámlámat nem hozom szóba) Tényleg venni kellene egy jó kis házat Görögországban.....
Hol lehet kapni bouganvilleát? Leandert sok helyen láttam, de bouganvilleát még sehol.
Azért próbálkoznék vele, hátha megmaradna.
Valcsi! A Tied milyen színû?
Azt nem tudom hogy hol vette a párom, de megkérdezem tõle és megírom. Az enyém pont olyan színû, mint a Jox által feltett elõbbi képen látható bouganvillea.
Ez a kép nagyon szép. Sok hasonlót rakj még fel. Rajongok a növényekért! Már így is arborétumot csináltam a lakásból s ezzel az õrületbe tudom kergetni a családot!
Buoganvillea a budai Skálapiacon szokott lenni alul a virágárusoknál, meg már OBI-ban is láttam.
A virágrajongóknak még nagyon tudom ajánlani a Budapesti Kertészeti Egyetem virágvásárát, ami minden évben (nem emlékszem pontosan, már 4 éve nem voltam, de elõtte minden évben) azt hiszem májusban van egy héten át az Egyetem (Villányi út, a Móricz Zs. körtértõl két megálló 61-es villamossal) kertjében. Van belépõ is. Ott mindenféle növényt megvehettek, én mindig ott vettem a kaktuszokat, meg a pálmákat és ott mindig volt rengeteg leander és Bouganvillea is. Nagyon jó rendezvény és olyan ritka, szép dolgokat is láthattok (vehettek is, ha van rá pénzetek) amiket amúgy ritkán találtok máshol.
Mostanában kell, hogy legyen a vásárhét. Ha valaki esetleg tudja, mikor, ide beírhatná.
ferrari!
Írd be a keresõbe és kiad egy csomó helyet ahol árulják. Mivel fõistenem haza érkezett nincs idõm neked kikeresni, de emlékeim szerint elég változatos árban és szinben kínálják.