Andi ezek is észerboltban árultak amit a Dóri ír, nem pl. vázásnál árult láncok. Itt drágább ékszerek is találhatók, és ez mellett vannak feltekerve ezek a láncok.
Csak én annyira nem értek az aranyhoz, hogy nem merek vásárolni. Bár egy ezüst karkötõ, ami jellegzetes görögmintával volt készítve, hát megdobogtatta a szívemet. De ezekszerint a Dóri leírása alapján, és a Te példádon okulva nyugodtan megvehettem volna Paralián.
Én vettem pár évvel ezelõtt utcai árustól arany karkötõt.Cm-ben volt meghatározva az ára,de megmondta,hogy 8 karátos arannyal van futtatva.Szerintem korrekt volt.2 hét múlva megyek Sartira,szeretnék egy nyakláncot,de csak ékszerboltban fogom megvenni.
Hát a Paráliai ékszerboltban már törzsvásárló vagyok, jókat beszélgetünk a szõke hölgyel aki már 6 éve ott dolgozik. A kislányok mindig váltják egymást, de minden évben találunk ott a környékünkön lakó eladót.
Jó dolog, hogy már lehet náluk kártyával is vásárolni, így jobb az euro árfolyama. A Hellasz apartman házzal szembeni boltról írok most a félreértés elkerülése végett. Itt 1 gramm ezüst 1 euro, a legtöbb platinával van bevonva ami nekem lelkes gyógyvíz pártinak nem egy hátrány, ezek nem feketednek be. Az arany árát nem tudom, de két láncért és medálért ha jól emlékszem 77 eurot fizettünk. Nem tudom a pontos árat, mert ennél jóval többet fizettünk, de a többi ezüst volt. Gondolom a számla nagysága végett még egy görögmintás ezüst nyakláncot is kaptunk ajándékba.
De igazán szép ékszerrel Skiathoson találkoztam. Hihetetlen gyönyörû darabok voltak, még annak ellenére is bevállalnám, hogy aranyból voltak. De már nem akartam annyi pénzt ékszerre költeni.
24 karátos arany-titán ötvözet 80-20%-ban. Nem kopik és nem feketedik. egy dolgot nem lehet vele újra nem formálható. Miután mindenki egyéni darabot választ, azért veszi mert nem akarja beolvasztatni.
Na akkor utcai szuvenírárusnál inkább nem, de ékszerüzletben most már biztosan megveszem azt a láncot újból, amilyen a bokaláncom volt. Amúgy én eddig minden évben görögmintás gyûrûket, karkötõt stb. vettem. Teljesen bele vagyok zúgva ebbe a mintába. Ha lesz egyszer saját lakásunk, a tapéta vagy festékszegélyt mindnképp olyanra akarom
El kéne már mennem valahova északra is, mert a szigeteken jóval drágább az arany. Itt írja a Dóra, hogy 40 Euróért milyen láncot vett. Én tavalyelõtt 150 Euróért vettem Nafplioban a karláncom, ami Dóra leírása szerint talán mennyiségre a fele lehet az övének. Ugyanaz a lánc Santorinin 300 Euro lett volna. Megpróbálom lefotózni és betenni a képet...
Most egy kis árösszehasonlítás:
- a elsõ gyûrû (delfines) Toloban 19.000 Drachma volt (sajnos nem emlékszem, hogy volt a váltás, mennyi forint lehet ez) 1997-ben
- ugyanebben az éven a kézépsõ gyûrû (az 5 közül) csupán 5000 Drachma volt, Stavrosban!!!!
- a jeggyûrû pár tavaly Samoson (belül fehérarany, kívül sárga) 130 + 120 Euro volt, összesen 250
- az uttolsó (képen balról a negyedik) volt életem legnagyobb aranyvásárlási szívása: a görögmintás gyûrû (állítólag, papíron is adtak egy igazolást ott) három mini gyémánttal és fehár arany résszel 150 Euro volt 2002-ben, de a fehér arany rész egy itthoni takarítás során hipp-hopp eltûnt...mégis ez az egyik kedvenc gyûrüm, de nem tudom, hogy valódiak lennének-e a gyémántok...
Éppen ez az, hogy a régi drachmás árakat már én sem tudom, de ha jól emlékszem, 100 DM-ért kb. 10.000 Drachmát adtak. 100 DM meg akkoriban olyan 13.000 Ft volt... tehát a delfines gyûrûvel szerintem úgy átvágtak, mint ide Buda...
A karát számát lehet tudni az aranyba belenyomott számból:
585 = 14 katátos
750 = 18 karátos
ha ezek a számok nincsenek valahol beleütve, akkor az valszeg nem is arany
én görögben eddig még csak 14 karátost vettem...