Ne haragudj Kokszi, hogy beleszólok. Görögországban nem mérgező a csapvíz, sőt ottélők közül többen is mondták, hogy sok településen ez hegyi forrásvíz, ami kimondottan egészséges. Persze az is igaz, hogy sok másik helyen meg nem megfelelő higiénikus tisztítási folyamaton megy keresztül, míg a csapba megérkezik és abból kifolyik. Az elmúlt évek során itt annyni sok vélemény volt mát plusz-mínusz is.
Eszembe nem jutott még soha, hogy ne azzal mosnék arcot, fogat, gyümölcsöt, sőt még főzök is vele és jégkockát is mindig szoktunk csinálni belőle. Egyetlen görög nyaralásom során volt (a 11-ből) hasmenésem, de azt sem lehet tudni, hogy a víztól vagy mástól volt-e.
Üdv: Andi
Nekem sem volt eddig gondom a csapvízzel.De AgniTolo irására csak egy ilyen ,buta kérdés özön jött ki belőlem ! Ha valóban olyan rossz a víz ahogy írja akkor még fagyit sem eszem csak Budafok-hároson tolóhoz legközelebb.
#1023662009-05-30 09:03:38 Válasz a #102345. hsz-ra
Sziasztok
egy kis kiegeszites csapviz ugyben
Vannak Gorogorszagnak olyan teruletei ahol a csapviz ihato peldaul Athenban de azert hogy ihato legyen a biztonsag erdekeben erosen klorozzak aminek jellegzetes izet es szagat mindenki eszreveszi.
Vannak olyan teruletek is ahol termeszetes forrasbol szarmazik a csapviz (peldaul Lutraki )de ez az a keves kivetel ami erositi azt a szabalyt hogy a gorogorszagicsapviz NEM IHATO !
Ez fokozottan ervenyes a szigetekre es sajnos Tolora is elhihetitek nekem hogy mi akik itt elunk nem hagynank magunkat becsapni es evekig fizetni a vizert ha az nem lenne szukseges.
A vizet folyamatosan vizsgaljak es vannak olyan idoszakok telen amikor fozeshez jo a csapviz a jelen pillanatban(az utolso vizsgalat szerint )meg fogmosashoz sem ajanljak.
Van egy forras is Toloban amelynek vizminosege szinte nagyon valtozo fugg az az evben hullot csapadekmennyisegtol es meg sok minden mastol de julius augusztus szeptember honapokban amikor egyaltalan nincs eso es nagy a hoseg akkor az sem hasznalhato meg fozesre sem.
A helyiekre sajnos egyaltalan nem jellemzo hogy sporolnanak a novenyvedoszerekkel , a csatornarendszer annyira elavult hogy folyamatosan gondok vannak vele es a szemetet is sokszor nem megfeleloen kezelik.
Ha csak ennyit valaki atgondol logikusan kovetkezik belole hogy a csapviz azert megsem lehet annyira tuti.
Mi mindig kovetjuk az aktualis hireket es minden heten pontosan megmondjuk a vendegeinknek hogy mire hasznalhato a viz de az biztos hogy ivasra SOHA.
A gyumolcsoket mosas utan lerazogatjuk a vizcseppektol es papirtorlovel letoroljuk fogat pedig a kritikus idoszakokban uveges vizzel mosunk.
Aki eddig itt nyaralas alatt csapvizet ivott es nem lett semmi baja annak siman mazlija volt es kifogott egy olyan idoszakot amikor a viz nem annyira volt gazos mint altalaban.
A suncipo sem trukk mi rendszeresen jarunk az utasainkkal a dokihoz tuskeeltavolitasra
De vegeredmenyben eljen a demokracia mindenki termeszetesen azt csinal ami jolesik neki es ha valaki ugy dont hogy az egesz evben varva vart nyaralasat hasmenessel es /vagy kotessel a laban betegen tolti akkor az az o szive joga !
udv
Kriszta
#1023672009-05-30 09:09:23 Válasz a #102341. hsz-ra
SZia
a jegkockat a jegestol veszik az uzletek es tisztitott vizbol keszul otthon pedig uveges vizbol csinaljuk a fagyi pedig szinten nem csapvizbol van,hiszen nem az a cel hogy az emberek megbetegedjenek tole hanem az hogy visszajojjenek es megvegyek.
Ha azt latod hogy valamelyik uzletben csapbol jon a viz amit hasznalnak akkor az azt jelenti hogy sajat szurorendszer van felszerelve.
A kavegepeken is szurorendszer van hiszen ha a helyi vizzel mukodnenek akkor par ev utan dobhatnak ki annyira kemeny a viz.
Kedves Kriszta!!!
Nagyon szépen köszönöm ezt a szép leírást.Igyekszem betartani!De volna egy kérdésem ez irányába,hogy a frappé mellé adott víz akkor az mi?Arra gondolok hogy csak vízet adnak vagy lédiges szűrt víz?
Üdv:Robi
De vegeredmenyben eljen a demokracia mindenki termeszetesen azt csinal ami jolesik neki es ha valaki ugy dont hogy az egesz evben varva vart nyaralasat hasmenessel es /vagy kotessel a laban betegen tolti akkor az az o szive joga !
udv
Kriszta
Köszönöm a pontos tájékoztatást
Nem akarnék szőrszálhasógatónak tűnni, de nem lenne szerencsésebb fogalmazás, hogy " ha valaki úgy dönt, hogy ezen információ birtokában megkockáztatja, hogy...."
csak mert itt többen jelezték, köztük én is, hogy a csapvíz fogyasztás ellenére, valamint sün cipő nélkül sem volt semmi problémájuk. Bár lehet, hogy én is a szerencsés kevesek közé tartozom
S ha jól értelmeztem a soraidat, akkor a problémák megléte függ a nyaralás helyszínétől és időpontjától is.
jó kis vita alakult ki... szerintem a gyakorlatban úgyis mindenki maga dönti el az adott helyen, hogy mit iszik... Nekünk tavaly Krétán eszünkbe sem jutott, hogy a csapvíz ne lenne iható, az egész szigeten ittuk, bárhol voltunk. (Mondjuk mi itthon is csapvizet iszunk, fölöslegesnek tartom, hogy műanyag flakonos vizeket vegyünk.)
Az idei úticéljaink közül csak Santoriniről hallottam, hogy ott egyáltalán nem iható a víz (mivel sós tengervízből van), a többi helyről egyelőre még nem. Hogy a Peloponnészoszon mit fogunk inni, azt még nem tudom, de majd utólag megírom.
A strandcipő sztem hasznos ha olyan parton van az ember, ahol gyakoriak a sünik. Ha nem, akkor viszont nem árt figyelni. Nekünk tavaly nem volt (egyelőre még most sincs), de a vízből kifelé és befelé jövet azért mindig figyeltük, hogy hova lépünk.
Ez nem vita, csak eszmecsere.
Kriszta és Ágni tudják ezt a legjobban, én el is hiszem nekik, hiszen ott élnek. Én nem Tolóról beszéltem, hanem általában Görögországról.
Én is kerülöm meginni az ottani vizet, de minden másra használom, a víz a mindennapi életünk része, más földrészeken sokkal sokkal rosszabb minőségű, szennyezett víztől sincs az embereknek baja.
A süncipőről meg annyit, hogy aki köves vízben mászkál, nézzen a lába elé. 11 görög nyaralás alatt még sünös vízben sem léptem soha egybe sem, ehhez szerintem tehetség kell. Köves aljzatnál mi is hordunk cipőt, homokosnál nem.
De mindeki a maga félelmei mértékével arányban dönt és ez így van rendjén.
Több mint 10-szer jártam eddig Görögország különböző tájain, de szerencsére nem volt problémám a vízzel. Én is használtam fogmosásra, gyümölcsmosásra, jégkocka és zacskósleves készítésre. Inni is ittam időnként belőle, ha elfogyott a palackos víz a hűtőnkből, de szerencsére akkor sem lett semmi bajom, pedíg nagyon érzékeny a pocakom.
Véleményem szerint ivásra csak palockos vízet tanácsos fogyasztani, de minden másra megfelel a csapvíz is. Fogmosáskor nem nyeled le a vizet, amennyiben főzöl vele akkor viszont felforralod és akkor elpusztulnak az esetleges bacik.
Vettünk fürdőcipőt. Szóval idén már tuti, hogy nekünk is lesz, nem kell annyira figyelni, hogy hová lépünk (mert én azért féltem tavaly rendesen, amikor kavicsos parton voltunk, úgyhogy mindig alaposan megnéztem, hogy hová lépek, és láttam is azon a parton, hogy szinte mindenkinek ilyesmi volt a lábán).
Ilyen, csak tiszta fekete, nincsenek világoszöld csíkok benne:
Eddig csak homokos parton voltam, ott a sok apró rákra kellett figyelni és pont ezért gondolkdtam is a fűrdőcipőn, de valahogy eddig még mindig elmaradt a beszerzése...
Sziasztok!
Eddig 8x jártam Görögországba, csapvizet soha nem ittam. A zacskós levest, a nesszkafét csapvízből készítettük és fogat is azzal szoktunk mosni. Eddig még nem volt semmi bajunk, bár mi nem vagyunk különösebben érzékenyek.
Fürdőcipő viszont mindig van nálunk és több esetben jött jól, mert nemcsak a sünök ellen nyújt védelmet, hanem a parton lévő kavicsok ellen is.
#1024262009-05-30 16:39:40 Válasz a #102422. hsz-ra
Hát eddig nekünk is mindig elmaradt, tavaly is úgy voltam vele, hogy majd veszünk ott, ha kell... egy-két helyen jól jött volna, de azért nem volt vészes, figyeltünk.
De most ihletet kaptam a beírásoktól , rákerestem a neten, és mivel nem is drágán találtam, elszaladtunk megvenni. (Bár sajnos csak nekem kaptunk, úgyhogy a jövő héten, amikor állítólag újabb szállítmány érkezik, még teszünk egy kört, hogy beszerezzünk egy másik párat is.)