Szia Halaszer! Szerintem is úgy van, ahogy Kakadu írta! Mi tavaly szeptember közepén lemenekültünk a rossz idő miatt a Chalkidikiről "délre", konkrét cél nélkül. Pilion már régóta szimpatikus volt, úgy látszott, hogy ott már süt egy kicsit a nap. Volos környékén ebéd közben megnéztük a térképet, meg kérdezősködtünk a helyi erőktől, és mi is Kala Nerán kütöttünk ki. A víz csendes és meleg volt, ideális gyerekkel (is). Az öböl belső oldala végig sekélynek és homokosnak/aprókavicsosnak látszott. Más kérdés, hogy a rossz idő két nap múlva utánunk jött, de a víz még akkor is meleg volt, és alig hullámzott, csak a parton fáztunk. Lehet kapni fél asztalnyi nagyságú Pilion térképet a faluban, azon megtalálsz minden utat a "tulsó partra". Nem vagyok nagy búvár, de szerintem a belső oldal vizi élővilága nem lehet túl változatos. Egy biztos, Pilion gyönyörű hely, jövőre oda fogunk venni mi is!
#1424222010-07-04 17:19:18 Válasz a #142374. hsz-ra
Ugyan nem tőlem kérdezted, de talán egy kicsit tudok segíteni: ha fúj a szél (és ott elég sokat fúj!) akkor a keleti oldal keményen hullámzik, tehát a víz is "keveredik", soha nem olyan meleg, mint a belső oldalon. Mi Kala Nerában voltunk és ott nem hittem a szememnek, amikor a brahiból elvitt vízhőmérő 28 fokot mutatott.
A keleti oldal sokkal meredekebb, a part felett kb. 2-400 m magasan fut a parti út, ha tehát le akarsz emnni a vízhez kacskaringózhatsz a szerpentinen, a szomszéd öböl pedig úton 5 km. is lehet. Azon az oldalon csodás a panoráma, nagyon szép szinek vannak, de a víz hirtelen mélyűl és nagyok a hullámok is. Én két kisgyerekkel az öböl felőli oldalon foglalnék szállást és időnként mennék át a keleti oldalra snorkerezni - de ez csak egy vélemény!
#1423742010-07-04 13:13:11 Válasz a #140542. hsz-ra
Mangalor!
Megkaphatom én is a képeket, szövegeket, amit Mia?
Jól ismered a félszigetet, igaz? Te melyik részt ajánlanád Nekünk? Két kisgyerekkel megyünk, olyan öblöket szeretünk felderíteni, ahol nincsenek sokan, sziklás, így lehet sznorkelezni, de van apróbb kavicsos rész is, ahol a porontyok pancsolhatnak, kővárazhatnak... A keleti vagy a nyugati rész víz alatti élővilága a nyüzsgőbb? Melyik oldalon nyugodtabb a víz? És a víz hőfoka eltérő a két oldalon? Jól látom, hogy a keleti oldalon nem visz út, így ha a szomszédos öbölbe szeretnénk menni, akkor fel kell autózni a hegyre, és onnan vissza le?
#1423692010-07-04 13:03:10 Válasz a #140527. hsz-ra
Mia!
Boldog Szülinapot !
Kérdezősködnék még
A szállásotokról Mylopotamos mennyi idő alatt volt elérhető kb? Próbálom belőni a távolságokat/időket. Volt Pilion térképetek?
Azt írtad, hogy kár volt megállni útközben Platamonasban (lehet, hogy rosszul emlékszem a településre, de valahol a tengerparton), miért? Én is úgy tervezem, hogy délelőttre vízközelbe érnénk, és ott pár órás pihit iktatnánk be a déli alvás előtt. Hacsak nem tudsz valalmi elrettentőt...
#1410232010-06-24 15:31:10 Válasz a #141010. hsz-ra
Kakadu, még egy utolsó kérdés a kisvonat indulásával kapcsolatosan:
11 óra magyar vagy görög idő szerint?
Be akartunk menni érkezéskor Ana Lehonia faluba, de ha már megkaptuk itt a fórumon ezt a hasznos információt.....
#1410102010-06-24 14:10:44 Válasz a #141002. hsz-ra
Angie, most néztem a Google Earth-ön, kb. 2 km lehet a faluközpont a kisvasút végállomástól, csak azt nem látom, milyen szintkülönbség. A fiunk nagy túrázó, ő már biztos bírni fogja.
Légvonalban egyébként csak 400 m, de az út sokat kerül...
#1410072010-06-24 13:12:24 Válasz a #140997. hsz-ra
Kakadu! Köszi az infot...
Ez a kisvasút végállomás "messze van" engem is érdekelne, mert 2 és 5 évesek a kicsik. Kb. hány km? És visszafelé mikor jön? És ez a menetrend vajon augusztusban is érvényes???
Megtennéd, hogy megkérdezed, hogy aug közepén mennyiért adják ki a szállásadóid a lakot? Stúdió? Esetleg ha camp felé jársz, és látod kinn az árakat, és pont van nálad kéznél toll meg papír, és... jaaaaaahj. Bár gyanítom, hogy hasonló árakkal üzemelnek. Inkább az lenne még érdekes, hogy melyik a kisebb, eldugottabb, nyugisabb camp.
#1410022010-06-24 12:56:56 Válasz a #140998. hsz-ra
Kakadu, köszi az infókat a vonatról.
Az állomás azert csak nincs annyira messze, hogy a négy éves fiúnkkal nem tudnák besétálni egy ebédre a faluközpontba?
#1409982010-06-24 12:38:46 Válasz a #140824. hsz-ra
Szia Mia!
Az árak nagyon barátiak, a klíma teljesen természetes, hogy benne van az árban, ezzel nem is próbálkoznak. Kevés a turista, rengeteg a szabad szállás, sztem tök felesleges előre foglalni, pláne, mert itt direkt megnéztem egy-két olyan helyet, amit otthon láttam és a fotók eléggé meg voltak csinálva
Akiket érdekel: a kisvasút minden szombaton és vasárnap indul 11-kor.
A célállomás nagyon szép kis falu, de a végállomás a falu szélén van és minden "látnivalótól" igen csak messze van
Nagyobb üzletet (Volost nem számítva, ami közlekedésileg a nagy halál kategória még vasárnap is) Agriában van, egy helyi Spar. Posta szintén ritkaság a szigeten, ezt is itt találtunk a templom mellett és Miliosban nagyon eldugva és ritkán nyitva.
Kala Nera előtt két kemping is van, árakat nem tudom.