Akkor értem már, hogy miért nem válaszolt nekem Antero!)
Pont "melegváltásban" voltunk Krétán...
Nekünk nagyjából rendben volt minden, egy-két dolog nem volt tökéletes, de errõl majd késõbb értekezem. Egyébként nem olyan fontos dolgok!
Viszont részletes beszámolót majd késõbb tudok csak írni, mivel most idõhiányban szenvedek.
Ezért írtam, hogy egyenlõre inkább konkrét kérdésekre válaszolnék, ha tudok!
Konkrétan Rethymnonban volt a szállásunk. A belvárosa és a kikötõ mindenképpen megérdemel egy sétát, ha arra jártok, és ha melegetek lenne, rögtön ott a part, már lehet is úszni!
Egyébként inkább Nyugat-Krétát jártuk be, mert - bár azt gondolnád, hogy hat nap bérelt autóval milyen sok - rengeteg a látnivaló, a rohanást meg feleslegesnek tartom. Inkább kevesebb helyet nézek meg, de azt kényelmesen, és átadva magam az élménynek, mert ugye alapvetõen pihenni megy az ember!)
Valahol itt olvastam a fórumon, hogy valaki nagyon pontos és részletes autós útitervet készített, hogy melyik nap hány helyet, illetve milyen látnivalókat néz meg. Két hét Kréta után azt mondom, hogy amit tervezett, azt fizikailag meg lehet oldani, de hogy végigrohan a szigeten, az is biztos, és szerintem ez rosszabb, mint a szervezett kirándulások. Nulla feeling, ráhangolódás a lényeges dolgokra, az emberekre, helyekre! De hát ki-ki a maga stílusa szerint...
Platanias mellett autóval egyébként sokszor elhaladtunk és kellemes résznek tûnt, fõleg, hogy most még kevesen voltak a parton. Megállni sajna nem volt idõ, mert mindig korán vagy késõ este, fáradtan jártunk erre, de egyszer talán még visszamegyünk Krétára. (Én 12 éve voltam már itt, úgyhogy most más úticélokat is meg kell néznünk, mielõtt megint ide utazunk).
Egyenlõre ennyit és kérdezz csak: augusztusig csak elképszül majd a beszámoló is, de addig is segítek, ha tudok!
Szia Iloth!Rethymnotól nem messze leszünk és mindenképp szeretnénk megnézni.Nagyon tetszik a képek alapján.Tervezzük még Elafonissit,Falassarnat,Prevellit.Valamelyik helyen voltatok?Mi 11 napra megyünk és igazából már most látom,hogy kevés lesz az idõ de mi is úgy vagyunk vele,hogy inkább kevesebb helyet nézünk meg de azokat alaposan.Azt nem tudom,hogy amikor Prevelli,Plakiasz van célba véve beleférne-e egy Frangokastello hazafele.Ahogy néztem onnan már nincs messze.Szerinted?Autóbérlés mennyi volt?Esetleg valami jó kis tengerparti rész amit ajánlanál?
Elõre is köszi!!!
Elafonissi volt a kedvenc helyünk, így ott kétszer is voltunk.
Elõször úgy mentünk, hogy megnéztük a Kournas-tavat (szép, de a partjára nem sok gondot fordítanak), majd útban Elafonissi felé megnéztük az Agia Sophia-barlangot, amit szerintem kár kihagyni, mert napfényen cseppkövet látni viszonylag ritkán lehet!
Egy körül értünk így Elafonissire, ahol egész délután fürödtünk, sétáltunk.
Egyébként Rethmnon-Elafonissi kb 130-140 km a régi úton. Másfél óra alatt meg is lehetne tenni az utat, csakhogy rengeteg az olyan bérelt autós túrista, aki nem mer haladni a hegyi utakon, így rendszeresen csigákba ütköztünk: csigasorokba! Egyébként ne vedd nagyképûségnek: 50-60 km/h teljesen korrekt és nem életveszélyes sebesség az út nagy kanyargósabb részein (persze vannak gázosabb részek, ott észen!), ráadásul nem is átrohansz vele mindenhol: lehet élvezni a tájat, a vezetést (mert is egy élmény Krétán!). Ehelyett õk 30-cal, lendületüket vesztve félnek az úton emelkedõnek felfelé, mert ugye micsoda hegyi út, hú de veszélyes!!! Lehúzódni pedig nincs kedvük, mert ugye "nehogy elengedjem már a bunkót mögöttem, hová is rohanna"!
Ésszerû kereteken belül szépen lehet haladni, nem kell megijedni a lehúzódásoktól, sebességtõl, csak körültekintõen kell csinálni és megszokod! Egy nap és belejössz!
Prevelli-kolostor: nagyon szép, igényes kolostor, kár kihagyni. Utána fizetõparkoló (1,5E/nap) a "palm beach" táblánál, onnan séta le a hegyen a strandra. A tenger és a folyócska is csodás, ott is egy délutánt töltöttünk!
Egy baja van a helynek: kisebb hajókkal hozzák oda a túristákat, Plakiaszról és Damnoniról: ezek a hajók (esetünkben 3 db) nem messze a parttól horgonyoznak, és délután - miközben te a homokon heverészel - a lábadnál kötnek ki szépen egymás után kb. negyed-negyed órát állva a lábujjadon (mert ha nem mész arébb, szinte tényleg rámegy a lábadra!). Büdösek és zajosak, ráadásul elõször nem értettük, hogy mik lehetnek a vízben azok a víztiszta, olajszerû foltok. Hát gázolaj!
Úgyhogy inkább a folyócskában fürödjetek! Sajnálatos, hogy a hely tönkre fog menni, ha így folytatják! De azért ki ne hagyjátok!
Mi késõdélután még Plakiaszt és Damnoni néztük meg: Plakiasz nagyon jó helynek tûnt, Damnoni kevésbé tetszett, de a partja annak is jó!
Frangokastelloba készültünk, de végül kihagytuk: valóban nincs messze. Majd ott eldöntitek!
Tengerparti részek közül: Gramvoussa nagyon szép, de mi sajna rossz idõben voltunk ott, így nálunk nem volt olyan kék a kék lagúna!(
Ami szerintem nem olyan érdekes, az Matala: picit hasonló a hely, mint Szidari Korfun, viszont nagyon "túristás-lenyúlós" és én egy kicsit csalódtam benne az Internet után: ide is fürdést terveztünk délutánra, de inkább kihagytuk, mert nagyon zsúfolt volt!
Egyenlõre ennyi, de jelentkezem majd: kicsit összeszedem a gondolataimat, hisz egy esküvõvel és rögtön utána következõ nászúttal tele vagyok élményekkel, csak még tart a káosz a fejemben: össze kell rendezni az élményeket!
Szia Iloth!Köszi a választ már várom a beszámolód nagyon!Az a cseppkõbarlang merre van?Elos fele néztük az útirányt mert valamelyik útikönyv ajánlja a helyet.
Szia Keke!
Nagyon örülök, hogy tetszenek a képek!
Az Akropoliszt felismerni az eredeti méretû képen sem lehet, csak térkép alapján állítom, hogy az a magaslat nem lehet más...
Üdv!
hajol
A barlang azon az úton van, amerre menni szeretnétek, de Elos elõtt.
Topolia után van egy hegyi alagút (nem semmi!!!), és szinte rögtön az alagút után van: itt lehet elõször megállni a szerpentin után, mert elõször itt lesz megint 2 sávos az út (egyébként kb 5 perc vagy annyi sem az alagút után).