#1008972009-05-23 12:20:26 Válasz a #100885. hsz-ra
szia senna!
Már jó régen évente legalább egyszer megteszem az utat. Itt a fórumon olvasok olyan dolgokról amivel soha nem találkoztam. Igy a valutabejelentés sem jutott eszembe. ( Igaz számottevő összegben sosem vittem magammal. Ez, úgy érzem a magyar utazóknál ugyanígy van.) Figyelj az útlevelek érvényeségének lejártára. A biztosítási zöldkártyára. Az EU-s Eü kártyára. És jó ha az utazásra kötsz olyan utazási biztosítást, ami a gépkocsira is teljeskörűen vonatkozik.
A külföldiek nem nagyon foglalkoznak mit viszel, hova és mennyit. A kocsikat és a csomagokat bizd a magyar szervekre. Ők majd megnézik és kérdeznek, a többiek nem nagyon. A Macedonoknál jó ha az útlevéllel eggyütt átadod a biztosítós zöldkártyát is( általában elkérik ), és akkor csak köszönnek.
Jó utat.
#1009002009-05-23 12:47:37 Válasz a #100885. hsz-ra
"Szerbiába való belépéskor, hol kell bejelenteni a nálunk lévő devizát,"
Bizonyára valutát akartál írni, de már sehol. Több éve megszűnt ez az előírás. ( illetve annyi pénzt értelmes ember nem hord magával amit be kell jelenteni )
#1009012009-05-23 12:53:17 Válasz a #100897. hsz-ra
"Igy a valutabejelentés sem jutott eszembe."
Pedig bizony sokáig előírás volt, emlékeim szerint olyan néhány száz márka feletti összeget már be kellett volna jelenteni a határon. Az is igaz, sohasem kérdezte senki, hogy mennyi van. Ki is volt írva a Szerb oldalon még magyarul is.
Sziasztok! Én úgy emlékszem valahol most is láttam kiírva, hogy 2000 euró feletti összeget be kell jelenteni, ha jól emlékszem a szerb határon, de mi még ennyit sosem vittünk, úgyhogy nem is foglalkoztunk vele.
Lehet, hogy mostanában már nincs is kiírva!?
Az Európai Parlament és a Tanács (1889/2005/EK) rendelete 2007.június 15-ei hatállyal kimondja,hogy az a Közösségbe belépő vagy a közösséget elhagyó természetes személy,aki 10.000,- EUR küszöbértéket elérő vagy azt meghaladó értékű készpénzt tart magánál, köteles az összegről azon tagállam (vám) hatóságának írásban nyilatkozni,amelyen keresztül a Közösségbe belép vagy elhagyja azt.
#1012072009-05-25 08:27:36 Válasz a #101037. hsz-ra
Szia Robi!
"OMV Szerbia eladási BMB 95 ólommentes üzemanyag és az üzemanyag jellemző Ezen szabályok megfelelnek a műszaki és egyéb követelmények a folyékony üzemanyag olaj eredetét. Fuel quality is in full compliance with the requirements of modern cars and their sophisticated engines and devices for exhaust gas treatment (catalytic converters). Az üzemanyag minősége nem felel meg teljesen a követelményeknek a modern autók és motorok és kifinomult eszközök kipufogógáz-kezelés (katalizátorok)."
#1012152009-05-25 09:23:33 Válasz a #101210. hsz-ra
Az ilyen előírások - cigaretta, alkohol, kp mennyiség) mindig felnőtenként értendő. Pl. cigarettából 200 szál vihető ki-be, de értelemszerüen nem vihetsz ki cigit a 6 éves gyerek kontójára