Nem szándékom a mézes madzag húzgálása. Én is úgy vagyok, mint más, idő kell a kiválogatáshoz.
tothrita írta:
Adri!
Nagyon szép a panoráma kép és a többi kép is nagyon jó, amiket felraktál, szép helyeken voltatok és jókat ettetek !
Cofffos!
A te képeid mikor kerülnek fel? Húzod a mézes madzagot az ízelítő képekkel
#1762382011-10-04 09:23:37 Válasz a #176229. hsz-ra
Szia Adri!
Örülök, hogy feltetted az albumod, már át is néztem, nagyjából
Nagyon jól sikerült, és számomra sok hasznos infó rejtőzik benne. Azt hiszem, alaposabban is tanulmányozni fogom, hogy a mi nyaralásunk is ilyen jól sikerüljön
Majd, ha elkezdődik a komolyabb tervezési fázis, jó lenne ha segítenél néhány tippel
Erre még várni kell egy kicsit, de majd csak eljön az ideje
Halkan kérdezem, beszámolót nem írnál véletlenül?
#1763042011-10-06 21:13:11 Válasz a #176238. hsz-ra
Szia Melinda
Köszi, örülök, hogy tetszett az album
Mint Ritának is írtam, utólag nagyon sok hasonló kép van benne, de nekem mindegyikhez egy élmény és emlék fűződik, ezért nem tudtam jobban kiválogatni a képeket.
Ha bármiben tudok, szívesen segítek, kérdezz nyugodtan. A tervezéshez sok idő kell, azt soha nem lehet időben elkezdeni
A beszámolóval kapcsolatban az a baj, hogy elfelejtettem ott helyben jegyzetelni és egy csomó apró részlet, pl. települések közötti idő és távolság, ilyesmi lemaradt. Vagy az indulás vagy az érkezés ideje hiányzik.... Meg most vhogy úgy érzem, hogy keveregnek bennem az emlékek, a helyek, meg a látottak és vhogy nem is tudom, hogy kezdjek hozzá. Meg egy kicsit lusta is vagyok
Most egyébként úgy érzem, hogy konkrét kérdésekre jobban tudnék válaszolni, mint pár mondatban összefoglalni két hét eseményeit. Ebben mondjuk az is benne van, hogy ez volt az első magán szervezésem és még nagyon izgultam a reptéren való boldogulás miatt (főleg Heraklionból visszafelé), meg hogy az autóval minden rendben lesz-e, meg ilyenek, ezért volt, hogy nem is nagyon tudtam odafigyelni a környezetemre. De az viszont érdekes, ha becsukom a szemem, még most is tisztán emlékszem ezer dologra. Ettől függetlenül nagyon nehéz lenne azt a sok élményt és benyomást összesűriteni, kb. címszavakat tudnék csak írni.
Nem tudom, amit mondani akartam mennyire volt érthető, de arra gondoltam, ha konkrét településekre, kajákra vagy tengerpartokra, vagy az autóbérléssel kapcs. kédezel, arra jobban menne a válasz. Legközelebb majd jobban figyelek arra, hogy ne csak magammal hurcoljam a noteszem, hanem jegyzeteljek is vmit Úgy mégiscsak könnyebb lenne beszámolót is írni. Meg talán az is közre játszik, hogy annyira el voltam foglalva azzal, hogy megőrizzem az emlékezetemben a sok szépséget, az illatokat, ízeket, az első benyomásokat, hogy nem írtam a nap végén összefoglalót, pedig abból lehetett volna igazán beszámolót készíteni.
Ja és ugye kimaradt pár úticél, amit még itthon összeírtam, amit persze utólag már bánok, szóval most, hogy már bizonyos dolgokat megtapasztaltam, lehet, hogy máshogy szervezném akár a szállást is. Pl. nemcsak a nyugati - és keleti oldalon lenne, hanem talán a kettő között vhol középen is szállás. Persze az is igaz, hogy majdnem a 15 napot is kevésnek mondhatjuk, szóval ha lesz legközelebb, lehet, hogy a napok számán is változtatnék, hogy több idő beleférjen (vagy hamarabb nekiállnék spórolni az útra )
#1763112011-10-07 09:56:44 Válasz a #176304. hsz-ra
Szia Adri!
Egyáltalán nem voltál hosszú, és nagyon is jól értem, miről beszélsz
Én is csak az első héten jegyzeteltem, utána valahogy elsodort a nyaralás. A többit, majd a képeim alapján kell összeraknom, ha majd el tudom kezdeni a mesémet.
Azt gondolom, hasznos lehet másoknak, én is sokat bújtam a beszámolókat, és voltunk néhány helyen, ahová nem mennek túl sokan, vagy nem egyénileg jutnak el oda. A másik dolog az, hogy saját magamnak is jó ha megvan, sajnos az emlékezet néhány év múlva meg-meg tréfálja az embert.
Krétával kapcsolatban régi vágyam, hogy eljussak oda. Legalább két hetet szeretnék, de hogy az utazás módja mi lesz, még kétséges.
Szívem szerint, autóval mennék, utána pedig komppal, de meglehet, hogy ez a költségesebb megoldás.
Ebben mondjuk tudnál segíteni, hogy nektek mennyibe fájt a repülő, plusz az autóbérlés.
A repülőjegyeket utazási irodától vettétek?
Ha már meglesznek a számok, akkor tudunk mérlegelni, hogy nekünk mi lenne jó.
A szállást én is két helyen tervezem, a fentebb említett Plakias szimpatikusnak tűnik. Mondjuk lenne ez, meg még valahol Chania környékén a másik. Ezt még nem tudom, de valami olyan kellene, ahol nem ütnek agyon a hullámok, és azokon a napokon amikor helyben vagyunk, bármikor lehet fürdeni. Falassarnát, ahol Ti voltatok is néztem, de nem túl kicsike? A part az mesés, de lehet, hogy csak egy-két célponthoz lenne közel. Te javasolnád?
Majd ha lesz időm, akkor átolvasgatom az egész topikot, mert még nem vagyok teljesen tisztában azzal sem, hogy mit kellene megnéznünk, és hova mennyi idő kell.
Ha volna kedved, akkor írhatnál egy listát, hogy Ti merre jártatok, és ott mit láttatok, és hogy javaslod-e, érdemes-e nekünk is arra csavarogni. ( persze, csak röviden )
( a hangulatos kis falvak nagy-nagy kedvenceim )
Valójában az igazi tervezés majd csak akkor kezdem el, amikor előállnak a feltételei, tudod, a reménykedés az kevés
Ha jól gondolom, akkor február tájban már tudni fogom, hogy meddig lehet nyújtózkodni.
Nektek vannak már terveitek a jövő évre?
Na, látod én sem lettem rövid!
Per pillanat, itt még süt a nap, de csúnya időt jósolnak, de azért is szép napot!
#1763922011-10-09 20:02:34 Válasz a #176311. hsz-ra
Szia Melinda!
Nem is tudom, hol kezdjem a választ
Kezdem a repülőjeggyel: nem utazási irodánál vettük, hanem a neten foglaltuk magunknak. Kb. márc. elején foglaltuk le, de már akkor kb. 7-8 ezerrel felment az ára, ahhoz képest, amit mondjuk tavaly dec. és idén február végéig láttam. De mire eldőlt az időpont már nem volt mit tenni....
Mi ugye az egész nyaralás idejére autót béreltünk, amit a reptéren vettünk át és adtunk le. 2 hétre aug. 27-től szept. 10-ig 360 euró volt. Nekem nem jutott eszembe alkudozni, de lehet, hogy még így neten rendelve is lehetett volna, talán majd egyszer megpróbáljuk....
A repjegy, az autó és szállás két különböző helyen két hétre kb. 144 ezer volt (annyi volt talán a negatívum a magánszervezésben, hogy az autót, ill. szállást is euróban kellett fizetni, aztán ha nem jól fogod ki az árfolyamot, akkor az igen kellemetlen), ami szerintem nem volt sok.
Falassarna mint település valóban nem túl nagy és aki a pörgést szereti, a sétáló utcákat, a sok boltot, a nyüzsgést, annak valóban nem ajánlanám. Egy abc van, kb 4 étterem, vagy akár több is, nem tudom pontosan, nem egymás hegyén-hátán vannak, hanem megoszlanak a településen, meg szinte minden nagyobb apartman háznak van saját konyhája. Persze itt is lehet sétálni, a strandon is vannak kis vendéglők, jégkrém, koktélok, üdítő, stb, de nincs nagy pörgés. Maga a település inkább hosszúkás. Innen könnyen megközelíthető Elafonissi, Paleochora, Gramvoussa-Balos, Chania még Rethymnon sincs messze, sőt a Kournas tó sem. Bár hogy őszinte legyek, szép volt a tó, a színei, meg viccesek a partján a kacsák, de köves volt a partja, ami nekem addig amíg oda nem mentünk nem jött át, voltak padok, meg székek, a parton végig kis fák, szóval oda le lehetett ülni, de kevés hely volt mondjuk egy takarónak és a kacsák miatt nem is tettem volna le. Amúgy olyanok voltak a kacsák, mintha 3 hete nem ettek volna, amint vki odament, úgymond lerohanták, és lesték, kapnak-e kaját. Ha igen, akkor az egész csapat oda nyolult, nehogy lemaradjon Meg ha megkerülöd a tavat, ott vannak állítólag a teknősök, lehet vízibiciklit bérelni, sokat átmentek vele a tó másik felébe, elég sokan nézelődtek ott, talán láttak is teknősöket.
(Vmikor április-május környékén feltettem ide a fórumra az elkészült útiterveket a nyugati és keleti oldalra vonatkozóan, azt esetleg megkeresheted, neked mennyiben tetszik vagy nem). Sokan tanácsolták, de már saját tapasztalatként is mondhatom, hogy nem érdemes túlzsúfolni a programot, tényleg jó volt, hogy egy nap úton voltunk, kirándultunk, nézelődtünk, strandoltunk, a köv. napon pedig pihenőt tartottunk. Igy is sikerült kb. 1500 km-t menni.
Más fórumokon is írják, hogy érdemes saját kocsival menni, ha többen vagytok, akkor mindenképpen megéri és megspórolod a kocsi bérlést is. Viszont a mi autónk már nem "mai gyerek" szóval vele már nem akartunk ekkora távot megtenni, meg hát van egy-két út pl. a balosi, ahol sajnáltuk volna, mivel nagyon alacson szegény, aztán odaverte volna magát néhányszor. Olyan bérautót kell keresni, ami nem túl alacsony, mert akkor szinte semmi esély, hogy megsérüljön az alváz. Mi csak kb. 2x vertük oda szegény bérautót, de az is a kecskék miatt volt, akik persze az ideális íven pihengettek és nem nagyon voltak hajlandóak megmoccanni, viszont tovább kellett menni, na ott volt egy-két kisebb kiálló szikla darab és mivel 4-en ültünk az autóban, hát leért az alja....
Ja és a hullámzás. Az megint egy érdekes kérdés. Mikor mi ott voltunk aug. végén szept. elején voltunk a nyugati oldalon és Falassarnán is hullámzott a tenger. Viszont Elafonissin és Baloson nem, ezért időztünk ott el jobban. Bár Balos délután, ha már jönnek a hajóval az emberek, már nem annyira jó, elég sok ember volt. De ha kocsival mentek, akkor reggel érdemes elindulni, hogy ne legyen szembe forgalom, mert azért van egy-két rész, ahol igen szűk az út. Szóval reggel mentünk és délután jöttünk vissza és max. csak két autó jött szembe délután, szerencsére pont olyan helyen, ahol elfértünk (magyarul délután nem túl szerencsés oda kocsival elindulni). De mikor Chaniában voltunk, a kikötőben több méteres hullámok voltak, az félelmetes volt, de hát nyilván ott is van öblös rész, ahol nem akkorák a hullámok. Viszont az északi parton, amikor fújt a szél, a hullámok is nagyok voltak, szóval ott fürdeni akkor nem nagyon lehet.
Platanias, mint település nem nagyon maradt meg, csak áthajtottunk rajta, mi inkább Kissamosban voltunk többször, az már nagyobb, mint Falassarna, vannak nagyobb üzletek is, étterem is több van, cukrászda, pékség, a nyüzsi is nagyobb.
A tervezést igazából már elkezdheted most is, én is tavaly dec. környékén találtam ki és mi ugye aug. végén indultunk. Elolvastam itt is végig a fórumot, meg az Indexen is, sok hasznos infót találtam.
Ha gondolod átküldhetem neked a doksikat, amikben összegyűjtöttem magamnak infókat, akár privát üziben is elküldheted a mail címed, ha itt nem akarod megadni és igyekszem minél hamarabb összeszedni a dolgokat.
Na, hát ez egy kicsit csapongóra sikeredett, de azért remélem vmilyen szinten hasznát veszed.
Egyéb elfoglaltságok miatt ritkán, de azért jelentkezem:)
Köszönöm a sok fotót, és a beszámolókat, nekem úgy tűnik, hogy azért mindenkinek tetszett Kréta:) Az utazási irodákkal nyűglődőknek én is javasolnám a saját szervezést, repjegytől szállásig mindent lehet foglalni, és van egy jó kis tervezgetős hangulata az egésznek:)
Adri, kiemelten hálás vagyok a gasztronómiai élmények megörökítéséért, jó volt viszontlátni a kedvenc fogásokat:) A szélverés kapcsán eszembejutott, hogy Kíssamosban azt mondta a vendéglátónk, hogy Elafonissire bármikor le lehet menni ha máshol fúj a szél, ott soha nem hullámzik nagyon a víz és szélvédett az öböl. És igaza volt. Csak ezért mentünk le oda, és nem bántuk meg:)
A Matalával kapcsolatban leírtakat ( "túl van értékelve" ) nem igazán tudom hova tenni, mert Matala egy egykori halászfalu, pár utcával és a remeteték, majd hippik által lakott barlangjaival. A déli települések egyik leglátogatottabbja, a rosseb sem tudja miért. De még a legnagyobb turistaáradatkor sem elviselhetetlen a tömeg, és nagyon jó strandok vannak közvetlenül mellette. Aki szeret sörözve bluest hallgatni és ábrándozva nézni a holdfény tükröződését a tengervízen, annak még az ott zajló éjszakai élet is tetszeni fog:)
#1764862011-10-13 22:30:11 Válasz a #176464. hsz-ra
Szia BoAt
Jó volt olvasni, hogy "megjött az étvágyad" a képektől
Csak az volt a ciki, hogy sok kajánál azt hittem, hogy ennek olyan egyszerű neve van, tutira meg tudom jegyezni.... aztán nagy túróst, a sok élmény miatt jól kiment a fejemből
Igazad van, mi is akkor mentünk Elafonissire, mikor erősebben kezdett fújni a szél és még Falassarnán is hullámzott a tenger. És tényleg jó döntés volt, épphogy volt egy kis hullámzás
Most, hogy lassan ízelítőt kapunk az őszből, nagyon visszamennék.....
#1765212011-10-14 15:56:35 Válasz a #176486. hsz-ra
Szia Adri:)
A 186-os számú fotón szereplő előétel volt a dakos:)
Nekem annyira ízlett, hogy hoztam is haza olyan kenyeret, és remek vacsorák (néha estebédek) születtek belőle.
#1769102011-11-02 15:20:20 Válasz a #176392. hsz-ra
Szia Adri!
Bocsi, hogy csak most válaszolok, de most idő híján vagyok. Emiatt a tervezés is várat még magára. Mindent át kell olvasnom előbb, hogy teljesebb képem legyen Krétáról, és ki tudjam mazsolázni azokat a helyeket, amik számunkra érdekesek lehetnek. Sok helyről még fogalmam sincs.
Egyelőre, úgy fest, meglesz a nyaralás, de majd meglátjuk. Ezek a mostani árfolyamok rettenetesek, aztán ki tudja mi lesz a továbbiakban
Én Plakiasra gondoltam, ami a déli parton van, első blikkre szimpatikusnak tűnik. Mondjuk sokan voltak Plataniasban is, lehet, hogy ez is jó döntés lenne.
Az autós beírásodon nagyon jót kuncogtam, hát tudod mi is odavertük a bérautót Korfun, aztán amikor már láttuk, hogy megint veszélyes a helyzet, inkább kiszálltunk, amíg a párom átmanőverezett az akadályon.
Majd jól jönnének a doksik is, foglak majd keresni ez ügyben, és előre is köszi!
Nálatok vannak már tervek a nyárra?
További szép őszt Neked, és reméljük hogy a hideg várat még magára, vagy felőlem el is maradhat
#1769822011-11-04 22:22:43 Válasz a #176910. hsz-ra
Szia Melinda!
Semmi baj, megértem, úgy tűnik így év vége felé mindenki nagyon be van havazva....
Amúgy én se bánnám, ha elmaradna a tél, bár én azért szeretem a havat, amikor szépen hullik, illetve még szép fehér, nem az a lucskos, koszos hólé. Ja és persze csúszkálni az úton, meg pofára esni nem szeretek....
De karácsonykor mondjuk szép lenne, bár az mostanában nem jön össze, az viszont jó a télben, hogy valószínű van időd átolvasni a fórumot, a sötét, hideg estéken, meg akkor ugye végig lehet nézni a potenciális úticélokat is, én nagyon szeretek ilyenkor képeket nézegeni
Abban sajnos nem tudok segíteni, hogy melyik települést válasszátok szállásnak, de gondolom majd ki fog alakulni az elképzelés. Viszont írj nyugodtan és nagyon szívesen átküldöm neked az összegyűjtögetett doksikat
Nos igen, ezek az euró árfolyamok horror magasak, meg hát a görög helyzet is nagyon bizonytalan, ez nem túl jó hír nekünk.... Mi jövőre úgy tűnik, hogy lakást fogunk felújítani, úh. majd max. belföldön megyünk valahova, mert szerintem sajnos nem fér bele a költségvetésbe semmilyen görög út....
Hát tényleg viccesek a bérautós sztorik, bár mi mindig nagyon vigyázunk, mégis előfordul néha.... Jobban belegondolva, nem lett volna az a pénz, amiért kiszálltam volna a kocsiból Balos felé a keskeny, sziklás, kecskékkel teli úton, azért veszélyesnek tűnt.... Meg hát gáz lett volna elütni a kecskét is, szóval maradt a C terv, az meg pont egy nagyobb kiálló kődarabon át vezetett
Mikor felértünk, kiderült, hogy jó döntés volt, hogy nem szálltunk ki a kecskék közé, mert úgy viselkedtek, mint akik 3 hete nem ettek és amint azt hiszik, hogy kaja van nálad, megrohamoznak, aztán lehet menekülni
Neked is szép őszi napokat kívánok és mostanra pedig jó hétvégét!
#1769832011-11-04 22:37:40 Válasz a #176521. hsz-ra
Szia BoAt
Köszi az infót
Jobban belegondolva, anyu szépen feljegyzett minden kaja nevet az elején nagy lelkesen, de nem tudom, hogy mikor jött el az az idő, mikor már ő is megfeletkezett róla Hihetetlen, hogy mennyire ki tud kapcsolni az ember
A végén már úgy kellett majdnem az evőeszközt is kitépni a kezükből, de volt olyan is, hogy még majdnem én is elfelejtettem, hogy kajálás előtt lenne jó lefényképezni az ételt (a fotózás rám maradt, és lelkiismeretesen nyomtam is a gombot, mivel mindenki lusta volt hozzá), nem akkor mikor már félig megettük
Szóval rajtam nem múlott, lett is több ezer kép, aminnek persze utólag mindenki nagyon örült
Nekünk is nagy terveink voltak, hogy hozunk haza ezt-azt, kaja alapanyagokat, de a végén már tele voltunk csokival, szezámmagos nasikkal, borokkal, olivabogyóval meg oliva olajjal, gyűjtött kagylóval, szuvenírekkel, szóval nem mertük túlzásba vinni, mert ugye nem tudtuk lemérni a csomagot, aztán soha nem lehet tudni, hogy mikor ellenőrzik éppen szigorúan
Ismét jó kis beszámolóval leptél meg Bennünket Szinte ott voltam én is, veletek
Éppen tanakodási fázisban vagyok, nyaralás ügyben. Úgy fest le kell mondanom Krétáról ( idén ), és már-már bele is nyugodtam.
Az írásoddal viszont megpiszkáltad az agyamban a kerekeket, és megint beindult a zakatolás, hátha mégis összejöhetne.
Jól feladtad a leckét, de majd eldől, hogy is lesz
#1782442012-01-12 17:29:37 Válasz a #178224. hsz-ra
Köszönöm szépen a dícsérő szavakat, Melus. Szerintem tervezz csak nyugodtan, ha idén nem sikerül, jövőre biztosan fog. Az elraktározott infók egyszer nagyon fognak kelleni, úgyhogy: kurázsi