Gyerekek,pont a legrosszabb időpontban megyek Görögországba (Török vendégmunkás invázió miatt).
Röszke felé nem akarok menni,mert szerintem durva nagy sor lesz,ezért Tompát választom valószínűleg. Aki arra jár(t) attól kérdezem,hogy mire érdemes figyelni. Illetve itt szokott-e nagy sor várakozni.
Előre is köszönöm!
#1385822010-06-10 22:50:35 Válasz a #138503. hsz-ra
"Na, enyhe túlzást érzékelek ebben... icon_smile.gif Mi az, amit Bü-n kértek és nem tudod megcsinálni egy újonnan megvásárolható autón? Kerék-, izzó- vagy biztosítékcsere? Motorolajszint, hűtő- vagy fékfolyadékszint ellenőrzés? Ablaktörlő lapát csere? Ékszíjfeszesség ellenőrzés? "
Kereket esetleg tud cserélni, legalábbis akkor, HA VAN!!! , és nincs levehetetlenül rárohadva. (alu felni) Izzót valószínűleg nem fog tudni cserélni, ezért is vonták vissza a helyszínen javítás rendeletet. Manapság egy izzócsere akár 1-1.5 óra munka úgy, hogy tudod mit kell szétszedni és a kellő szerszámok is meg vannak hozzá. Motorolaj szintet akkor tud ellenőrizni, ha van nivópálca. Manapság egyre több autóból hiányzik. A hűtőt meg melegen nem egészséges nyitogatni, amúgy is többségében kijelzik az alacsony szintet. Fékfolyadékot szintén, és ezt sem egyszerű megnézni sok típusnál. Az ablaktörlőt még csak-csak, de volt már aki betörte közben a szélvédőt, és tudni kell, hogyan lehet a karokat szervizállásba állítani a rejtett lapátosoknál. Ékszíjat meg nem fognak ellenőrizni, egyrészt mert úgysem látja hol van, másrészt meg az utóbbi 10évben elenyésző a nem automata feszítősök száma.
Szóval, gyakorlatilag semmi értelme a műszaki oktatásnak és vizsgának, amúgy én is úgy tudtam, ezt már megszüntették, de lehet tévedek.
#1385852010-06-10 23:20:42 Válasz a #138581. hsz-ra
helló!
Álltalában gyér a forgalom kifelé menet, de ha a vendégmunkások miatt feltorlódik a sor röszkénél, akkor úgy is átirányítják az autósokat tompa felé. A határon átérve szabadkiáig le van korlátozva a sebesség 50-60 km/h-ra. tábla jelzi és rendőrök is szoktak mérni. nagyjából ennyi.
Sziasztok!
Hamarosan indulunk mi is. A hercegszántói átkelőn fogunk reményeim szerint kilépni. Igaz, Nyugat-Dunántúlról indulunk. Információim szerint itt nincs nagy tömörödés.
Mivel az elmúlt években töredékére csökkent az új autó eladás, talán akad még egy-egy olyan típus, amelyikben hozzáférhető a fényszóró, a nívópálca, fékfolyadéktartály a hűtőrendszer nyitogatásról pedig szó sem esett eddig Lényeg a lényeg: elengedhetetlen némi rálátás ezekre a dolgokra, már csak azt eldönteni, hogy ugyanúgy közlekedhet-e tovább a kocsi defektes kerékkel, mint kiégett fényszóróizzóval. Persze lehet minden apróságért ugráltatni a sárga angyalt is
#1386132010-06-11 10:12:33 Válasz a #138602. hsz-ra
Szerintem az mindenképpen jó,ha van rálátásod a műszaki dolgokra,,ha nem más azért,mert pénzt takarítasz meg magadnak.
Az is igaz,hogy az autók egy ideje már úgy vannak tervezve,hogy hozzájuk se nagyon tudsz nyúlni,még akkor se ,ha akarsz.
Néha még jobb is,ha magadnak csinálod ,mert sok az olyan szervíz, ahol érdekesen állnak a munkához.
Viszont mondjuk a VW egy ideje megáll,ha minimum alá csökken a vízszint,az olajszint......és amikor olajat cserélsz, számítógéppel is tudatni kell,mert különben el se indul.......
Látom a dologban a jót is,de pl. a VW-ben soknak tarom a számítógép szerepét.
Viszont a lényeg,hogy utazás közben ami max. fontos lehet,az izzó csere, kerék csere(ahol van pótkerék). A víz utántöltését még itthon ellehet intézni,mert a további utat kikell bírnia,ha minden rendben van.(de még max. erre szükség lehet azért)
#1386342010-06-11 11:18:30 Válasz a #138613. hsz-ra
"Viszont mondjuk a VW egy ideje megáll,ha minimum alá csökken a vízszint,az olajszint......és amikor olajat cserélsz, számítógéppel is tudatni kell,mert különben el se indul....... "
Ne vedd zokon, de ez rémhír! Ilyen nincs, és nem is lehet olyat csinálni, hogy megáll, rendkívül balesetveszélyes lenne.
Valaha a BMW próbálkozott olyannal, hogy többszöri figyelmeztetés után nem lehet hidegen beindítani, ha lejárt a szerviz periódus, de akkora felháborodást váltott ki a dolog, hogy visszaalakítottak minden autót. Az USA-ban volt olyan, talán a 80-as évek elején, hogy olajnyomás hiányában megáll a motor, de több baleset következett be ebből, így ott is megszüntették.
#1386402010-06-11 11:39:24 Válasz a #138634. hsz-ra
Azt hittem ennyire nem kell részletesen belemenni,de sajnos igen!
Elöször is a megállást nem szó szerint kell érteni,hogy 30000km-t eléri és huss,se szervó se semmi az autópályán.
Egyébként azthiszem 1000-et hagy rá,de amikor megállsz ezután, nem indul el újra és trailer! Ez meg nem rémhír ,elhihetitek nyugodtan,mert egy ismerősöm már járt így! Ilyen módon igaz,az olajszintre és vízszintre is a dolog!
Szóval nem rögtön áll meg,de amikor eléri azt a bizonyos km-t akkor nem indul el és trailer! Ezen nem vitázok,mert tudom!
Anélkül hogy most autószervíz forumot nyitnánk, meg kell erősítenem, hogy egyes tipusoknál letilt a motorvezérlő elektronika ha nincs meg a megfelelő karbantartás. Ez annyit jelent, hogy biozonyos km futás után ha leállítja a használó a motort, akkor nem indítható újra. Vannak olyan tipusok pl. Mazda, amely nem letilt, csak korlátoz (bizonyos fordulatszám fölé nem engedi a motort). Tehát mehetsz vele kb. 40 km/h sebességgel a legközelebbi szervízig!
Viszont elkanyarodtunk kicsit az eredeti témától!
Az alapigazság az lehet,hogy jó,ha értesz a műszaki dolgokhoz,de azért sokan járták már meg Görögországot 0 mű. tudással.
Abba a csoportba tartozok,akik azt mondják a mai autók jobbak a régiektől(bár néha nekem is túl sok az elektronika némelyik típusban).
Aki nem ért a műszaki dolgokhoz kicsit se,az azért nézesse át autóját indulás előtt szerintem!(max.,ha fiatal és keveset futott,akkor nem kell)
Egyébként Én biztos megfogok állni segíteni akinek gondja akad! (de szerelő Én se vok)
Jaaaaaa........ és benzinből a BMB95-öt tankoljátok! (ólommentes)
Csak ugye nem mindegy, ha megállsz, hogy miért kell a segítség: ha pl. egy erősen rászorult kerékanyát kell lelazítani, mert "négykezes", oké. De ha azért int le valaki, mert nem akarja összekenni a kezét, és kell neki egy fizikai munkás... ez esetben továbbikellemesnapot kívánva odébbállnék
Ezért is kár, ha nincs Bü vizsga a járművezető képzésben, max. papíron ikszelve