Görög virágok, növények
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 76
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2489 Üzenet linkje2005-09-30 20:01:12 

Selyemakác (Albizia julibrissin), mimózafélék családjába tartozik.
A szubtrópusi öv északi határán Perzsiától Japánig õshonos faj. Az utóbbi 20 évben terjedt el hazánkban. Keleti hangulatú habitusa teszi különlegessé.
Azon ritka növényfajok egyike, amely Nyugat-Európában nem él meg, míg Magyarországon igen. Tõlünk nyugatra a hajtások nem tudnak beérni a hûvös nyár miatt.
Kecses, impozáns ernyõszerûen növõ fácska, estére összecsukódó mimózaszerû levelekkel, hosszú rózsaszín porzókból álló ecsetszerû virágokkal. Másodikéves korától a szabadba kiültethetõ, ekkor már elviseli a hazai teleket. Rendkívül gyorsan nõ, 3 éves korában már virágzik.
6-10 méteres, ernyõs koronájú fa. Júniustól szeptemberig több hullámban nyílik sokporzós lilásrózsaszín porzószálaktól borzas, díszes virágcsomói.
Védett, napos, meleg helyet kedvel, mérsékelten száraz talajt igényel.
Egyébként nem tartozik a magas árfekvésû növények közzé, inkább a helyigénye nagyobb.

# 77
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2490 Üzenet linkje2005-09-30 20:05:58  selyemakác újra

# 78
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2499 Üzenet linkje2005-10-02 16:45:42 

Szia Rebi!

Az akácot, már be is szerezted, vagy gondolkozol még rajta?

Ahogy a kisebb képet elnéztem, szép, terjedelmes fácska lesz belõle.
Ehhez pedig nagy kert kellene, nekem sajnos már ekkora helyem nem lenne.
Azon gondolkozom, hogy anyósomék kertjét is ki kellene használni icon_wink.gif de már így is elég furcsán néznek rám!

Puszillak

Kriszta

# 79
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2500 Üzenet linkje2005-10-02 17:45:58 

Kriszta!
Még nincs selyemakácom, a helyét keresem. Nekem is probléma az, hogy idõsebb korában elég sok helyet igényel, viszont elég alacsony. A szomszédban már van, most második éve van a helyén és bizony már most sem kicsi.

# 80
Bohóc
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
34 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2503 Üzenet linkje2005-10-02 17:58:10 

Szia Rebeka! Elnézésdet kérem az idõjóslattal kapcsolatba de remélem a parti ennek ellenére jól sikerült és jól éreztétekk magatokatt!
# 81
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2563 Üzenet linkje2005-10-05 19:28:51 

Nincsennek kedvenc virágok?

# 82
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2564 Üzenet linkje2005-10-05 19:34:16 

Ez mi? Nem ismerem!
# 83
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2577 Üzenet linkje2005-10-06 14:52:42 

Ne vessétek a szememre, de a fenti növényt én sem azonosítottam be, de isteni a hangulata. Lassan le kell mondanunk a kertben virágzó növényekrõl itthon, maradnak a bentiek esetleg. icon_confused.gif Valamikor azt tanultam: ha luxus érzést akarunk csempészni a lakásba (és mi nõk persze hogy icon_redface.gif ) szerezzünk be virágzó növényt jól látható helyre. Ha jól sejtem nem a görög kultúrából tudunk ehez válogatni. Vagy valakinek ehez ötlete?
# 84
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2579 Üzenet linkje2005-10-06 15:04:24  kivi

Már írtam, hogy az idén láttam elõször kivi ültetvényeket Görögországban. Eredetileg Kínából származik. Ma jelentõs mennyiséget termesztenek belõle Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában is. Kivibõl egész ültetvények láthatók több helyen. A szõlõhöz hasonlóan mûvelik, avval a különbséggel, hogy a termõrészek ernyõszerûen vannak kialakítva, így a növények alatt haladva egyszerû a szüret, hiszen a termések belógnak az ernyõ alá, így nem kell a dús lombozatban keresgélni õket. Vannak teljesen fagyálló változatai, így senkinek nem kell lemondania, ha kertjében egy kúszó-csavarodó kivibokrot szeretne tartani, vagy inkább kettõt, mivel legtöbb fajtája kétlaki. Mivel termését mindig az adott évi hajtásokon hozza, a metszését nehéz elrontani.
A kivi egy hosszú életû, energikus növekedésû, csavarodó, tekeredõ hajtásokkal kúszó cserje. Akár 3 méter széles és 6 méter magas is lehet. Bõrszerû, majdnem kör alakú zöld levelei 15-20 cm átmérõjûek.Fiatal leveleit és hajtásait piros szõrzet borítja. míg érett levelei sötétzöldek és szõrtelenek, simák. A termést mindenki ismeri, ezért egy virágzó ágat választottam ide.

# 85
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2585 Üzenet linkje2005-10-06 15:52:54 

Én nagyon szeretem a kiwit és jó hogy írtál róla, nagyon hasznos ez is Rebeka!

A képet, hogy nem ismered, ez nem baj, hátha van olyan aki már látott ilyet, és tudja hogyan is hívják.

# 86
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2592 Üzenet linkje2005-10-06 19:42:48 

Csak Kréta szigetén õshonos a diktamosz nevû különleges gyógynövény, amit a chaniai piacon lehet kapni.
Sajnos errõl a növényrõl nem tudok semmi mást, pedig mint õshonos növény jó lenne róla valamit bõvebben tudni. Talán ha más nevét megtalálnánk elõbbre jutnánk.

# 87
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.

Ma Szülinapos!
#2594 Üzenet linkje2005-10-06 19:59:28 

Rebeka!
Olvass vissza kicsit a topik elejefelé, ott írtam néhány mondatot a diktamoszról...

# 88
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2595 Üzenet linkje2005-10-06 20:24:19 

Jox!
Krétai szurokfû - Origanum dictamnus, most már emlékszem. Köszönöm, most már így talán annál is tovább jutok mint eddig.
Köszönöm!

# 89
Janka
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
13 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2596 Üzenet linkje2005-10-06 21:27:01 

Sziasztok!
Rebeka! Köszönet neked azért, amit a selyemakácról írtál. A nyár elején én vettem egyet, bár azon kívül, hogy nagyon megtetszett, nem sokat tudtam róla. A vásárolt növény kb. 20 cm magas, lágy szárú növényke volt. Az eladó elmondta, hogy szépen meg fog nõni, és az elsõ két télen takarást igényel, utána már nem lehet semmi baja. A nyaralásunk alkalmával, csak nagyon sok selyemakácot láttunk Görögországban. Gyönyörû a virágja és szép nagyra megnõ. Az itthoni példányom már több mint egy méter magas, de ha a beígért magasságot is eléri, még akkor sem lesz vele gond. Legalább nyaranta a saját udvarunkon is lesz egy kis görög "sziget".
Görögországban egyébbként az utak mellett rengeteg leándert láttunk és az biztos, hogy az itthoni példányaim, fele annyi virágot sem hoznak. Az itteni éghajlat nem kedvez igazán nekik.
Sok helyen árultak kicsi cserepekben tárkonyt, oregánót, bazsalikomot és mentát is. Ezek szabad földben, itthon is képesek megélni. ( A menta képes úgy elszaparodni, hogy a végén már irtani kell, nehogy átfusson más területére.)
A kinti virágokkal és fûszernövényekkel csak az a gondom, hogy túl hosszú az út ahhoz, hogy haza tudjuk hozni. De még ha ez megoldható lenne, akkor sem vagyok bennen biztos, hogy be lehetne-e hozni. Ti tudtok ilyen korlátozásról?

Janka

# 90
Janka
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
13 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2597 Üzenet linkje2005-10-06 21:30:55 

bocsi helyesbítek: sok selyemakácot láttunk... (csak nélkül)
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 ... 5 6 7 ... 30 31 32   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu