#1247662010-01-30 14:40:22 Válasz a #124754. hsz-ra
Tegnap annyira felcsigáztál megint ezzel a Jón-szigetes dologgal, hogy majdnem ejtettem egy pillanatra az idei Peloponnészosz tervét. Aztán arra gondoltam, hogy igazából szükséges lenne három hét egy 3 Jón-szigetes nyaralásra, és másik három hét egy szárazföldi körútra, ami a peloponnészoszi Gythiótól indul és a Meteórák környékén végződik. Jelen pillanatban ez a két út a legnagyobb vágyam Görögországgal kapcsolatban és nagyon nehezen tudok dönteni közöttük. Annyira más jellegűek, hogy összehasonlítgatni értelmetlen, viszont a maga nemében - számomra - mindkettő a "muszáj látni" kategória. Persze egy év múlva meg lehet valósítani a másik ötletet is, de az még olyan sokára van...
Ez a tipródás már régebb óta tart nálam, ennek eredménye az az ötlet, ami egy útban kapcsolja össze a Peloponnészosz nyugati felét és Lefkadát. Sőt, ha már arra járunk, akkor Delphoi, Arachova, Thébai és Thermopülé is érdekelne ill. Karpenisi környéke. Ez már mind Közép-Görögország, pár napot ezekre a helyekre ill. a környékükre is szánnék.
Az értelmes megoldás persze láncba fűzni ezeket a helyeket, így arra gondoltam, hogy Thébaitól indulnánk, pár nap alatt elérnénk Lefkadáig, ahol egy helyben lennénk 5-6 napot, majd utána le a Peloponnészoszra. (Vagy ugyanez fordítva - még nem döntöttem el, hogy milyen irányban menjünk.)
Lefkada egy mininyaralás lenne a nyaralásban. Az alatt az öt-hat nap alatt annyit pihennénk és strandolnánk, amennyi csak belefér! Napi két strandot gondoltam meglátogatni, mondjuk úgy, hogy dél vagy kora délután körül átmegyünk egy másik tengerpartra. Így kényelmesen sort tudunk keríteni az összes gyönyörűséges világoskék vízű nyugati partszakaszra... Én ezt egyáltalán nem érzem "menetelésnek".
Persze az eddigi útjainkat sem éreztem annak, és ha nem lenne a lefkadai "betét" és minden nap továbbállnánk, akkor sem érezném annak. Valószínűleg azért, mert igaz, hogy nem tartunk pihenőnapokat, viszont egy nap azért túl sok helyre sosem megyünk. Emlékszem, hogy annak idején, amikor az első beszámolóm felkerült, írtad is, hogy alig voltunk egy-két helyen, és máris vége volt a napnak, Ti sokkal több mindent szoktatok egy nap megnézni. Hát mi már csak ilyen öregesen, komótosan, beosztással élünk...
Lehet, hogy elveszem azt a napot a végén Tolótól, Elafonissosnak, mert Tolóba most nem akrunk menni elvileg, csak a hydrai hajókiránsulás miatt. De azt még tudnom kell addig, hogy ha csak egy napot maradunk Tolóban, lesz-e pont azon a napon hajó.
A helyedben +1 éjszakát eltöltenék még a nyugati részen ,de csak is Koroniban. Tudom ,hogy téged is megérintett a város,hátha lehet még fokozni. Ugyan ez a helyzet Aeropolival ,ahol szerintem nagyon hangulatosak az esték,
Szia Kokszi!
Methoni, Finikounda és Koroni közül akkor Te Koronit javasolnád szállásnak? Képek alapján tetszett nekem is, és kellemes kis (illetve elég nagy) strandja is van. Areopoliról és Kardamyliről a képeid meggyőztek, ez a két hely biztos, hogy nem fog kimaradni, és úgy tervezem, hogy Kardamyliben aludnánk majd mi is. (És nem felejtkezünk el a pékségről sem. ) Stoupát szállás szempontjából mi biztos kihagyjuk, max. a strandját látogatjuk meg, de azt is csak reggel vagy estefelé. Már a Ti képeiteken is elég sokan voltak ott napközben, képzelem, mi lesz majd augusztusban...
Egy apróság: Elafonissoson én inkább a délelőtti strandolást ajánlom. Délelőtt gyönyörű, nyugis volt a víz minden napunkon (még akkor is, amikor a városban fújt és éjjel szélvihar volt). A kisebbik öbölre igaz ez, a nagyobbikra nem. Délután viszont, mikor felébredtek a kölkek és visszamentünk, mindig voltak már hullámok, sokkal jobban felkavarodott. Szóval ha azt a szép kéket akarod látni, amit a képeken, azt reggeltől kora délutánig lehet.
Óóóó, ha én ezt tavaly tudtam volna...!!! A mi példánk mutatja, hogy ez egy kincset érő információ (lett volna, ha már akkor is tudjuk). Én azért terveztem a mi Elafonissosunkat délutánra, mert egyrészt ott szerettünk volna aludni, másrészt pedig a naplementére lettem volna kíváncsi. Az utóbbi miatt tökre nem érte meg, viszont a szélcsendes türkizkék vízről meg jól lemaradtunk... Szóval Andi, szerintem fogadd meg Szirom tanácsát, nehogy úgy járjatok, mint mi...
Nekem inkább az Elafonissos-Déli Lakonia és Monemvasia rész tűnik valahogy nagyon "telepakoltnak". Ha ott egy dolog csúszik, simán elcsúszik az egész. Nehéz.
Ha valami megcsúszik, akkor a tolói napoknál be lehet hozni, ott van egy-két tartaléknap, nem? Nekem ez elég biztonságérzetet adna. (Azon én is csodálkoztam egy kicsit, hogy miért Tolót tetted a végére, úgy emlékszem, hogy nagyon vágytál arra, hogy megmutasd M.-nek, és aztán igazából csalódás volt másodszorra.)
Szia Kokszi!
Úgy emlékszem Verka írta a 3-4 órát Monemvasiára. Mi felmennénk a felső város romjaihoz is és talán ott is ebédelnénk (ezeket beleszámítva).
Üdv, Andi
Mi négy órát voltunk "a kapun belül", egész pontosan 10-től délután 2-ig, erre határozottan emlékszem. Ez idő alatt kényelmesen bejártuk az egész területet lent és fent is, kívül-belül (templomok, múzeum), de sehová sem rohantunk, sőt, a lassú bandukolás lenne inkább a helyes kifejezés. Viszont nem álltunk meg sehol és nem ültünk be sehová, csak a párom itta meg a nélkülözhetetlen reggeli kávéját rögtön a kapu után az első nyitva lévő kávézóban. .
Szia Verka, Tolóba nem Tolo miatt mennék, hanem, hogy el tudjunk menni Hydrára! Meg még egy ok, hogy közelebbről menjünk vissza Athénba és ne valahonnan nagyon délről, 6-7 órán át a repülés előtt. Szóval nem kell, hogy ott legyünk, csak egy napot, amikor elmennénk Hydrára. Vagy akkor menjek inkább Ermionnibe és éjszakázzak valahol annak környékén és onnan Hydrára? Esetleg akkor az utolsó napba beleférne még Poros is!?!? Át fogom gondolni.
Nem fogom hagyni magam elcsábítani, holmi Kikládoknak ! Kíváncsian várom a terveidet.
Sziasztok:kokszi
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz majd a véleményed, ha visszajöttetek! Annyira rajongsz a Peloponnészoszért és olyan más jellegűek a Kikládok, így nagyon érdekel, hogy milyennek találod majd azt a világot.
Most a hétvégén még csiszolgatom a tervet, aztán előrukkolok vele. Igazából még az Olympiától északra fekvő terület "fehér folt" számomra, annak még jobban utána kell néznem.
Andi !
Olyan gyorsan pörögnek az események,hogy szerintem kihagytad az előző oldalon a 124758-as hozzászólásomat.
Verka!
Kardamyliből minden este láttam a teraszunkról Petalidi és Koroni fényeit. Nem volt időnk átmenni erre a részre. De leírások és képek alapján nálam a következő fix pont Koroni lesz. Keresek neked képet a Kardamyli pékségről. Álom sütik vannak.
Tolóba nem Tolo miatt mennék, hanem, hogy el tudjunk menni Hydrára! ... Vagy akkor menjek inkább Ermionnibe és éjszakázzak valahol annak környékén és onnan Hydrára? Esetleg akkor az utolsó napba beleférne még Poros is!?!? Át fogom gondolni.
Ermioniból a reptér sokkal messzebb van, mint Tolóból, úgyhogy ez inkább Tolo mellett szól. Persze attól is függ, hogy mikor indul a repülő és mennyire vagy óvatos. (Én nagyon az vagyok, így szeretek a reptérhez minél közelebb lenni az utolsó napon.)
Úgy értettem, egy nap Ermioni-Hydra és egy nap Poros és az utolsó napon indulnánk Porosról el a reptérre, csak este 8-kor repülőnk, így van rá egy egész napunk. Athén nem fontos, hogy ott bármit is megnézzünk. Ha mégis beleférne, a Likavittosra akrok felmenni a panorámáért.
Szia Kokszi!
Valóban nemvettem észre egy csomó hozzászólást az előző oldalon, nem is értem,mikor írtátok, hiszen folyamatosan írunk.
Kokszi írta:
A helyedben +1 éjszakát eltöltenék még a nyugati részen ,de csak is Koroniban. Tudom ,hogy téged is megérintett a város,hátha lehet még fokozni. Ugyan ez a helyzet Aeropolival ,ahol szerintem nagyon hangulatosak az esték,de ez Stoupából is megoldható. Gythióra viszont én szánnék egy éjszakát,engem nagyon izgat a város esti és a kora reggeli hangulata is. Elafonissosnak talán érdemes lehetne még egy napot adni . Ezt a Tyrosi napokból venném el.
Koroni nagyon érdekel, de csak egy pár órára Finikoundából átruccanva. Nekem fontos, hogy ahol a szállások vannak, azok szép parttal redelkező üdülőhelyek legyenek, hogy a nyaralás érzését érezzem és nem valami faluét. Ebben mások vagyunk.
Githiora szántam egy estét: reggel érkeznénk Mavrovouni környékére (az csak pár km Githiotól) és a nappali strandolás után délután bemennénk Githioba (este is maradhatunk). Másnam mennénk tovább.
Tyrostól nem akarok elvenni,mert ott vannakmögötte a hatalmas hegyek és ha kedvünk támad 1-2 túrára, az elvesz egy egész napot, így is nagyon kevés lesz az 5 nap ott.
Kokszi írta:
A keleti parton ,persze már talán mondanom sem kell, hogy Toló helyett bármi más! Akár lehetne Poros is. Annyira rövid a komp út ,hogy a hajónak még elsüllyedni sem lehet ideje, biztos hogy felengedik a bérelt kocsit. Ha jól emlékszem ez Verkáéknak sem volt gond.A szigeteknek azért mindíg más a hangulatuk, /ezt te jobban tudod mint én/ ezért is alkalmasak annyira arra ,hogy bearanyozzák egy nyaralás emlékét. Ha mégsem Poros akkor szerintem Drepano is méltatlan lenne az úthoz.
Paralia Astros is tetszett neked régebben, ha jól emlékszem? Mögötte Árkádia meseszép hegységei a Ktenias és a Parnon. Nafplioba is belehet autózni egy este.
Hű de belelendültem! Toló már más mint régen , sok minden más település csak jobb lehet tőle.
Ezzel az úttal nagyon profin be is tudod zárni a Pelopszos körödet..
Szia .:kokszi
Paralia Astrosról Szirom és Jox beszéltek le. Helyette lett a délebbi Tyros, ugyanazokkal a hegyekkel a háttérben.
Tolót most írtam Verkának, csak Hydra miatt lenne. De ezen még elgondolkodom, ahogy az előbbi hozzászólásomban írtam. Most mennem kell a munkába, jól elkapkodtam ezt a beírást, de már késésben vagyok így is.
Raktam fel pár képet a Voidokilia.com-ról ,nagyon jó oldal.
A Paliokastroba tényleg úgy lehet feljutni ahogy a jelölés is mutatja.
Az utolsó kép Verka a tiéd . A PÉKSÉG KARDAMYLIBEN!
#1247872010-01-30 15:50:27 Válasz a #124785. hsz-ra
Köszi Kokszi!!
Fix pont lesz ez a pékség a nyaralásban.
A Voidokiliás képek nagyon jók, mindjárt meg is nézem a weboldalt! Nem is tűnt fel eddig, hogy ilyen sziklák is vannak arrafelé. És az is tök jó kép, ahol be van jelölve a barlang meg az út felfelé! De jó, hogy ezeket beraktad!