Mi Görögországba éjszaka mentünk. Sok volt a rendõr, de minket békén hagytak. Úgy tûnt, mintha a parkolókban pihenõ németekre vigyáztak volna. Visszafelé nappal jöttünk elég tempósan (14,5 óra alatt értünk háztól-házig). A szembe jövõk folyamatosan jelezték a közeg veszélyt.
Azt tapasztaltuk, hogy nagyon szeretnek a felüljárók tövében megbújni, még éjszaka is.
Nekem egy olyan (kicsit talán szubjektív) kérdésem lenne, hogy mikor jobb utazni nappal vagy éjjel? Melyiknek milyen elõnyei vagy hátrányai lehetnek? (Gondolok itt olyanokra, hogy sorban állás, kéregetõ gyerekek, trafis rendõrök, egyéb veszélyek,.....stb)
Üdv Ice-r
Éjszaka elõnye, hogy kevesebb a forgalom, nincs akkorra meleg, a határon se kell sokat várni, Belgrádba nincs kéregetõ gyerekek. Hátránya: a lézeseres mérést egyáltalán nem látod, rendõr Novi Sad ig elég sok van, és utaznak a magyarokra, törkökre, alkudni lehet velük ha bünti van, és a többi mérés is megmondják, hogy hol lehet számítani rá.
Az autópályán a sötét miatt nem jók a látási viszonyok, ismeretlen terep. A tájból semmit nem látsz, pedig vannak szép helyek Szerbiában is. A hajnali vezetés pedig nagyon fárasztó lehet. A nappal ennek a fordítottja.
Mi éjszaka mentünk, és jöttünk is. Idén ugyanez lesz a helyzet
Figyelembe kell venni azt is, hogy mikortól lehet elfoglalni a szállást. Délután elindulva hajnalra kinn vagy, du. 2-ig elég hosszú az idõ. Másrészt van aki nem szeret éjszaka vezetni. Az autópályánál végül is nem olyan nagy gáz ez, de a Nis utáni szakaszon ez kicsit fárasztóbb, pláne ha kifogsz pár teherautót, amit elég nehéz a kanyargós úton elõzni.
Macedóniában javítják az autópályát, van olyan szakasz ahol egy oldalra terelik a forgalmat. Nem tudom befejezik-e nyárra, de azt hallottam nem valószínû. Itt jobban kell kicsit figyelni.
Nos ennek ellenére mi az idén is valszeg éjszaka megyünk ki, hátha a gyerkõcök Szeged magaslatában még nem kérdezõsködnek, hogy mikor érkezünk meg. A vissza felé út úgy szokott alakulni, hogy amit sötétben teszünk meg kifelé, azt világosban haza felé, és fordítva. De nem lesz újdonság számunkra a táj, nem olyan lényeges. Ami sokkal érdekesebb, hogy vissza felé sokkal hamaradd elfáradunk. Kifelé gondolom az izgalom is hajt minket, haza felé meg nem is akaródzik jönni.
Érdekes dolog, ha egyedül megyünk mindig nagyon hamar elindulunk. Bepakolunk az autóba és inkább elindulunk. Egyszer így hajnal 5-re érkeztünk Pefkohoriba. Jelzem esélyünk sem volt a szállást elfoglalni nyílván, férjem inkább beült sörözni egy még nyitva tartó bárba, mi kiültünk a tengerpartra. De ha másokkal indulunk el szerencsére alkalmozkodni kell a megbeszéltekhez, ez kicsit kordában tart minket.
Mi tavaly délután negyed 4-kor indultunk, többször megálltunk különbözõ okokbólígy kb 19,5 óra alatt értünk le. A szállást csak délben foglalhattuk el, ezért volt szabad 1,5 óránk. Én mondtam apucinak, hogy idén elég lenne délután 5-kor indulni, de szerinte bármi közbejöhet. Õ is inkább a parton sörözik néhány órát, mintsem késõn vegye át az apartmant.
Mi 10-20 perces pihenõket tartottunk. Hol a szükség kívánta, hol lemaradt valaki és az kellett bevárni. Visszafelé 4-szer álltunk meg folyóügyben, amiben volt egy tankolás. És persze a határokon is kellett kicsit várni. De ha éjszaka mentek többször is meg kell állni. Fõleg ha már mindenki kezd álmosodni és csak egy sofõr van.
Köszi Csutek és Kriszta! Én már nagyon lázban vagyok, dél körül tervezzük az indulást, mire a határhoz érünk kb. 4 óra lesz. Váltva vezetünk a férjemmel, õ a rázós helyeken én a simább úton. Ahogy olvastam a topikot Macedóniában rázós az út? Én a buszon mindig elbólintottam ez idõtájban. Tavaly egy magyar család baleseténél álltunk meg, hogy kell-e segíteni, õk a szalagkorláton kötöttek ki. Gondolom õk is elfáradhattak. Köszi az infót, ha valami biztatót tudtok, akkor írjatok. Babi
Én pont Macedóniát vezettem, és nem rázós, gyönyörû a táj. Gondolom,a forgalom átterelésnél úgy is ki lesz táblázva minden idén. Szerintem Babi a magyar határtól te vezessél, mert ott sok a rendõr, és a férjeink könnyebben nyomják a gázpedált. Tavaly Szabadka elõtt kaptak el a rendõrök bennünket. Idén én ott fogok vezetni Novi Sadig., utána Mac ismét az enyém.
A déli indulás nem korai, merre mentek?
Babi!
Nálunk úgy szokott általában alakulni, hogy a határig a férjem vezet, onnan Nisig én, ott újból csere. Innen általában leviszi az autót a férjem a célig, mert addig alszik míg én vok a soför. Mi az OMW kutaknál állunk meg igény szerint, általában 2-3 alkalommal. Itt jó kis játszóterek vannak, a mellékhelység tiszta, esetleg iszunk frissítõt nem túl drágán. Macedóniában tavaly megálltunk pihenni egy kicsit, a másik autóban egy soför volt, elfáradt. Nem volt ez gond, rengeteg idõnk volt. Ha többen megyünk egy-egy pihenõ alatt eszünk, beszélgetünk, ráérünk, nem sietünk. Egyedül, társaság nélkül rövidebbek a pihenõk, hamarabb leérünk. Én szeretek barátokkal menni, alkalmazkodni kell ugyan, de nem gond ez.
Ajánlom mindenkinek, aki autóval utazik, hogy nyomtassa ki magának a Beszámolók oldalról Lakatati : Sarti 2006. július címû beszámolójának a 6. oldalát. Ez egy nagyon jó összefogalótáblázat az útról, km és idõ feljegyzésekkel.
Tavaly a drágám vezette le az 1230 km-t. Még nem tartott elég erõsnek a hosszabb vezetéshez. Jól bírta. Ha éreztem, hogy álmosodk akkor leeresztettem az ablakot egy két percre. Jól bevált, már máskor is próbáltuk. Lefelé menet mi is azért álltunk meg többször, mert 4 autó utasainak az igényeit kellett összehozni.
De tényleg nagyon jó idõnként megállni és dumcsizni egy kicsit.
A déli indulás korai ha É-Görögországba mentek. Szerintem nagyon kényelmesen le lehet érni max 20 óra alatt. De akkor vagy zsúfolt határokon kelsz át, vagy sokszor tartassz nagyobb pihenõket. Amikor busszal mentem, akkor is 20 órán belül voltunk.
Nos egyszer az én kedvesem is haza hozta egyedül az autót, volt is némi fejmosás utána. Akkoriban lényegesen többet vezetett nap mint nap, kellõen hozzá volt szokva a hosszú vezetéshez, de elég hosszú az út, jobb váltani. Különben is, én nagyon szeretek vezetni, a szerb rendõrök is elnézõbbek velem. Másrészt amíg a kedves kisteherautójával mentünk, ami határeset az autópálya díjaknál, én mindig kevesebbet fizettem mint õ. Talán egy nõbõl kisebb autót néznek ki mint egy férfiból?
De tény, hogy én hamarabb fáradok, az út végén nem igen szeretek vezetni. Pedig Görögországban már jó lenne, én szeretem az útjaikat, persze itt az autópályákra gondolok. Thesszalonikit nem vállaltam be. Bár utólag már nem oly rázós az sem.
Köszönöm Kriszta és Rebeka!
Mi Pápáról indulunk és kb. 4 óra az út Tompáig.Nem akarunk rámenni az autópályára, mert ez hosszabb. Jó, hogy írtátok , hogy a határtól vezessek, én fordítva gondoltam, de megfogadom a tanácsaitokat. Ti még is tapasztaltabbak vagytok.Június 25-én indulunk Gerakinába, a Kasszandra és a Szithónia félsziget között van félúton.Még eddid nincs útitársunk, de addig még lehet, hogy jön valaki más is. Jox ajánlatát letöltöttem, tényleg nagyon jó a táblázat. Babi