Az apartmanokban van hûtõszekrény, de a szállodákban már nem. Ott külön feltüntetik a prosiban ha van, vagy lehet bérelni.
A görögök nem lopnak, de sajnos nem csak õk vannak a nyaralóhelyeken, hanem sok túrista is. Ettõl eltekintve nagyon jó a közbiztonság, én tizedszerre megyek vissza Görögországba, de soha nem tûnt el még semmim, pedig sokszor hagytam kint a parton a törölközõket, napolajat, stb. Pénzt és egyéb értékeket azért ne hagyd szem elõtt még a szobában sem, mert sosem lehet tudni.
Hú, meglepõdtem, hogy a feldobott fóliázás-témával kapcs. ennyi tapasztalatotok van. Én csk láttam ezt, de még nem próbáltam.
Kyra, én törékeny dolgot még törölközõbe csavarva sem teszek a bõröndbe, szerintem erre a legjobb megoldás a hátizsák. Mi most hazafelé 5 üveg italt hoztunk, és min a hátozsákban volt, persze abban is pólóba csavarva, de így biztos a helye, nem törhet szét.
A mi csomagunk ma beázott. Két hét ragyogó napsütés után, pont a felszállás elõtt fél órával jött egy hatalmas jégesõs zivatar, a csomagokat is az esõben pakolták be a gépbe, és baázott a bõröndünk, de semmi sem károsult, csak hát ez sem kellemes.
Nem tudtam most mindent árolvasni, csak átfutni rajta, de még hozzászólnék a hûtõtáska a repülõn témához. Amikor Stavrosba repültünk (Kavalába), akkor a barátaim, akikkel voltam felvitték a gépre a hûtõtáskát (nagyot) és a stewardess kedvesen elvette és betette valami hátsó fülkébe, szóval senkit sem zavart. Persze, ha 20 ember felvisz 20 nagy táskát, akkor már biztosan nem olyan egyszerû a helyzet. De van még olyan verzió is, hogy kézipoggyásznak viszed, és mikor a repülõre mentek fela lépcsõn, akkor oda lehet adni a személyzetek és beteszik a még nyitott csomagtérbe, mint pl. a csomagként fel nem adott babakocsikat is.
Lopás
Én is régebben a szivacsos melltartó szivacsát kiszedtem és bele dugtam el a pénzt, mármint nem amikor hordtam , hanem amikor a fiókban lapult .
De késõbb már nem rejtettem el nagyon, mert mindenki azt mesélte, hogy a görögök nem lopnak, nem kell félni.
Az utóbbi években nincs tapasztalatom magyar irodák által szervezett apartmanokban, de a németeknél, amit mi foglalunk, mindig van a szobában a ruhás szekrényben egy "páncélszekrény", amit napi 1,5-2 Euróért lehet bérelni. Mi mindig kibéreljük és ebbe tesszük az értékeket.
Most jut eszembe, Korfun is volt ilyen, ott az Eurotours-szal voltunk, szóval "magyar-viszonylatban" is kell ennek léteznie.
Megéri.
A strandon én is lenn hagytam reggeltõl estig a törölközõket, napernyõt, nem piszkálták. A hárunk elõtt parkoló egyik autóról viszont reggelre lelopták mindkét rendszámot. Mehettek szegény honfitársaink a rendõrségen igazolást kérni, aztán hazafelé, ki tudja, hányszor állíthatták meg õket és magyarázkodhattak.... Valyon az elkövetõ is magyar volt??? Egyik reggel, amikor még nagyon kevesen voltunk a parton, kislányom barátnõje tette le a papucsát, aztán negyed óra múlva nem találtuk. Két görög férfi meg néhány futó volt lenn rajtunk kívül, nameg egy középkorú nõ, kagylókat keresgélt. Ahogy futottam a "köreimet", egyszer megállított, kézzel lábbal kérdezte, mennyi az idõ. Próbáltam angolul, nem értette, megmutattam az órámon. Aztán, eltünt a nõ is, a papucs is. (Mellesleg ránézésre az õ mérete volt....) Másnap reggel megint ott volt, próbáltam megkérdezni, látott-e egy pár papucsot. Hát persze nem....Két nap múlva láttam két másik nõvel, meghallottam, ahogy magyarul beszél!!!! Azért milyen fura, hogy egyikünk sem próbált az anyanyelvén szólni a másikhoz..... Ha tudja, hogy mi is magyarok vagyunk, nem tünik el a papucs
Érdekes történet.
Az én idei nagy félelmem volt az új fényképezõgépet a hátizsákban hagyni a stradon, míg fürdünk, de eddig is mindig ott hagytuk, hát most is megreszkíroztuk.
Amúgy ami érdekes volt Samoson, valószínûleg nem ide vág, de nem tudom, hova írjam, most hutott eszembe, hogy a szemetelõ turiták szemetét mindenhol mi és a német turistatársaink szedegettük össze mások után, mert Németországban olyan magas szintû "antiszemétkultúra" van, hogy még Görögországot is megpucoltuk egy kicsit. : -)
Még valami. Nem tudom, találkozott-e már valaki közületek bögöllyel görög strandon. Mi elõször tavaly, de csak egyszer, az idén viszont hadakban jöttek a strandon csípni. Elég rémes, mert iszonyúan viszket a csípésük és nekem a napi 2-3 bögölycsípésembõl az idén egy begyulladt és teniszlabda méretûre nõtt a csípés.
A szemetelés, az tényleg borzasztó. Mivel a parton nem volt strandszervíz (de nem is kellett igen drágán megfizetni, mint Olaszországban!), nem is takarították. Ezt mindenki tapasztalhatta. És másnap reggel ugyanoda jöttek vissza strandolni, ahol elõzõ este hagyták a szemetüket (csikkek, sörösdoboz, nejlon zacskó, megmittudomén még mi). Érthetetlen. Persze, azért nem úgy kell elképzelni, hogy térdig jártunk a szemétben, de zavaró volt, hogy itt ott találtunk "leleteket".... Sokat kell még fejlõdnünk, azt hiszem.
A lopásokkal kapcsolatban: tavaly Lefkádán, Nidriben több appartmant is "megcsináltak" (emeleten lévõt is!) éjjel úgy, hogy közben az ott alvók nem ébredtek fel, csak reggelre konstatálták, hogy az este az asztalra lerakott pénztárca, mobil, ect. "elpárolgott". Tudom, hogy az igényesebb szálláshelyeken vannak bérelhetõ széfek, de - sajnos - a magyar utazási irodák nem ebbõl a kategóriából szemezgetnek.
Lehet, hogy paranoiásnak fogtok tartani, de mi régebben,amikor nem kaptunk ilyen a szekrénybe szerelt páncélszekrényes szobát, én borítékban hagytam a pénzt és celluxszal az asztal lapja alá ragasztottam éjszakára.
Nappal meg ha ott hagytunk pént, beraktam a fehérnemõk közé, egész pontosan a push-up-os melltartó szivacsa mögé.
Sziasztok, nem tudtam hova írjak. Most mindenhol azt lehet hallani, hogy Görögországba utazóknak be kell oltatni magukat hepatitisz A+B elleni védõoltással. Megkérdeztem a háziorvosunkat, õ szerinte felesleges. Van-e vkinek ezzel kapcsolatos - negatív - tapasztalata? Negyedszer megyünk GO-ba, de még soha nem oltattuk be magunkat. Köszi: szatler
Néhány hete többen is hezitálunk.
Én sem elõször megyek és még sohasem volt bajom. De! Mi van, ha most eszem valami kártékonyat? Ráadásul most a gyermekeim is jönnek.
Sajnos ebben nem lehet igazán okosnak lenni.
Kicsit bõvebben írtunk a témáról a dumcsiban kb 2 hete. Ott sokak véleményét elolvashatod, aztán dönthetsz saját belátásod szerint.
Sziasztok, nem tudtam hova írjak. Most mindenhol azt lehet hallani, hogy Görögországba utazóknak be kell oltatni magukat hepatitisz A+B elleni védõoltással. Megkérdeztem a háziorvosunkat, õ szerinte felesleges. Van-e vkinek ezzel kapcsolatos - negatív - tapasztalata? Negyedszer megyünk GO-ba, de még soha nem oltattuk be magunkat. Köszi: szatler
Most már tényleg rám hozzátok a szívbajt... Mi sem voltunk beoltva soha.
Ártani biztos nem árt, de lehet vigyázni oltás nélkül is:
- Mindent megmosni, még az üditõs- és konzervdobozt is!
- Útszéli "kordés" árusnál nem kajálni!
- Szemre is elfogadható kinézetû tavernákba járni!
- Háznál házi készítésû élelmiszert (pl. sajt) elkerülni!
- Minden körülmények között ügyelni a tisztaságra!
Nyilván garancia nincs, de szerintem itthon sincs...
Most már tényleg rám hozzátok a szívbajt... Mi sem voltunk beoltva soha.
Ártani biztos nem árt, de lehet vigyázni oltás nélkül is:
- Mindent megmosni, még az üditõs- és konzervdobozt is!
- Útszéli "kordés" árusnál nem kajálni!
- Szemre is elfogadható kinézetû tavernákba járni!
- Háznál házi készítésû élelmiszert (pl. sajt) elkerülni!
- Minden körülmények között ügyelni a tisztaságra!
Nyilván garancia nincs, de szerintem itthon sincs...
ez mind szép ......
Honnan tudod , hogy milyen az a víz amivel lemosod a dobozkáidat , v, használ egy szupi kinézetû vendéglõ ???? stb......
Szia szatler!
Olvasd el a dumcsi topik 297-298. oldalát, ott beszeélgettünk errõl, de azért ide is bemásolom, amit ott írtam. Én nem biztos, hogy izgatnám magam, mert szerintem Mo-n is ugyannyi eséllyel kaphatod meg ezeket a betegségeket, de mivel én élbõl be vagyok oltva, könnyen jár a szám Szóval a saját belátásod szerint döntsél.
A hepatitis-A (fertõzõ májgyulladás) vírusa mindenen ott lehet, tehát gyümölcsön is. Az A-típusú betegség hamar megjelenik, komoly tünetei vannak, de általában lezajlik esélyesen károsodások nélkül. Oltás van ellene. Egyszeri oltás, de frissítendõ.
A hepatitis-B, csak vér útján és szexszel terjed, tehát annak nem vagy mindenhol kitéve. Az alattomosabb, mert évekig lappang, akár 10-20 évig is várhat, mire jelentkeznek a tünetek és a vírus kicsinálja a májat, aztán kampec vagy májátültetés. De B ellen is van oltás! Háromszakaszos...
A hepatitis-C a legdurvább, de úgy tudom, az is csak vér és szex útján terjed, és nincs ellene oltás és általában májkómával, halállal végzõdik. Szintén hosszú a lappangási ideje és a lezajlása is.