Jaaaaj, jaaj!!!
Szívembõl szóltál!
Ajánlom mindenkinek ezt a világörökségges fenséges óvárost!
Ha itt jártok, akkor le kell menni a parton található Budweiser sörözõ-étteremhez és ott meg kell kóstolni a knédlit, igazi csapolt friss (ilyet üvegesben úgysem ihatsz!!!) budweiserrel (míg vársz a knédlire ott az a szép perec a sörhöz és már rendelheted is a következõt). Ráadásul ez a sör még jóval olcsóbb is, mint a szomszédos akármilyenjólishangzóésnagyonmárkás pilsner. Persze, mert északra (kb. 20 km) van Cseske Budejovice, ahol ezt a világ remeket gyártják.
És míg eszel, iszol nézed az ódon falakat, hallgatod a Moldva zúgását, a férfi is elégedett lesz és a nõ is, ha végig sétáltok a várban is.
Aranyos vagy ratio, ezek szerint jártál ott, de ez már nekem is a mult ; 2 éve jártunk ott, s az óvárosban laktunk. Hogy mikor ettem elõször knédli+buèek+káposzta, s hozzá Budweiser sör, azt már meg sem merem mondani. Visszavágyom pár napra , de most Loket és Svejk kocsmája, mert az ott is van.
Majd’ elfelejtettem! Jó sör a Budweiser (nagyon jó!), s bele is estem abba a hibába, hogy többek között emiatt kihagytam egy helyi különlegességet. Már csak ezért is vissza kell mennem valamikor (ha megélem ! Helyben is van egy sörgyár, méghozzá szinte az óvárosban! Ez az Eggenberg. Van egy étterme is, ahol a tapasztalt utazók szerint kihagyhatatlan a grillezett (speciálisan pácolt) csülök mustárral, tormával, friss kenyérrel (Az étlap szerint: 850 g Gegrillte Schweinschachse mit Meerrettich , Senf und Brot 7 €). Lesz, ami lesz, egyszer talán még kipróbálom! A 850 gr-os adag nem tûnik kevésnek.
Csatlakozom, nyam, nyam.
A feleségem szerint is vissza kell mennünk, ráadásul fotózni is szeretnék, mert az 2005-ben kimaradt, akkor csak filmeztem, ami más.
Hát ezt kár volt szóba hozni; beindultam teljesen. Én már régen kinéztem a szállást is; akkor még ez volt az egyetlen hely az óvárosban, ahol szabad volt a vendégnek parkolni. (Most legközelebb - a vár alatt gyalog átmenve 100 m - a nagy parkolóban lehet csak, de fizeti a panzió!) Kis panzió a szigeten, de van egy remek grill étterme! Ezt látni kell!
Nagyon jó utat, jó pihenést, kívánok!
Mivel a régi emlékeimbõl tudom, hogy nagyon szép helyre mész, egy kicsit én is utazok. Remélem egy pár kép nyilvános lesz.